Gå til innhold
  • Bli medlem

Refylling av engangsgassbokser, lage en av to.


Memento mori

Anbefalte innlegg

Fra utsidan  ref det @dsk skriver lengre opp, om å vite hva man gjør. 

Obs nedanstående text är bara akademisk fundering - utövar någon av er detta efter texten nedan så är det på helt egen risk och låna aldrig ut en återfylld tub!!! - Skall ni bryta mot lagen så gör det med kunskap så att ni inte drar på er onödiga risker som kan undvikas med rätt hantering - det är därför jag skriver nedanstående.

------------------

Tänk på att här balanserar man på gränsen, så gör inte fel här!.
Hej, och tack för en bra och ofta sund läsning,

som den ansvariga för dessa produkter hos oss på Primus, måste jag ta tillfället i akt och höja ett varningens finger!

För bara ett par dagar sedan fick jag ett mejl om en återfylld gasbehållare och jag vill med hjälp av det understryka riskerna med återfyllning, och visa kraften i en exploderad gasbehållare.

Scenariot är följande, en kunnig användare av friluftskök klättrar berg på omkring 7000 möh och har där väldiga problem att få tag på bra gas. Man kan köpa nya gasbehållare för 8 €, eller återfyllda för 3 €, enligt säljarnas uppgifter med betydligt bättre gas (enbart propan?) så klart! 

Den dyra orginalgasen fungerar knappt på denna höjd och kyla så användaren känner sig tvungen att prova de återfyllda gasbehållarna för att få i sig varm mat. 

För att få lite bättre drag i köket (Primus OmniFuel med Eta-gryta) ställer användaren gasbehållaren uppe på locket för att försiktigt värma den (helt okej). Men, efter bara ett par sekunder exploderar gasbehållaren och bokstavligen trycker ner lock och gryta helt och hållet över köket. Användaren och hans kamrat får hett vatten på sig, skärskador av omkringflygande metalldelar på händer och ansikte samt tinnitus-problem i öronen efter explosionen. Som tur är får de inga skador på ögon eller andra vitala kroppsdelar. 

Jag vill med detta bara förmedla kraften av en exploderad gasbehållare och som sagt, varna för återfyllning av desamma, det är verkligen en balansgång på slak lina!

Hoppas vi ses där ute!
Niklas Lagström | Produktchef | Primus AB

PS. Behöver jag nämna att köket fortfarande fungerar??  

IMG_3299.JPG

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Gjest Mareng

Veier disse gassbokene så ekstremt mye og/eller tar så stor plass at det blir en for stor bør å ta med seg to bokser på tur?...

Å bruke en boks til den er tom, så skifte til en ny, er det naturlige å gjøre...

Bevares, det kan ikke være èn ekstra gassboks i sekken som er utslagsgivende vel?...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Coleman propan stålbeholdere er tunge, er vel typisk camping. Leste på nettet at de blir brukt til å blande inntil 30% propan og 70% butan, før de refyller vanlige gassbokser. Da trengs enda flere overganger. Noen refyller disse også. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Har du opplevd at det er vanskelig å tømme 227g gassbokser (de som ligner på en spayboks). Delte en tom en og her er hvordan den ser ut innvendig. Hakke utvendig skal peke nedover, og løfter du den litt i bakkant får du tømt den helt. 

Edit: Dette gjelder bare ved refylling, ellers skal hakke peke oppover, slik at det er gass i gassform og ikke veskeform som kommer ut. Ref innlegg lenger ned i tråden.

3129ECF1-B51D-42F4-AAD7-844ECAE8FF4D.jpg

Endret av Memento mori
Lagt inn viktig info, som presisert av @omnilite
Lenke til kommentar
Del på andre sider

36 minutter siden, Memento mori skrev:

Har du opplevd at det er vanskelig å tømme 227g gassbokser (de som ligner på en spayboks). Delte en tom en og her er hvordan den ser ut innvendig. Hakke utvendig skal peke nedover, og løfter du den litt i bakkant får du tømt den helt. 

3129ECF1-B51D-42F4-AAD7-844ECAE8FF4D.jpg

Det er faktisk motsatt, hakket skal være opp. Da er det gass som kommer inn i pickup'en. Ligger hakket ned vil det som kommer inn i pickupen være flytende og ikke i gassform. De rimelige campingbrennerne som bruker disse boksene liggende sørger for at boksen kommer rett vei.

Jeg brukte senest i forrige uke en sånn gassboks med adapter på en Omnifuel (se bildet). Ved opptenning var det viktig å ha gassboksen riktig vei med hakket opp. Når den hadde brent i 1/2 minutt kunne jeg snu boksen for å få flytende drivstoff og mer futt. Meg boksen feil vei ble det flammekaster (forvarmingsflammer) til brenneren ble varm.

Skal en bruke en butanboks med adapter er det altså viktig å ha boksen rett vei ved opptenning, så kan boksen snus om brenneren har forvarmingsrør. Har brenneren ikke forvarmingsrør er det viktig at boksen ALLTID ligger rett vei, dvs med hakket opp.

images-1.jpg.d983e6ea45b718fc3e8ad9943360c632.jpg

Prisen for 227g er ca 20,- sammenlignet med en 450g til 60,- det betyr at mengden gass blir 1/3 mer for samme gassvekt. (Biltema priser). Til sommerbruk fungerer butan greit. 

Å tømme boksen er lettere når den ligger med hakket ned, forutsatt at brenneren takler det. Med hakket opp kjøles boksen ned, det gjør at gassen fordamper dårligere siden det kun er butan. En nesten tom boks vil dermed tømmes bedre når brenneren tennes med nesten tom boks og boksen er har omgivelsestemperatur. Har brenneren brent en stund vil boksen være avkjølt og gassen fordamper dårligere.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 minutter siden, Knappetelt skrev:

@Omnilite Dette er vel en tråd for refylling av gassbokser. Da må gassen være i veskeform for å få den over i boksen som skal fylles trodde jeg!

Vanlig bruk er vel noe annet.

Det vet jeg, men siden det er en fare for at noen får en overraskelse ved bruk ved å ha den feil vei kan det være en nyttig presisering likevel i forhold til innlegget jeg siterte.

Skal en forsøke å fylle butan fra en avlang boks over på en annen type boks, så er det en annen sak, da må hakket ligge ned.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.