Gå til innhold
  • Bli medlem

Nok en unødvendig leteaksjon


Anbefalte innlegg

Må regne med litt svinn... Nå har jeg ikke lest turistbrosjyrene for breer, men det står vel på de at det advares mot å gå for nær breen? Står sikkert i tillegg skilt i området. Isåfall har de fått beskjeden, vi kan ikke gjerde inn naturen bare fordi noen bekrefter Darwins lære om at de best tilpassede overlever...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • 2 uker senere...
  • 3 uker senere...

"– Her i Nord-Norge kan det være litt lumsk vær. Man vet jo aldri helt hva man møter på, sier turgåer Ingvild Ofstad."

Nehei. Da burde man kanskje være forberedt på å møte hva som helst, eller?

https://www.nrk.no/troms/_-man-undervurderer-vaeret-og-overvurderer-seg-selv-1.13038129

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
1 hour ago, Miamaria said:

Interessant innlegg i debatten – med problemstillinger også litt utover akkurat dette. 

http://www.utemagasinet.no/Aktuelt/fjellturisme

Meget godt innlegg og det er godt at noen stiller spørsmål ved dagens praksis.

I USA ville dette ha løst seg på to måter: 
1) Redningsaksjoner koster penger og du skal ha vært meget uheldig for ikke å sitte igjen med en god slump av regningen.
2) En turoperatør som drev som flere norske tydeligvis gjør, ville blitt saksøkt til de enten tok til vettet eller gitt konkurs.

Akkurat hva løsningen skal være kan jeg ikke spikre fast, men ville vært forsiktig med å blande inn "Staten".
Om de frivillige rottet seg sammen, laget en regel som sa noe sånt som at "når vi må ut i storm for å redde en stakkar med sandaler og Cola på Prekestolen, så skal omkostninger pluss bonus dekkes av reisearrangøren". Med bonus mener jeg ikke bidrag til julebordet, men en sum som svir, la oss si 10% av forrige årsomsetning til arrangøren.
Poenget er ikke å gi de frivillige masse penger, men å få de som tjener på dette her til å tenke seg om to ganger før de sender folk avgårde og derved unngår unødigredning og elendig Norges-reklame.

 

Bemerker at selv som noenlunde turvant nordmann, så var det uaktuelt å gå tur på vestre Hardangervidda i månedsskiftet juli/august i år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel grenser for hva man kan forvente av frivillig innsats på slike tungt besøkte steder. Besøkstallet på Trolltunga, og ikke minst Prekestolen, er jo så stort at man må forvente nesten daglige aksjoner. Ihvertfall når været er krevende. Det må vel på sikt slite ut de frivillige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 minutter siden, Kjell Iver skrev:

https://www.nrk.no/hordaland/eittaring-matte-overnatte-pa-sjukehus-etter-trolltunga-tur-1.13105490

Rimelig syk hendelse. Jeg er ikke kjent med forholdene, men er det ikke skiltet på oarkeringsplassen hvor lang tid man vil trenge på denne turen? 

Jeg er heller ikke kjent i akkurat det området, men ja, @Kjell Iver, det virker da å være behørig skiltet. Kanskje flere skilt hadde vært nødvendig?

 

Trolltunga, skilt..jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes det skiltet der har en god og konkret tekst. Det skal godt gjøres å misforstå hva som kreves, kanskje med unntak av fysisk form og alder.

Kanskje burde man i tillegg til å vise hva som er korrekt, også gi konkrete eksempler på hva som er direkte dårlige valg?

Jeg tror fortsatt ikke at folk er idioter, men moren har åpenbart ikke mottatt og forstått informasjonen på den måten "senderen" har ment den skulle oppfattes. Og jeg har vanskelig for å tro at hun mot bedre vitende satte seg selv og barnet sitt i fare.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 timer siden, Tessatroll skrev:

I tillegg kjem alle hendingane frå områder med mindre fokus. Her på nordvestlandet har det også vore fleire hendingar i sommar, meir enn tidlegare år meinar eg, i alle alle slags variantar. 

Ja - mange merkelige hendelser. En av de spesielle er denne saken - der en passasjerer på en fjordferje hører lyder oppe fra fjellet - de snur ferja og ser en mann i en sprekk 200 meter oppe i fjellsiden - de kommuniserer med han via callinganlegget! http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Her-sto-tyskeren-fast-i-ett-dogn-3651624.html

En annen pågående sak nå http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Fire-tyskere-sitter-fast-i-fjellet-3652455.html

Mange gode innspill her - han skriver master om saken http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Han-skriver-masteroppgave-om-risikoen-ved-a-ga-til-Trolltunga-3649966.html

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Turistene vil fortsette å komme med all eksponeringen det flotte landet vårt får om dagen i ulike sosiale media. Allemannsrett, rent vann og "uberørt" natur. Vi hadde kommet hit selv også om vi ikke allerede bodde her :) Og alt i alt er gjerne ikke antallet redningsaksjoner avskrekkende med tanke på hvor mange som faktisk er ute i naturen vår for tida.....?!

1600 traskere på en dag og nærmere 100.000 i løpet av noen hektiske "sommer" måneder for å se Trolltunga vår!! En merkbar økning fra beskjedne 500 traskere totalt i 2009. Om antallet redningsaksjoner skulle hatt den prosentvis samme økningen som besøkende burde vel de i underkant av 20(?) redningsaksjonene til nå i år vært oversteget for lengst?

Turistene har gjerne betalt godt for seg og planlagt besøket i lang tid når de først har satt av en dag til å gå turen, sannsynligvis har de bare også den ene dagen til å gjennomføre turen før de må videre. Været har gjerne aldri vært endel av vurderingen deres en gang. Da skal man jammen skilte smart, eller ha gode overtalelsesevner for å overbevise dem om å snu allerede før turen har begynt. Lynkurs i norsk klima, fjellvett og bekledning før avgang. Tja, så enkelt er det ikke alltid.

Hvorfor ikke tenke annerledes. Et profesjonelt og, viktigst av alt, lønnet fjellredningskorps ved de mest besøkte og utsatte attraksjonene? Det er jo ingen tvil om at vi har råd til det, og eg antar at gruppen med lokale næringsdrivende (sammen med Staten Norge...) allerede sitter igjen med en god slump inntekter fra turismen, 100.000 besøkende!!! Lønnede guider som tilbyr å ta med grupper er vel gjerne allerede et alternativ flere steder. Potensialet er i alle tilfeller tilstede.

Turistene vil fortsette å komme. Eg tror ikke det hjelper at vi sitter på gjerdet og rister på hodet av deres manglende kunnskaper, dømmekraft og utstyr som en gjeng bedrevitere. Det er vi som må tilpasse oss den nye situasjonen og tilby det turistene trenger :)

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

 

Unødvendige leteaksjoner fra en litt annen vinkel:

Jeg kjenner en godt fjellvant person, som var innen om en DNT hytte og fik sagt, at han ville klyve opp på den lokale topp lenger inne i dalen. Han var vel utrustet med sekk, klær, mat og termos. Godt oppe kom tåka og han klyvet hverken lenger opp eller ned for ikke å gå sig fast. Han ringte (mobildekning!) DNT hytta og sa, at var værfast i tåka og avventet situasjonen - overnattet eventuelt- og hadde varme klær, mat, drikke.

Neste morgen tidlig var det klarnet opp og han gikk ned gjennom dalen mot DNT hytta - og det krydde av Røde Kors folk. Han lurte veldig på hva som skjedde og fik svar om de skulle søke etter en som hadde gått sig fast. Han etterspurte navnet - og sa: ja, men det er jo meg! Her er jeg og har hatt en bra natt!

Sådan kan det altså også gå!

Hilsen Elgen   

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 minutter siden, Twistar skrev:

Jeg blir litt satt ut av hele situasjonen. Folk ser bilder på sosiale medier og vil ha like bilder. Alt er for bildet sin del virker det som. Sosiale medier flommer over av spektakulære bilder fra spesielle steder rundt om i verden og jeg skjønner folk vil ha slike bilder av seg selv. Skulle hatt noe slikt selv jeg, men skjønner at det ligger mer bak enn et kjapt knips. 

Jeg har personlig aldri vurdert trolltunga men nå er jeg nesten frista til å gå opp selv. Bare på trass. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

25 minutter siden, Gittiamo skrev:

Jeg blir litt satt ut av hele situasjonen. Folk ser bilder på sosiale medier og vil ha like bilder. Alt er for bildet sin del virker det som. Sosiale medier flommer over av spektakulære bilder fra spesielle steder rundt om i verden og jeg skjønner folk vil ha slike bilder av seg selv. Skulle hatt noe slikt selv jeg, men skjønner at det ligger mer bak enn et kjapt knips. 

Jeg har personlig aldri vurdert trolltunga men nå er jeg nesten frista til å gå opp selv. Bare på trass. 

Jeg er litt motsatt på akkuratt Trolltunga, hadde så lyst å gå opp der før, men nå er det så mainstream med bilde på tunga at jeg står over ? Får finne meg en annen pre-turistattraksjon.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 minutter siden, awesomevicc skrev:

Jeg er litt motsatt på akkuratt Trolltunga, hadde så lyst å gå opp der før, men nå er det så mainstream med bilde på tunga at jeg står over 1f61d.png Får finne meg en annen pre-turistattraksjon.

Haha ja det er ganske oppbrukt. Dessverre. Jeg ønsker selv å finne turer og mål som "ingen" andre går bare for å slippe mainstreamtendensene. 

Men Trolltunga blir litt sånn på trass. Uten spektakulære bilder. Men orker ikke gå i kø. Derfor er jeg også glad jeg har fått med meg Besseggen, Galdhøpiggen og Gaustadtoppen før det tok helt av. Da er jeg ferdig med det og slipper køgåingen og turistene som regjerer nå. Føler de turene har gått i stykker dessverre. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som går igjen er "våte og kalde", skiltene viser stigning, men burde også ta for seg forventede temperaturforskjeller i forhold til høyde. Det kan være varmt og fint nede i gryta ved Hardangerfjorden, men på toppen er det høyfjell og alt over 10° er å regne som en bonus.

Skal du ha Tunga for deg selv, ta med et telt, da er det en sannsynlighet for at du har stedet for deg selv på kvelden og neste morgen.

Endret av Omnilite
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.