Gå til innhold
  • Bli medlem

Underlag i teltet på vinterstid


TonePåTur

Anbefalte innlegg

Annonse
På 23.2.2017 den 19.54, stjernehimmel skrev:

Jeg gjør det også på samme måten, i teltet på vinteren. Har et av skum på ca. 2 cm. over og en utgave av Thermarest NeoAir under, som er ca. 50 cm. bredt. Fungerer fint for meg. Tanken har egentlig vært at jeg ville unngå å bruke tid og energi på å varme opp luften, men det gjør jeg kun basert på antagelser og vet egentlig ikke om det har noe for seg.

Det som har slått meg er at man kan vel egentlig bare kjøpe et hvilket som helst oppblåsbart liggeunderlag så lenge man har tjukk skum over, eller? 

 

R-verdi er R-verdi, enten det er fiber, dun, stofflommer eller skum som gir isolasjonen. Eneste årsak til at skum over oppblåsbart kan være varmere enn motsatt, er at skumunderlaget fordeler trykket fra kroppen din over et større område og holder mer av kroppen langt unna underlaget. Er underlaget helt fullt av luft blir det hipp som happ. Er det litt mindre luft i blir luft øverst mer behagelig, men også noe kaldere.

Siden R-verdien legges til om du bruker flere liggeunderlag, vil det ikke fungere bra å ha et oppblåsbart med lav R-verdi under et skumunderlag. Dvs, kanskje bra nok, kjenner flere som har ligget rett på snøen med Bamse, men ikke bedre enn den samlede R-verdien tilsier.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil ikke et skumunderlag oppå en Thermarest  "gjøre den om til en hvilken som helst lufmadrass"? Den virker etter prinsippet varmerefleksjon, legges et skumunderlag oppå vil det forhindre varme å stråle ned i underlaget og dermed også i å reflektere tilbake. Da blir det kun skumunderlaget som varmes opp som utgjør isolasjonen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  @Terka @Omnilite

Nei, det jeg skrev i innlegget over gjelder. Å ha et skumunderlag oppå reduserer varmen som stråles ned i Therm-a-Rest'en, men det vil likevel stråle varme som reflekteres tilbake. Og selv om mye varme reflekteres tilbake, vil det alltid være varmetap. R-verdi er R-verdi, og rekkefølgen betyr i utgangspunktet ingenting. Og grunnen til at Bamse kommer godt ut mht isolasjon pr cm tykkelse i bruk er jo at luften ikke kan sirkulere inni, slik det kan i Therm-a-Rest og i noen grad exped sine underlag. Jo mer stillestående luft, jo varmere. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.