Ingrid RF

Min første tur: Norge på langs

3 innlegg i emnet

Hei! I mai/juni planlegger jeg å starte min aller første skikkelige tur: Norge på langs, fra Nordkapp til Lindesnes. Jeg planlegger å ta det veldig rolig i begynnelsen og lære etterhvert som jeg går. Har lite turerfaring og er heller ikke spesielt godt trent, men har flere skikkelige villmarksfolk i familien som alle har trua. Jeg sitter her og planlegger ruten nå, og tenker i utgangspunktet å først gå fra Nordkapp til Kautokeino (har ikke helt bestemt nøyaktig hvordan ennå, vil helst være ute i villmarka, men er åpen for E6/Rv93 hvis det blir for mye snø) og så følge Nordkalottruta ned til Bjørnfjell stasjon og Nordlandsruta videre ned gjennom Nordland. Er det noen her inne som har erfaringer med noen av disse rutene? Og er det noen som har tips til rute videre gjennom Trøndelag?

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har vel bare et tips og det er så lett sekk som overhode mulig, og stell meget pent med beina. Det ligger utrolig mye info om npl på nettet, samt noe her på forumet. Ellers så er det viktig å ikke starte for hardt. Ser en del på AT på YouTube og frafallsprosenten er høy. Titt på Craig M og hans oppsett og turer. To mil om dagen hver dag i et halvt år er tøft. 

Tom42 liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skrevet (endret)

Først og fremst: god tur! 

Det er nok mange her inne som drømmer om å gjøre en slik tur, men ikke alle som får anledningen. Får du fri så gå på. 

Dernest: jeg regner med at du kjenner til Skjult lenke - logg inn for å se den siden. Start på bunn og gå gjennom blogger og nettsider for rutevalg, utstyrsvalg, depotet osv. Flere lar seg sikkert kontakte også. 

Så: et annet sted her inne har du spurt om kart og kompass kontra GPS. Jeg ville aldri lagt ut på en slik tur uten stålkontroll på kart/kompass. Elektronikk kan svikte. Lær deg også hvordan du tar ut koordinater fra kartet og overfører til GPS og motsatt. Da får du dobbel sikring på hvor du er om dekning eller tåke eller uvær virkelig gjør alt for at du ikke skal lykkes. 

Til slutt: få deg så lett sekk som mulig, dog ikke på bekostning av sikkerhet. Fjelltur i Norge sommerstid kan gi deg alle årstider på en gang. 

 

Endret av ost
skriveleif
Tom42, Tessatroll, incognito og 2 andre liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!


Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.


Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Memento mori
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Fredrik startet i går (SB) og kan følges på face. Virker bra forberedt. Planen er å bruke 3,5 mnd

  • Av Largo
   Jeg planlegger en tur Norge på langs. I den forbindelse tenkter jeg å legge ut (sende forsyninger) til noen depoer underveis. Jeg mener jeg har sett en slik liste på nett en gang. Noen som har tips eller en slik liste?
  • Av Grensedager
   Årets sommertur er nå over, og nå sitter vi igjen med en rekke minner og erfaringer fra turen som gav oss 373 km mer under beina. Hvert år går vi Norge på langs etapper, startet i 2013 med Finnskogleden som første mål. I hovedsak prøver vi å følge Grensesømmen med noen egne tvister. I år startet turen fra Vauldalen som ligger i Røros kommune, nesten helt inntil Svenskegrensen. Det var der vi avsluttet turen i fjor. Sekken føltes overkommelige med sine omtrentlige 24 kg. Turen var en fantastisk opplevelse, på både godt og vondt. Vi fikk utfordret oss selv, og følt på det å mestre mange aspekter med å leve og vandre i naturen. Historiene og opplevelse fra turen vil vi nå legge ut på bloggen vår (Skjult lenke - logg inn for å se den). 

   Første dagbokinnlegg; 
   Avgårde fra Røros var vi rundt 13.40 med depotsjef Lasse som stabil sjåfør. Både sau, reinsdyr, trege svensker og en sliten syklist så vi mest vi suste mot grensen. Når vi nærmet oss Vauldalen kunne vi skimte Vigelfjellet i nord, og område i hadde gått i året før i sør. Lasse slapp oss av ved veien og vi trasket av gårde etter å ha sagt ha det til sjåføren. Første stopp var 100 meter etter starten for å prøve å legge ut en snap og et Facebook innlegg for å vise at turen var startet
   .
   Neste stopp etter det igjen var 150 meter for å smøre oss med solkrem. Når vi kom til Grevsjøen, hadde vi gått 2, 5 km, da måtte føtter og skuldre hvile. Tre sykler så stod fint plassert langs stien. Eierne av syklene traff vi i løp av dagen. Ei i turfølget hadde bodd mange år på Sørlandet, verden er ikke så stor. Ikke lenge etter så vi turens tre første ryper. Før vi kunne slå opp teltet for første gang, måtte vi ta fram vadeskoene og passere en svær elv. Ok, ikke så svær, men var litt strøm i den. Det klarte vi fint med litt røde legger etter det kalde vannet. Nå ligger vi i ny teltet og hører fuglene synge og regnet piske mot teltduken. 

  • Av ElisabethS
   Hei,
   vi er to damer som skal gå Norge på langs fra januar 2015. Har lest en del blogger og slik for å lære om andres erfaringer, men tenkte kanskje det var mulig å høste noen tips her inne og. Formålet vårt med turen er ikke å gå fortest og hardest, men å kose oss på langtur. Satser primært på teltovernattinger, med ca en hyttenatt i uka for å tørke utstyr og slik. Vi er i god form begge to, og har gått mye på tur, men aldri lengre ekspedisjoner.
    
   Derfor lurer jeg på om noen her inne kanskje har noen innspill generelt om NPL, eller spesielt om følgende tema:
    
   - Å gå med pulk: vi skal sende depoter med mat og annet, og satser på å ikke ha styggtunge pulker. Har imidlertid ikke gått med pulk før. Er det lurt å trene mye på dette før vi drar, eller holder det å ta en rolig start med kortere dager enn vi egentlig har kapasitet til for å bli vant til belastningen? Og holder Pariserpulken til denne typen tur? Dens lave egenvekt gjør den ganske atteraktiv, selv om jeg skjønner at den i grove trekk er et plastbrett...
   - Montering av hjul på pulk: dersom snøen forsvinner mot slutten av turen, har noen erfaringer med å montere hjul på pulk? Vi har noen ideer, men hører gjerne andres erfaringer her.
   - Mat: Satser på å tørke mange av middagene selv. Har noen gode tips i forhold til dette? Er det eventuelt mulig å spe på med sponsing av noen av produsentene av frysetørket mat, eller er de vanskelige å få med på slik? Vi har ikke primært tenkt å blogge oss gjennom landet...
   - Sovepose: har noen konkrete erfaringer med posene til Western Mountaineering eller Mountain Equipment, som begge lager kortere poser enn feks. Helsport? (vi trenger altså korte poser) De er dyre - men er de verd det?
   - Kart: er det vanlig at de går i "arv" fra NPL-er til NPL-er? Noen som kjenner noen som nylig har gått/går seg ferdig før jul i år og vil kvitte seg med kartene sine? (evt. annet NPL-relatert utstyr)
   - SPOT tracker: har det noe for seg? Mobildekning er vel så som så deler av ruta, så det fungerer kanskje bra som ekstra sikkerhet? Erfaringer?
   - Brenner: har en Kovea Booster +1 som jeg ikke har rukket å teste ennå. Noen erfaringer med denne? Særlig i den kalde årstiden. Og hvor mye bensin, sånn ca? Holder det med 4 dl på to personer per dag?
   - Miljøperspektivet: vi har en del utstyr, men trenger også mye. Samtidig byr det meg mot å kjøpe alt nytt. Prøver å holde et øye både på hva som finnes på finn.no og her inne, men det er vanskelig å finne de rette tingene, og særlig i rett størrelse (når det er snakk om ting med størrelse). Noen som har innspill i forhold til å skaffe ting og tang brukt til langtur?
    
   Ok, det var dette jeg kom på i farta. Eventuelle tips knyttet til andre aspekter ved Norge på langs er også velkommen.
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive