Gå til innhold
  • Bli medlem

Ny på Via Ferata: Trenger man guide? Spm. om utstur.


oyvkri

Anbefalte innlegg

Hei.

 

Skal på norgestur i sommer og tenkte å investere i Via Ferata utstyr for å gå ruta i Odda og Stryn.

Noen som har erfaring på dette?

 

Jeg har klatret litt uten at jeg er noen ekspert.

Har fått tips om at man ikke nødvendigvis trenger guide.. Noen synspunkter på dette?

Så lenge en fester utstyret riktig og alltid er festet i minst en karabin skal det være trygt!?

 

Og spm nr 2:

 

Kan en ta en "falltest" for å teste utstyret? Eller blir sela ødelagt da?

 

Takker for svar :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Er dere flere går vanlig klatreutstyr greit. Som vanlig leding. Ellers er jo ferrata sikringsutstyr laget for å ta kortere fall ved at de har en eller annen form for oppbremsingsmekanisme.  Sele skal tåle falltest.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Samme sele, det er kun bremsemekanismen og karabinerene som er spesialtilpasset ferrata, hvor man vil ta fall langs en vaier inntil karabineren treffer bolten festet til fjellveggen. Derfra er det bremsemekasnismen som skal ta opp fallkreftene.
 
Ved leding med tau (løpende eller kanskje standplass for de vanskeligste partiene), fester du mellomforankringer med ekspresser/båndslynger i de faste installasjonene (bolter, stigertrinn el.l. , ikke vaierene). Fordelen er at dere alle er sikret sammen og at man har flere punkter innom veggen, har mye bedre dynamikk ved fall, unngår speisalutstyr og kan støtte nybegynnerene. Ulempen er at alle må holde samme fart, sistemann må plukke med seg utstyr, og faller nr 2 eller 3 ... så faller kanskje nr 1 også.
I tillegg kan slynge i sele med karabin for å henge å hvile være lurt, men den skal aldri brukes som kun via ferrata utstyr, da den er statisk og vil ryke.

For begge varianter skal avstanden være minst en fastbolt i sikringskjeden i mellom, og man får være obs så tau og slynger holdes unna skarpe kanter. E r jo en del jern som er plassert.

 

 

Har gått de som er i Odda og løpende med to uerfarne funka bra (fruen og datter). Turistvennlige greier, og jeg mener vi betalte (frivillig ordning) til ett vedlikeholdsfond etterpå. Det bør støttes da det er billig for å ha ett tilbud til folk som ikke klatrer og som gir en spesiell opplevelse. Jeg kjørte 2*30m halvtau, så damene kunne gå nær og gi hverandre støtte når det ble for luftig  :-)

 

Himmelstigen er brattest, mens Tysse1 er for de historisk interesserte (følger dels ei rørgate). De rallarne som bygde og sleit kunne sine saker, ikke var de skvetne for høyder heller. Mener det var 80 000 nagler som ble varmklinka for å koble røra :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar :)

Så da forstår jeg deg dit hen at en enten leder, eller bruker ferata selen?

 

Enten bruker man bare Via Ferrata utstyr, eller så bruker man begge deler. Bare tau er ikke en god løsning. Tau i Via Ferrata sammenheng er i utganspunktet kun et alternativ når en erfaren går først, og kan rigge topptau forbi vanskelige passasjer.

 

Sikring i trinn osv som PTG beskriver er ingen god løsning, da de ikke alltid er godkjent for å ta fall, skal man bruke mellomforankringer eller lage stand må man feste seg i boltene der vieren er festet! 

 

Man kan normalt ikke fallteste Via Ferrata utstyr, de fleste er laget med en form for webing som rakner for å dempe fallet, mens noen er laget slik at tauet løper gjennom en friksjonsbrems. Begge deler er i utganspunktet kun til engangsbruk. Man skal ikke falle i en Via Ferrata, da konsekvensene ved fall som regel er ganske store...!

 

 

Petzl har litt info om bruk av deres slyngesett her:

http://www.petzl.com/en/Sport/Via-ferrata-basics?ActivityName=Via-Ferrata&l=INT#.Vcjk2njoSRs

 

http://www.petzl.com/en/Sport/Managing-the-lanyards?ActivityName=Via-Ferrata&l=INT#.Vcjk3XjoSRs

 

http://www.petzl.com/en/Sport/Belaying-with-a-rope-as-a-complement-to-energy-absorbing-lanyards?ActivityName=Via-Ferrata&l=INT#.Vcjk4XjoSRs

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godt poeng Kadne :-)

 

Med kun tau så krever det selvsagt at den som leder har ledererfaring og kan vurdere hvor mellomforankringene bør settes. Stigetrinn kan på mange Via Ferrata være simple greier, rustet og preget av tidens tann. For de i Odda er det brukt 2-3 cm grovt antirust behandla armeringsjern, som så er limt fast og installasjonen er ikke gammel, men det er nok mer unntaket når det gjelder dimensjonering og kvalitet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg er godt nøgd med mi via ferrata-sikring frå mammut: http://www.fjellsport.no/mammut-tec-step-bionic-2-black-one-size.html- den er svivel på så ein slepp tvinn på dei to sikringsslyngene. Dette er av typen som revnar ut ved fall.

 

Det er i det store og heile ein fordel å ikkje falle på Via ferrata sidan det er høge fallfaktorar og store krefter i sving (difor er statisk utstyr utelukka sidan det kan svikte ved så høge belastningar pluss at det fører til at kreftene ved fall blir tatt opp i kroppen i stadenfor av utstyret = skade), samt utstikkande trinn ol ein kan treffe. Ein kan poitensielt falle langt før ein stoppar (ned til forrige bolt + lengda av slyngene + det som raknar ut). Difor nyttar ein eigne K-sertifiserte karabinarar som er dimensjonert for bruken (Klettersteig) og falldempar i sikringsslyngene.

 

Godt tips om petzl sine sider, Mammut har også ei god infoside om fallfaktorar og bruk av utstyr på via ferrata: http://www.mammut.ch/store/INT/en/know-how/climbing-equipment/via-ferrata/handling(denne fyl også med sikringane dei sel).

 

Har du klatresele og hjelm frå før så er det veldig greit å berre bruke ei viaferrata slynge i stadenfor å drive å bale med tau og sikring utanom wiren heile vegen. Eit kort heiltau, eit par slynger med karabinarar og taubrems kan vere greitt å ha med i backup for å sikre andre, evt meir usikre forbi utsette passasjar om ein riggar topptaufeste når det trengs. I Stryn går det greit å gå utan guide så lenge du er trygg på korrekt bruk av utstyret. 

 

Du skal bruke begge karabinarane når du går via ferrataen, når du kjem til stadar der wiren er mellomforankra i fjellet flyttar du over ein og ein karabin slik at du alltid er sikra. Via Ferratasikringa vil halde eit fall sjølv om kun ein karabin er festa til wiren. Det er ein god regel å kun gå ein person mellom kvar mellomforankring slik at ein ikkje dreg med seg andre om ein skulle vere uheldig og falle. Bruk sko med gode sålar!  :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.