Gå til innhold
-Tine

Vann på tur

Det er 378 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Hei.

Okey.. for dere turvante kommer dette sikkert til å høres veldig dumt ut.. MEN.. når man er på tur la oss i skog og mark. Jeg er tom for vann , men det er noen litt mindre vann eller tjenn langs ruta jeg skal gå. Jeg fyller på vannflask, men vannet er jo selvfølgelig ikke like rent som i springen. Det kan gjerne ses litt små grumsete partikler neppå flaska. KAN JEG DRIKKE DET? Jeg mener.. jeg er veldig kresen på dette her, men kan jeg drikke det som det er eller skal man alltid koke først? Eller kjøper man et slags filter man har i flaska? Jeg er ikke redd for å bli syk eller noe, men det å se ting flytende rundt i flaska mi gjør at jeg kvier meg for å drikke det selvom det sikkert ikke er farlig! 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 hour ago, -Tine said:

 Jeg er ikke redd for å bli syk eller noe, men det å se ting flytende rundt i flaska mi gjør at jeg kvier meg for å drikke det selvom det sikkert ikke er farlig!

For å få ro i sjelen og opprettholde turgleden, kan du vurdere et filter fra Sawyer, F.eks deres Mini filter, som du får hos Skjult lenke - logg inn for å se den.  Om det bare er det synlige grumset du vil til livs - kan filtrering gjennom et lommetørkle, annet egnet tøystykke eller et kaffefilter være nok. Billigere blir det iallfall. Koking er også billig. Fjerner ikke grums, men dreper vel det meste som kunne være farlig.

Mye å lese om dette (skal, skal ikke) i følgende tråden (91 innlegg) Skjult lenke - logg inn for å se den
 og denne mener jeg (241 innlegg) Skjult lenke - logg inn for å se den

Endret av zimwalker

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

På en Escape øvelse ble jeg liggende i timesvis, ute på en myr fordi ettersøkningsmannskapene vrimlet rundt meg.  Det var varmt, og jeg var tørst.  Tilslutt, får jeg døde av tørst, var det bare å bore neven ned i myra og ta opp en skikkelig måsadott.  åpnet munnen og klemte ut vannet.   Vel hjemme oppsøkte jeg legen.  "Ta det med ro", var svaret, "mavesyren din har gjort det av med eventuelle ulumskheter".  Og det stemte faktisk. 

I ettertid er stillestående vann langt i fra førstevalget, men det hender at jeg oppfrisker gamle minner.  Uten mén.  Tror jeg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Og jeg har kjørt bil hele mitt voksne liv uten å bli drept. Moralen får være at det går som regel bra  - inntil det smeller ;-)
Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis det er grumset som skal bort, kan jo ei tesil i metall være noe. Den kan vel doble som varmespreder  på primusen :)

Link til Biltema tesil:  Skjult lenke - logg inn for å se den

Basseluskene fjernes ikke men de smaker toppers!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for mange fine svar kjære turvante 😊 jeg tar imot alle tipsene dere med åpne armer. Man blir vel mer vandt til det etterhvert som man er mer ute . Men til nå har jeg kun vært på såpass korte turer at det alltid har vært tilgang til springvann:) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg ville drukket det vannet jeg fant ute. Har til nå aldri blitt syk av det.

Som regel finner du bekker med jevne mellomrom. Grums i vannet ville ikke bekymret meg, selv om vi alle nok aller helst vil ha rent vann så vil det nok alltid komme noen få partikler i flaska, men man er jo tross alt i skogen/på fjellet :-)

Jeg har også spist mye tint snø (ukokt) og det har heller aldri skapt problemer.

Jeg unngår dog veldig små stillestående vann/tjern og bekker o.l i myrområder.

Ikke vær bekymret, drikk vannet og kos deg. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Den 29.12.2016 at 18.00, zimwalker skrev:

Og jeg har kjørt bil hele mitt voksne liv uten å bli drept. Moralen får være at det går som regel bra  - inntil det smeller ;-)
Skjult lenke - logg inn for å se den

Jeg leste denne artikkelen om skolebarna som ble syke og stiller et stort spørsmål ved om det var vannet i bekken som var synderen.

Hvis alle drakk vann av bekken på samme tid så ville alle blitt syke på ca. samme tid. Hvis det var beitende husdyr som var årsaken så er det nok e coli bakterier som kan komme fra dyrenes avføring. Denne bakterien trenger en viss tid før den gjør deg syk og denne tiden varierer lite fra person til person.

" Ifølge en av elevene ble fem elever syke natt til søndag. Under et tokt på havfiske ble ytterligere fem elever syke. Da de skulle pakke sammen og reise hjem ble ytterligere én elev syk, mens enda en elev ble syk på bussen". (Har de tatt høyde for at barn både blir sjøsyke og bilsyke?)

Med så stor forskjell i sykdomsutbruddet så har jeg en annen teori, men det er basert kun på de opplysningene jeg fikk ved å lese artikkelen fra NRK Trøndelag. Siden elevene ble syke på forskjellig tidspunkt så må de sannlynligvis ha blitt smittet på forskjellig tidspunkt. Da utelukker jeg sjøsyke og bilsyke. Den smittekilden som jeg først og fremst tenker på da er "dobesøk" med dårlig håndhygiene. Dette smitter lett fra person til person gjennom håndkontakt, deling av godteri, mat etc.

Dett er selvopplevd:

 Jeg og mine to sønner var på en T-hytte og første mann som besøkte toalettet (utedassen) var min sønn. Da han kom inn på hytta vasket han hendene i et vaskefat som stod ved utslagsvasken. Ca. to timer senere var jeg gjennom samme prosedyren. (Jeg burde selvfølgelig tenkt så langt, men det gjorde jeg altså ikke da.) Min sønn ble syk og kastet opp i bilen på vei hjem noen timer senere og jeg ble syk hjemme, et par timer senere. Her lå nok smittekilden i vaskefatet.

Et annet eksempel: 

En sommer for en del år siden besøkte vi et sted som heter High Chaparral   Skjult lenke - logg inn for å se den og ligger i Småland i Sverige. Planen var å leie en campinghytte, men det var kun laveste standard som var ledige da vi kom frem. (Vi hadde selvfølgelig ikke forhåndsbestilt.)Dette var noen enkle "ufyselige" hytter uten annet enn fire senger uten sengetøy (sovepose), et lite bord og fire stoler. Ute på campingområdet var det et naturlig vannbasseng som en mengde barn drev og badet i. det så ganske fint ut, men hadde verken inn eller utløp.Skjult lenke - logg inn for å se den det var et par små broer som barna hoppet fra, og mine barn ville selvfølgelig også bade her. Det var til og med satt opp et skilt som sa at de hadde Sveriges reneste badevann. (Jeg vet ikke hvor gammelt dette skiltet var.) Men denne gangen tenkte jeg som en far bør. "Nei, ingen bading her, det tør jeg ikke hvis vi skal ha en hel dag i Westernbyen i morgen. Hvis bare en av de som bader her har diaré så får vi et hel. . . . . i natt eller i morgen". Minstemann ble selvfølgelig sur, men med lovnad om et badeland en av de neste dagene så var avtalen i boks.

Det var ingen lydisolering i disse hyttene og vi våknet midt på natten av den første ungen som skrek og kastet opp. Sånn fortsatte det hele natten og litt ut på morgenen og det var dette som var samtaleemnet i køen for å kjøpe ferskt brød neste morgen. Vi fikke en fin dag i "Cowboyland", men neste natt ble tilbrakt i en skikkelig hytte med stue, to soverom, kjøkken og bad. På vei nordover neste dag hørte vi på radioen at svenske helsemyndigheter hadde vert og tatt vannprøver på campingplassen og at all bading var stoppet på grunn av alt for mye e coli bakterier i vannet.

Men tilbake til trådstarter sitt spørsmål.

Vannet i bekker, myrer og tjern kan vanligvis drikkes uten problemer. Myrvann og vann fra skogstjern smaker vanligvis ikke særlig godt siden det ofte er veldig surt og ofte inneholder en del humus. (Døde planterester,) Men det er ikke farlig å drikke dette vannet. Det kan også ofte forekomme små svømmende dyr i vannet, men dette er som regel små krepsdyr som bare tilfører kroppen mer næring. Surt vann inneholder vanligvis mindre bakterier enn Ph-nøytralt vann. Vikingene tok ofte vann fra sure myrhull når de skulle ut på tokt. Dette vannet holdt seg godt i skinnsekker (magesekker) og råtnet ikke selv om turen var lang og temperaturen høy. Senere når folk i Europa begynte å seile til India og andre varme steder med sine seilskuter så var råttent ferskvann et stort problem når de seilte i tropiske farvann. De skulle nok lært litt av vikingene. 

 

Endret av REs

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vær litt mer forsiktig i lemenår og andre smågnagerår. Har et par kompiser som har røket på musepest/harepest i slike år. Mest sannsynlig som følge av å drikke vann i bekk/elv i FInnmark. Så disse årene er jeg litt mer på vakt og koker heller en runde med vann fremfor å risikere noe, ellers går det stort sett greit....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 378 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Lignende innhold

  • Av CarlHenrik
   Hei 
   Vi er to karer som skal planlegger å ta to langhelgs-turer (torsdag-søndag) dette året. Vi ønsker å legge disse til månedskifte mai/juni og august/september(oktober), utenom fellesferien.
   Litt av poenget med turen er at vi skal "jobbe" med flyskrekken til en av oss. Der selve belønningen er en tur i flott turområde. Så vi lurer på om noen har gode forslag til fjelltur i slutten av mai eller starten av juni der det er forholdsvist snøfritt. Vi bor rett utenfor Oslo, så utgangspunktet er OSL. Vi har sett litt på områdene rundt Bodø (Børvasstindane og Rago), men hører at mai/juni kanskje er litt tidlig i forhold til snøforhold. Noen med erfaringer her, eventuelt andre forslag?
   Er det noen som har erfaringer med andre områder fra f.eks Møre og Romsdal og nordover (sør for Saltfjellet)? Og hvordan er det å ta seg fra respektiv lufthavn til turens utgangspunkt. 
   Ellers er jo selvfølgelig alle tips velkommen. 
   Mvh
   Carl
  • Av tshansen
   Etter noen timer i løypa i går, med de splitter nye fjellskiene mine... tok eventyrlysten tak i meg på kveldingen. Kart, gps og sondering av snøforhold gjorde at jeg planla en litt lengre fjelltur i til tider krevende terreng. Værmeldingene skulle være bra store deler av dagen, men det ble sendt ut obs varsel for kvelden i dag. Siden jeg planla å gå store deler i lavlandet og daler lot jeg ikke værmeldingene stoppe meg.

   Lekte meg litt med papirkart og navigasjons muligheten på Fenix 5x klokken la med frokosten. Satt inn et par veipunkt jeg kunne ha som referanse om mobildekning skulle være utilgjengelig. Greit å tørr trene litt sånn du kan det godt den dagen du virkelig har behov for det. 
   Startet turen fra hovedveien og de første 100 meterene var rimelig vanskelig tilkomst og gjorde at jeg holdt på å avbryte hele turen. Men sta som jeg er og etter et par klumsete fall, åpnet terregnet seg litt å gjorde turen langt mer hyggelig.

   Det var ikke mye glid å snakke om, men man gikk veldig fint oppå snøen som bar preg av skare og bløt under. 
   Jeg gikk opp Langedalen til Svartholet før jeg fortsatte turen videre til Eiterdalen. Jeg husker å ha gått her en gang når jeg var guttunge, men det var på sommer å jeg hadde ikke anelse på hvor stien gikk.

   Det var godt med is på vannet her, men ikke noe jeg sjanset på å bevege meg utpå. Har stor respekt for islagte vann. Solen gløttet gjennom skydekket noen timer å gå god påskestemning. Virkelig flott i fjellet i dag.

   Her måtte jeg ha en liten stopp å sjekke kartet grundig. Jeg fikk ikke topografien til å stemme med kartet. Det var rett og slett ingen "dal" ut herfra. Å hvertfall ikke den veien ruten ville ha meg. Så jeg måtte gå en liten omvei og gjennom veldig bratt terreng med mye skog. Her var det bare å knekke innpå litt "bensin" før man kom seg opp til neste elv som skulle føre meg inn mot Eiterdalen.
   Jeg måtte sjekke kart flere ganger på plasser jeg var "sikker" på hvor jeg var og klarte omsider å finne en smal passasje som tok meg over en rygg, slik at jeg kunne renne ned til Gårdshuset i Eiterdalen.

   Jeg hadde planer om å nyte en bedre middag og en kaffekopp eller to. Men været snudde fort. Det skyet til, ble flatt lys og vinden tok seg opp.... Faen! Skulle været slå til før tiden? Jeg må være ærlig å si at jeg ble småbekymret en liten stund. Heldigvis er det ikke mange høydemetrene opp fra Eiterdalen før jeg begynner på "nedfarten" mot hytten igjen. Så middag utgikk, å valgte å gå så raskt ned som mulig. Ville helst slippe å bli plaget av sterk vind og dårlig sikt på vei ned. 

   Jeg begynte å bli godt mør i bena og gledet meg stort til å renne ned igjen. Bare sjarmøretappen igjen  Men helt så enkelt var det definitivt ikke. Jeg krumma nakken og satte utfor bakken. Det lugget godt under skiene og jeg stupte på trynet i første bakken  Hoho! Jeg slo meg ikke, men det gikk brått opp for meg at turen ned kom til å bli veldig slitsom....!!! Det var sjanseløst å renne på fornuftig måte. Å siden dalen var relativt smal med en stor elv i midten ble det mye banning og lite gøy. Kom heldigvis over et hjortetråkk, så jeg kunne ta av skiene å gå relativt greit ned på føttene siste kilometeren  
   Alt i alt en super dag i fjellet. Det fristet veldig til gjentagelse og det blir nok ikke lenge til jeg blir å finne nye fjell å tråkke i  


  • Av Thomas_B
   Hei!
   Vi er et par stykker som tenker å sove under åpen himmel på Gaustatoppen nå i løpet av vinteren. Noen som har noen tips til denne turen? Tenker spesielt på om det er noen slags opptråkket sti på vinterstid, bør man ha truger, noen som har gjort dette før etc. Har også vært i kontakt med turistbyrået på Rjukan for å høre om det er noen lysforuresning der opp feks fra masten (kjipt hvis det er stjerneklart). Men de mente det ikke skulle være noe forstyrrende lys.
   Takker for alle tips og tilbakemeldinger!
  • Av UTE avdelingen

   Navn: Langsua Nasjonalpark - del 1
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2017-10-11
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Følg oss på YouTube!  Her er første video fra vår sommertur i Langsua Nasjonalpark. 


   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av UTE avdelingen
   Følg oss på YouTube!  Her er første video fra vår sommertur i Langsua Nasjonalpark. 
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive×