Gå til innhold
  • Bli medlem

Via ferrata og klatreforbundet


Lompa

Anbefalte innlegg

Synes argumentene begynner å bli verre og verre. Det tar altså for lang tid å klatre veggen, hele dagen, så da må det lages en stige slik at de som "liker" å være ute i naturen ikke bruker mer enn et par timer. Tror det er ganske mange vegger i Norge som ville hatt en Via Ferrata hvis dette argumentet holdt mål.

Hvorfor skal alt gå så kjapt? Jeg synes det er helt greit at noen aktiviteter er forbeholdt de få som er villig til å ofre det som kreves. Dersom man har et brennende ønske om å klatre opp en vegg så synes jeg man kan ta seg bryderiet med å skaffe seg nødvendig kunnskap. For alle andre så kan man ty til guiding/fjellføring som har lange tradisjoner i Norge.

 

Jeg er selv glad i gå toppturer, men ikke like begeistret for å gå i skogen. Enkelte fjell jeg ønsker å bestige har en innmarsj på flere timer. Kanskje jeg skulle skaffet meg en ATV, fordi da kunne jeg bestige toppen og enda ha masse igjen av dagen til andre gjøremål.

 

På Stetind i Nordland så guides det til toppen etter normalruta. Hvor stort ville ikke markedet vært dersom man satte opp en via ferrata? Tror det hadde blitt en turistmagnet av de sjeldne. Håper og tror at det aldri vil skje. Man kan ikke la markedet styre vern av naturen.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hvis du kan gå en rute i "via Ferrata" stilen, kan du og gå en lav-terskel klatre tur (evt. med en flink fører om ikke selv du har erfaring/kunnskap). 
At du ikke har tiden, og ikke kan bruke noen timer på "prosjektet" legitimerer ikke for å ta naturen/fjellet ned på DITT nivå, ved å gjennomfører store inngrep, som å bygge stiger. Da må du tilpasse deg naturen, og ferdes på naturens sine premisser! Tur etter evne...

 

Å skape en næring av naturopplevelser, har - som å skape en næring av alt mulig annet - som formål å skape nettopp dette - næring/innkomst. Ellers ville man jo gjøre det på dugnad/frivillig (man ville i hvert fall ikke forbyde andre å bruke installasjonene).
Men jeg er helt enig med deg i, at det å skape næring/innkomst av naturopplevelser, også kan inneholde andre visjoner end $, i tråd med de verdier skaperen av virksomheten ellers har og lever etter. Jeg kjenner mange som skaper sin innkomst av å formidle naturopplevelser, inkl. meg selv! UTEN å ødelegge naturen!
Det er også fuldt mulig, at skaperne av denne Via Ferrata, mener dei formidler (na)tur-opplevelser, da har de bare helt andre verdier omkring den naturen de ønsker å skape opplevelser i end det jeg har. Å skape næring av utbygging av og inngrep i naturen, for så å snakke om "naturopplevelser" er helt horribel i mine øyne! Dette er ikke skapt av venner av naturen!
 

Da er vil tilbake ved mitt første innlegg: "Hvordan kan det være at deler av turistnæringen - som er blant de som lovpriser den unike norske naturen (og naturopplevelsen) mest av alle - samtidig er blant de som bidrar mest til å ødelegge denne enestående naturen?

 

At der ikke har vert drevet kommersiell tradisjonell klatreføring i denne veggen (jeg vet ikke om der ikke har det), kan jo henge sammen med, at der ikke finnes et miljø av guider på Beito som kan drive med slikt, eller at de som ønsker en "lett intro til klatring", foretrekker å gjøre dette andre steder i landet.

For lad os nu bare sige tingene som de er, de som er nysgjerrig på klatring og de turister som går en Via Ferrata er IKKE samme segment! (de to aktiviteter ligger flere mil fra hverandre i sin egenart. I fjellet klatre i på fjellet, ved Via Ferrata følger du et ståltau og går i jernstiger).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ein viss grad av tilrettelegging bør kunne tillatast i Norge, det bør ikkje vera Via ferrataer på kvart eit nes, men ha nokre. Dette vil turistnæringa og folk som ikkje er vand med klatring ha glede av. Når det gjeld inngrep i norsk natur har me fleste eit svin på skogen, me brukar straum som er foredla frå vasskraft utbygd i fjella våres, og me fleste som ferdast i fjellet brukar anleggsvegar tilknytta vasskraftinfrastrukturen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jag har gått klätertur med guide, men aldrig via ferrata. Men med tanke på den guidade turen (som var trevlig och bra, tyckte jag) så inbillar jag mig att det är mycket lättare för "vanligt folk" att gå på en via ferrata-tur än en klättertur med guide. Det pyskologiska steget är helt enkelt mindre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjeld inngrep i norsk natur har me fleste eit svin på skogen, me brukar straum som er foredla frå vasskraft utbygd i fjella våres, og me fleste som ferdast i fjellet brukar anleggsvegar tilknytta vasskraftinfrastrukturen. 

Kan ikke si jeg føler meg som et miljøsvin selv om jeg bruker strøm.

 

Det blir helt meningsløst å komme med slike kommentarer. Dette er jo nærmest en blanko fullmakt på tilrettelegging i naturen. For man vil jo aldri klare å gjøre større inngrep enn staten. De har E6, fylkesveiene, riksveiene, flyplasser, vannkraft osv.osv.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå var utgangspunktet for tråden via ferrataen på Synshorn, hvor foten ligger ca 100 m fra riksvegen, ca 300 m fra det kanskje styggeste reguleringsinngrepet i den norske fjellheimen, 500 m fra det horrible "hotellkomplekset" ved Bygdinosen, 400 m fra brygga til "Bitihorn" og ca 10 min kjøring fra en av Norges aller største hyttebyer. Min argumentasjon for dette konkrete tiltaket har forholdt seg til denne konkrete veggen, og ikke nedbygging av fjellheimen som helhet. Det snakkes om ødeleggelse av fjellet og av naturen. Jeg sto under veggen og speidet i fem minutter før jeg så ferrataen. Er dette fjellet "ødelagt" nå? I tilfelle, var det ikke ødelagt fra før? Det er på akkurat slike steder jeg mener vi kan tillate inngrep. Så må man la fjellene innover i Jotunheimen ligge.

En via ferrata kommer til å bli brukt av svært mange. Dette seg jeg som positivt. Som RAS sier er det en helt annen ting enn klatring, men jeg mener allikevel det kan gi en opplevelse som ligner. At den samme ruta kan klatres med en guide på en dag eller så (om man finner en guide) mener jeg ikke er et argument mot å etablere lavterskeltilbud akkurat her. Det er aldeles ikke det samme som å skulle ønske det ble laget via ferata til Stetind eller Storen.

Og ærlig talt, se på områder som Hurrungane og ande storfjell hvor det klatres mye. Ferdselen har ikke akkurat vært sporløs, selv om man ikke har borret inn permanente bolter eller stigtrinn. Definisjonen av hva som "ødelegger" et fjell er ganske smal..

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er godt mulig at naturen rundt Synshorn er fullstendig rasert, men da kan man jo spørre seg hvilken naturopplevelse man da sitter igjen med.

 

Et annet område som neppe er like rasert er Loen. Her er det en via ferrata, men det var ikke spektakulært nok så det ble anlagt en wirebro lengere oppe i fjellet. I tillegg så er via ferrataen utvidet pga stor pågang. Tror denne utviklingen skal bli vanskelig å stoppe når til og med DNT stiller seg bak med masse gratisreklame. Ikke så overraskende egentlig. DNT har vel like stor troverdighet i naturvernsaker som et kinesisk kullkraftverk har i miljøspørsmål.

 

Denne artikkelen synes jeg er trist lesing.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt enig med deg i kritikken av DNT. De snakker kun naturvern når det passer dem selv. Se på Snøheimsaken. Da Forsvaret skulle sanere veien gjennom skytefeltet på Hjerkinn og føre området ved foten av Snøhetta tilbake til naturen, var DNT en av de sterkeste pådriverne for å beholde veien.

Jeg ser helt klart poenget ditt med at det ene tiltaket kan føre det andre med seg, og det er viktig å følge kritisk med.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

 

Ønsker å rette opp en feil opplysning i denne tråden. Det gjelder setningene om Christianssand Klatreklubb (CKK). Sitat: "Ferrataen i Straumsfjellet er boltet av Christiansands Klatre klubb" og "Klubbens praksis er så ikke alltid i tråd med dette, CKK og Bolte-Børre er eksempler på dette..."

 
Rettelse:
Nei, via ferrataen i Straumsfjellet er ikke boltet av Christianssand Klatreklubb (CKK).
 
Det er grunneier som har bestilt via ferrataen på Straumsfjellet og Børre Bergshaven (som for øvrig ikke er medlem av CKK, men av GAKK, våre gode naboer i Aust-Agder), via sitt firma, som har utført jobben. Privatpersoner som er medlemmer av CKK har riktignok vært involvert i etableringen av via ferrataen, men ikke på vegne av CKK. 
 
CKK har i sin nye fører "Sørlandet Rock" et par sider med informasjon om via ferrataen i Straumsfjellet. 
 
Med vennlig hilsen
Lars Erik V. Omland
Styreleder i CKK

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om Via Ferrata er med å skape meir aktivitet og turisme i distrikts- Norge er det bra. Om folk i hovudstaden med kontorjobbar ikkje likar dette får no so vera, me som kjem frå distrikta veit kor viktig det er å skapa ei nisje og skapa aktivitet. Via Ferrata vil nok gjera at fleire vil prøva seg på bratte opplevingar med og utan guide. 

So får no heller byfolki bruka straumen som me produserar i fjelli våre i distrikta med svære installasjonar og overføringslinjer, for å bruka ein liten digresjon :flowers:

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en misforståelse at det er "byfolk" som er i mot inngrep i naturen (dei kan selvsagt og være imot). Dette møter og stor motstand på bygda, og nisjeprodukter for turister bli skapt hver dag (på bygda) uten inngrep i naturen!

Beklager til CKK, med det er dette som jungeltrommene siger - tager CKK avstand fra slikt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en misforståelse at det er "byfolk" som er i mot inngrep i naturen (dei kan selvsagt og være imot). Dette møter og stor motstand på bygda, og nisjeprodukter for turister bli skapt hver dag (på bygda) uten inngrep i naturen!

Vi er jo ikke enige i så mye innen dette temaet, men her følger jeg deg helt. Linjene går ikke i aksen by og land. Etter min mening går skillet heller i hva slags forhold man har til både natur og kultur.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi er jo ikke enige i så mye innen dette temaet, men her følger jeg deg helt. Linjene går ikke i aksen by og land. Etter min mening går skillet heller i hva slags forhold man har til både natur og kultur.

 

kan det være at skillet gå på alder. Der vi eldre er mer liberale og forståelsesfulle for endring, mens ungdom ser mer prinsipielt og kategorisk på endringer?

 

Vi som har overlevd noen år ser jo tydelig at det meste går greit. Tingene er sjelden så galt som de blir fremstilt i første omgang, og ting vil rette seg, med eller uten inngrep.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tørrlagte fosser, tørre elver, skogsbilveger på kryss og tvers, monstermaster, flatehugst, mobilmaster, utrydding av rovdyr, skianlegg brede som autostradaer, hyttebygging i hytt og snaufjell, millioner av tonn med gruveslam ut i fjordene

Og så skal noen ergre seg over en liten jernstige.

Herregud, hvor er proposjonene....

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.