Gå til innhold
August Opdahl

Hva dyr kan jaktes uten lisens ?

Anbefalte innlegg

Hei har snart tenkt å dra på en liten hike. eller en tur opp i fjellet og overnatte. jeg plannlegger åå ta med noe mat men lurte på om det er noen dyr man kan jakte uten "lisens". jeg har ikke tatt jakt prøven enda verken for småvilt eller storvilt derfor lurte jeg på om det var noen små dyr jeg allikevel kunne jakte feks ekorn, duer, spurver, små fugler, frosk, mus, rotter eller andre dyr.

mvh. August

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei 

Du må ha med deg mat, og fiske er nok det nærmeste man kommer å fange noe selv på denne tiden av året.

Nei, det er ingen arter som kan jaktes uten "lisens" alle arter som det ikke er jakttid på er fredet og arter med jakttid krever både jegerprøve og jaktkort/tillatelse fra grunneier. Forøvrig veldig få arter med jakttid i juni, det begrenser seg vel til de vi ikke vil ha her som kan jaktes hele året (bisamrotte,mårhud, villmink og villsvin).  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

I prinsippet ingenting.

I Norge er alt dyreliv i utgangspunktet fredet, så er det unntak for jakt på enkelte raser til bestemte tider av året. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-03-01-190

For å jakte må du ha jegerprøve. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2002-03-22-313

Jaktrett tilfaller grunneier.

Så hvis det er jakttid på ekorn, trenger du jegerprøve og grunneierstillatelse for å bedrive jakt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

De eneste artene i Norge som det er jakttid på hele året er villmink og mårhund . Velbekomme. Men på dem også , må man ha grunneiers tillatelse for å jakte på dem. Av arter som det er generøs jakttid på , dvs at de kan jaktes på i deler av sommermånedene, er blant annet kråke og rev. Igjen velbekomme.  Man må likevel ha tatt jegerprøven , noe jeg ikke tror du har , siden du spør slik du spør….

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Uten bestått jegerprøve... glem det.

http://www.miljodirektoratet.no/no/Tjenester-og-verktoy/Nettsted/Jakttider/

Her finner du til høyre en liste over jakttider fordelt på arter. Det ville ikke vært en helt utenkelig plan å satse på tilskudd til dietten med trost og kråke pr salongrifle, men da blir det tur i august og altså etter bestått jegerprøve.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det eneste levende du kan skyte lovlig med gevær uten jegerprøve i Norge er kobbe og havert. Siden det er sjøpattedyr går det ikke under de normale lovverket for jakt på land men sorteres under fiske og fangst.

Derimot må du ha bestått storviltprøve og tillatelse fra fylkesmannen, noe alle norske statsborgerer har rett til om de søker.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Heldigvis har vi, synes jeg en fornuftig våpenlov i landet. En får ikke kjøpt våpen hvis en ikke kan dokumentere behov som f.eks. medlem av skytterlag. Ingen kan gå på jakt uten avlagt prøve. Det er ikke riktig at en bare kan skyte kobbe. Fra nyttår overtok fylkes kommunene forvaltningen av selbestanden. Jakten er kvoteregulert og jegere som har fått fellingstillatelse skal rapportere til fylkeskommunen selv om vedkommende ikke har vært på jakt i perioden. Nevner dette for å illustrere at jakt er gjennomregulert, heldigvis.

 Trådstarter oppgir ikke hvilken kaliber som var tenkt brukt, men selv ,22 kan gjøre stor skade. For ikke å snakke om et storvilt våpen, nå på denne tiden av året når folk strømmer til fjellheimen. 

Vi prøver alle å ta spørsmål som dukker opp i forumet  på en seriøs og vennlig måte, så jeg vil selvfølgelig ikke gi noe kritikk for noen holdninger her, men mitt råd til trådstarter er at, ta dette videre internt innen skytterlaget. Jeg regner med at du er medlem et sted, ellers hadde du vel ikke hatt våpen. Det er også sånn at vitnemålet for avlagt skyteprøve, det må jegeren alltid ha med seg under jakten og vise det fram på forlangende av grunneier, noen som opptrer på hans vegne eller av jaktoppsyn

 

 

V

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • Av AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • Av Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: https://www.dagbladet.no/kultur/privat-eiendomsrett-er-elefanten-i-rommet/69692606
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Vebjørn Holmslet Astad

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Litt frå jaktåret 2017
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.