Gå til innhold
Dybben

Stang og snelle til laksefiske

Anbefalte innlegg

Jeg har lyst å prøve laksefiske og ber om råd til valg av stang og snelle. Er veldig glad i Shimano Speedmaster som jeg har i lavere slukvekter, og lurer på om denne kan duge til laksefiske:

SpeedMaster BX Spin 330H 11'/20-50g   http://www.skittfiske.no/avdelinger/fiskeutstyr/stenger/haspelstenger/shimano/speedmaster/speedmaster-bx-spin-330h-11-20-50g-3-delt-140829-p0000123726

Jeg trenger også anbefaling til en passende snelle.  På forhånd takk for svar!

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det kan være ei bra stang. At stanga kan jobbe helt ned mot håndtaket er gunstig ved kjøring av sterk laks. Kanskje modellen under (10 fot, 14-40 g) også kan være et godt valg. Litt avhengig av hvor stor laks du tenker å ta :)

Når det gjelder snelle er det jo Ambassadeur 7000 som er den klassiske laksesnella. Velkonstruert, råsterk og med et godt bremsesytem. De eldre modellene av 7000 ble nærmest håndlaget i Sverige, og kostet deretter. Nå er de blitt mistenkelig billige, men jeg vet ikke om kvaliteten er dårligere av den grunn:

http://www.skittfiske.no/avdelinger/fiskeutstyr/sneller/multiplikatorsneller/ambassadeur/classic/ambassadeur-7000-i-salmon-special-122897-p0000107890

Å kaste med multiplikatorsnelle er uvant for de som ikke har prøvd det, men det er en treningssak (og viktig å stille inn kastebremsen riktig).
Det finnes laksefiskere som bruker ei kraftig haspelsnelle, men jeg ville definitvt brukt multiplikator selv, det er utrolige krefter i en storlaks.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for svar. Jeg har aldri forsøkt multiplikatorsnelle og er litt skeptisk, men får prøve å ha et åpent sinn. Kjenner du en haspelsnelle som kunne fungere? Jeg bor i Sogn og Fjordane og har lyst å prøve laksefiske i Gjengedal og Ommedalselva, og der tar de fisk av god størrelse uten at jeg helt kjenner hvor stor.

Endret av Dybben

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det krever som sagt litt trening å mestre multiplikator, og du kan regne med en backlash eller to før du får teken på det. Det beste er å få noen til å vise deg teknikken. Etter en stund går det som en lek, og med multiplikator får du også en mer direkte kontakt med fisken fordi snøret ikke går i 90 graders vinkel via en bøyle, som på haspel.

Men skal du ha en haspelsnelle likevel, bør du satse på en i størrelse 5000 eller høyere. Her er noen alternativer i forskjellige prisklasser. Legg merke til at alle har frontbrems, det gir en større bremseflate og jevnere brems.

http://www.skittfiske.no/avdelinger/fiskeutstyr/sneller/haspelsneller/spro/zaltarc/spro-zaltarc-hd-7550-5bb11-kraftig-saltvannsnelle-159575-p0000155732

http://www.skittfiske.no/avdelinger/fiskeutstyr/sneller/haspelsneller/shimano-frontbrems/biomaster/shimano-biomaster-c5000-fb-frontbrems-134949-p0000119124

http://www.skittfiske.no/avdelinger/fiskeutstyr/sneller/haspelsneller/shimano-frontbrems/saragosa-sw/shimano-saragosa-8000-sw-148587-p0000132642

http://www.skittfiske.no/avdelinger/fiskeutstyr/sneller/haspelsneller/shimano-frontbrems/twin-power/shimanotwin-power-sw-8000bpg-173564-p0000210584

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tusen takk for at du tar deg tid til gode tilbakemeldinger :-) Jeg har en Shimano Biomaster 2500 FB som jeg er godt fornøyd med, men skal ta meg tid å studere alle alternativene du oppgir. Takk!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå skal du huske på at laksefiske er så mangt det også.  Har i flere år siklet på ei smålakselv på Nordmøre (avhengig av tilstrekkelig nedbør/vannføring), det eneste jeg tenker på da er å ha kraftig nok sene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg blir nok aldri å treffe med fiskestang i en storlakselv, men 0,40 - 0,45 skulle vel holde, ja, tror det er det vanlige. Til elvefiske - primært ørret - har jeg kjøpt 0,305/7,5 kg mono og satser på at det holder til eventuelt smålaksfiske også. Ellers skal jeg prøve å få testet nanofil for første gang iår. XXL selger 125 m til 229.-

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det blir nok fiske med haspelstang for meg, men skal innrømme at det ser facinerende ut når de som kan bruker redskapen!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.