Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Jeg vurderer å tove meg et par kartanker og har funnet flere oppskrifter:

http://gronland2017.blogspot.no/2015/04/toving-av-kartankervotter.html

http://svalbardpaalangs.wixsite.com/svalis/single-post/2016/1/7/Romjulsverkstad-toving-av-kartankar

Så er det bare det ene som ikke står i noen av oppskriftene:

Hvor mye ull trenger jeg?
Hvor kan jeg kjøpe billig ull som funker til toving?

Fancy frager fra Panduro hobby blir dyrt om det er mye ull som skal til.
 

Endret av steingrd
Fikset lenker

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Du får alltid tak i restergarn og utgåtte farger ol hos garnutsalg til en lav pris. Og samtidig kan du høre med de i butikken hvor mye garn du trenger. De vet. Er jo forskjell på garntyper så ikke så lett å si hvor mye du trenger. 

Men si du trenger fire nøster, og du får billig, så kommer du lett under en hundrelapp. Ellers selges det også garn på Nille. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg tok og veide en kartank jeg har (av typen forsvaret bruker). Den er ganske tjukk og veier ca. 170g. Så det er ikke mye som skal til, og du trenger sannsynligvis ikke mer enn 300-400 gram alt ettersom hvor tykk du vil lage de.

Kardet ull kan kjøpes på netter fra blant annet:

http://www.ull.no/produktkategori/ull/kardet-ull/

https://www.stoffogstil.no/hobby/filt-filtning/kardet-ull

Ingen av de er spesielt dyre.

1 time siden, Barskekarsten skrev:

Jeg vurderer å tove meg et par kartanker og har funnet flere oppskrifter:

Jeg har brukt den første oppskriften til å lage ullvotter og synes det var en enkel og grei måte å gjøre det på. Bare husk å gni godt, og når du tror du har gjort nok, så forsetter du litt til.

Endret av Tobleronen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Morsomt prosjekt :)

Du får kjøpt kardet ull på bla Stoff og stil og Hillevåg ullvarefabrikk . Prisen ligger på omtrent 25 kroner for 50 gram de fleste steder. Vær obs på at du trenger ikke merinoull. De fine fibrene i merinoulla vil du uansett ikke merke noe til etter toving. 

Mengden du trenger er jeg usikker på, (har aldri filt-tovet et så stort prosjekt, jeg pleier å strikke eller hekle det jeg skal tove av votter, luer eller tøfler,) men ville trodd du trenger et par-tre poser til hver fot. Får du ull til overs kan du jo tove et par votter også :rolleyes:Hvis du har mulighet til å stikke innom en fysisk butikk kan de sikkert anslå omtrent hvor mye du trenger. Pleier å være flinke folk på Stoff og Stil.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei

Jeg kan ikke strikke, så jeg er nødt til å tove -filte. (Og ho Tove Kartanker er deilig lun og hyggelig å ha med på tur og i soveposen 😀!)

Jeg har tovet noen tøfler = kartanker med kort skaft og et par fin-votter til Elginnen. De er på hytta så foto kan komme senere.

Man trenger kardet ull / kardeflor fx. fra Hillevåg Ullvare fabrikk. Til votter tror jeg at jeg brukte ca. 1 pose i størrelse som stor brødpose. Farge etter behag, (røde kartanker forsvinner ikke og kan brukes som nødsignal.) Det pleier ikke å være dyrt.

Så trenges en fleksibel mal i stor overstørrelse av vannfast materiale. Fx. kan en rest gulv vinyl med skum bakside fungere fint. Det er viktig, at malen er fleksibel og tøyelig, når den skal lirkes ut av det våte og ennå ikke tovete ull.

Så legger man ullen i flere lag 4-5? med fibrene på tvers av hverandre som kryssfiner. Det vanskelige er å få overlegg om kanten på malen forside til bakside uten at det bli tynt der eller for tykt.

Så gjør man forsiktig ullen våt med varmt vann i hånden sammen med sen sterk såpe. Jeg bruker den go'e gamle Sunlight. Så mye du kan massere inn i hånden. 

Så gnikker man forsiktig, så det ikke blir hull eller tynne partier i ullen. Så gnikker man mer med hånden. På et tidspunkt blir ullen så filtet at malen ed forsiktighet kan lirkes ut. 

Etter hvert kan man stikke armen/hånden inn og gnikke fra begge sider. Så kommer fasen, hvor det skal toves/filtes for alvor og krympes inn til rette størrelse med varmt vann og såpe hele tiden. Et gammelt vaskebrett/ tovebrett fremstillet av en bit vannfast kryssfiner og noen trekantlister er et godt hjelpemiddel til å tove hardt nok.

Med votter er det best at brukeren selv tover det siste inn til egen størrelse. (jeg har mye større hender enn Elginnen!) Ved kartanker skal man kjenne sko størrelse så noenlunde. Et par innersåler kan være veiledende.

Noen kartanker er meget løst tovet. Jeg ville nok tove kartanker ganske fast av hensyn til slitestyrken. Får man tynnere partier på produktet eller blir de slitte, trenge man ikke fortvile.

Panduro hobby har noe filte-nåle. Der legger man en dot karteflor på det tynne og prikker iherdig med nålen og etterhvert blir det faktisk filtet og inkorporert i det tovete materiale.

Du må nok påregne en "test" toving for å få erfaring.

Foto av kardeflor, mal i tynn plast, "testvotte", tovebrett

Elgen

16012017953.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli bare for all del ikke utålmodig og sleng dem i vaskemaskinen når du blir lei... da blir det veldig tette, stive tøfler med altfor trangt skaft... 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei

I frustrajon over snømangel og dårlige muligheter for å mosjonere de 2 huskyer dro jeg på hytta. Men her er det bare is og glatt og med armer og bein som innsats ved noe sledekjøring. Har dog fått et par fposiktige småturer på sleden.

Men jeg fotograferte de tovete finvotter som var julegave for et par år siden til Elginnen:

Elgen19012017954 (2).jpg

 

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Fjellamatøren
   Er det andre enn meg som klør av merinoull?
   Jeg har prøvd det meste av merinoull, og alt har klødd. Det siste jeg prøvde, før jeg fant løsningen, var merinoull fra Norrøna. De skulle visst være kjent for å ikke klø dersom alt annet klør. Jeg tok det på meg og det gikk ikke mer enn et minutt før jeg absolutt måtte ta det av meg. Jeg søkte og søkte på nett, men fant rett og slett ikke noen med samme utfordring. Tenkte derfor rett og slett å lage et eget innlegg om akkurat denne problemstillingen for andre som har det som meg. Det eneste alternativet for meg var tidligere å ha polyester innerst og merino over det. Ikke en optimal løsning. Så kom jeg over denne fra Vrtbr: (T2 Zip Neck)
   https://vrtbr.com/product/t2-zipneck-m/
    
   Denne løste alle problemene mine! Endelig noe som ikke klør! Jeg prøvde det på jobb fredag for å sjekke om det også klødde. Skulle på telttur samme dag. Det var så behagelig at jeg brukte det hele jobbdagen, hele turen opp til 971 moh, om natten og fjellturen dagen etter! Det var fantastisk. Jeg hadde bare det under, og Norrøna Trollveggen over. Med god lufting ble jeg heller ikke våt av svette!
   Er det andre som sliter med kløing av merinoull, eller er det bare meg?
    
   Hilsen en lettet turgåer.
  • Av LilleH
   Hei,
   Jeg har et par Hestra fjellvotten som jeg har kjøpt nylig da jeg ønsket vann- og vindtette votter. Liker også veldig godt muligheten for å ta ut foret på Hestra Fjellvotten slik at trekket kan brukes på vindfulle dager på sommeren også. Etter å ha brukt de på tur i helgen var de klissvåte rett gjennom, og forstår ikke dette helt da de oppgis å være vanntette. Er dette noe man må forvente etter et par timer regn? Er det evt. noen som har andre tips til vanntette allround votter? 
   På forhånd takk for svar! 
    
  • Av SivSK
   Hei! 
   Er det nokon har noko erfaringar med ulike ull-bher? 
   Skulle gjerne hatt ein med litt hold i, men også mest mulig ull. Er det mulig? 
  • Av Kleppeliten
   Hva slags ullgenser bruker dere på teltur ? Hvillket merke er den, vekt, etc.? Det er snakk om i selve leiren, ikke under vandring.
   Samboeren og jeg skal som vanlig på fjellet i sommer, og denne gangen blir det ren telttur uten stopp på hytter. Jeg synes det er nødvending å ha med en ordentlig varm ullgenser, da jeg er skikkelig frysepinne. Men jeg er lei av den gamle mariusgenseren som er tung og tar plass i sekken.
   XXL har jo hatt den ullgenseren fra Ulvang i salg en stund nå, som "alle" har,  og den står på vurderingslisten min, men den tar jo også plass i sekken.
   Er veldig vektbevisst, men det kan jo hende jeg må kaste inn håndkle på finne en lettere god ullgenser...
    
  • Av Chirsbom
   Hei, 
   Ser jeg har et behov for å oppgradere opplegget mitt med bekledning for hendene. 
   Bruken er primært ordinær frilufts camping sommer som vinter. 
   Nå har jeg et par merino ull liners, et par vel brukte skinnhansker med kunstig foring, et par forede softshell hansker, en tykk ullvott og en billig vindtett overtrekksvott. 
   Det jeg ønsker er tips til et par gode hansker som tåler en støyt som "arbeidshansker" og som gir god fingerfølelse, dvs at jeg kan gjøre relativt mye med dem, gjerne med utskiftbart for. Og et par vind- og vanntette votter som tåler mange minus, og med utskiftbart for. 
   Har kikket på Hestra og Black Diamond primært, kjenner ikke til Norrøna sine alternativer, og Arcteryx blir nok for dyrt. 
   Skinn vs kunstig? Ullfor vs kunstig for? Hvor mange "deler" trengs til å dekke de fleste behov for arbeid med en camp, men og holde kulden på avstand? 
   Takker og bukker for alle innspill! 
   Mvh
   Christian.
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.