Gå til innhold
  • Bli medlem

Vindmøller langs norskekysten


Per Magnus

Anbefalte innlegg

Jeg lurer på hva dere mener om de storstilte planene for utbygging av vindmøller langs kysten?

Dette er et tema som bør ha stor interesse da det vil berøre store deler av kystbefolkningen fra sør til nord i landet, i tillegg til miljøkonsekvensene som en slik utbygging vil medføre (bla. for havørn bestanden og det særegne kystlandskapet vi har i Norge).

Registrerer at flere miljøorganisasjoner (bla Belona) stiller seg positive til utbygging pga det er såkalt ren energi. Tror mange blir blendet av stempelet "ren energi", og ignorer det faktum at vi kan ende med at store deler av vår langstrakte kyst blir bygget ut med vindmøller på opptil 150 m.

Hva som går under definisjonen "miljøvern" er det kanskje uenighet om her.

Samtidig som dette er en klassisk vekst - vern konflikt, (sml vannkraftutbygging) der sterke økonomiske krefter ofte i samspill med grunneierne (som ser sitt snitt til å tjene noen kroner på områder som "ikke kan brukes til noe") ønsker å bygge ut, mens miljøvernere (ikke alle) ønsker å ta vare på områdene slik de er idag pga naturens egenverdi.

Jeg kommer selv fra Karmøy der sterke lokale krefter (grunneiere), samt Hydro ønsker en utbygging. Som en motvekt er det bla. opprettet en folkeaksjon mot vindmøller (http://www.karmoynaturen.no/vindmoller/default.asp?vmside=forside), tilsvarende folkeaksjoner er andre steder som blir berørt av utbygging.

Jeg ser dette som et meget viktig og aktuelt spørsmål som fortjener stor oppmerksomhet, da en realisering av planene vil føre til store inngrep i kyst norges særpreg.

Spørsmålet er om miljøkostnadene ved utbygging av vindmøller overstiger miljøgevinsten?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 103
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Synes det er trist med inngrepene i naturen som vindmøller medfører. Lager veier og sår i uberørte områder. Og de ødelegger naturopplevelsen, selvfølgelig. Foretrekker atomkraft om nødvendig, moderne atomkraftverk er meget sikre.

Dersom vi må ha vindmøller så bør de plasseres på sjøen så det ikke blir enda mer sår i naturen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

dette er jo faktisk faget mitt,,, kan godt hende eg vert vindmøllemann faktisk :) hadde jo vore litt artig om min danmarksinspirerte barnedrøm hadde gått i oppfylling (den gongen tenkte eg på sånne gamle romantiske som maler korn)...

det er for tida mange søknadar inne om utbygging av vindkraft, og mange som sikkert ikkje vert realiserte. iallefall vert miljøet teke hensyn til i konsesjonsutreiingar, sjølv om dette er på eit litt anna nivå enn det lokale hensynskravet. og det einaste vektige argumentet mot utbyggjing, slik eg ser det, er den visuelle forringinga av miljøet.

når det gjeld ørn: studier frå då dei opna smølafeltet viste ganske riktig at klekkinga av ørneungar inne på området fall til null. til gjengjeld auka det i områda rundt... slik at om ikkje heile kysten vert tapetsert med vindmøller (det vil vel ingen?), så er det framleis vilkår for ørna. då vi besøkte hitra-anlegget i haust, sa driftsleiaren og at dei hadde funne ein død ørn i vindmølleparken, og i same periode tre stykk under diverse kraftledningar i området... men dette er jo ganske ubekrefta tal! etter mi forståing skulle det altså vere plass til begge.

tapetsering av kysten: det har seg ofte slik at nettet i nærleiken av dei beste plassane for vindmøller er så dårleg at opprusting av dette gjer det ulønsamt å bygge ut...

når det gjeld vindkraft kontra gasskraft, så er realkostnadane omtrent dei same, om ein reknar inn det gasskraftproduksjonen påfører oss i form av forureining og slikt,,, men desse utgiftene vert jo ikkje lagt på gasskraftselskapet...

vindkraft er, som vasskraft, kontroversiell fordi det er inngripen i miljøet. men kvar enkelt mølle, med tilførselsveg brukar ikkje så mye areal direkte, og kan med relativt små kostnader tilbakeførast seinare...

med ein fornuftig politikk når det gjeld plassering av vindmøller på land, og vidare utvikling av møller som står på sjøen, så trur eg vindmøller og miljøet kan gå hand i hand,,, om ein let utbyggjarar bygge fritt går det verre...

når det gjeld atomkraft så er nok dagens anlegg ganske trygge... men kva med lagringa? korleis kan vi vite at lagringsløysingane skal fungere i tusenvis av år?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er for vindmøller på følgende vilkår:

1. El-kraften som produseres skal komme oss nordmenn til gode og ikke selges til utlandet gjennom private profittsugne aktører

2. Vindmøllene bygges så estetisk som overhodet mulig

Peder

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Estetetiske vindmøller i et kystlandskap..... hvordan ser de ut. :) Etter min mening er vindmølleparken blant annet på Hitra et overgrep. Styggedommen vises mot himmelen nær sagt fra hvor du er i en avstand på flere mil fra øya.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Estetetiske vindmøller i et kystlandskap..... hvordan ser de ut. :) Etter min mening er vindmølleparken blant annet på Hitra et overgrep. Styggedommen vises mot himmelen nær sagt fra hvor du er i en avstand på flere mil fra øya.

I Danmark synes jeg de ikke er skjemmende i det hele tatt. Jeg har tilgode å se de i det norske kystlandskap.

Peder

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vært på Smøla hver sommer de siste 18 årene, de 3-4 siste årene med vindmøller. Jeg syns de ikke skjemmer i det hele tatt. Faktisk syns jeg Smøla har fått en ekstra attraksjon. Her siste sommer sto jeg på "klåppa" på "inn'r øya", tunge skyer rundtikring, noen km lenger øst ser jeg ei åpning i skylaget og sola som lyser opp vindmøllene. Det var et ganske flott syn!!

Har leita fram bildet, og legger det ut så Peder får se :)

post-283-133474415564_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

og det einaste vektige argumentet mot utbyggjing, slik eg ser det, er den visuelle forringinga av miljøet.

Hva med det nye planlagte(?) feltet på Giske utenfor Ålesund da Jarle? Vindmøllene skal stå på fundament som er støpt ned på grunna. Tror du ikke det kan ha noe å si for fisken? Området er norges viktigste gytefelt for sild, noe som har stor betydning for resten av livet i havet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

synes bildet til svein var tragisk. Hva er det som er så pent med disse "store propellene"?

Hva er tragisk? Må alt være pent?? Har du kun to knapper, pent og tragisk? Det er mye jeg ikke syns er pent, men det er likevel langt fra tragisk!!

Er det noe penere med kraftlinjer, lyktestolper osv? Eller er vi bare vant til at de er der? Jeg har opplevd vindmøllene "live", og har ingen problemer med de. Kjører ofte mellom vestsmøla og Hopen/nordsmøla, og får de da enda tettere innpå. Opplever ofte at turister står å fotograferer de.

Angående vindmøllene i havet utenfor Giske, disse skal visst være en del høyere enn de på Smøla (50%?). Det var mange dommedagsprofetier ang Smølaprosjektet, og forskerne har visst blitt "overrasket" over hvordan fuglene har tilpasset seg....

To av de vektigste argumentene blant beboerne i Giske kommune er a) støy og b)de tar solen. Jeg har aldri selv hørt en vindmølle, enda jeg har vært tett innpå. Vinden "uler" når det blåser ja, både med og uten vindmøller. Tar de solen? Tja, siste 30 minutt på kvelden kanskje. Men det gjør treet på tomta til naboen også!!! For giske kommune er dette verdt 500 mill!! Det er mye velferd for en utkantkommune med noen få tusen innbyggere!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er stort sett mye lettere å være mot noe enn å være for noe. Mot krig, mot uvennskap, mot høye bensinpriser, mot alkoholdavgift, mot vindmøller osv. Så jeg kunne tenke meg å spørre deg/dere som er mot vindmøller. Hva er du/dere da for? Kjernekraft? Flere vannverk? Gass? Lavere forbruk gjennom høyere strømpris? Eller er man en sånn; ja-takk-begge-deler type som vil ha lav strømpris og ubegrenset strømbruk uten vannverk og vindmøller?

Peder

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For interesserte kan det være verdt å lese dette høringsutkastet fra "Stopp raseringen av Kysten":

http://www.vernkysten.no/files/documents/hoeringsuttalelse_-_tematisk_konfliktvurdering_vindkraft.pdf

Enig i at det er viktig å være konstruktiv her, er fort gjort å bli en sort hvit debatt. Men en må hele tiden veie fordelene mot de ulempene som hvert slikt tiltak medfører. For vindmøllenes vedkommende, mener jeg at de negative sidene veier tyngre enn de positive.

For å svare på spørsmålet ditt Peder:

Så er jeg for: - gasskraftverk, helst Co2 frie noe som ant. kommer om ikke så lenge, synes det er håpløst å eksportere norsk gass til gasskraftverk på kontinentet for så å importere strøm tilbake til landet, eller at vi i stedet importerer kraft fra kullkraftverk...

- Vannkraftverk som allerede er utbygd, men der en opprustning av gamle turbiner og anlegg vil kunne gi stor kraft gevinst. Det ligger vistnok et stort potensiale i minikraftverk.

- Vindmølleparker offshore (ikke synlig fra land). Tror det ligger et stort potensiale der...hydro er iferd med et forskningsprosjekt vedr. flytende vindmøller på sjøen.

- Enøk er også et tiltak som kan få en viss effekt (uten at vi skal overdrive den), viser seg kanskje først og fremst ved at mange investerer i varmepumper.

- Evt. atomkraft, hvis ny teknologi kan gjøre de sikrere enn de var i 1986..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er for et toprissystem på strøm. Billig strøm til normale hustander. og virkelig dyr størm, selv for de rikeste når de velger å ha varmekabler i oppkjørselen til pallaset på fjellet. Alle hustander bør være pålagt å ha nyutviklede co2 varmepumper når dette etter hvert blir mer tilgjengelig (med noe sponsorhjelp fra staten naturligvis) Ellers er det positivt at de endelig vil lage gasskraftverk med co2 lagring. Ser gjerne og at det blir slutt på den overdevne strømeksporten til kraftselskapene. Er ikke i mot vindmøller om man kan få de et godt stykke utpå havet. Om alt må være pent? slettes ikke, men synes ikke noe om å gjøre pene plasser styggere.

Ellers så er dette med flytende vindmøller virkelig noe man bør satse på.

post-568-13347441557_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om vindmøller er estetiske eller ikke er helt umulig å gi et objektivt svar på. Det farges av hvor mange de er, hvor tett de står, og ikke minst - hvilket forhold du har til landskapet der de plasseres. De fleste av oss som ser en vindmølle histen og pisten i Danmark har ikke noe nært forhold til landskapet slik den fremsto før vindmøllen kom.

Personlig synes jeg vindmøller - enkeltvis - er ganske så vakre. Jeg vil ikke ha en i mitt kjære, fredelige nærturområde for det, og jeg forstår godt de som protesterer når et åpent kystlandskap skal fylles med dem.

Til tross for det er jeg igrunnen for vindkraft, en begrenset utbygging på de minst konfliktfylte stedene. Men jeg mener det er mye mer å hente i enøktiltak for næringsbygg f.eks. Er det mulig å påstå at vi har strømunderskudd og må importere "skitten strøm" eller dekke opp ved å bygge vindanlegg som hele lokalsamfunn protesterer mot, når det bygges enorme kjøpesentre med glassvegger og tropisk klima innendørs året rundt? Strømforbruket for private har faktisk ikke steget så mye de siste årene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alek har et poeng. Vi kan ikke bare produsere mer og mer strøm bare fordi det er mulig å få solgt den. Altså trenger vi et system som gjør ordinær strømbruk billig og unødvendig strømbruk grisedyr.

Å øke produksjonskapasiteten i et fritt marked har ingen hensikt. Det eneste man oppnår er at prisene blir for lave, forbruket øker og man må produsere enda mere strøm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flytende vindmøller. Det er det dummeste jeg har sett. Kan ALDRI tenke meg at det blir lønnsomt. Må kreve enormt med vedlikehold og tilsyn, med dertil høye offshore-kostnader. Og kabelen inn til land er vel heller ikke gratis...

Dessuten er de vel en stor fare for skipstrafikken også...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal noe flyte for å produsere, vil jeg tro at det er langt billigere å utnytte bølgekraften. Forresten noen som vet om det er forsket på denne muligheten?? Kurant sak å lage kraftverk på faste og lave installasjoner der bølgene sørger for produksjonen. Både fast i bunnen og ikke fast i bunnen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.