Gå til innhold
  • Bli medlem

Gå på tur alene som jente?


Hege Storlien

Anbefalte innlegg

Jeg vil så gjerne begynne å gå turer i fjellet i sommer, helt alene. jeg har begynt å "sanke" utstyr som jeg kan trenge avhengig av turene å den biten føler jeg meg egentlig ganske trygg på. MEN så tenker jeg på "alle de skumle mennene" jeg kan møte og min største frykt, bjørner :D jeg har ikke overnattet ute alene før, og vil prøve å finne en hund jeg kan låne på turen som en liten trygghet. 

hvor stor er sjangsen for å treffe noen skumle menn med skumle intensjoner? jeg tenker jo egentlig at de lager mye jobb for seg selv om de drar helt på fjellet for å finne ei jente alene i et telt, men tanken er jo der. Å andre frykten er jo om det skulle komme en diger elg å trampe ned hele teltet :'D er det noen som vil gi meg noen tips til å komme over denne frykten min? :P 

tenkte å starte pent med å overnatte kun en natt i starten for så å bygge det opp utover sommeren da målet er minst en uke alene på tur :P har sjekka SPOT gps greia, å abbonementet er på 99 € å det blir litt i meste laget for ei som ikke har suuupergod økonomi og vil bruke den kun på sommeren (er ikke noe vintermenneske). kommer ikke til å ha på telefonen noe mer en nødvendig + at jeg skal ta med nødladere sånn i tilfelle. men signalene er jo så som så. kopi av turrute som jeg kan gi til noen er vel en ide? avtale at om jeg ikke er nede innen da og da så må de begynne å tenke på om det kan ha skjedd noe hvis jeg ikke tar kontakt? 

 

huff så mange spørsmål. å flere kommer sikkert :P lurer faktisk på om jeg skal ta med meg teltet å overnatte et stykke fra ei venninne som bor med god tilgang på natur sånn at jeg kan kjenne på følelsen av å være alene hvertfall? :P 

 

hilsen en stakkars nybegynner :') 

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Absolutt ingenting å frykte.. Gi gass, så vil du fort merke det. 

Har gått en del, og har til gode å i det hele tatt møte folk (Edit: i noen stor grad) 

Dyr der i mot! :)

 

Endret av Skar
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, Skar skrev:

Absolutt ingenting å frykte.. Gi gass, så vil du fort merke det. 

Har gått en del, og har til gode å i det hele tatt møte folk (Edit: i noen stor grad) 

Dyr der i mot! :)

 

er nok litt engstelig for de dyrene, men ulv og bjørn er nok de jeg frykter mest. og så klart elgku med kalver! hva i alle dager gjør man om man skulle komme borti noe sånt? er derfor jeg også vil ha med meg hund da den og lukten av menneske kan skremme bort noe av det :')

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, Hege! Det er nydelig å være på tur aleine, og jeg skjønner at det er noe du virkelig har lyst til. Jeg gikk langtur aleine i fjor sommer, fra Finnmarksvidda til Polarsirkelen, og var overrasket over at det faktisk var såpass mange jenter som gikk aleine i fjellet. Tror ikke jeg møtte noen norske jenter som gikk aleine, men møtte flere tyske og svenske som var på langtur aleine langs Nordkalottleden og overnattet i telt. Så du er ikke aleine, og jeg tror du skal være rimelig uheldig om du møter noen med dårlige hensikter.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du treffer ikke voldtektsmenn i fjellet. De som ferdes der, er ordentlige folk.

De treffer du på byen blant alle andre mennesker...

Det er bare å starte. Å begynne med en overnatting i nærheten er helt på sin plass, bare for å kjenne på følelsen av å være ute i naturen helt alene. Det er mektig, det er skummelt, du får kontakt med urmennesket i deg selv og det er noe av det beste. LYKKE TIL! 

Endret av Imp
skriveleif :)
  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ville ansett meg som heldig om jeg noen gang fikk sett bjørn. Likeså med de andre. 

Lydsky dyr, meg bekjent. På dagtid er det ikke noe problem, da tråkkinga di ville få dem til å løpe avgårde. Har sovet midt i en reinsdyrsflokk. Gikk fint det. 

Sjansen er uansett så liten (vet ikke hvor du tenker å gå) at den er ubetydelig. Bare det at du våkner og lager lyd vil skremme dyret.

Endret av Skar
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lite tips fra meg - jeg føler meg ikke spesielt pysete, og er verken mørkeredd eller redd for å gå alene. Men når jeg har teltet med ungene langt ute i skogen og de har sovnet og jeg er igjen alene våken begynner jeg å tenke litt for mye på at jeg er den eneste voksne der, og hva som eventuelt kan dukke opp av uhell og farer. Vi har pleid å ligge og høre på lydbok sammen ved leggetid, og selv om ungene har sovnet har jeg latt den stå på og ligget og hørt på litt selv. Da har jeg pleid på å sovne rimelig raskt og godt. Føler du deg engstelig mens du går tror jeg du kan stole på hva Skar sier, og hvis du er i tvil om vanlig tråkking er bråkete nok kan du vel gå og synge en trall eller så (Har du med deg hund kan du gå og skravle med den, det funker også) :) Men er vel uansett greit å starte litt i det små og ta ting stegvis vil jeg tro slik at du får følelsen av å mestre, da tør du sannsynligvis fort mer etter hvert.. God tur!

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

kjenner jeg blir litt roligere av svarene deres :) jeg er enda ikke sikker på hvor jeg vil gå, men har ei venninne som jeg tror kjenner til hver krik og krok av de fleste fjellene her omkring (jeger) så hun kan nok hjelpe meg litt der :) med tanke på lyd så lurte jeg på om jeg kanskje skulle la noe henge utenpå sekken som klirrer (om det så er et par kopper eller noe) bare så jeg føler meg litt sikrere :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, Hege Storlien skrev:

er nok litt engstelig for de dyrene, men ulv og bjørn er nok de jeg frykter mest. og så klart elgku med kalver! hva i alle dager gjør man om man skulle komme borti noe sånt? er derfor jeg også vil ha med meg hund da den og lukten av menneske kan skremme bort noe av det :')

Folk trenger du ikke bekymre deg for, om du i det hele tatt møter noen vil det være _svært_ gode sjanser for at det er veldig ålreite folk :)
Når det gjelder dyr er de mye reddere deg enn du er dem, vel .. muligens med unntak av de sinte elgkuene med kalv da, men man skal ha veldig uflaks for å treffe på dem også. 
Hadde ikke brukt mye tid på å bekymre meg for det. Jeg har tilbrakt noen timer i kamuflasjetelt for å ta bilder av elg, tro meg ... de tramper ikke ned teltet ditt, er ikke mye lyd som skal til for å sende de over alle hauger. 

Start pent, trenger ikke reise så langt ut i villmarka med en gang. Er som de fleste andre områder, ingen er født verdensmester, og man må lære å krype før man kan gå. 
Jeg har med meg en Inreach på tur, fordi jeg er redd for å brekke benet og ikke komme meg til folk og slikt, koster litt i innkjøp, men om ikke noe annet har du mulighet til å velge et abonnement man fryse når det ikke er i bruk.

Lykke til, kom deg på tur så blir du hekta :)   

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

må nok skaffe meg noe som kan "rope etter hjelp" for meg om noe skulle skje. jeg er ganske stabil i terreng, men du veit jo aldri. kan være at jeg blir bitt av huggorm for den saks skyld. drar nok ikke ut på ukestur første gangen nei. men en natt først, å så bygge det opp. da får jeg jo i tilleg sjangsen til å se hva som lønner seg og ikke i sekken etter hvert som jeg øker dagene :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bærer også InReach SE.

Hoggorm skal du heller ikke ta så tungt. De stikker avgårde de også :)

Det skal garantert mindre utstyr til enn du tror for å ha det fint. Mange tråder her med pakklister. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tør du kjøre bil? Tør du gå hjem fra noen i mørket? Tør du være hjemme aleine i huset til tross for at de fleste ulykker skjer i hjemmet? Svarer du ja på disse spørsmålene så tør du være på fjellet eller langt innpå skauen aleine! De farene vi omgir oss med til hverdags tenker vi knapt over, men det ukjente er likevel "farligere" fordi vi ikke er vant til det, og derfor føler oss usikre. 

Så kan jeg berolige deg med at de færreste menn er voldsovergripere, og det er enda lenger mellom dem ute i naturen - men dessverre så finnes drittsekker overalt. Det er en av risikoene en omgir seg med sålenge en ikke er aleine på planeten. Men uansett er det tryggere i naturen enn i byen!

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Huggorm stikker som oftest avgårde, det er ikke alltid de oppdager deg tidlig nok. Beklager at jeg er flink til å rive ned noe andre forsøker å berolige deg med. Men tross alt levende vesener en har med å gjøre og ikke alle har lest boka, har gått over noen hoggormer som burde ha merka meg. Men "trøst" deg med at mennesket er det mest uforutsigbare dyret.. Noen ganger kan hoggorm være litt trege, om våren feks. Hoggormunger er ikke mer giftig enn en voksen en, men er dårligere til å disponere gifta de har som i utgangspunktet skal brukes i jakt. Så de kan prøyte inn mer i forsvar enn nødvendig, en voksen har naturlig nok mer gift. Ca.30% av bitta er "tørre", altså uten goft - men kom deg til lege uansett. Vi tåler hoggormgift bedre enn hund. Samtidig bør en være klar over at om en er allergisk for veps så vil en reagere sterkere på hoggormgift pga mengden, det er samme gift i den som i veps.  Har du hund er jeg mer redd for den enn for meg sjøl (sjøl om jeg reagerer endel på vepsegift) fordi en hund ofte ikke veit hvordan den bør oppføre seg rundt orm. Så du må passe på hunden så du kan få den unna orm om du ser den før den tråkker eller snuser på den. Jeg opplevde bitt en gang da min Grønsky (Grønlandshund-Siberian Husky blanding) ble bitt. Jeg ringte til noen som kunne kjøre meg til dyrlege, så tok jeg den 33kg tunge hunden på ryggen og jogga i vekselvis råtten vårsnø og barmark til hjelpa kom. Heldigvis fikk jeg skyss av en tilfeldig kar! Alt gikk til slutt bra! Men jeg går aldri med hunden(når jeg får meg det igjen) løs eller i lang line i hoggormsesongen pga de..

Som oftest vil du kun se hoggormen  i bevegelse vekk fra deg. Buorm har noen hvite flekker ved øreåpningene og må ikke forveksles med svart hoggorm. Kopparorm, eller stålorm som vi kaller det (svenskene har et bedre beskrivende navn på den) er egentlig en øgle og ikke en orm. Slettsnok har svarte fartsstriper fra hodet, et mønster på ryggen som i farta kan minne om hoggormen - den er en kvelerslange. Sistnevnte, Buorm og Kopparorm har ikke gift. Hoggormen kan altså være svart hvor sikksakkmønsteret ikke synes så lett, til brun og den mest kjente grå med kanskje litt blåskjær i. Den brune og grå har det det lettkjennelige mønsteret. La de leve helst :-)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gled deg til å komme over en barriere som mange ikke drømmer om å klare! For dette greier du :-) Vi går nå inn i en årstid der dagene blir lengre og varmere. Venter du en måneds tid med første turen, er det godt vårlig. Første overnattingen trenger ikke være så langt unna sivilisasjonen. 10-15 minutter fra parkeringen holder i lange baner. Da er det bare å gå tilbake om noe skullet vise seg å være feil. Samtidig er det så langt unna at eventuelle skumle menn, vil være impotent av å forflytte seg så langt, om de i det hele tatt greier distansen... 

Lånehund kan være greit om det er en du kjenner godt fra før. Men tenk deg godt om. Om du kjenner litt på "hjelpesløsheten" utpå kveldinga: så stikker hunden, som ikke er din, av og spiser opp en sau? Eller når det er blitt mørkt, så reiser hunden ragg og bjeffer det klarer mens den mener å se styggen sjøl mellom trærne? Kan være begge deler med hund. 

Ulv og bjørn er mange redde for. Men det er det du skal være minst redd for. Kan nok garantere deg at de aldri vil plage deg på tur. De hører og lukter deg på lang lei, selv om du er helt stille. Så du trenger ikke henge noe på sekken. Jeg har selv gått bare noen få meter forbi bjørn. Så og merket ingen ting til ham, men han sto nok og studerte meg begge gangene. 

Så bruk tiden frem mot første turen til å glede deg. Mot deg litt opp og vit at klumpen i magen, den holder du på å overvinne :-) Ta med deg ei hodelykt og ei bok å lese i. Så har du noe å drive med om du ikke får sove riktig godt hele første natta. Du kan være - og kommer til å bli - kjempestolt etter første natta :-)

Jeg heier på deg!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fjelltur alene gir innimellom faktisk mer enn fjelltur med andre. Man kommer så mye tettere på naturen. 

Jeg har som regel hatt med meg hund jeg. 

Og den største frykten jeg har hatt er om det er andre som har satt opp telt der jeg har planlagt å campe :P 

Så det er bare å komme seg på tur. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Planen min er også å telte alene etter hvert, hvor holder du til, kanskje vi kan være livredde sammen? :rofl:

Når det er sagt, jeg tror ikke du har mye å frykte. Sannsynligheten for at noe i form av voldtektsmenn skal skje er langt større i taxien hjem fra byen enn på fjellet. Men slik jeg har forstått hjelper det nok å begynne smått, telte i nærheten av huset og sånn. Så blir du nok trygg :)

(Sånn for min del er det de tingene jeg ikke vet hva er (monstre og sånn) som er skumle, ikke psykopater og voldtektsmenn)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 minutter siden, Gittiamo skrev:

Fjelltur alene gir innimellom faktisk mer enn fjelltur med andre. Man kommer så mye tettere på naturen. 

Jeg har som regel hatt med meg hund jeg. 

Og den største frykten jeg har hatt er om det er andre som har satt opp telt der jeg har planlagt å campe :P 

Så det er bare å komme seg på tur. 

Haha så sant. Når jeg drar på tur alene med hunden, oppsøker jeg områder hvor vi helst ikke skal se mennesker hele helgen. Min største frykt er også at noen skal ha satt opp telt der, eller enda verre komme og sette opp telt i nærheten når jeg allerede har etablert camp og sitter og lager middag :P

Når det er sagt treffer jeg mye(stort sett bare) hyggelige folk og har hyggelige kvelder når jeg går hytte-til-hyttetur. Men på solo telttur oppsøker man jo det å være alene med naturen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikks å mye å bidra med her om det å være jente på tur, men dyr skal du ikke være redd for. 

Så vil jeg si at jeg synes det er helt glimrende at så mange på så kort tid kommer med oppfordrende og oppmuntrende heiarop til Hege. Jenter og gutter som heier på folk som vil ut i naturen og gå på tur alene! Dette er et fantastisk forum!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 timer siden, The Lone Wolf skrev:

Tør du kjøre bil?...

Et veldig godt poeng. Hvis en skal på tur et sted en må kjøre bil for å komme til, så vil bilturen til og fra være det desidert farligste en utsetter seg for på den turen.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 hours ago, Hege Storlien said:

kjenner jeg blir litt roligere av svarene deres :) jeg er enda ikke sikker på hvor jeg vil gå, men har ei venninne som jeg tror kjenner til hver krik og krok av de fleste fjellene her omkring (jeger) så hun kan nok hjelpe meg litt der :) med tanke på lyd så lurte jeg på om jeg kanskje skulle la noe henge utenpå sekken som klirrer (om det så er et par kopper eller noe) bare så jeg føler meg litt sikrere :) 

Kjøp deg en kubjelle eller noe sånt å henge på sekken. Da er du så godt som garantert at du ikke vil se dyr av noe slag siden de vil høre deg og stikke før de kommer innenfor din syns- og hørevidde.

Ellers er jeg enig i at frykten ikke er bunnet i reell risiko verken med hensyn på overfallsmenn (mange flere offer å ta av i byene for de som driver med sånt - ingen grunn til å gå i timesvis i fjellet for å finne de 1 av 1000 jentene som går alene ;) ) eller rovdyr. Det å falle og bli liggende hjelpeløs derimot kan være en reell risiko som du bør vurdere hvordan man kan minimere eventuelle konsekvenser av. F.eks gjennom å avtale hvor man går og når man skal gi livstegn fra seg - eller gjennom ulike nødsystem.

Når det gjelder hund så hadde ikke jeg anbefalt det med mindre det er en hund du kjenner godt fra før - og som er turvant. Det kan godt medføre større problemer enn trygghet.  

Og vi gjør så mye annet daglig som medfører et hav av større reell risiko ... som å gå trapper, kjøre bil, gå langs veien.

Når det er sagt - så er det knapt nok noe som gir en sånn følelse av mestring som det å utfordre seg selv litt og etterpå kjenne på det at man "overlevde". Jeg hadde noen helger i fjellhytta til familien (25m2, ikke vann/strøm og 20 min gange fra vei) som tenåring/20åring. Det var fantastisk. (Men ja, jeg lyttet mye den første natta - og hubroen var skummel.) Men det var også fantastisk fint og ble noe jeg hadde stor glede av den tiden jeg bodde i nærheten.

Så jeg anbefaler deg å "go for it", men ikke ta de LANGE stegene med en gang... finn små skritt som fører deg nærmere målet. Kanskje starte med lange dagsturer og kanskje noen overnattinger ute, men kort fra bil eller hus - og så kan du øke på både i avstand og turvarighet når mestringen og tryggheten øker.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For en stund tilbake har jeg lest boka til Maria Grøntjernet "villmarksjenta". Veldig interessant lesing for meg som nybegynner også. Hun var 16 år på sin første alenetur og redd for mange ting. Faren hennes ble spurt en gang om han ikke er redd å la henne gå alene på fjelltur. Han svarte at han hadde vært mer redd for henne alene i byen.

I fjor tok jeg bikkja og ryggsekken og gikk på min første tur. Det var i nærområde for å begynne med. Fantastisk opplevelse med en bratt læringskurve. Mestringsfølelsen var sterk og henger fortsatt i. Forresten, de eneste aggressive villdyrene vi møtte var en gjeng lemmen.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.