Gå til innhold
TomasF

Fiskefilet

Det er 886 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Det er en treningssak, kombinert med en god filetkniv. Sjekk filmer på youtube, eller få noen som kan det til å lære deg det. Noen fiskearter er lettere å filetere enn andre - selv synes jeg torsk er vanskeligere enn f.eks. sei. Laks er kjempelett. Jeg liker godt Berkeley filetkniv: Skjult lenke - logg inn for å se den
Andre lager perfekte fileter med en vanlig morakniv....
 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Med en kvass filetkniv er det enkelt å skjære beinfrie fileter av ørret/røye. Du vinkler simpelthen kniven på en sånn måte at du skjærer fileten over ribbeinene.

 

Du får selvfølgelig mer svinn når du skjærer beinfrie fileter enn når du skjærer filetene sånn at du tar med ribbeina og kjøttet rundt ribbeina. Jeg bruker å skjære beinfrie fileter på tur av de fiskene jeg skal spise mens jeg er på tur når de er knappe kiloen og opp. Mindre adm å spise beinfrie fileter på tur... De fiskene jeg skal ta med hjem bruker jeg å skjære fileter som inkluderer ribbeina for å få med meg mest mulig fiskekjøtt hjem.

Endret av Øuar

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg slår gjerne et slag for beinfrie fiskefileter.  Mest fordi det er lett å få omsetning på i forhold til de små og de som ikke ennå har blitt glad i å rense selv.

En fordel med ei stødig trefjøl og en skarp kniv med ikke for tykt blad. Gjerne en filetkniv med god svikt i bladet. Ved fangst skal fisken tømmes for blod og holdes så kjølig som mulig.  Før sløying av fisk synes jeg at det er lurt å bestemme seg for om fiskeskjellene skal fjernes.  Det er mye lettere å "vreiste" fisken før innmaten er tatt ut da det er bedre hold for kniven. Etter at hode og innmat er ute, begynner jeg med å fjerne brystfinnen og det vinkelformede beinet ved den.  Lett å kjenne med fingrene.  Er det mindre fisk, så snitter jeg gjerne fra hale og forover for å dele fisken forutsatt at eggen skjærer nærmest ryggen først.  Lettere å kontrollere og sørger samtidig for at en ikke mister for mye av den kjøttfulle delen nærmest ryggen.  Deretter er det bare å renskjære evnt. finner med bein og "lure" kniven innunder brystbena bakfra for å fjerne disse. Er det makrell på fjøla, er det kjapt å fjerne beina som følger linjeorganet.  Det er bare å følge den grå stripa og lage et litt vinklet snitt innunder beina fra over og undersiden.  Er du fin på kniven er det bare å ta tak i strimlen og trekke den av, samtidig som skinnet er helt.  Torskefisk og andre med bein som sitter 90 grader ut fra ryggen, fjernes lett med et snitt igjennom øverste del av fileten på begge sider av beina.  Hvis en kjenner med fingertuppen er det som regel bare øverste del mot hodet at det finnes slike bein som står vinkelrett på ryggraden ut mot linjeorganet.

Torskefisk er litt spesielle, da de har ei kraftig "brystkasse" av bein som er greiest å filetere rundt.  Ikke vanskelig.

En fiskehandler på østlandet har lagt ut en fin video av den teknikken her:  (Link:)   Skjult lenke - logg inn for å se den

 

Nei,nå må jeg ta en tur i frysen å se om det er noen Berggyltfileter igjen ;-) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg sløyer ikke fisk som jeg skal filetere.

Men all fisk blir bløgget om den skal ligge litt før den blir filetert.

Legg fisken ned på underlaget med ryggen mot deg.

Jeg setter kniven rett bak brystfinna og vinkler kniven litt fram mot hode. Skjærer så ned til ryggbeinet og vrir kniven bakover mot sporen.

Følg ryggbeinet til fileten løsner fra fisken.

Prøv å ikke skjære gjennom sidebeina.

Snu og gjør likedan på den andre siden.

Når du gjør dette riktig vil alle sidebeina, ryggfinnene, buk, hode og slog være igjen på fisken.

Jeg bruker også å skjære ut ryggbeine, vende den i mel,salt og pepper og sprø steke den i stekepanna, det er gode greier.

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Makrell er ganske enkel å filetere og som beskrevet ovenfor så går det lettest hvis fisken er rund,altså urenset og med hodet på. Hvis makrellen skal kokes så blir den rundrenset. Da åpner jeg den ved gjellene, eller kutter hodet av, så lages et lite snitt like foran gattet, på skrå bakover slik at termen kuttes av. Da er det bare å klemme litt på fisken bakfra og trekke innmaten ut. Skjult lenke - logg inn for å se den

  Jeg synes også det går lettest å filetere annen fisk hvis den ikke er renset. Hodet er alltid lettere å holde i enn en hodeløs fisk. jeg liker best å fjerne skinnet på fileten før steiking. Da legger jeg fileten med skinnet ned, løsner skinnet litt bakerst ved halen slik at jeg får tak i skinnet med fingrene, legger så kniven på skinnet mellom kjøtt og skinn, vinkler den litt ned mot skjærefjøla og trekker i skinnet samtidig som jeg presser kniven fremover..  

Filetering av flatfisk er litt annerledes, På små flyndrer kutter jeg av en filet på hver side, men på større flyndrer som piggvar og slettvar så deler jeg fileten langs midten av fisken og skjærer av fire fileter.

Filmene nedenfor viser både flat og rund fisk.

 

 

Endret av REs

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 886 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Thomas Rekdal
   Hei,
   Tenkte å ta en overnattingstur i Nordmarka i helgen.
   Starter turen fra Songsvann, supert om det er et fiskevann i nærheten også.
   Noen som har noen forslag? 
  • Av UTE avdelingen
   Varm sommer der fjellvann og snø gir god nedkjøling. Flelktur til fiskevann, fisk på kroken. Husky møter sau.... og mye annen moro! Bli med på tur!
  • Av Fiskeren Jonny
   Da jeg har en tur under planlegging tok jeg med guttungen og stakk innom den lokale fiskesjappa i byen. Planen var å se på litt fiskeutstyr og få litt tips.
   Vi endte opp med at guttungen plukket ut litt sluker for fiske i ferskvann.
   Det ble følgende sluker:
   Møreungen Nordlys 7 gr.
   Møreungen Nordlys 12 gr.
   Møresilda 6 gr.
   Stingsilda Holo 7 gr.
   Søvik sluken 8 gr.
   Vibrax Blue Fox 6 gr.
   Se bilde!
   Noen som har erfaring med disse?
    

  • Av Erik Haaland
   Langtur denne helgen fra Stavtjørn til Stavanger Turistforening sin hytte på Støle. Sol, knusktørt og mer multer enn folk på turen innover - men jeg noterte at Helseministeren hadde vært på besøk for noen dager siden, bevis godt nok på at det er god helse å gå turen. Det gikk 4,5 timer inn med en liten pause på stølen Hommi. 
   Skjult lenke - logg inn for å se den. 

   Returen på Søndag gikk ned Søre Kvitladalen til STF hytta på Kvitlen (denne må dere besøke en gang!!), opp Nordre Kvitladalen til Hommi og så tilbake til Stavtjørn, totalt 35km begge dager og 10 timers trav, så det brant godt under føttene vel fremme ved bilen. Men turen tar jeg gjerne igjen!
   Skjult lenke - logg inn for å se den Fin start ved Stavtjørn  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Elva til venstre renner ned til Barbuvannet  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Vakre Hommadalen  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Hommi  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Hovlandsstølen til venstre   Skjult lenke - logg inn for å se den STF hytta på Støle  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Kjentfolk på besøk   Skjult lenke - logg inn for å se den Søra Kvitladalen  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Reine Amazonas, bare litt mindre vann....  
      
      
   Skjult lenke - logg inn for å se den STF hytta på Kvitlen  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Opp Nordre Kvitladalen  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Hadvardhomtjørna på høyre side  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Siste innspurt
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.