Gå til innhold
  • Bli medlem

Sju Søstre


Hannegs

Anbefalte innlegg

Hei,

noen som har gått de sju søstre i  løpet av de siste ukene og vet om det er godt merket?

Er det idioti å gå den alene? Er turvant og seig :)
Tenkte å gå turen fredag.

Takker for svar.

 

Hanne

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Er bra merket til toppene, har eget rutekart og nedlastbar GPS spor, så dersom du med turvant mener at du har rimelige orienteringskunnskaper vil den i godvær være grei. I vær med redusert sikt, bør du ha utvidete orienterings kunnskaper og ha peil på bruk av GPS.

http://www.ut.no/tur/2.3128/

Det er en krevende tur, så bra fottøy, nok mat og drikke, og litt utstyr for uventet overnatting eller uhell så er den ikke noe mer vanskelig enn andre lange fjellturer og det er greit å gå alene mener jeg.

Med turvant for denne type turer så mener jeg som for høyfjell (snø, ur, mye høydeforskjell, holde jevn fart i 10 timer +). Dersom du med turvant mener på stier mellom hytter, så er dette noe helt annet og jeg vil anbefale å starte med 1 eller 2 topper i første omgang.

Endret av PTG
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Hanne - det er veldig godt merket - noen vil si "for mye merket".

Det er helt kurant å ta turen alene. Ta deg god tid og ikke stress. Noen bruker å ta seg en blund underveis også. Det begynner å skjømmes på kveldene nå også, så det lønner seg å starte tidlig skal man rekke det før det blir mørkt.

Det er ellers en ganske krevende tur - og i det siste har det vært fler aksjoner for å ta ned folk der. Sist for et par dager siden - så det kan være lett å undervurdere - kanskje spesielt den siste biten - om man starter fra sør..

http://www.banett.no/nyheter/2016/07/26/Kvinne-hentet-ned-fra-Botnkrona-13088659.ece#cxrecs_s

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar. Er jo fra distriktet, utfløttæ, så jeg vet det er folk som må hentes ned. Sist i går. Gått mye i fjell og åser rundt men ikke de Syv Søstre. Får heller ingen med meg, og turene via DNT er fullbooka før  man får snudd seg ;)  så derfor tenkte jeg å prøve på turen hvis været holder. I verste fall er det mulig å gå ned  underveis, ingen skam på "gå ned" hvis været skifter! 

Regner med å starte så tidlig som fire fem, og heller kunne bruke dagen hvis været tilsier det.

Ikke gått type hytte til hytte turer. Fjellturer. Men mest østpå de siste årene.

Kart og GPS er must, men går kun alene hvis det ser ut til å bli "klart" vær" 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, Hannegs skrev:

Takk for svar. Er jo fra distriktet, utfløttæ, så jeg vet det er folk som må hentes ned. Sist i går. Gått mye i fjell og åser rundt men ikke de Syv Søstre. Får heller ingen med meg, og turene via DNT er fullbooka før  man får snudd seg ;)  så derfor tenkte jeg å prøve på turen hvis været holder. I verste fall er det mulig å gå ned  underveis, ingen skam på "gå ned" hvis været skifter! 

Regner med å starte så tidlig som fire fem, og heller kunne bruke dagen hvis været tilsier det.

Ikke gått type hytte til hytte turer. Fjellturer. Men mest østpå de siste årene.

Kart og GPS er must, men går kun alene hvis det ser ut til å bli "klart" vær" 

 

Da er du helt sikkert bra akklimatisert og forberedt. God tur :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Start fra Breitind og gå nordover mot Botnkrona. Da tar du det tyngste først.

Mange har gått på en smell når de går andre veien: Når du har tatt 5 søstre, og "bare" har Kvasstind og Breitind igjen er du bare halvveis.... Søstrene er umåtelig populære for tiden. En dag var det registrert over 70 stk på Kvasstind, så du blir neppe alene i fjellet :-)

Gode råd fra Alstahaug kommune:

 

De syv søstre – alle på en tur

Å gå alle De syv søstre på en dag er populært. Man skal være forberedt før man legger ut på denne turen og helst ha litt fjelltrening inne først. Det er mange opp- og nedstigninger som kjennes både i føtter og på kondis.
Første gang man går alle sju anbefales det at man starter sørfra. Det tar samme tid å gå begge retninger, men går man fra nord kan man fort gå seg på en karamell på slutten. Det er nemlig her de største utfordringene ligger. Går man nordfra og har vært opp på fem av de sju, tror man seg nemlig nesten ferdig med turen. Men du er knapt nok halvveis.

Første mål på turen sørfra blir Stortind (Breitind) 919 m.o.h.
Det er merket sti opp fra riksvei 17 på Søvik, 15 kilometer sør for Sandnessjøen. 100 meter sør for skiltet til ferjeleiet (til Herøy/Austbø) på Søvik er det skilt som viser vei til Søvikskaret. Her tar man innover og runder et bolighus. Har man med bil parkerer man den på anvist plass ved garasjen bak og noen få meter sør for bolighuset.
Området her er et flittig brukt turområde og kalles Søvikskaret. Når man skal opp på Stortind og skal følge merket løype, er det viktig at man går tilbake cirka 30 meter og følger traktorveien som går ned mot elva.
Når du har passert brua over elva viser merkinga deg til høyre, og her ledes du opp mot fjellkanten uten å trå over dyrkamarka. Lukk grinder etter deg da her er beitedyr i området.

Veien opp fjellet følger for en god del bergryggene du ser til venstre, ganske rett i mot toppen. Du ser noen høyspentmastre på toppen av Aksla, og dit skal du. Dette er noe av turens letteste parti hva stigning angår. Etter hvert er du nesten oppe på Aksla og snart inn under høgspentlinja som krysser fjellet her. Da er du nesten halvveis oppe i nesten 400 meters høyde.

Videre opp til toppen går det i relativt bratt og jevnstigning.
Her er merkingen lett å se, og det anbefales å følge denne. Velger man å gå utenom merkingen er det lett å gå seg fast, spesielt til høyre for stia. Her kan man kan komme opp i vanskelig og bratt terreng, hvor det går rett ned omtrent under.
Når du er oppe i cirka 7-800 meters høyde blir det noe steinet. Steiner så pass store at det ikke bare er å hoppe fra stein til stein. Ikke vanskelig å forsere, men litt tålmodighet må man ha. Stia opp slakker ikke av før du er nesten helt til topps. Da er det igjen en slakk gange på cirka 75 meter nordaustover, og du er oppe på Stortinds høgeste punkt på 910 meter.

Nå skal du videre nordaustover. Følg merking fra Stortind ned på høyre side. Du skal ned i den nordvendte slukta rett i mot Kvasstind. Kan være lite merking å se hvis mye snø, men du skal litt til høyre ned i sida. Hvis her er tørt kan stein som settes i bevegelse skape små ras. Lengre nede blir merkene lettere å få fatt i, og du ender opp nedenfor vatnene her midt mellom toppene. Nå er du nede i 460 meter.

Ferden videre opp på Kvasstind er tydelig merket med en vertikal rød stripe, rett på den andre sida av der du kom ned. Følg sti og merking rett opp. Etter hvert dreier det til høyre og opp på toppen på 1.010 meter. Kvasstind er en skummel kar med bratte stup på nordsida. Noen får litt høydeskrekk når de titter for flittig ned her.

Skodda kan komme fort i søstrene. Fra Kvastind.

Skal du følge merkinga må du samme veien tilbake når du skal videre, og da er du igjen nede under 500 meter. Veien videre til Tvillingan er tydelig merket. Du går rett innover til venstre ovenfor vatnene til du har passert disse. Da stiger det rett austover til du er oppe i en 700 meter.

Litt slakere videre til du kommer til en snøbre som du skal opp langs. Ved mye snø er det vanskelig å se merkene her, men gå til du er nesten på toppen, så ser du merking på høyre side.
Turen videre går i fint terreng i mellom 700 og 800 meters høyde. Snu deg av og til og få med deg en nydelig utsikt sørover retning Tjøtta og Mindland.

Etter hvert har du nærmet deg den sørligste av Tvillingan, men den lille toppen du nå har nærmest deg på venstre hånd skal du ikke opp på. Du skal opp i skaret bak denne, og etter hvert runde den på nordaustsida. I dette skaret kan det ligge mye snø til over midtsommer, og da vises merkinga dårlig. Bare følg snøbreen i lengderetninga over høgeste punkt i skaret og et stykke ned til det nærmer seg en naturlig avslutning. Da skal du til venstre, og nå når du i cirka 800 meters høyde runder den lille toppen på venstre side, ser du toppene videre på din vei.

På grunn av svært variable forhold med henhold til snø, vatn og is, er det litt dårlig merking ved søkket du kommer ned i. Her må man se an hvor det lønner seg best å gå. Hvis mye snø og denne ikke er hard, går det godt å gå rett opp 150 meter med stigning omtrent til du er midt mellom Tvillingan og finner merkinga igjen. Ser det vått og trasig ut bør du holde en del til høyre og treffe på merkinga oppi her.

Opp på den sørlige av Tvillingan på 980 meter går det enkelt.
Til den nordligste toppen av Tvillingan er det merking til en mindre topp cirka 12-13 meter lavere enn hovedtoppen. Vil du opp på det høgeste punkt går dette greit bare du ser deg for. Gå ned på vestsida slik at du kommer nedenfor skaret som skiller de to nordligste toppene.

Leter du litt finner du en relativt enkel vei til venstre for steinen som ligger på tvers over skaret. Resten av veien opp er helt grei.

Nå er du over halvveis! Lett nedstigning til aksla i mellom Tvillingan og Skæringen, før du stiger opp på denne fra søraustsida. Nesten oppe på Skjæringen på 1.037 meter ser du hvor du skal videre hen etterpå.
Etter Skjæringen skal du til Grytfoten. Du går rett ned fra Skjæringen søraustover og skrår etter hvert ned til venstre. Her skal du krysse ned et nesten blankskurt bergparti som for det meste ser glattere ut enn det er.
Den videre ferd går rett fram i rundt 830 meters høyde. Også her kan det hvis mye snø være langt mellom merkene et par steder, men bare følg snøflekkene i lengderetninga.
Etter hvert stiger det til rundt 900 meter, og du går opp på Grytfoten på venstre side av toppen, som er 1.019 meter høg.
Veien videre bortover til Botnkrona er grei. Benytt deg av snøflatene, og også her følger du disse i lengderetninga. Bare vær oppmerksom hvis du tråkker i gjennom og det er stein under.
Du runder Botnkrona på austsida og går opp fra nord. De siste 100 metrene opp på den 1.072 meter høge Botnkrona er seig, men det skal de også være, for du har antagelig vært i bevegelse i over ti timer nå.
Turen ned er drøy og tar gjerne et par timer. Nedstigningen fra Botnkrona runder på nordsida ned mot Grytfotvatnet. Dette vatnet står feil benevnt som Breidmovatnet på flere kart, men dette er feil og rettes nå opp av kartverket. Fra Grytfotvatnet skal du vestover og inn under Grytfoten et godt stykke, før stia snor seg ned og nordover igjen, til du kommer inn til Fjellsåsdammen nordaust fra. Herfra følger du Fjellsåsen vestover til veis ende nesten, før du tar ned til Breimo. Da er du i mål!

Før man går alle sju på en tur anbefales det å ta flere enkelttopper først, eventuelt trene seg først i annet fjell med mye opp- og nedstigning. Fottøyet bør være skikkelige fjellsko som sitter godt på både tørt og vått underlag. Store deler av ruta går man rett på berget, så vær oppmerksom på at dette ved nedbør kan være svært så glatt.

Kald skodde ofte med yr i seg kan komme raskt i fjellet her, så ha med ekstra tøy i ryggsekken.
Nesten like viktig som mat er drikke. I tørre ettersomre kan det være tørt og lite vatn, spesielt nord i fjellet. Derfor lønner det seg å ha med ei drikkeflaske som fylles opp hver gang man har mulighet til dette.
Det går å gå på alle toppene sjøl om skyene henger rundt dem, men har man ikke noe kjennskap til terrenget her fra før, frarådes dette. Sikten reduseres fort til bare et par meter, og går man feil er det snart gjort å gå seg fast. Blir man overrasket av skodde og blir i villrede om hvor man er, må man holde fast på det merket man har inntil man finner neste.

   

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjør på! Som de andre her sier, det er VELDIG godt merka. Vær forberedt på værskifte, men siden du er fra området vet du sikkert det :)
De beste tipsene jeg fikk før turen var lave og lette sko ( hvis du tråkker lett over kan du tape føttene isteden for å bruke høye og tunge fjellsko for det hadde tatt knekken på meg ) og nok kjapp energi i sekken. Cola, smurt lefse og sjokolade var gull for meg.
Som også noen andre sier- ikke undervurder det siste stykket ned. Det var DRYGT.
Kos deg masse med en fantastisk tur, og legg gjerne ut en turrapport etterpå :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.