9 innlegg i emnet

Mine gamle Alfa Cumulus er snart klar for søppelet. Trenger nå nye fjellsko. Har tidligere brukt lette fjellsko, og vært fornøyd med det, men lurer nå litt om jeg skulle gått for noe kraftigere.

Trenger noen sko som er alsidige. Jeg går alt fra dagsturer i skog og mark og toppturer på opp til cirka åtte timer, til lengre turer i variert terreng på opptil en uke. Liker meg godt i Hardangervidda og i Ryfylkeheiane om noen er kjente. I sommer er det planlagt å gå Norge på tvers(13 mil) over åtte dager(kommer da til å sove i turisthytter).

Skoene jeg har sett på:
Salomon Quest 4D GTX Forces. Har en kamerat i forsvaret som skryter vannvittig av disse skoene. Problemet her blir likevel at jeg kun finner de i nettbutikker, så jeg vil ikke få prøvd de før kjøp. De ser uansett sinnsykt bra ut!
Alfa Walk King
Alfa Lyng
Alfa Kvist
Crispi Skarven

Kan også være åpen for Salewa eller La Sportiva i prisklassen 1500-2500.
 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Selv om noen skryter av en type sko så er det ikke sikkert at den passer deg. Det viktigste er at skoene passer din fot og så må du se på de andre tingene ved skoen som du synes er viktig. Skal du gå langt så bør du kanskje se litt på vekt og så om de skal være høye eller lave, Så er det stivheten i solen. Personlig liker jeg litt lette og høye sko med stiv sole og derfor har jeg endt opp med et par Lundhags synkro. Jeg har også et par Alfa Hjerkin Pro. De er tunge og varme i motsetning til Lundhags som er lette og heller litt kalde hvis de brukes når det er frost. Jeg går vel noenlunde i samme type terreng som deg, Ryfylke-, Setesdals-  og lyseheiene. Ulent bratt og steinet terreng som ofte krever stive soler og god ankelstøtte.

Ta deg en runde i butikkene og prøv flere typer sko så ender du sikkert opp med noe som du kan bruke også på lange turer.

Det er skrevet mye om sko i dette forumet opp gjennom tidene så du finner sikkert en del tips hvis du leter litt.

Endret av REs
tubbs og rbhelle liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mine føtter passer perfekt i følgende sko:

Jeg bruker normalt str 41 i festsko, joggesko og andre typer sko. Normalpronasjon normalsmal fot typisk asiatisk, ikke nordisk bred fot.

Crispi Stegg: str 42 med ullsokker forsvarets ull, grå ny type. Kan benyttes året rundt som tursko, ikke jaktsko.

Crispi Stegg: str 41 med tynne trekkingsokker tilsvarende tennissokker. Denne størrelsen er trang over tærne og kan kun benyttes sommerstid.

Crispi Hunter: str 42 med tykke ullsokker forsvarets ull, grå ny type. Benyttes året rundt til jakt på fjellrype og der hvor det er stein og ulendt terreng.

Alfa Bever Pro GTX: Str 41 med tykke ullsokker og doble såler. Alfa skoene er store i str ift Crispi. 

Chiruca Trek GTX: str 41. Sommersko for vandring langs sti og skogsområder.

Forsvarets M-77: str 41. Ubrukelig til alt annet enn kontoret. Har dessverre måttet slite med disse i mer enn 25 år.

Mine føtter har en tommelfingerregel. Er produsenten fra Italia så må jeg opp 1 str ift hva jeg normalt vil bruke. Eksvis Alfa og Viking så er 41 perfekt, men i samtlige italienske merker som Scarpa, Crispi og italienske festskomerker må jeg opp 1 str. Gjerne 1,5 str.

 

Skal jeg anbefale noen av disse så er det Crispi Hunter. Vanvittig stabile, varme og fullnarvet lær 3mm. Ekstremt "durable" for vandring i ulendt terreng med steinur. Både Stegg og Alfa Bever pro egner seg ikke til hard gåing i fjellterreng (sømmer ødelegges)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Som flere nevner så er det nesten umulig å si hva som er bra for dine føtter, best å prøve selv i butikk. Når det er sagt så har jeg selv heftig mange mil i  Salomon Quest 4D GTX de siste årene og det er de beste skoa jeg noen gang har gått i - aldri gnagsår. De må gåes inn i noen uker men etter dette så er dem helt knall. Eneste minuset med disse er litt glatte såler sammenlignet med vibrax men det lever jeg greit med.

Kvaliteten må også være meget bra da jeg etter snart 2 år med aktiv bruk fortsatt ikke kan se eller merke noen skader på noen deler av skoene forutenom litt slitt såle men det er naturlig. Selv lissene er like gode den dag i dag!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har flere par med fjellsko og har hatt andre sko tidligere. Min erfaring med Salomon er at sålene deres generelt er glattere enn andre sine. Til fjellstøvler så foretrekker jeg vibram sine såler. De har jeg best erfaring med. Nå er selvsagt Vibram bare produsenten, og de har flere varianter, men her er det som med mye annet. Betaler du mer får du stort sett et bedre produkt.
De støvlene jeg bruker nå er Arc'teryx Bora 2 i lær. Veldig praktisk sko, spesielt for toppturer hvor du aksepterer at du ikke har de aller letteste skoene på markedet. Disse er mellomhøye og har uttakbar innersko. Veldig praktisk når du trenger å lufte/tørke skoen. Ulempen med disse skoene er at de lett fylles med vann og smuss i ytterskoen. Du blir nødvendigvis ikke våt pga membranen til innerskoen, men det føles litt ekkelt å gå i en konstant myr, og småstein kommer lett mellom inner og yttersko. Om du ikke ferdes i svært myrete terreng er disse å anbefale. Plastvarianten blir tørr når du heller  ut vannet, men de er stivere og gir lettere gnagsår. Skinnvarianten er myk og behagelig, men ytterskoen bruker lang tid på å tørke.

Det andre paret jeg har er Crispi Hunter. Høy og tung jævel. Bra holdbarhet og tett. Mine er fremdeles stive etter 7 år og man skulle tro de er satt inn med viagra. Dette er en flott jaktstøvel om du bærer tungt og liker å være varm på beina. For varme er det. SYKT varme. Den eneste fuktigheten jeg har opplevd i dem kommer innenfra. De er dog ikke egnet for topptur. Å gå ned bratte bakker med slike sko er vondt. Det er som å klatre i stige med slalomstøvler. Dog er grepet godt, men ankelfleksjonen er sterkt hemmet. Det er selvfølgelig mulig at det er meg det er noe i veien med, men dette er støvler jeg primært bruker høst og vår når det er vått og jeg beregner at jeg må vasse etc.
Prisen er også rimelig avskrekkende.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg endte opp med Arc'teryx Bora Mid GTX :) Tok en sjangs og bestilte de på nettet. 32 % avslag. Veldig fornøyd med disse :) Vil bruke disse til å gå Stjørdal til Sverige i sommer(Norge på langs). Vet ikke hvorfor, men jeg får det ikke helt til med større sko som Crispi Hunter. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Som nevnt over så er føtter høyst personlige saker og det som passer for noen passer nødvendigvis ikke for alle. 

Jeg visste jeg skulle ha nye lave til i høst allerede i våres og tok en runde. Etter det var jeg ikke i tvil om hva jeg skulle ha og endte opp med Crispi Skarven. (Jeg har fortsatt noen høye til andre typer tur som varer i en del år til) 

I og med jeg visste det tidlig så fulgte jeg nøye med og når XXL hadde halv pris på de noen få dager i sommer så var det bare å slå til. Første turen med dem var rett på turmarsj i kupert terreng på et par mil. Det gikk helt utmerket. Siden har de slitt ut en skritt-teller ;-)  og skoene ser og er like gode. De har fått kjørt seg i alt av vær og føre helt til det lå mer enn 20 cm på høstens siste jaktturer. 

Ut fra slitasjen (eller mangel på slik) så ser jeg at de kommer jeg til å ha glede av lenge. Derfor holder jeg nå jevnlig utkikk etter muligheten for å handle et par til på halv pris. Som skal stå i skapet. For den dagen jeg trenger å bytte de ut så tipper jeg modellen er endret eller at de ikke er å få tak i lengre, så jeg tenkte å sikre meg allerede nuh ;-) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 19.2.2017 den 17.45, Fjellmaen skrev:

Jeg endte opp med Arc'teryx Bora Mid GTX :) Tok en sjangs og bestilte de på nettet. 32 % avslag. Veldig fornøyd med disse :) Vil bruke disse til å gå Stjørdal til Sverige i sommer(Norge på langs). Vet ikke hvorfor, men jeg får det ikke helt til med større sko som Crispi Hunter. 

Har du fått prøvd disse skoene med middels til tung oppakning? Sitter å vurderer disse selv men er skeptisk til om de vil gi nok støtte i anklene? Hvordan er de passformmessig? Smale, normale eller brede? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 4/12/2017 den 23.39, TomasOH skrev:

Har du fått prøvd disse skoene med middels til tung oppakning? Sitter å vurderer disse selv men er skeptisk til om de vil gi nok støtte i anklene? Hvordan er de passformmessig? Smale, normale eller brede? 

Jeg har brukt dem med tung oppakning. De fungerer bra, men de er ikke like stive som jaktstøvler. De er lette å tørke, og dersom du ikke har fylt dem med gjørme kan du bruke innesko som bivuakk-sko. Det er dog lett å få vann oppi skoen. En blir ikke våt siden innerskoen har membran, men man går fort å tråkker i en konstant pytt. 

De er ikke smale, men jeg vet ikke om de er veldig brede. Kanskje litt små i størrelsen. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!


Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.


Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Jonas1986
   Hei! Hat kjøpt nye skisko men ikke smurt de enno. Hva er det man skal bruke å smøre skoene med? Har hørt at man ikke skal bruke silikonbasert skosmurning? Skal man bruke skokrem konsekvent? De gamle skiskoene har jeg kun smurt med denne.. er det innafor å kun bruke den, og når/ hvorfor skal jeg bruke skokrem? Er litt forvirret  

  • Av Revseggi
   Kjøpte mine Salomon Quest for ca 2 1/2 år sida. Kjempegode fjellstøvlar, men no i haust begynte dei begge å trekke inn vatn. (Truleg er lekkasjen mellom sko og såle.) Bortsett frå lekkasjen er støvlane fine og heile.
   Har kome fram til at eg har brukt støvlane rundt 200 timar under middels belastning. Eg er stor og tung (110 kg) og då vert sjølvsagt belastninga på støvlane større enn med små eller lette folk. Men likevel: Kor lenge meiner fjellfolket her inne at ein slik goretex-sko bør halde tett?  
   Støvlane kjem visst utanfor Salomons 2 års garanti. Det er trasig å måtte kjøpe nye fjellsko all den tid støvlane ellers er i bra stand - trasig for lommeboka og trasig for miljøet. Dessutan blir eg i tvil om eg skal kjøp eit nytt par eller gå tilbake til good old lærstøvlar. Nokre gode råd/innspel/ erfaringar?  
   Fjellhelsing Erlend
  • Av HAT
   Første post på fjellforum, så det er mulig jeg ikke har plukket opp alle normer og regler som gjelder her inne. Jeg er også rimelig fersk i emnet brennere, der eneste tidligere erfaring med multifuel er et år med 111en i forsvaret.
   I helgen kjøpte jeg en multifuel til turbruk fra et utsalg av Skjult lenke - logg inn for å se den m.m.. Her hadde de en multifuel tilgjengelig, og den gikk jeg faktisk til innkjøp av.
   Embalasjen er helt hvit med unntak av en enkel produktbeskrivelse, og en logo; Alfa Gear. Produsenten viser seg vanskelig å finne mer av på nettet, med unntak av noen Skjult lenke - logg inn for å se den som selger det jeg går ut ifra er samme modell. Ingen oppgir link til produsent, eller noen spor videre. 
   Mer research viser at multifuelen er veldig lik i utseende som en kinesisk BRS-8A, visstnok solgt på ebay under navnet; TK-800A. I den Skjult lenke - logg inn for å se den får brenneren tildels gjennomgå, grunnet dårlig kvalitet, liten veke osv. Virker sannsynlig at det er snakk om samme modell.
    
   Avsluttende spørsmål blir vel som følger:
   - Har noen her inne prøvd brenneren, og kan noen bekrefte at den jeg har kjøpt er nevnte kinesiske kopi?
   - Er brenneren noe tess? Har jeg brent meg på et spontankjøp?
   - Hvilke brennstoff er å anbefale til nettopp denne brenneren, eller blir det de samme generelle anbefalingene som det er brukt hyllemeter med forumsider her inne på å diskutere tidligere?
    
   Takk for svar
   Henrik
  • Av borgern
   Jeg ser på å kjøpe inn et par nye fjellstøvler før sommeren. Har litt forskjellige type støvler i hus og de som skal skiftes ut nå er de "tunge" fjellstøvlene. Jeg har en slik 50% kupong på alfa og vil gjerne høre litt erfaringer fra folk her på deres støvler. 
   Modellene jeg vurderer er alfa walk king og alfa berg advanced. Noen som bruker/har brukt disse som har erfaring med hvordan de generelt er å gå med, slitestyrke,  grep på sålen spesielt på vått føre.
   pga kupongen hos alfa er derfor ikke andre merker aktuelle.
  • Av Øyvind Joppe Gutierrez Lindheim
   Hei har ett par med Salomon Goretex tursko som er toppen brukt 10 ganger. Så har sålen løsnet rundt hele venstre sko. Ser på hjemmesidene til Salomon at de har 2 års garanti men kjøpte skoene for 2 år og 3 månder eller noe sånt. Syntes det er utrolig dårlig når skoene er brukt så lite. Sendte mail for over 1 uke siden men har ikke fått svar, noen som har erfaring med salomon kundeservice?
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive