Gå til innhold
  • Bli medlem

21.04.06: Blåskjerdingen N (1069)


Svein

Anbefalte innlegg

Fredagen tegnet å bli en bra dag med gode værmeldinger, vi var tre som avtalte å møtes på Byrkjevollen ved Vestrefjorden i Haram på ettermiddagen. Geir kom fra Molde, jeg og Arnt fra Ålesund. Arnt hadde en litt annen Agenda enn oss to andre, han hadde relativt nylig vært på Blåskjerdingens nordtopp og ville heller plukke et par andre Haramtopper. Vi der i mot siktet oss inn på Blåskjerdingen (1069). Det er sent april og skiføre fra ca 200moh helt ute i havgapet!!

Vi gikk på behagelig vårsnø opp Eikedalen der Byrkjevollhornet i vest dominerer. Vi var litt spent på hvor stabil snøen var etter de siste dagers snøfall, hva befant seg under nysnøen? På vei opp dalen ser vi at det er et par bratte oppstigninger mot Skjerdingshalsen (801), men når vi kommer helt opptil har vi solid skare med kun 4-5 cm nysnø på. Dermed var det bare å gyve på.

Fra vestsida av Skjerdingshalsen kommer Tindefjellet til syne, ei virkelig spennende egg som må prøves om ikke lenge. En topp midt på egga er steil, hvordan denne er å passere… fin var den i alle fall.

Etter ei kort pause på ca 800moh med inntak av mat og veske – samt skifte til tørre feller – tar vi til på de siste ca 250 høydemeterne mot toppen. Noen bratte og snøfattige partier i øvre del passerer vi i vestsida, ellers følger vi nordryggen til topps. Ei renne i vestsida har vi blinket ut som returmulighet, vi stopper og graver ut snøprofilen på to steder hvor sol og vind tar forskjellig. Lagene over solid skare er faste og stabile, den bort i mot 35 grader bratte renna blir returen!

På toppen åpner det seg ei fantastisk vid utsikt mot Romsdalsfjellene i øst og Sunnmørsalpane i sør. Mellom vest og nord stuper havet i horisonten. Jeg var på sørtoppen på ski for en del år siden, og kan ikke huske at det var ei slik enorm utsikt. Etter en del fotografering plasseres fellene i sekken og vi kjører ned den vest-/nordvestvendte renna. Fra Skjerdingshalsen til skaret mot Urfjellet prøver vi en skrent på ca 40 grader. Steinura litt lenger nede reserverer litt, jeg vil helst ikke skli ut her… En 3-4 kjappe svinger og det verste er unnagjort.

Urfjellet (757) blir nå neste stopp. Vi diskuterte på vei opp om vi skulle ta denne toppen også, og få med oss solnedgangen i havet. Slik ble det. Dessverre kom det et skyslør ut i havet som tok fra oss opplevelsen med å se kula gli ned i horisonten. Men en flott solnedgang ble det likevel. Vi returnerer bilen etter 5 timer på tur.

Legger ved et bilde, solnedgang fra Urfjellet. Bildet er undereksponert ca 2 blendere og fargetemperaturen er økt et par hakk for å "opp-gyldne" bildet litt. Inntil videre får jeg henvise til Arnts nettside, vi gikk samme rute som de opp.
http://impact.ii.uib.no/arnt/Peaks/blaaskjerdingen.html

post-283-133474415588_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Hehe... godt at melkesyre ikke synes på bilder... :wink:

De bildene "sparte" jeg :roll:

Satser på 3 mnd til med skiføre, kald mai og juni er spådd :)

Siste par døgn har snøen smelta i stort tempo, men vinteren slår vel tilbake i mai 8)

Skader forresten ikke med litt mildvær, slik at snøen får satt seg skikkelig med tanke på vårens prosjekter.... :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Heriks fremhevet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.