Gå til innhold
  • Bli medlem

Hva slags kjøkken og brenner skal jeg ha?


Miamaria

Anbefalte innlegg

Hun (eller han, man vet jo aldri) gir jo uttrykk for å være villig til å spise maten kald så lenge hun kan unngå å måtte vaske opp etter seg, så da funker vel det meste.

Helt bakvendt konklusjon – da hadde jeg jo ikke vært interessert i å kjøpe nytt. Det er jo nettopp poenget, at jeg vil ha noe som faktisk fungerer uten å svi fast maten. Noen synes det er en del av turgleden å dille i evigheter med matlaging, leirliv og oppvask. For meg er det en av de tingene som trekker ned. Det er resten jeg er interessert i med tur – mat er et nødvendig onde, som jeg vil ha minst mulig styr med.

"Da funker vel det meste" stemmer derfor overhodet ikke - da hadde jeg jo vært fint fornøyd med det settet jeg har i dag. Men det funker ikke til annet enn å varme vann (evt. med mat i poser oppi), og det er uholdbart i lengden. Jeg er derfor heller ikke interessert i et nytt sett som heller ikke fungerer, det er bortkastet tid og penger.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

I tilfelle noen var spent på hvordan det gikk med den gamle brenneren. Etter tre runder i oppvaskmaskinen tente jeg på og fikk fyr på den. Det brant ikke hele veien rundt, men jeg fyrte til det gjorde det. Det var imidlertid en smule varierende flamme, ikke sånn jevn vanlig. Men det er liv i den, i hvert fall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser du har et generelt problem med fastbrenning, når jeg ser på materialene i Kovea Solo, så er det eloksert, det er ikke et belegg som brukes for å unngå fastbrenning, det er bare et belegg som forhindrer oksidering av aluminium. Altså kun for å unngå at aluminiumen blir "gråflekkete". Det du må ha skal du unngå fastbrenning så må du ha noe som er "Non Stick, altså tilnærmet samme belegg som det er i "Høyang Party" kasseroller som finnes i mange norske hjem. Eller Teflonkjeler som det også blir kalt.

Alt som ikke er non stick er ikke egnet til annet enn å koke opp vann med. En kjele som har samme materiale/"farge" på innsiden er normalt ikke non stick. 

Jeg kokte suppe som sto og småkokte i 10min i en 0.9 liter Evernew non stick titankjele med min MSR Windpro 2 i helgen, rørte bare en skjelden gang, og ikke med visp, bare med skjesiden av en "Light my fire" spork. Ikke antydnig til fastbrenning ☺

Titankjelen har enda tynnere materialer enn en en tilsvarende aluminiumskjele ville hatt, dermed gir den enda lettere "hotspots" som potensielt gir fastbrenning, men Windpro'en var lett å regulere til akkurat rett effekt så det kokte akkurat passe.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er helt sikkert at de ikke har noe non stick ja. Første gang jeg skulle teste det hadde jeg med en (erfaren) kompis som styrte showet, vi trodde vi skulle steke pannekaker. Den gikk ikke. Selv med massevis av smør (her snakker vi bading) så ble det bare pannerøre. "Kake" dukket aldri opp. Kompisen er en tålmodig har så vi prøvde mange ganger. :)

Non stick neste! (y)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forresten Ikeas minste teflonpanne er helt rå, og kanskje blir det plass til den i kajakken. Tror jeg betalt kr 25 for min, den holdt 2 år (da ble  Trangiapanna spart en del) så jeg kjøpte noen panner til :-)

dsk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det går an å få multifuelbrennere som ikke trenger å forvarmes, og som ikke bråker noe mer enn en gassbrenner. Bare nevner det.. ;)

Jeg har en Coleman 442. Er det riktig kaldt kan jeg varme røret med en fyrstikk, men det er også alt. Det er imidlertid en ulempe i forhold til dine krav, og det er at brenneren er montert oppå tanken. Hvis jeg er på vintertur og skal fyre i teltet så tar jeg uansett med et brett den skal stå på, og hvor jeg har festet den. Det bør man gjøre med alle brennere, egentlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Både Runegutt (som har skrevet maaange innlegg her på forumet), og Jeg er også ganske glad i Coleman.  Får man tak i en pent brukt Apex ii stove så har man en fin slangebrenner for bensin som er lett å bruke, men vanskelig å tilpasse trangia.  Når det gjelder Apex ii som etterhvert har blitt en av mine mest brukte "primusser" så kreves det litt fingerferdighet for f.eks å bytte slange. Noe som anbefales omtrent hvert 10 år ;-)   Det passer dårlig inn i trådstarters skisserte behov og forutsetninger slik de er skissert i denne tråden.  Jeg kan selvsakt støtte en viss misjonering for Coleman, men det må jo prioriteres å få dekket primærbehovene først, også kan vi gå videre. (Maslow ?)

dsk

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her var det mange svar, og alle har sin egen mening! Spennende! :)

Rødspritbrenner: Grei og enkel, men lav effect og soter. Regn ca 15 min på å koke en liter vann. Grei tilgjengelighet på drivstoff.

Gass: Enkelt og greit med de fleste brennere og rask varme. Renslig uten soting. Ulempen er når det blir under null, da er effekten rask synkende, også fordi gassboksen blir kaldere når den brukes fordi trykket synker. Finfin over null. Lett å få tak i drivstoff, men pass på at boksen har skrugjenger (finnes uten gjenger, med en hurtigkopling og for punktering i brenneren (og kan da ikke tas av). En god Brenner varmer en liter vann på 3-4 minutter.

Multifuel: Fin året rundt. Må forvarmes, men det er Ganske enkelt med de fleste brennere. Enklest med renset bensin og da veldig lite vedlikehold. Nest best med paraffin/tennveske, om det er en glassbiberdusk under brenneren går det fint å forvarme med same drivstoff. Finnes i "bråkete" som f.eks. Optimus Vega+ og i stillere som f.eks. MRS Whisperlite International. Lett å få tak i drivstoff. Varmer en liter vann på 3-5 minutter (med forvarming ca 1 min).

Kokesett er en egen historie med mange valg. Enig det som star om non-stick belegg, bare pass på det. Plast eller tre til å røre med, og ikke tørrbrenn (skadelig gass og ødelegges raskt). Selv vurderer jeg en av disse kasserollene med varmeveksler under; f.eks. Primus ETA eller det nye settet fra Optimus (Terra HE)

Har flere brennere og har prøvd masse forskjellig drivstoff, og har kokesett fra Trangia og MSR pluss løse stekepanner.

Vi må få høre hva velget til slutt blir!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her var det mange svar, og alle har sin egen mening! Spennende! :) (...) Vi må få høre hva velget til slutt blir!

Spørs når det blir et valg... Det pleier å drøye når meninger spriker i alle retninger. ;) Er nok rimelig bestemt på gass fremdeles, tror det holder for meg. (Det har også litt med et lager av gassbokser på boden, fordi det ble kjøpt inn til en flere ukers tur som ikke ble noe av, og så ny stor boks til en ukestur der jeg knapt brukte gass likevel, pluss diverse halvfulle bokser.) Så er det noe med pakking. Det er en fordel at ting kan pakkes sammen sånn at sjansen for å glemme én viktig del minimeres (gullfisk osv), derfor synes jeg også det er kjekt med sånne sett-greier.

Vi får se. Jeg er litt spent selv hva jeg lander på, men oppdatering kan man nok regne med ja. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja kanskje jeg kan vekke interessen for bensinprimus?  Se på selve oppfyringa her http://tinyurl.com/qgrjdkg  Når du har pumpa trykk på tanken så er det omtrent som å fyre en gassbrenner.  I denne filmsnutten er det en 550B og det er en av mine favoritter.  Utrolig grei å regulere ned på lav varme også.

Slangebrenner varianten av denne heter Apex II.   http://tinyurl.com/q3p79ap

Det skal ikke være lett, å velge, og du kommer veldig langt med ditt opprinnelige forslag, men får du sansen så vil du elske denne løsningen.  Du kan sikkert få "lokal" hjelp av Rune, han demonstrer nok en coleman eller to med glede. Mener at han er glad i 442 som er litt større enn 550B.

 

dsk

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grunnen til at det er så mange forslag som spriker så mykje, er at nesten alt på marknaden fungerer godt nok. Og dei ulike løysingane har ulike fordeler, derfor er det ikkje noko av det som er best.
Det er veldig kjekt med noko som kan pakkast som eit sett, men det vil også bety at ein begrensar seg veldig på kjeleutvalg osv. Dersom du vel eit sett og ikkje vert nøgd med kjelane, td at det lett brenn seg fast i dei, er det ikkje bare å kjøpe til kjeler frå ein annan produsent. Dersom du kjøper delene uavhengig av kvarandre, kan du få det du synest passar best til ditt bruk, og det er enkelt å bytte ut ei steikepanne eller ein kjele ved behov. Med litt fantasi er det ikkje vanskeleg å pakke ting kompakt likevel, men då vert det kanskje ikkje brennaren, men andre matting du pakkar i kjelene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For meg er det nok viktigere at alt er med enn at det er kompakt pakket. Det var det positive med det kjipe settet jeg har fra før, at alt går inni. Da er også alt med. Kan det ikke pakkes sammen, så er det strengt tatt et tilbakeskritt. Da sitter jeg der en dag (garantert) uten ett eller annet vesentlig, og må igjen spise kald mat. Bare at jeg da har med noe som ikke er beregnet for å spise kaldt, fordi jeg trodde alt var med. Da hjelper det lite at det er non stick.

Det blir riktignok det samme med disse store gassboksene som uansett ikke går oppi, men det er liksom evig nok å passe på å få med den, om det ikke skal være flere løse ting som flagrer rundt i systemet. Så i hovedsak er jeg ute etter noe som på fornuftig vis kan pakkes greit sammen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du må ikkje gløyme at du skal ha med mat, noko å røre med, noko å ete av og med osv. Med stor nok kjele, kan du sjølvsagt få alt nedi, men så stor kjele har du ikkje bruk for. Men slik du skriv, vil det alltid vera noko du kan gløyme att, men så distre trur eg ikkje du er. Med enkle rutiner for å putte alt slik nedi ein pakkpose, kan du likevel sikre at alt er samla på same plass sjølv om det ikkje ligg nedi kjelen.
Det finnst mange kokesett med kjele som rommar ein (liten) gassboks og brennar, men dei fleste av desse tilfredstiller ikkje krava dine om stødigheit og vidt flammebilde. Felles for desse er ein liten gassbrennar som monterast på toppen av gassboksen. Dei små gassbrennarane har også veldig konsentrert flamme som fungerer ypperleg til vannkoking men langt dårlegare til steiking.
Trangia 25 og 27 har plass til spritbrennaren i kaffekjelen, men raudspritflaska må du pakke utanom. Utan kaffekjele skal det vera plass til gassbrennar i 25-settet, men gassboksane må pakkast utanom. Andre sett med slangebrennar er også laga for å ha brennaren i kjelen, men brenselet utanom.

Sjølv har eg greidd å pakke Svea 123r (som har stor nok tank til 1-2 overnattingar) i ein 1-liters kjele, då er det bare å hugse på å ta med mat, fyrstikker og noko å røre med (sjølv har eg også med ei lita flaske med raudsprit til forvarming, men det er ingen krise om eg gløymer den). Det er fyrst og fremst vist som eit eksempel på kva ein kan få til ved å sette saman ting sjølv.post-2690-0-91141100-1353513953_thumb.jp

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kinderegget står det Kinder på, det oppfyller alle ønsker (i følge reklamen), men alt er ikke som reklamen, så noen kompromisser blir det på alt annet :smile:

Den beste slangebrenneren på gass for å unngå fastbrenning, som kan finjusteres for småkoking, som har det største brennerhodet for best flammespredning for å unngå fastbrenning (i tillegg til bruk av non stick kjeler) OG kan kjøre boksen opp-ned  er MSR Windpro 2.
Den kan ikke pakkes ultrakompakt fordi brennerhodet nødvendigvis er stort og ikke kan brettes sammen.

   Et kompakt alternativ som ikke tidligere er nevnt, men som har dårlig flammespredning (omtrent samme brennerhode som den du har) er Kovea Spider. Den har forvarmingsrør og skal kunne kjøre boksen opp ned.

http://www.fjellsport.no/kovea-spider-gassbrenner.html?utm_source=prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=prisjakt

Det er f.eks bare MSR Windpro 2 og Optimus Vega som har dreibar slangekobling ved gassboksen som gjør at du kan snu gassboksen uten å "vrenge" på slangen.

Jeg er på linje med @Afe at et stormkjøkken har mange deler du ikke alltid trenger og størrelsen alltid er gitt, selv om vindskjermingen er bra. Separate kjeler gir bedre fleksibilitet, er det en kjele som ikke er brukende kan du kaste den og kjøpe en som forhåpentligvis virker bedre uten å bytte alt. Du kan ha en gassboks pakket sammen med brenneren i en pose, så legger du alle andre smådeler og noe av maten i maten kjelen.
Da har du to deler du må huske, det hjelper ikke å huske det som du trenger til å lage maten fordi det bare er "en del", glemmer maten, så blir det ikke noe mat uansett:smile:

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Maten er ikke medregnet, for den er sammen med den andre maten uansett. (Den som ikke skal varmes.) :)  Og jeg kommer aldri mer i verden til å kjøpe noe det står Koeva på etter de kasserollene jeg nå har hatt i noen år, jeg blir irritert bare jeg ser logoen nå etter disse årene. 

"ikke kan brettes sammen", betyr det at det er ingenting som kan foldes ihop? Står disse utstikkerne fast og peker i alle retninger hele tiden? Det hadde ikke falt meg inn var mulig før nå.

Jeg tror jeg må ta meg en runde i butikker og se på disse brennerne i virkeligheten. Synes de høres større og større ut nå. At et større brennerhode tar større plass er jo logisk, men. Hvis man ikke får plass til brenneren oppi en kasserolle så høres den større ut for enn noe jeg har tenkt å ta med meg, uansett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Neida, alt kan brettes sammen, men siden brennerhodet står på "tvers" av beina blir det ikke helt flatt, det blir flatt + en klump :smile:

Siden du ikke liker Kovea, kan du glemme utstyr derfra, men denne videoen viser Spideren sammen med Windpro 2, i den ser du forskjell på hvordan de pakker.

Det følger en stor pakkpose med Windpro, den går det i hvert fall en 230g gassboks oppi i tillegg til resten av delene som følger med.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trøbbelet her er at hver butikk har så lite at det er mer snakk om fire-fem butikker for kanskje å få sett noe som helst. Men jeg har avspasert, så jeg tar meg en runde nå. :) Så ikke så dum ut sammenslått den der, det er godt mulig innafor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er et bilde av min høye Trangia Gourmet panne, inneholdende lighter, vindskjerm, gassboksstativ og MSR WindPro II i en egen neoprenpose:

WindPro_II_i_Trangia_Gourmet_panne_(PA23

Det gode med løsningen er at siden WindPro II sprer flammene mye, vil en smal kjele gå glipp av mye varme (særlig hvis man tankeløst pøser på med effekt) - mens man med en høy panne (denne har Ø=20cm og H=7,5cm) fanger opp det meste av varmen og man kan bruke den til både steking og koking :)

Det mindre gode med løsningen - det som gjør at heller ikke denne er optimal - er at pannen burde vært enda 1 cm høyere, nå må lokket presses ned om det skal være helt på plass, noe som kan gi uheldig press på brennerslangen. Videre er det faktisk ikke meningen at pannen skal brukes som transportbeholder (det vil jo slite ekstra på non-stick-belegget), derfor er lokket egentlig ment å ligge opp-ned i pannen med håndtaket brettet over - man må file sideåpningen i lokket større for å få til det på bildet. Panna er heller ingen lettvekter med sine 390g inkl lokket.

Har ikke brukt dette oppsettet ofte (jeg foretrekker mer kompakt/lett på rene soloturer), men det har funket ypperlig når jeg har tatt med i sekken :) Da ligger det i en pakkpose sammen med en rund korkplate.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.