Gå til innhold
eifu

Førsteinntrykk: Fimbulvetr Hikr truger

Anbefalte innlegg

Fimbulvetr er en (relativt) ny norsk trugeprodusent. De har per dd to modeller, Hikr, som er en truge primært for fjellvandring, og Rangr som er noe større og mer beregnet til flatere områder.

Jeg kjøpte to (den dyre metoden for å bevare husfreden) par Hikr i 2015, så sent at jeg akkurat fikk testet dem. Jeg skal ikke påberope meg å være noen truge ekspert, men jeg har brukt truger noen år. Denne typen er allikevel ny.

Fimbulvetr Hikr

image.jpeg

Trugene veier omtrent 2,2 kg paret, og føles derfor lettere på beina enn det jeg har brukt før. De er laget i plast (termoplast), og selve trugen er hel, med en binding festet på. Den er slank innover, som gjør at man ikke subber bena borti hverandre og har en naturlig kurve som gjør at den seiler gjennom snøen. Den er også relativt fleksibel (les: myk). Selve fotfeste har en oppbygging som gjør at bindingen kan roteres fremover og i side. Dette skulle man tro at gjorde trugen lite stabil på foten, men den sitter overraskende godt. Designet gjør at man enklere kan gå i skråhelling med horisontal benstilling, og gjør også nedturen mer behagelig. Innfestingen er enkel nok til å passe alle skotyper og kan festes med votter. Det skal allikevel litt presisjon til for at beina ikke skal skli ut av stilling under marsj. Trugen har helløfter, noe som gjør det betraktelig mer komfotabelt å gå i helling. Den er enkel å ta opp og slå ned. Trugene har metallkramponger i steget som fungerer bra. I tillegg er det en metallkrampong under hælen som bidrar til bedre feste.

image.jpeg

Oppsummert:

En truge som passer godt til fjellturer.

+ Lett

+ Grei bæreevne mtp flate

+ God utforming på trugen

+ Behagelig bindingssystem (roterende)

+ Enkel betjening av binding og helløfter

- Bena glir ut hvis bindingen ikke er festet "korrekt"

- Pris

 

Superkort film av trugene i aksjon (grunnet størrelse)

IMG_1074.MOV

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Den 14.8.2016 at 21.04, eifu skrev:

Innfestingen er enkel nok til å passe alle skotyper og kan festes med votter. Det skal allikevel litt presisjon til for at beina ikke skal skli ut av stilling under marsj.

Fin anmeldelse, takker! Kan du utdype litt hva du mener med det over - det som jeg har kursivert?

Edit: Det som menes er  kanskje det som står under her? At

Den 14.8.2016 at 21.04, eifu skrev:

Bena glir ut hvis bindingen ikke er festet "korrekt"

 

Endret av zimwalker

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

@zimwalker, ja, det er riktig. Så lenge foten er rett på trugen og bindingen ikke "drar" til en av sidene når du strammer, så sitter den. Mulig det gjelder flere truger som passer alle sko.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av UTE avdelingen
   Navn: Expedition Norwegian Woods
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-14
   Innsendt av: UTE avdelingen

   Tove kjemper seg først inn i marka i dyp snø. Kreftene strekker ikke til for å nå målet denne dagen. Seinere er føret bedre, og Kaja kommer etter. En fin uke der vi bruker nærområdene våre! 


   Expedition Norwegian Woods
  • Av UTE avdelingen
   Tove kjemper seg først inn i marka i dyp snø. Kreftene strekker ikke til for å nå målet denne dagen. Seinere er føret bedre, og Kaja kommer etter. En fin uke der vi bruker nærområdene våre! 
  • Av Markatråkker
   Er på jakt etter nye støvler til trugebruk. 
   Har tidligere brukt M77 som har vært greie nok. nå som disse er pensjonert er jeg på utkikk etter noe å erstatte disse med.
   Noen som har råd/tips?
  • Av Markatråkker
   Er på jakt etter nye støvler til trugebruk. 
   Har tidligere brukt M77 som har vært greie nok. nå som disse er pensjonert er jeg på utkikk etter noe å erstatte disse med.
   Noen som har råd/tips?
  • Av Tor-Erik-L-77
   Etter å ha blitt overbevist av en kammerat om at truger er konge på vinterturer så var det påtide og teste. Et par nyinnkjøpte Tubbs Mountaineer var klare til bruk! Været virket lovende denne lørdagen så bestemte meg for å legge ut på langtur  Terrenget som skulle pløyes har jeg gått mye i om sommern og mange av rutene er blåmerkede populære tur ruter her i bygda - deler av turen måtte dog tas på GPS kurs.
   Her er oversikt over ruta jeg hadde planlagt: (start er nede i bunn av skisenteret og brekker da nordvest mot rognestulen)
   Ruta tok totalt 5 timer inkludert stopp på de forskjellige del målene.

   Første delen av ruta gikk fra det lokale skisenteret og opp på Rognestulen - denne delen er veldig grei å gå og tar deg opp en flott åskam i glimrende tur terreng. Det føltes veldig deilig og vasse oppover i snøen med trugene og jeg fikk ingen problemer oppover. Fantastisk hvor bra nye truger er blitt kontra de gamle jeg gikk på for 10-15 år siden  Her kommer noen bilder fra veien til skisenteret og opp til stulen:   Vel oppe på Rognestulen var det på tide med en rast, litt vann, nøtter og kaffe fra Thermosen er aldri feil  Så var det å fundere litt over neste etappe som jeg viste kom til å bli litt mere pes da den må gåes på GPS kurs opp en åsside gjennom tykk gammel skog - Jeg satset på å finne naturlige leier gjennom skogen i dyretråkk og andre natrulige lysninger. Rognestulen ligger skikkelig vakkert til oppi åssiden med god utsikt nedover i bygda:


   Så da var det bare og feste truger, sekk og kamerabag og stake en kurs måt neste delmål som er en lokal topp kalt Oppsalfjell. Vel fremme der så er resten av ruta blåmerket
   Det skulle bli rimelig tungt dog denne etappen viser det seg, det er mye snø inne i skogen og vanskelig og bedømme hvor dyp den er på forskjellige steder. Det gikk ikke raskt men relativt gjevnt fremover. Sjekket stadig GPS på telefonen (TopoMaps m/offline norgeskart og gpx spor lagt inn) - Etter å ha tråkket både oppver åsen, ned et dalsøkke og videre oppover kom jeg endelig inn på den blåmerkede stien til Oppsalfjell! Denne klarte jeg elegant og overskyte  Så da ble det litt trasking frem og tilbake for å finne igjen blåmerker. Du verden så lett denne stien er på sommern men på vinteren så er det jaggu ikke alltid lett å finne merkene og den naturlige stien! Kom omsider godt i driv på blåmerked løype og både kropp, hode og ben føltes fortsatt veldig bra! Her er et par bilder fra Ruta mellom Rognestulen og Oppsalfjellet:


   Det føltes skikkelig digg å endelig komme frem til postkassen på Oppsalfjellet! Den mest usikre biten av ruta var tilbakelagt uten de helt store vimseriene  Men den hadde vært tung og slitsom så det var deilig og få litt varm kaffe i kroppen og skrive seg inn i turboka, lenge siden det hadde vært folk her nå
   Bilder fra Oppsalfjellet:


   Skylaget som tidligere hadde ligget ganske tungt over åsene hadde sprukket opp og det var riktig så trivelig med sol igjen - føltes ut som det var ukesvis siden den hadde blitt observert på tur
   Etter 10 minutter var det kalrt for neste etappe som gik ned til toppen av skisenteret, denne har store deler av veien tydelig lende og god blåmerking så jeg regnet med den skulle blit lett. Selvfølgelig klarte jeg og vimse meg bort etter kun 2 minutter ned fra toppen her!!! Gode gud som jeg rotet rundt oppi fjellsida her for å desperat finne frem til blåmerker igjen. Etter 15 minutter med endel bannskap, to skikkelig tryningser i dypsnøen og graving i snøen etter mistet iphone fant jeg endelig igjen blåruta! Puh! Det var en skikkelig lettelse og resten av ruta ned mot skisenteret gikk uten videre komplikasjoner. Men jeg merket at jeg burde fylt på med litt energi i kroppen, bena føltes litt tunge og hodet litt lett - klassisk feil! Melkesyra hadde begynt å bygge seg opp i benmuskulaturen.... Heldigvis var det ikke altfor langt frem til skisentertoppen og ruta var tydelig og fin. 
   Her er et bilde fra ruta mellom Oppsalfjellet og skisenteret:

   Vel fremme på toppen av skisenteret var det første på timeplanen og få i seg mat! Hadde et ferdigsmurt pitabrød i sekken med masse godsaker i. Du verden hvor godt det var og få litt påfyll av energi  Resten av vannet og kaffen ble intatt - begynte å bli litt kald både på fingre og tær så bestemte meg raskt for og komme meg videre til neste mål. 
   Bilder fra skisenteret:


   Neste delen av turen var en ganske kjapp avstikker ute på en åskam som kalles Askimåsen, dette er en populær liten tur siden den går innover i ganske flatt lende fra skisenteret. Her er det også godt blåmerket og det var truge spor fra en kammerat som hadde gått denne avstikkern for noen dager siden. Vel inne på Askimåsen ble det en kjapp stopp for og føre meg inn i turboken og ta noen flere bilder. Kjente at selv om påfyll av energi hadde gjort underverker begynte nesten 5 timer med trugetrasking i løssnøen og tære litt på kreftene  
   Et par bilder fra Avstikkern til Askimåsen:   Nå var jeg ganske klar for og komme meg tilbake ned den slakkeste bakken i skisenteret og ned på parkeringen hvor bilen ventet  Nedover i løypa ser jeg at noen har vært og lekt seg med en slik firhjuling med belter - bruker derfor beltesporene til og raskt gå ned løypa, helt greit og slippe løssnøen! (Skisenteret gikk forresten nylig konkurs og det er derfor ingen prepping eller aktivitet i bakkene)
   Vel nede på parkeringen kjenner jeg at turen ikke skulle ha vært veldig mye lenger. Det føltes deilig å være litt stiv og støl i kroppen. GPS klokka mi viser rett i overkant av 5 timer totalt med stoppene underveis. Det kommer ikke til å bli siste gang jeg går i dette terrenget og definitivt vil det bli mer trugegåing! Neste gang håper jeg på og få turfølge og kanskje ikke gå like langt
   Tilbake til utgangspunktet i Svarstad Skisenter:

   Trugeturer er noe jeg varmt anbefaller til andre turgåere - fint å kunne bruke turterrenget hele året

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.