Gå til innhold
  • Bli medlem

Lave sko med vid forfot?


naturstein

Anbefalte innlegg

Når det gjelder bredden på fottøy synes jeg det kan være hensiktsmessig å i tillegg snakke om formen på lesten. Flere skoprodusenter markedsfører sine sko som brede, men så å si ingen er brede nok framfor tåballene til å la tærne (mine) være i sin naturlige posisjon - rett fram. De eneste unntakene er Vibram Fivefingers og helt åpne sandaler som f.eks. Huaraches. Alle andre sko snevrer inn foran tåballene slik at tærne i større eller mindre grad blir presset sammen. De fleste føtter blir bredere foran tåballene, i motsetning til de fleste sko.

 

Altra sine skomodeller virker alle å være laget på samme lest. Jeg har mange Altra-sko, og jeg tror den største forskjellen i hvordan skoa er på foten ligger i materialvalg og sømmer. Altra sine sko er middels/brede, og det beste med formen deres er at skoa på innida er ganske rett helt fram til tuppen, slik at stortåa får plass til å peke rett fram. Altra-sko er likevel ikke bredere enn at jeg med mine noe brede føtter alltid føler lilletåa blir pressa/nummen, og jeg sliter hull på skoa ved lilletåa. Skoa er nokså rektangulær, mens mine føtter er mer V-formede. Av Altra-modeller vil f.eks. Lone Peak og Superior være passende. De er terrengløpesko, men ingen av Altra sine sko er noe som helst vanntette.

 

Vibram Fivefingers produserer noen modeller som har både grovmønstret såle og noe/helt vanntetthet. VFF vil ofte kunne tilpasse seg en rekke fotbredder på grunn av bruk av stretchmateriale, men jeg tror nok de mer vanntette modellene vil være stivere. Jeg har nettopp anskaffet "Lontra" til bruk på fjelltur der forholdene tillater det. Grov såle og vanntett.

 

Hvis du ser bort i fra at Jörnkängan sine støvler er så langt i fra lave som du får dem, så er de likevel de fjellstøvlene jeg har prøvd som gir mest plass til tærne og har bred lest. Jeg har selv "Vandrer", som satt best på min fot. "Original" virka litt mykere i steget, men var for meg for romslig i ankelpartiet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • 1 måned senere...

Når det gjelder bredden på fottøy synes jeg det kan være hensiktsmessig å i tillegg snakke om formen på lesten. Flere skoprodusenter markedsfører sine sko som brede, men så å si ingen er brede nok framfor tåballene til å la tærne (mine) være i sin naturlige posisjon - rett fram. De eneste unntakene er Vibram Fivefingers og helt åpne sandaler som f.eks. Huaraches. Alle andre sko snevrer inn foran tåballene slik at tærne i større eller mindre grad blir presset sammen.

 

Og derfor sliter noen av oss med Hallux valgus http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/muskel-skjelett/hallux-valgus-skjev-storta-2713.html

http://nhi.no/forside/animasjoner/muskel-skjelett/skjev-storta-hallux-valgus-31858.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Bunion

 

Nedoverbakke med sko som er for smale framme, au au au!!!

 

11841-21-hallux-valgus.jpg?size=1024&now

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som dame, med tverrplattfot og lav vrist (= hater høye oppbygninger under fotbbuen) har jeg blitt veldig glad i scarpa mojito. Det er en "anmarsjsko" uten ankelstøtte. Den er vid i tåa og normalt smal bakover hælen. Kankje herreskoen har samme "features"? Nå har som regel manneføtter større vidde foran siden de ikke "oppdras" i smale sko, så det er ikke sikkert at menn vil oppfatte dem som like rommelige.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

[...]scarpa mojito. Det er en "anmarsjsko" uten ankelstøtte. [...]

 

Der lærte jeg noe nytt igjen, tror jeg (googlet!). :)   Per Egil Hegge skriver: http://www.aftenposten.no/spraak/Anmarsjsko-8132634.html

 

"Forretninger som spesialiserer seg på turutstyr, reklamerer nå med anmarsjsko, og de er både superkomfortable og vanntette. En leser som ellers mest holder seg i sofaen eller gyngestolen, har studert dette emnet og funnet ut at det må være en (forstandig) oversettelse av det engelske approach shoes. De brukes når man er på vei til klatreruter, som, hvis de er av det mer krevende slaget, forutsetter annet og mer klatringstilpasset fottøy. Han spør om dette er godt språk eller kynisk utnyttelse av utstyrshysteri."

 

Og han (Hegge) svarer bl.a.:

 

"Som skrivebordsbundet amatør skal jeg være forsiktig med å felle noen dom her, men jeg heller i retning av det første alternativet. Godt og fornuftig utstyr, herunder fottøy, er nokså viktig for turgåere og klatrere, og risikoen for ulykker minskes temmelig sikkert hvis man er godt skodd - i ordets alle betydninger. I noen av annonsene er anmarsjskoenes egenskaper nærmere definert: Det er sko for turer som varierer mellom gange i bratt lende og klatring. [...]"

 

(og tverrplattfot har jeg også)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.