Gå til innhold
  • Bli medlem

Nok en unødvendig leteaksjon


Anbefalte innlegg

Jeg tok sjansen på overskriften.

http://www.firda.no/politi/friluftsliv/luster/leitar-etter-far-og-to-born-i-fjellheimen/s/5-15-193592

Med tråden om Spot og mulig unødvendig søk etter noen nederlendere friskt i minne - hvordan kan man sikre seg at andre  forstår at man er forberedt på storm og uvær? 

Spoiler

Det vart i natt i sett i gang ein leiteaksjon etter ein far og to born som overnatta i telt mellom turhyttene Fondsbu og Olavsbu i Luster kommune. Borna skal vere kring ti år.

Litt før halv elleve i dag, kunne politet avblåse leiteaksjonen.

– Dei har nettopp funne dei og alle er i god behald, seier operasjonsleiar Per Rimme ved politiets operasjonssentral.

Akkurat kvar dei vart funne kan politet førebels ikkje svare på.

– Det er så dårlege tilhøve der inne at vi får ikkje snakka, vi får berre gjennom nokre teksmeldingar, seier Rimmen.

Men det han veit er at dei tre var i teltet sitt, og at dei no blir tatt med til Olavsbu.

Leita i heile natt

– Det er to snøscuterpatruljar frå Lom Raudekors som er i området og søker etter dei. Men vi har ikkje fått noko tilbakemelding frå dei om observasjonar enno, fortalde operasjonsleiar Inge Værøy søndag morgon.

Turfølget var på ein hytte til hyttetur, og ifølgje Værøy var det folk på den eine hytta som vart uroa for faren og borna som skulle overnatte i telt mellom hyttene Fondsbu og Olavsbu.

– Det kom ei uromelding klokka 01.18 med tanke på at det vart meir uvêr i går kveld og på natta, sa Værøy om bakgrunnen til leiteaksjonen, men la til at dei tre skal vere fjellvande, og godt utrusta med telt og utstyr.

Tungt å køyre

Heller ikkje i morgontimane hadde politiet fått melding om funn i området, og det vart arbeidd med å organisere eit utvida søk.

– Det er snøfokk og tungt å køyre i motvinden, seier Rimmen.

Nokre timar seinare er dei tre altså funne, i god behald i teltet sitt, og dei er no på veg til Olavsbu.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Gjest Landsem

Dette var sikkert hytteverten på Olavsbu som har ringt inn. Faren kunne vel spart en del bryderi ved å bare legge inn seg og unga på hytta eller bare la være å vise seg på Olavsbu i forkant av teltinga. Dette var vel en av stadig flere med fetisj på ekstremsosialisering og det er ikke kompatibelt med overnervøse DNT-folk på hyttene.  Forøvrig er ruta mellom Fondsbu og Olavsbu en av de mest trafikkerte i området, selv om det riktignok er luftig og rasfarlig terreng.

Endret av Landsem
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, Landsem skrev:

Som nevnt i tidligere tråd om dette, vurderings-/persepsjonsevne hos varsler er avgjørende. Svikter denne kan det bli mye ulv,ulv.

 

Hehe ja - jeg kom på den gangen jeg og graham og Henrik her på forumet teltet på et lokalt fjellområde ved der jeg har hytte.

En fyr observerer bilen min  og finner ut telefonnummeret - og seint på kvelden ringer telefonen der i teltet. Gnistrende føre men noe kjølig, men ikke dårlig vær. Jeg tipper fyren hadde lysst på en snøscootertur. Det var også en lignende hendelse der en tysk kajakkpadler ble ettersøkt på grunn av en bil som noen hadde observert parkert over lang tid.

Slike saker er kinkige, og jeg har inntrykk av at antall saker er økende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette må vi bare venne oss til! Det er mye som tyder på at "klasseskillet" mellom folk som er vante til å klare seg selv ute i naturen, og de som bare kjenner naturen fra Bear Gryll-filmer og liknende vissvass, bare øker. Derfor vil antall bekymringsmeldinger fra bekymrede 3.personer som f.eks.ser biler som står lenge parkert på et sted, eller folk som har med seg små unger på tur, eller folk som drar ut på tur mellom snøbygende, eller.........

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sitat

. En må være utstyrt til å kunne grave seg ned hvis en blir ...

Ja, eller hur? Hardangervidda är känd för att vara så förblåst att snön kan bära en häst. Säkert bara en skröna, men ändå... Jag kan ju jämföra med Hemsedal där jag var i helgen. Där kunde du bara glömma att gräva något som helst. Dels var snön stenhård, dels var det kanske bara 2 dm ned till maken på många platser. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

At folk bryr seg er som regel bare bra, men det er kanskje ikke så bra når slike menneskers omtanke fører til unødvendige leteaksjoner.

Men hvordan kan vanlige folk vite når det er grunn til å engste seg. Det som er uforsvarlig oppførsel hos noen kan helt sikkert være forsvarlig for andre.

Fire tyskere som frøs ihjel bare noen hundre meter fra hytta på Taumevan  i februar 2011 hadde møtt andre skiløpere som rådet dem til å snu, men de mente selv at de hadde både kunnskap og utstyr nok til å klare seg i den typen vær. Dette viste seg ikke å holde stikk, og da fikk denne turen det tragiske utfallet som sikkert alle kjenner til.

http://www.klartale.no/norge/dode-rett-ved-hytte/

Det er vel bedre å sette i gang en leteaksjon for mye enn en for lite. Staten bruker jo ellers en masse penger på ting som for meg kan virke som unødvendig sløsing. Men det er det heldig vis ikke min oppgave å bry meg om.

Jeg har vert aktiv i Røde Kors Hjelpekorps i mer enn 20 år, og i denne tiden har jeg opplevd hvor kjedelig det er med en påske der ingen skader seg eller går seg bort i fjellet. Men jeg har også opplevd hvor godt det føles når vi, slitne og trette, kunne gå til køys og vite at uten vår innsats så hadde sannsynligvis naturen, nok en gang, tatt enda et eller flere menneskeliv. Jeg synes det blir feil å diskutere pengebruken ved slike operasjoner. Da kan vi risikere å ende opp med å diskutere pengeverdien av et menneskeliv, og da er ikke veien så veldig lang før vi ender opp som i Kina.

En journalist i Kina var en gang vidne til en trafikkulykke der noen var drept men hvor ingen forbipasserende så ut til å ville hjelpe. Kommentaren fra hans kinesiske reisekamerat var ganske enkelt at om det dør et menneske eller flere i en ulykke så er det litt trist for familien, men vi har jo så mange folk at noen fra eller til ikke spiller noen rolle.

http://www.nettavisen.no/nyheter/28-dde-i-trafikkulykke-i-kina/3459598.html 

Jeg tror det var Elie Wiesel som sa at "Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men likegyldighet". Og er det noe vi rike nordmenn har nok av så er det likegyldighet.

Jeg fant noen klipp på You Tube av slike tragiske ulykker i kinesisk trafikk. men de som er interesserte i dette kan ta et søk selv. Jeg vil ikke ha skylda for at forumets medlemmer mister matlysten, blir kvalme eller det som verre er.

Endret av REs
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Landsem
4 minutter siden, REs skrev:

Jeg har vert aktiv i Røde Kors Hjelpekorps i mer enn 20 år, og i denne tiden har jeg opplevd hvor kjedelig det er med en påske der ingen skader seg eller går seg bort i fjellet

Denne bekymringen bør storsamfunnet nå ta på alvor, Røde Kors trenger flere uansvarlige folk i fjellet så "ferien" ikke blir så dørgende kjedelig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Landsem skrev:

Denne bekymringen bør storsamfunnet nå ta på alvor, Røde Kors trenger flere uansvarlige folk i fjellet så "ferien" ikke blir så dørgende kjedelig!

De folkene som jeg kjenner fra min tid i Røde kors er nok langt over gjennomsnittet dyktige og ansvarlige fjellfolk,

280948_29797_Liten.jpg.4dca80ffbca5a2a39

men storsamfunnet fortsetter stadig å produsere det motsatte. Det reklameres stadig med hvor flott det er i fjellet både sommer og vinter og hyttene til Turistforeningen har alt du trenger, så hvorfor slite seg ut med tung sekk?

5360_3.jpg.9b6e8feef2522cc15dbf599a42b8b

Og så har vi jo både GPS og appen fra Luftambulansen på mobilen, og da skulle vel alt ligge til rette for at fremtiden ikke blir så kjedelig for hjelpkorpsene like vel.

Endret av REs
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, REs skrev:

Jeg har vert aktiv i Røde Kors Hjelpekorps i mer enn 20 år, og i denne tiden har jeg opplevd hvor kjedelig det er med en påske der ingen skader seg eller går seg bort i fjellet. Men jeg har også opplevd hvor godt det føles når vi, slitne og trette, kunne gå til køys og vite at uten vår innsats så hadde sannsynligvis naturen, nok en gang, tatt enda et eller flere menneskeliv. .

Med all respekt REs:  Det er mulig at en påske uten æksen er kjedelig for RK, men jeg tviler på at påsketuristene deler dette synet,

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror dere alle som leser REs sitt innlegg bør lese det avsnittet om "Kjedelig" med et hint av ironi. Jeg er selv aktiv i røde kors, ingen av oss går rundt og HÅPER at noen knekker lårhalsen, at lille Ole på 7år går seg bort fra foreldrene eller lignende. Det (Jeg håper hvertfall) de fleste i røde kors mener er: Nei vi ønsker ikke at du skader deg, men vi ønsker å være der HVIS du skader deg. Vi har lagt ned så ekstremt mange timer i å tilegne oss den kunnskapen vi har at vi så veldig gjerne vil få lov til å gjøre noe og da kan galgenhumoren som ofte blir brukt høres helt feil ut for folk på utsiden. Men til syvende og sist ønsker vi ingen ting annet enn at alle kommer hele hjem og igjen får spise middag med sine nære. 

Utover det så er jeg enig med REs, hvis vi begynner å diskutere om en leteaksjon var unødvendig eller ikke så beveger vi oss EKSTREMT langt utpå kanten av stupet. Det er fort gjort som han sier at vi da begynner å merke oss en "pris" på et menneske. 

Kjør på med 100 unødvendige leteaksjoner fordi noen var oppriktig bekymret for et turfølge som valgte å gå videre istedefor å slå seg til ro på en hytte for natten. Det er verdt det, både i mennesklig omtanke for hverandre men også i søkserfaring for de fra politi, forsvaret, Hjelpekorps, norsk folkehjelp, redningshundene, NRRL, Norsk Aeroklubb og andre frivillige som 24timer i døgnet 7 dager i uken står i beredskap, klar til å lete etter akkurat DEG den 101. gangen noen ringer inn en bekymring og du FAKTISK har knekt foten langt pokker på vidda uten mobildekning. 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Landsem
Den 22. mars 2016 at 18.26, TomasOH skrev:

klar til å lete etter akkurat DEG den 101. gangen noen ringer inn en bekymring og du FAKTISK har knekt foten langt pokker på vidda uten mobildekning. 

Angivelig er det ikke like sikkert det er noen som står klar den 101. gangen om utviklinga fortsetter. Det er tre ganger så mange utrykninger som for bare ti år siden og stadig flere fjols til fjells. Samtidig som det opplagt er vanskeligere å få folk til å delta som frivillig, skal en tro RK selv: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen#t=20m10s

Tviler på om det er like givende å rykke ut til døddrukne og folk som ikke finner veien hjem som det er å virkelig bety en forskjell når det gjelder. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

17 timer siden, Landsem skrev:

Angivelig er det ikke like sikkert det er noen som står klar den 101. gangen om utviklinga fortsetter. Det er tre ganger så mange utrykninger som for bare ti år siden og stadig flere fjols til fjells. Samtidig som det opplagt er vanskeligere å få folk til å delta som frivillig, skal en tro RK selv: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen#t=20m10s

Tviler på om det er like givende å rykke ut til døddrukne og folk som ikke finner veien hjem som det er å virkelig bety en forskjell når det gjelder. 

"Fjols til fjells"

Denne typen folk har nok eksistert ganske lenge og det kan godt tenkes at de også har formert seg i tiden som har godt.

Selv var jeg, sammen med noen kamerater, på tur innover fjellet en påskedag for en del år siden. Vi gikk i retning "bort fra sivilisasjonen" helt til vi mente at hjemturen ville ta så lang tid at vi akkurat var tilbake på rødekorshytta til middag. Da oppdaget vi en person i "fantomdrakt", uten sekk, lue og votter, som gikk litt merkelig. Det viste seg å være en som var ute på treningstur og i en utforkjøring så hadde han brukket den ene skien. Han lurte på om vi hadde en ekstra skitupp som han kunne få låne og det hadde vi selvfølgelig. 

Spørsmålet var bare hvor mye han ville betale for en skitupp der han var. Uten en ny skitupp så antok vi at han kanskje ville være tilbake i sivilisasjonen en gang i løpet av natten, og med den temperaturen som en stjerneklar natt kunne fremvise så var det ikke sikkert at han ville kommet hjem i det hele tatt.

Selvfølgelig skulle vi ikke ha betalt for å låne bort en skitupp, og når denne skiløperen, senere den kvelden, kom til Rødekorshytta i bil for å levere tilbake skituppen så hadde det nok gått opp for ham hvilken situasjon han var blitt hjulpet ut av. Han var veldig takknemlig for den hjelpen han hadde fått.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Landsem
3 timer siden, REs skrev:

"Fjols til fjells"

Denne typen folk har nok eksistert ganske lenge og det kan godt tenkes at de også har formert seg i tiden som har godt.

Selv var jeg, sammen med noen kamerater, på tur innover fjellet en påskedag for en del år siden. Vi gikk i retning "bort fra sivilisasjonen" helt til vi mente at hjemturen ville ta så lang tid at vi akkurat var tilbake på rødekorshytta til middag. Da oppdaget vi en person i "fantomdrakt", uten sekk, lue og votter, som gikk litt merkelig. Det viste seg å være en som var ute på treningstur og i en utforkjøring så hadde han brukket den ene skien. Han lurte på om vi hadde en ekstra skitupp som han kunne få låne og det hadde vi selvfølgelig. 

Spørsmålet var bare hvor mye han ville betale for en skitupp der han var. Uten en ny skitupp så antok vi at han kanskje ville være tilbake i sivilisasjonen en gang i løpet av natten, og med den temperaturen som en stjerneklar natt kunne fremvise så var det ikke sikkert at han ville kommet hjem i det hele tatt.

Selvfølgelig skulle vi ikke ha betalt for å låne bort en skitupp, og når denne skiløperen, senere den kvelden, kom til Rødekorshytta i bil for å levere tilbake skituppen så hadde det nok gått opp for ham hvilken situasjon han var blitt hjulpet ut av. Han var veldig takknemlig for den hjelpen han hadde fått.

Uansvarlig og uheldig Severin Suveren der. Han skulle selvsagt hatt skitupp og anorakk i sekken. Men tror du han hadde forulykket med dødelig utgang uten ny skitupp? Eller mer presist, burde han vært utstyrt med nødknapp som mobiliserte halve regionen? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 timer siden, Landsem skrev:

Samtidig som det opplagt er vanskeligere å få folk til å delta som frivillig, skal en tro RK selv: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen#t=20m10s

 

Det kan jo være greit å nevne at det der er uttalelser fra Røde Kors i Hedmark og Oppland og ikke landet generelt. Trondheim for eksempel sliter virkelig ikke med å få inn nye medlemmer. 

Dette var forøvirg et tema som ble diskutert med blant annet øverste leder i hjelpekorpset igår, jevnt over fjøla så sliter Røde Kors ikke med å øke medlemsmassen, NOEN korps rundt om har problemer men alt i alt så er det stadig økende interesse for hjelpekorps. Nå skal jeg ikke komme med noe offentlig uttalelse men det er hvertfall informasjonen som jeg fikk igårmorges. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 timer siden, Landsem skrev:

Uansvarlig og uheldig Severin Suveren der. Han skulle selvsagt hatt skitupp og anorakk i sekken. Men tror du han hadde forulykket med dødelig utgang uten ny skitupp? Eller mer presist, burde han vært utstyrt med nødknapp som mobiliserte halve regionen? 

Hadde han hatt sekk så kunne han jo hatt med både klær og ekstra skitupp, men det hadde han altså ikke. I dette området mister du vanligvis mobildekningen når du ikke lenger kan se vei eller bebyggelse. Om Telenor har klart å få sin 4G til å rekke lenger innover i fjellet vet jeg ikke. Jeg pleier alltid slå av telefonen når jeg starter på turen uansett.

Om denne skiløperen ville ha klart seg uten vår hjelp vet jeg ikke, men hvis han i tillegg til brukket ski hadde hatt problemer med å finne veien hjem når det ble mørkt så kunne det nok vert fare for en leteaksjon. Heldig vis er det mye gode løyper i dette området og på toppen av Hilleknuten (1209 m.o.h) står det en antennemast med et rødt lys som du nesten ser uansett hvor du er i området bare du kommer deg litt opp i terrenget. Jeg vet om et tilfelle hvor en rypejeger som hadde gått seg bort berget seg ved å gå mot dette røde lyset nesten hele natten. Han ble funnet av letemannskaper neste morgen.

 

12 timer siden, TomasOH skrev:

Det kan jo være greit å nevne at det der er uttalelser fra Røde Kors i Hedmark og Oppland og ikke landet generelt. Trondheim for eksempel sliter virkelig ikke med å få inn nye medlemmer. 

Dette var forøvirg et tema som ble diskutert med blant annet øverste leder i hjelpekorpset igår, jevnt over fjøla så sliter Røde Kors ikke med å øke medlemsmassen, NOEN korps rundt om har problemer men alt i alt så er det stadig økende interesse for hjelpekorps. Nå skal jeg ikke komme med noe offentlig uttalelse men det er hvertfall informasjonen som jeg fikk igårmorges. 

Her hos oss ble hjelpekorpset startet like etter krigen. Vi hadde en sanitetsforening fra før og de som var medlemmer der mente at det ikke var nødvendig med enda en hjelporganisasjon, men et hjelpekorps ble det like vel. 

Oppover på 1960, -70 og -80 tallet var rekrutteringen til hjelpekorpset veldig bra og det ble litt konkurranse om å få bli med på vakt i påsken. Vi hadde flere medlemmer enn det var sengplass til på hytta, og den er stor. I tillegg til vaktstasjonen så har hytta 55 sengeplasser og i påsken var det vanligvis fullt både på vaktstasjonen og i resten av hytta.

Så fikk vi litt konkurranse fra Øvre Sirdal leitegruppe som ble etablert av beboerne i Sirdal kommune.  https://nn.wikipedia.org/wiki/%C3%98vre_Sirdal_Leitegruppe 

Dette skapte litt misnøye hos Hjelpekorpset, men så foreslo jeg at vi heller burde invitere til samarbeid enn å prøve å konkurrere. De kjente nok fjellet like godt som oss, om ikke bedre. I dag går dette samarbeidet bra, så vidt meg bekjent, og jeg tror ikke at dette har hatt noen innvirkning på rekrutteringen til Hjelpekorpset.

 Så dukket det opp noen overivrige speidere som lyttet på politiets radiosamband og hadde en lei tendens til å dukke opp uanmeldt hvis det var en eller annen aksjon på gang. Til å begynne med ble de karakterisert som "et hår i suppen", men i dag er Roverne en stødig organisasjon med flinke medlemmer, men det er ikke alle som er like glade for at de har tatt seg til rette i Hjelpekorpsets område og bygget stor hytte med flere snøskutere og mye folk på vakt i den tiden da det er populært å reise til fjells.

Rekrutteringen til Hjelpekorpset har blitt stadig dårligere og dårligere de siste 20 + + årene, noe som vel er helt naturlig sett i lys av alle de aktivitetene ungdommen i dag har å velge mellom. Bedre velstand, utstyr og en redningstjeneste som alltid er på plass, pluss at dagens ungdom blir mer og mer vandt til at alt de trenger nærmest kommer av seg selv, er nok også en medvirkende årsak.

(Jeg må nok innrømme at det samme har skjedd med mine barn. De har aldri vert nødt til å anstrenge seg for å oppnå noe eller spare penger til noe de ønsker seg, Ting kommer nesten av seg selv, og hvem er det som er skyld i det?) :blush:

Endret av REs
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.