Gå til innhold
BrumBrum

Matlaging i Unnas virtuelle fortelt - fungerer det?

Anbefalte innlegg

Jeg skal ha nytt 3-sesongs over-tregrensa-telt til mine turer med hund (Setter) og velger enten Hilleberg Unna eller Fjellrevens nye Abisko Lite 3. Hadde først sett meg ut Unna fordi jeg har lyst på kuppel denne gang, men Lite 3 gir muligens mer plass og fleksibilitet i forhold til lufting, åpning og kanskje plass til matlaging i dårlig vær, så jeg ble litt i tvil. 

Unna får jo masse skryt rundt om, men er det noen her som har testet Unna over tid og som har erfaring med å kokkelere i "forteltet"? (etter å ha knipset av innerteltet og laget plass). Tenker spesielt på avstanden til ytterduken. Ser for meg at sekk og støvler også står i "forteltet" mens hunden breier seg i innerteltet og jeg lager mat.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Unna fungerer slik for meg, alene. Er da forsiktig med varmen, fortrekker gass- eller rødsprit brenner når jeg ligger i posen og lager mat i det virtuelle forteltet/åpningen. Med bensin eller parafin fyrer jeg helst opp i en avstand fra teltet, og trekker inn mot åpningen når brenner/flammene har "roet seg".  Men med hund? Tja, om den ligger rolig...? Har ikke hund selv. Men om du har lagt din elsk på Unna (som jeg og mange andre) så kanskje vurdere en lett tarp/poncho/fjellduk som "overseil" over teltet så du får litt tak over åpningen.  Se f.eks. dette innlegget  av Tom42 med bilde av hans "camp" med Hilleberg Akto og en forholdsvis stor tarp over. Trenger ikke være så stor tarp som den han viser der, men du får nå en ide om hvordan det kan gjøres.  Fjellreven sin nye/kommende Abisko Lite serie kjenner jeg ikke, men de ser jo fine ut, god plass i lengderetningen ser jeg. (1-manns versjonen ligner Hillebergs Akto) Men med skrå endevegger i forteltene i Abisko Lite 3 (og 2) blir vel "kokeplassen" ikke så stor likevel? Tenker på at det jo er en fordel med litt takhøyde over brenneren..  Vel, det var bare noen tanker fra min side. Sikkert andre som mener noe om dette og ev. har litt andre erfaringer....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk zimwalker.
Jeg pakker lett og har noen år i Ringstind Superlight med hund og er vant til små forhold. Brukte kun gass i det.  Sist sommer etter noen dager værfast på Hardangervidda meldte ideen seg om litt større telt. :-)  Tenkte i Abisko Lite 3 å knipse ned innerteltet i front for å få litt større takhøyde og plass v/matlaging. Regner med at det vil fungere bra, men jeg vurderer likevel Unna fordi det kanskje vil gi større romfølelse og albuerom på værfaste dager. Med tarp i tillegg ryker vektargumentet og jeg nærmer meg Fjällräven Abisko Dome 2, Hilleberg Allak o.l. 

Tror jeg skal teste Unna som solotelt denne sesongen, ev med en liten, tilpasset tarp som du sier. Teltet har mange tilhengere og det er jo et godt tegn.


 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
10 minutter siden, Per Fredrik skrev:

Har du sjekket Hilleberg Niak, et 3 sesongstelt som i prinsipp et Unna, men med fortelt og litt bredere. (kun 10cm) Det er litt lettere og litt dyrere.

Ja, jeg så på Niak, men er usikker på luftingen i det både med tanke på komfort inne i teltet (med hund) og matlaging. Nå tenker jeg mest på værfaste situasjoner -  i godvær med åpne dører og løftede skjørt fungerer vel det meste.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Virker som om prinsippet for lufting er det samme som for Enan, men ikke fullt så mye "Villa gjennomtrekk" Det er mulig du har lest dette hos Hilleberg. "Den enda absiden kan rullas upp för att maximera luftflödet genom innertältsdörren i myggnät. Ventilationsöppningarna längs nedre kanten av yttertältet skapar utrymme som både möjliggör ett konstant luftflöde och ser till att yttertältet sträcks ordentligt för optimal funktion. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Mareng

Du nevner Abisko Lite, hva med Abisko shape (evt endurance)? Jeg har Abisko Shape 3, og der kan du fyre primus mer enn du orker i forteltet, og luftemulighetene er formidable, også i nedbør ved å rulle opp enden av forteltet og man kan ha døren i halvåpen stilling. Men det blir gjerne tungt? De selges innertelt i mesh for bedre lufting og lavere vekt, om ønskelig.

Om du ikke er veldig kort vil fotenden av soveposen komme i kontakt med innertelt, men det vil ikke bli kontakt mellom inner og yttertelt. (Min erfaring).

Tar man ut det omfattende repkittet med silikonlim, stangledd til alle stenger, duk, nål, tråd rephylse, bardun stemmer fjellrevens opgitte vekter bra.

Endret av Mareng

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 14.3.2016 den 12.40, BrumBrum skrev:

Ja, jeg så på Niak, men er usikker på luftingen i det både med tanke på komfort inne i teltet (med hund) og matlaging. Nå tenker jeg mest på værfaste situasjoner -  i godvær med åpne dører og løftede skjørt fungerer vel det meste.

Luftingen på Niak er veldig bra, nesten litt for bra til bruk på høyfjellet om det blåser ordentlig. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det går an å bruke primusen i Unna, men det er smått..... Ta en kikk på Hilleberg teltet i dette blogginnlegget: https://villmarkshistorier.no/2013/08/19/finnmark-2/ Nallo2GT... Dette er mitt favoritt- telt på aleineturer over tregrensa (barmark)... Unna er suveren under tregrensa blant annet der man fyrer bål foran teltet. Dersom man satser mest på primus syns jeg Nallo 2GT er et veldig godt alternativ. Du som også har hund vil sette pris på plassen.

mvh

Jan-Eilert Pedersen

Endret av Jan-Eilert Pedersen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg kikka på Nallo før jeg kjøpte telt og havna på Unna.
Utrolig befriende å vite at man kan sette det opp overalt uten å måtte ha skikkelig pluggfeste bla. 🙂
Synes heller ikke det er noe problem å bruke gassbrennern i Unna. Må jeg ha mere plass så hekter jeg av litt av innerteltet.
Men det har jeg bare gjort en gang for å prøve.

 

En ulempe med å ha kuppeltelt er at man får denne komentaren fra tunnelteltfolka når man skal slå opp camp:
Greit at jeg setter opp teltet mitt her? (Steder med pluggfeste)
Og så havner man selv på slike plasser 😁 :

2017-07-14 16.06.52.jpg

Endret av tubbs

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det går fint med gassprimus når det ikke blåser. Men det tar bare fem sekund å klipse av hjørnet på innerteltet og da har man plutselig et hav av plass til å svi det man ønsker. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Jofa19
   Mulig dette blir et langt innlegg, men med bakgrunn i alle sommerens teltdiskusjoner, så har jeg tenkt å forklare litt om mine egne valg i jakten på det perfekte soloteltet.
   Å velge solotelt kan oppleves som vanskeligere enn å velge et større telt. Ved å velge solotelt (les gjerne også 1 mannsstelt) så blir det en del kompromisser. Her er det en del man bør tenke godt igjennom ift hva man vil ha. Mulig jeg ikke har gjort en god nok jobb i forkant, slik at «jakten» tok kanskje lengre tid enn den burde gjøre. Men på en annen side så har en del praktiske erfaringer turer også betydning for valg og konklusjon. For min del har jeg testet ut flere av disse «kompromissene». Dette gjelder mine krav til vekt, lengde, høyde, kvalitet, pris, areal, fortelt/ikke fortelt, solid inner/mesh, service fra leverandør, etc.
   Selv om kravspesifikasjonen har vært i forkant, så kan behovene endre seg etterhvert. Dette kan være egenerfaring, nye løsninger, nye funksjoner og ikke minst ift hvilken tur man skal på. For meg så finnes det ingen perfekt løsning på Solotelt uten at det går på tvers av enkelte «krav» og kriterier.
   Kriterier jeg tidligere ikke har vektlagt, har med erfaring fremstått som viktigere underveis i prosessen. Et eksempel på dette er plass i forteltet. Her tenkte jeg først at det det holder med plass til bagasjen. I ettertid ser jeg at mulighet for fyring i forteltet betyr mye for min del. I tillegg har enkelte kriterier igjen mistet betydning.
   Jeg setter pris på at du kan sette opp et solotelt nær sagt hvor som helst. Man trenger ikke store arealet. Det har gjort det enklere å finne plasser hvor man kan sette opp teltet, spesielt i områder der vi vet det er få teltplasser å finne. Å lete etter teltplasser når man er sliten og sulten er ingen favorittøvelse. Hadde det ikke vært for akkurat dette kravet, så kunne flere tomannstelt også fungere som et meget godt solotelt. I allefall innenfor mine krav til akseptabel vekt.
   Jeg vet det finnes mange amerikanske alternativer til de teltene jeg har prøvd ut. Vektmessig så er det nok mye å spare. Men når det kommer til stykket så har servicen til Helsport og hjelp fra Sømhuset bidratt til å favorisere Hilleberg og Helsport.
   Jeg kan prøve å forklare de valgene jeg har tatt og hvorfor jeg har havnet på nåværende løsning. Nåværende løsning synes jeg er genial for mitt bruk. Og leser du videre er det kanskje greit å ha med seg at det er langt mere telting vår, sommer og høst enn vintertelting.
   Dette blir litt overordnet forklaring mtp lesbarheten. Hvert telt burde egentlig fått en ordentlig og systematisk teltrapport, men igjen handler dette kun om egne valg og preferanser. Andre kan vektlegge noe helt annet.
    
   Mitt første telt, som solotelt var Hilleberg Nallo 2GT. Ikke et utpreget solotelt i den forstand, men glimrende som basecamptelt og ikke minst ha mulighet til å ta med et barn en gang i blant. Dette er en klassiker hos Hilleberg og er et telt jeg ikke har klart å kvitte meg med. Jeg liker Nallo 2GT godt både som sommer- og vintertelt.
   Ulempen for min del er vekten om sommeren. Den er til å leve med, men siden jeg kjøpte dette teltet så har det kommet mange gode og lettere alternativer.
   Et alternativ til Nallo jeg ville teste ut var MSR Carbon Reflex 2. Selvstående, lettere og to sideinnganger skulle erstatte Nalloteltet.
   Teltet ble en nedtur sammenlignet med Nallo. MSR CR2 er selvstående, har et bra pakkvolum og lav vekt, men det krevde større areal ift egnet teltsted. Noen steder er det krevende å finne plass nok. I tillegg ble jeg ikke begeistret over å måtte slå opp innerteltet først. I uvær var det ingen favorittøvelse. Mesh i innerteltet ble vel luftig i sterk vind. MSR CR2 virket simplere enn Nallo, og valget var enkelt. Heller ekstra vekt og Nallo, enn MSR CR2. Teltet ble solgt.
   Jakten på et lettere solotelt startet for alvor da vi planla å gå deler av Kungsleden i Sverige for noen år tilbake. Det var nå rotet virkelig skulle starte😊
   I tillegg ble det et mål om å bli lettpakker.
   Big Agnes Fly Creek Platinum 2 kom jeg tilfeldig over på finn.no til en billig penge. Og dette var en lettpakkers drøm. Lykken var stor. Selvstående, meget lett og relativt god plass til en person. Det var nesten slik at man ikke kunne vente til vinteren var over før teltet skulle testes. Når våren kom ble teltet tatt med til skogs utenfor Trondheim og på fjelltur nord for Årefjellene. Teltet ble raskt solgt på Finn igjen.
   Mine viktigste grunner til salget, var at det ble for luftig (for høy avstand mellom bakken og teltduk, samt myggnetting i innertelt).  
   I tillegg kunne jeg styre meg for frontinngang, samt løsning med å slå opp innertelt først. Teltets beste egenskaper i mine øyne var vekt, det trengte liten plass og et hadde et fantastisk lite pakkvolum.
   Gode råd var dyre.  Nå sto jeg uten telt. På denne tiden var de mest aktuelle teltene Helsport Ringstind og Akto. Ringstind var uaktuell, mens Akto ga liten vektbesparelse mot areal. Hilleberg lanserte så både Enan og Niak. Jeg var ikke helt keen på å betale fullpris for disse teltene. Men begge var jo høyaktuelle alternativer, selv om det var lite brukererfaringer å hente.
   Nå skulle vi på en lang vandring på Kungsleden og vi skulle bo i telt. Basecampliv med fisking, fotografering og leirliv var uaktuelt. Vi skal gå langt. Vekt måtte prioriteres. For å gjøre en lang historie kort, så kom jeg over et tilbud på et rødt Hilleberg Enan med 600 duk, som jeg takket ja til. Teltet ble testet, og funnet godkjent som vandringstelt.
   Det ble en perfekt løsning på denne turen. Meget raskt å sette opp, «god plass» (eller plass nok), tålte vind og uvær, trengte lite areal, etc. Jeg opplevde i tillegg Enan som lunt og godt. Til en lengre vandring var dette et fantastisk solotelt. Jeg har ingenting å utsette på teltet til dette formålet med unntak av lufting. Jeg skulle ønske Hilleberg hadde spandert på seg en høysittende ventil tilsvarende den på Akto. Til tross for mesh på kortsidene så opplever jeg teltet som veldig lunt. Men med tanke på dannelse av kondens så kunne jeg tenkt meg mere luftgjennomstrømming. I tillegg kunne jeg tenkt meg at det hadde vært enkelt å ta ut pinnene/stengene på kortsidene når man pakker ned teltet.
   På Kungsleden hadde vi med oss en Tarp på deling. Den fungerte meget godt sammen med Enan. Dette er en løsning jeg har gjenbrukt senere.
   Teltet er beholdt, men jeg velger gjerne andre løsninger hvis det blir større grad av basecamp, leirliv og fisking.
   Og det er her kompromissene slår til for fullt. Å dra med seg Enan på fisketur i Børgefjell, Lierne, Tydal og Meråker når man skal ha med seg mer utstyr, og at det i tillegg kan bli noen timer med teltliv i påvente av bett, matlaging, etc, så ønsket jeg å teste ut andre muligheter som har bedre plass til mine 190 cm.
   Da kom turen til Helsport Trolltind. I utgangspunktet et fantastisk telt. Trengte liten plass, det var lett, det hadde lite pakkvolum og jeg fikk teltet til en meget god pris.  Det så ut som en soleklar løsning for meg (men da uten fortelt …). Etter en tids bruk så var det klart at med mine 190 cm, så var teltet altfor kort for min del.  I tillegg likte jeg ikke løsningen med å ta med våte sko og klær inn i teltet. Etter en telttur i Tydal hvor det regnet inn frontinngangen og hvor vinden blåste teltduken inn mot føtter og sovepose så fikk teltet tommelen ned. Trolltind ble solgt på Finn. Her var det flere ting jeg burde ha tenkt gjennom på forhånd, men uansett fikk jeg prøvd teltet. I tillegg ble teltet kjøpt brukt og solgt brukt.
    
   Omtrent samtidig fikk jeg tak i et Helsport Reinsfjell Superlight 2 fra Helsport. Litt usikker på om jeg turde prøve flere Helsport telt. Kunne kanskje komme til å like det. Og da med stor fare for å få stempelet Helsport Mafian 😊 hengende over seg.
   Men endelig et telt som var et fullgodt alternativ til Nallo. Flott vekt, flott størrelse, selvstående, to innganger, god plass til å lage mat i forteltet, meget gode luftemuligheter, etc. I ettertid har Helsport sydd på ekstra pluggfester på kortsidene og langsidene. De ekstra pluggfestene løste det jeg anså som de største svakhetene med teltet.
   For min del er nå Reinsfjell et fullgodt alternativ til Nallo GT2. Bruker det gjerne med tur på barna når det blir mye utstyr som skal med. Har full tiltro til SL duken og har ikke hatt noen utfordringer med tanke på holdbarhet og kvalitet.
   Har ingen betenkeligheter med å ta med meg dette teltet på fjellet i store deler av barmarksesongen. Ser og hører andre erfaringer, men kompenserer heller med valg av mer «beskyttet» leirplass hvis det skulle være behov for det.
   Så her ble det kun et stort men! Reinsfjell er ikke det soloteltet man ønsker å bruke på steder hvor det knapt er teltplasser.
   Kravene til et solotelt fremstår nå tydeligere for min del enn slik jeg tenkte tidligere. Vekt er ikke like viktig lengre. Det er heller andre løsninger og egenskaper som blir viktigere.
    
   Kamp mellom Soulo og Unna
   En lengre diskusjon om Unna og Solulo ble startet. Holder en knapp på Soulu fremfor Unna pga forteltet, og til tross for vekta.
   Og plutselig var det et billig Soulotelt på Finn. Soulo ble kjøpt inn. Det måtte jo prøves. For et herlig telt. Ved å kneppe ned innerteltet så har man et palass til å lage mat i. Det står fjellstøtt. Liker måten å feste duken på også. Plugg hjørnene, sett i stengene og vipps så er teltet oppe. Men det har en klar ulempe i andre sammenhenger. Har man nok areal å sette opp teltet på, så er det bare 200 gram lettere enn Nallo og da har man mye mere plass.
   Det gir litt å tenke på. Men jeg kan leve med å ha begge teltene og bruke de til hver sitt bruk. Denne tanken holdt jeg på inntil Finn serverer et Unnatelt. Unna kom til gjengjeld med to innertelt (et solid og et mesh). En ny mulighet åpenbarte seg for Unna sin del vs Soulo. Er det en mulighet å sy om innerteltet på Unna (redusere bredden)? For Unna med større fortelt ville vært et meget godt alternativ til Soulo.
   Nå hadde jeg muligheten. Sist vinter snakket jeg med både skotter, amerikanere og andre. Kan noen ta et slikt oppdrag? Både ja og nei. For noen var det uaktuelt. De som kunne ta oppdraget var så kostbare at ideen gikk i vasken. En ting var prisen på jobben, mens det andre var fortolling, frakt, etc, som kommer i tillegg. Det ble bare med tanken. Å sy selv var totalt uaktuelt.  I juni fikk jeg høre om Sømhuset. En rask telefon og avtalen var i boks. Meshteltet skulle sys om. Og det skulle være klart til årets langtur i Tydal😊 Vi var enige om å ta inn ca 30-40 cm.
   Når Unna kom i retur fra Sømhuset ble teltet satt opp på stua. Jeg så raskt at dette var en meget god løsning for min del. Unna med fortelt!
   Teltet ble tatt med på årets langtur, og det fungerte utmerket. Her er det plass til bagasje og annet utstyr, god liggelengde, raskt oppsett, etc. I tillegg var det aldri problem å finne egnede teltplasser, etc. I tillegg slår Unna lettvektsalternativene på bunnduk.
   Når jeg i tillegg skiftet barduner, kom vekten ned i 1,9 kilo. Endelig et solotelt som blir en mer varig løsning. I tillegg kan man skifte ut pluggene, men jeg liker V-pluggene til Hilleberg. De har god kvalitet og sitter bra. De veier 11 gr. pr stk. Jeg kan spare 72 gram med å velge 6 grams plugger i stedet. Men jeg tror jeg kan bære de 72 grammene i noen år til😊
   Var alt bare fryd og gammen? Nei. Jeg ønsker meg nå et solid inner som er sydd om på samme måte. Det er fortsatt trekkfullt med myggnetting i innerteltet når vinden raser gjennom Tydalsfjella selv om teltet står fjellstøtt.
   Når jeg kom hjem ble Solulo solgt.
   Min teltbeholdning består nå av Enan, Unna (modifisert), Reinsfjell 2 og Nallo GT2. Alle med klare og definerte bruksområder for min del. Overkill? Kanskje. Men det kan jeg leve med.
   Jeg har også brukt Unna på vintertelting. Enkelt oppsett er en fornøyelse, men jeg savnet et stort fortelt når det gjelder vintertelting.
   Ser jeg andre solotelt som alternativer for min del? Ikke med det første. Tarptent og Big Sky – Kanskje? Men da mister jeg servicen til Helsport og Hilleberg (Sømhuset). Det vil jeg ikke være foruten.
   Med Unna som teltvalg så får dette også konsekvenser for valg av sekk. Jeg preferer 65 literen.  Dvs at «de tre store» vil veie omtrent 4,6 kilo. I enhver lettvektdiskusjon så er det mer enn det som er nødvendig. Min enkle konklusjon er at jeg er villig til å bære denne vekten, for å få ønsket komfort. Basevekt vil da ligge på mellom 10-11 kilo før mat og fiskeutstyr.
   Jakten på Solotelt endte ikke med at jeg ble Lettpakker, men jeg har en sekk som er lettere enn før. Og det er jo godt for noe. Også andre justeringer er gjort i sekken. I tillegg har jeg en teltløsning som møter de fleste av kravene som jeg har.
    
  • Av heipipelerke
   Hei!
   Skal på langtur alene neste år, og leter etter det perfekte turkjøkkenet. Det jeg trenger er: Liten vannkjele, liten middagsgryte, liten steikepanne som kan fungere som lokk, og vindskjermer. Hvor finnes det? Eneste jeg finner er moderne jetboilere eller store stormkjøkken med diverse unødvendige ting. Etter erfaring vil jeg ha både vannkjele og matkjele (lite gøy at det smaker gryterett i teen). På forrige langtur plukket jeg ut det jeg trengte fra et gammelt stormkjøkkensett, men det ble veldig skranglete og tok mye volum. Finnes det noen gode alternativer for en langtur UTEN Real-turmat?
   Takk på forhånd.
  • Av Anonymous
   Jeg er 189 cm og er på jakt etter et enkelt kuppeltelt à la Hilleberg Unna, men med litt mer takhøyde og liggelengde.
   Det skal brukes primært på padleturer, så vekt er ikke noe issue.
   Noen som har noen tips?
  • Av Vandrefalken
   Nå har jeg altså gått i den klassiske fellen hvor jeg har gravd meg ned i tall på tall på tall og synset meg frem og tilbake i dagevis, om ikke mer. 
   Det jeg nå trenger er innspill fra de som faktisk har erfaring med disse teltene, gode og dårlige, slik at jeg kan et steg tilbake og bort i fra tallene, og få høre hvordan dette er i praksis. 
   Jeg er klar over fordelene og ulempene en vanligvis vil se med disse typer telt, men jeg er også litt fascinert.
   Så derfor, godtfolk med erfaringer der det teller; hvordan har disse vært for dere i vær, vind og rent praktisk?
  • Av AlexE
   Hei,
   Skal gå til innkjøp av et solotelt til meg og bikkja og denne gangen har jeg virkelig lyst på et Hillebergtelt. Det står mellom Unna og Niak. Niak frister nok mest pga vekt og et lite fortelt til matlaging, men er usikker på om det holder til de virkelige rufsete dagene. Teltet skal brukes vår, sommer og høst. Mest under tregrensa, men mulighet for noen viddeturer. Bikkja skal sove inne i teltet. Noen som har kjennskap til disse teltene som kan komme med noen betraktninger?
   På forhånd takk!
   Alex
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.