Gå til innhold
whistler

Forskjell på Primus Primetech og ETA pot? Noen som vet?

Det er 789 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Er på jakt etter en ny kjele på rundt 3 liter til snøsmelting og til matlaging når vi er flere på tur.

Kikker litt på Primus ETA Pot og Primetech Pot, men skjønner ikke helt hva som er forskjellen. Noen som har peiling?

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Samme teknologi, Primetch er ny betegnelse, Eta gammel. Eneste endring jeg har registrert i år er håndtaket. Muligens rifler i bunnen for å stå stødigere på brenneren. Denne teknologien fra Primus er uhyre effektiv ang. gassforbruk, men utvikler ca. 20 ganger mer CO enn en flatbunnet kjele. FFI har en testrapport på dette, hvis du ikke har lest den før da.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Snøsmelting foregår som regel inne i teltet, da er ikke en varmeveksler-kjele gunstig pga Co.

Jeg kjøpte rett og slett en Trangia UL 1.75 l til formålet, betalte en " 60 lapp" for den, dobler du det får du non-stick. Veier forbausende lite. 

Eneste jeg syns en snøsmelte-kjele strengt tatt bør ha er et "helle-spor", siden det blir en del tømming hit og dit søler en alltid litt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Konklusionen på de test jeg har læst om CO ved disse kedeltyper, må være, at så længe man bruger kedlerne sammen med de brændere, som de sælges sammen med, går det fint, men hvis man bruger dem sammen med andre brændere, går det galt. Jeg har desværre ikke kunnet finde en god forklaring på, hvad forskellen er på de tilhørende brændere og andre brændere, eller hvad man har gjort specielt for at udvikle mindre CO, og lige nu kan jeg desværre heller ikke finde nogen af disse test. For mig ligger det i hvert fald fast, at jeg vil aldrig købe sådan en kedel løs og bruge den sammen med en anden brænder, men jeg har ingen betænkelighed ved at fortsætte med at bruge min EtaPower multifuel, bare jeg bruger den som et samlet sæt.

Endret av Lars M

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Her finner dere en kopi av rapporten fra FF1 (forsvarets forskningsinstitutt ) Skjult lenke - logg inn for å se den

Alle som bruker utstyr med varmevekslerteknologi bør kjenne til denne rapporten. Ikke noe galt med utstyret, men bruk krever kunnskap. Manglende kunnskap holdt på å koste Vegar Ulvang livet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 789 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av dsk
   Det er alltid vanskelig å få tak i deler til noe som ikke er hyllevare i sportsbutikken, så jeg håper vi kan samle noen kilder her.
   Etterhvert vil nok noen av kildene til resevedeler bli borte, men vi har en tråd å lete i.

   Gjennom de siste årene har Finn Hjelmerud solgt deler på finn.no  
   På Ebay dukker det opp og forsvinner selegere, i dag fant jeg denne: Skjult lenke - logg inn for å se den  med tradisjonelle brennere for parafinprimuser uten innebygget ventil/rensenål.
  • Av friluftspappa87
   To/ett barn aleine med far
    
   Som tittelen sier skal jeg reise en del på telttur med ungene. Har en treåring og en toåring. Treåring har allerede nå under Orange flom varsel på Sørlandet sovet ute i tunnelteltet med meg uten problemer. 
    
   Han hadde da med bamser, boka, lørdagsgodt å fikk styre ting etter hva han ønsket. Fikk bestemme hvor vi gikk, hbor han skulle sove osv å være med å pakke ned tingene, pakke ut, tørke utstyr osv og det var en suksess. 
    
   Jeg merket fortat det ble veldog vanskelig å bære utstyr for to personer (spesielt med barn som trenger litt komflrt) 
    
   Denne turen var jeg heldig og reiste ikke så langt så hadde sykkelvogn, men allikevel var det fullt selv med en liten ryggsekk. 
    
   Hvordan får dere med ungene langt?
    
   Jeg tenker en kraftig bæremeis å spenne fast telt,soveposer,liggeunderlag og en stor vanntett pose på bærmesien.  Så kan guttungen enten gå eller sitte på bærmesien. Så kan jeg  ha en vanntett pose på ca 10lg som kan sitte i bærmesien eller bæres av meg når jeg går. 
    
   Har hatt med ungene mye ut, men aldri på overnatting før nå. Men nå er han bort av basillen. Ogsåså kommer til å være aktiv her.
    
   Mange år siden jeg har vært mye på tur, og utstyret har blitt fantastisk. 
    
   Hva slags primus er trygg å fyre i fortelt for å varme med barn i teltet. Jeg ligger da ved åpningen så han ikke kan komme seg ut uten å vekke meg. 
    
    
   Vi fant tilogmed et magasin med skarp ammunisjon til en AEG H&K på turen. Skal levere det til politiet i morgen
    
   god tur. Hilsen to turglade gutter


  • Av esphojo
   Skal de gamle brennerne lagres med eller uten innhold i tanken?
   Ved jevnlig bruk er det enklest å la de stå med fuel i tanken, men om de blir stående i ubrukt en periode? Evt hvor lenge kan de stå med innhold?
   For min del gjelder det en eldre 111 (parafin) og en 8R (bensin).
   Noen med tanker rundt dette?
  • Av ost
   Som nevnt i primussamletråden fant jeg en Optimus nr. 00 på loppemarked nettopp. Her skal jeg prøve å lage en liten samling av bilder fra pussing, rensing og drift, samt det jeg finner om historiske fakta knyttet til når denne primusen er fra. 
   Først boksen - fin stand, men litt bulker i lokket. Primusen har så løse bein at det er vanskelig å sette den i boksen uten at beina folder seg ut igjen, med det resultat at lokket får bulker når man prøver å trykke det  ned over en metalldel som stikker opp. 

   Selve primusen ser fin ut, sotete og brukt, og parafinen har lekket ut i boksen. 


   I boksen ligger også en pose. Den er gjennomvåt av parafin, og det er vanskelig å lese hva som står på den.

  • Av fightingfalcon
   Hei! Jeg undrer meg litt angående bruk av bensinbrenner/gassbrenner i telt. Hvordan har dere «reglene» for brenning av bensin/gass i teltet? Jeg har tidligere brukt både bensin og gass i teltet, men har alltid vært litt skeptisk til sikkerheten rundt riktig lufting osv. Når jeg har brukt bensinbrenner har jeg alltid hatt alle tre ventilene i mitt helsporttelt på vidt gap, ofte har jeg faktisk hatt døra åpen også.(kanskje litt i overkant nevrotisk). Når jeg ser bilder av folk som sitter å brenner i teltet så er jeg nysgjerrig på hvordan dere utfører dette i praksis og om dere føler sikkerheten er i høysetet. Jeg tenker blant annet på de som er på vinterturer som fyrer for å ha varme i teltet. Hvor mye lufter man mtp å samtidig beholde varme i teltet?  Jeg er klar over basics som å ikke sovne med brenneren på, og at om man blir trøtt/svimmel eller tung i hodet så må man få lufta seg. I tillegg har jeg lest at bruk av varmeveksler på kasserollen under snøsmelting fører til ufullstendig forbrenning og mer kullos.
   setter stor pris på delte erfaringer og tips!
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.