Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvilket tennstål fungerer best?


Tor-Erik-L-77

Anbefalte innlegg

sneakyowl skrev (7 timer siden):

Dette er kanskje litt brannfakkel (no pun intended):

Med forslagene om å bruke tennbriketter, bomullpads og annet "hjemmefra" for å hjelpe tennstålet, hvorfor ikke da bare bruke lighter eller fyrstikker? 😁

(Disclaimer: Jeg har tennstål, lighter, fyrstikker og tennbriketter i "bålkittet". Alt blir rotert på ettersom hva jeg gidder)

Selv om du sier dette som en morsomhet, så regner jeg med at du som meg, på ett eller annet tidspunkt har lest eller hørt noen som sier noe tilsvarende på alvor. Selv har jeg sett en mann lage en hel video på Youtube hvor han "disser" tennstål og argumenterer ganske lenge for at det er en tulleting når man har lightere med god kvalitet som man enkelt kan ta med flere av på tur. 

Det er mulig å se for seg en situasjon hvor tennstål er "tullete", om man ikke tenker lenger enn nesetippen; om man kun har med tennstål. Enda mer tullete blir det om man kun har tennstål og ingen som helst erfaring med å bruke det. Men det som er tullete med dette er faktisk ikke tennstålet, men personen som velger å ikke ha reserveløsninger. Det er riktig at det er idioti å basere seg på kun tennstål om man ikke kan bruke det, men det er sjelden det er så spissformulert av dem som har en tendens til å være litt anti-tennstål, noen av dem later til å synes det er bedre å være negativ til det i mer generelle vendinger. Hvem vet, kanskje de ser på oss som liker å ha det som en del av utstyret som wannabe-skoghipstere?

Jeg tror de fleste er ute etter en god turopplevelse, der man får fyr på bålet/kvistbrenneren/primusen mm. lenge før man utvikler vannblemmer i hendene, og vil derfor være villig til å bære med seg reserveløsninger, gjerne mer enn to. Det skader på ingen måte å kunne fyre opp med tennstål uten bruk av bomull/brikett el. den dagen man har mistet lighteren og stikkesken er søkk våt fordi du falt i vannet, det er enkelt og greit en fornuftig ekstra sikkerhet. Å dra på en lengre tur med bare en av delene framstår litt for macho for meg.

Fant de ikke kjuke på Ötzi? Han hadde et omfattende bålkit i følge Wikipedia. Kjuke ble jo brukt som portabel lighter da det ulmer så sakte at man kan bære det med seg over store avstander mens det ulmer, slik at man bare kan pakke det inn i noe tørt og blåse litt når man kommer fram så har man fyr med det samme. Det er ikke pysete å sikre seg skikkelig, dette skjønte de godt for mange tusen år siden, men i dag finner vi mennesker som sitter på terrassen sin og lager youtube video om at man trenger bare ett objekt for det i seg selv er så bra at det løser alle problemer. Disse menneskene kan sitte der i dongeribuksen sin og snakke om disse tingene og ikke forstå at i mange situasjoner så løper man en unødvendig risiko ved å tenke som dem, og tro at jeg kommer til å høre på dem, om de så vil. Ønsker de å dra på 2 ukers tur med kun en lighter i lommen så er det helt greit for meg, det er deres valg og jeg tar meg ikke nær av om de mener jeg overdriver.

Selv om det nok hadde vært en vekker så får man jo håpe at de slipper å oppleve hvor hasardiøst det kan være å ikke være på den sikre siden. Mon tro om 3 dager uten varm mat eller bål hadde lært dem noe?

Men, skal jeg gjette, så er det en stor fare for at personer med slike meninger er i sterkt mindretall og antageligvis veldig sjelden er på langtur, forundrer meg ikke om de fleste er sofaeksperter.  

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.