Gå til innhold
  • Bli medlem

Diskusjonstråd for naturinngrep i Oslomarka (splittet fra Tråd for dokumentasjon)


The Lone Wolf

Anbefalte innlegg

Det beste er vel snørike vintre så det blir mindre mas om nye traséer.

Enten eller. Mye eller ingenting. Kanskje. Uansett så virker det som endel av utviklinga i "friluftslivet" blir mer og tyngre inngrep i tilretteleggingmaniens navn. Jeg er på ingen måte totalmotstander av skiløyper men vi har klart oss med de standardene som har vært inntil nylig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Virker som du hater alt som har med skisport å gjøre, spessielt hvis det legges en trasse på en eiendom, du ikke har noe med. Kan vi ikke da legge ned alle idrettsanlegg også fotballbaner og bygge noe annet der. :)  For folk kan jo trimme på eksisterende veier og alle har maratonløpere som inspirasjon, for sin trening eller trimming. Og folk har jo ikke forskjellige interesser, som kan motivere dem for aktivitet.

 

En annen ide, er jo å la skogen gro igjen. Så kan du (eller dine etterkommere) hugge seg igjennom, med en "machette". Det måtte vel bli det ultimate friluftsliv? Men få hadde vel brukt skogen da, kanskje du fikk den for deg selv. :) Hva med folkehelsa da?

 

Angående Finnemarka, så er det vel ikke noe kommunal skog der. Skal du diktere, hva folk gjør med sin private skog? Tviler på det. :)

 

Jeg diskuterer ikke veier i værnede områder, da jeg ikke vet nok om årsaken til diise omtalte vegene.

I likhet med Nils Faarlund synes jeg idretten har ødelagt friluftslivet, da i første rekke kravet lit løypestandard som ser ut til å ikke la seg begrense. Det er grunnlaget mitt for å ikke like skiidretten lenger. Du får ta deg en tur rundt på Hovlandsfjell I finnemarka sia du bor i Lier så er det ikke så langt unna deg å dra til. Særlig ved Lang-Heggesjø og Kroktjernet (mellom de) og se på løypene der, da burde du forstå min vrede over den overdrevne tilrettelegginga for skiidretten i et natur- og friluftsområde.

Folkehelsekortet dras ofte, men folkehelse kan man også skaffe seg uten å tilrettelegge naturen ihjel fordi den er ikke avhengig av rundetider - bare å få opp pust og puls. Folkehelsa kan også skaffes i svømmehaller eller treningssentre for den saks skyld..

Finnemarka består av forskjellige eiere, kommuner, Statsskog og private - jeg kan likevel ytre mine meninger om forvaltningene av de eiendommene.

Poenget med vern er å ikke gå inn med inngrep som bla veier men verne et område mot inngrep, begynner man å åpne for å bygge veier i naturreservater(som er den strengeste verneformen, eller i nasjonalparker) kan det dannes presedens og en uthuling av hele vernebegrepet.

Utover det var innlegget ditt en stor del stråmannsargumenter, så jeg anser meg ferdig besvart av det viktigste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir interessant å se om de skal så til traséene og rydde opp. Slik det fremstår nå kunne de like gjerne ha lagt asfalt til barmark og rulleski. Det er jo kronisk mangel på slike løyper i Oslo. Nå vil det nok bli bedre når det gror til etterhvert. Man må heller ikke glemme at Linderudkollen har vært utfartspunkt i alle år med massiv trafikk. Og det var hovedanlegg for hoppmiljøene mens de bygde om og nytt i Kollen/Midtstulia. Med bilvei til døra. Jeg tviler på at det kommer noe mer i dette området nå. Og for verneinteressene er det et godt eksempel på at man ikke trenger å innføre aktivitetssoner for at idretten kan få slippe til. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det hadde kanskje vært en god idé å informere skiforeningen om bakgrunnen din for å melde deg ut. En e-post til ledelsen og kanskje aller helst et lite innlegg i snø og ski. Det er lett å få inntrykk av at det eneste skiforeningen (og DNT) vil bry seg om er medlemsflukt. Det svir rett på pungen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det forresten noen grunn til "monstermastene" gjennom Nordmarka - rent bortsett fra at det sikkert er økonomisk å legge dem rett gjennom i stedet for rundt?

"Monstermastene" i marka er ille, også fordi det er så mange av dem. Men de er gamle. Jeg hørte en historie om at da de ble planlagt, var det mer miljøprotester rundt disse enn det var i forbindelse med Altaaksjonen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Monstermastene" i marka er ille, også fordi det er så mange av dem. Men de er gamle. Jeg hørte en historie om at da de ble planlagt, var det mer miljøprotester rundt disse enn det var i forbindelse med Altaaksjonen.

 

Stemmer dette. Det skal ha vært 40.000 tilstede på en enkelt demonstrasjon i 1946!!! Dette var også før det hadde gått inflasjon i fakkeltog for den minste ting, så slike "opptøyer" satt nok langt inne. Hadde det ikke vært for at strømgatene ble hugget ut under krigen er det mulig det hadde løst seg på annen måte. Anbefaler alle som har et hjerte for marka å lese "Drømmen om marka" av Jon Gangdal. Den handler om historien og ikke minst vernehistorien til dette fantastiske området. Frem til den unike markaloven kom, bare for ganske få år siden.  

 

Dr%C3%B8mmen+om+Marka.jpg

marka_tittel.jpg?updated=101220112036

 

http://www.aftenposten.no/fakta/innsikt/Den-lange-kampen-om-Marka-5568273.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

I likhet med Nils Faarlund synes jeg idretten har ødelagt friluftslivet, da i første rekke kravet lit løypestandard som ser ut til å ikke la seg begrense. Det er grunnlaget mitt for å ikke like skiidretten lenger.

Folkehelsekortet dras ofte, men folkehelse kan man også skaffe seg uten å tilrettelegge naturen ihjel fordi den er ikke avhengig av rundetider - bare å få opp pust og puls. 

Finnemarka består av forskjellige eiere, kommuner, Statsskog og private - jeg kan likevel ytre mine meninger om forvaltningene av de eiendommene.

 

Nå er jeg sjelden lengere vest, enn til Sneisene-/Nykjua området. Men jeg var innom området du nevner, for en del år tilbake. Og minnes et område med store åpne områder og noen skogsbelter innimellom. Å utvide løypene der, tar minimalt med skog og hvis de har brukt noe mer maskiner for å utvide/utbedre, kan det sikkert synes et pr år. Men så er det tilgrodd med gress. Og bearbeidede skråninger, gror igjen med både gress og trær relativt raskt. Så jeg ser ikke problemet, men vi har nok forskjellig syn. :) Men jeg går heller ikke rundt å leter etter skogsbilveger, eller løypetrasser. Sykler likevel noe både i Finnemarka, Kjekstadmarka og i Vestmarka, for å trene hund. Ellers går noe på stier, men mest utefor. Enkelte store hogstfelt, kan se ille ut noe år. Men jeg har forståelse for, at skogen må drives rasjonellt. Og oppdager jeg et slikt område, så unngår jeg det i mange år. 

 

Undrer på hvor du finner kommunal skog i området?  Jeg vet ikke noe om det. Så langt jeg vet er dette (og har vært) kun privat eiendom. Men for ca 3 år siden, overtok Stats Skog, det som tidligere tilhørte Børresen Skog. Og de har nok ikke hatt noe innvirkning på de skiløypene, du nevner. Så jeg tror du bryr deg med privat eiendom og hvordan den skal drives. Men du ønsker kanskje å værne all privat eiendom, eller.... Det finnes noen mindre værnede værnede "teiger", i området. Men jeg har ikke sjekket om de løypetrassene er innom dem. Men i så tilfelle, har det vært en lang prosess for å få det godkjent.

 

Det du nevner om helse, tyder på at du ikke forstår mye om hvorfor folk trener i skiløyper (og andre steder). De trener fordi de ønsker å bli som deres forbilder og da må det legges tilrette med gode treningsforhold. Alle er ikke som deg, som ønsker at skogen skal stå urørt. Og så må en brøyte seg frem mellom trærne, for å komme frem. :) Ja, en får nok trening da også. Men det er ikke den fom for trening unger, ungdom og voksne ønsker, samt eliteløpere ønsker. Da hadde noe ennå flere sittet på rompa. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Tiur3 Løypa på Hovlandsfjell er fra ifjor og derfor har du nok ikke sett den. Hvorfor skal man inn med gravemaskiner i et gammalskauområde som i sin tid var aktuell for barskogvern for å lage ei løype? Det har aldri vært behov for det før og det er ikke noe behov for det nå heller der oppe! Å ha gode arenaløyper kan de ha rundt Sneisene og Nykjuene ol steder med vei, der ligger forholda til rette for det uten å lage enda flere inngrep i de fragmenterte naturskogområdene i marka. Det er plenty med areal hvor de du sikter til kan trene, det er færre områder for oss trives best med å gå skauleis. Snøscooterløyper som var på Hovland mest tidligere funka faen det. Den traséen vil gro noe mer igjen med vegetasjon ja, men spora vil ikke bli borte - det er et varig inngrep uansett om du vil innse det eller ei.

Drammen kommune har skau, Nedre Eiker er blant de kommune som har skau i Finnemarka, iblanda private eiere. Videre har Statsskog et område, de tidligere Børressenskogene som går ned mot Urdvann i sør og litt inn i reservatet i nord, i tillegg har forskjellige private eiere skau i Finnemarka. Drammen Kommune har tom eiendom innenfor Nedre Eiker, det veit jeg fordi jeg har hytte i det området og pga div styr med div ting så blir en satt grundig inn i det. Men detta har jeg visst i mange år. Jeg vil ikke komme med utsagn jeg ikke har dekning for, vær du trygg!

Statsskog styrer ikke med skiløyper såvidt jeg veit, riktignok kan de sikkert bestemme om det kan kjøres løyper på deres skogsbilveier. Evt ikke kjøres løyper i perioder med skogsdrift. I Finnemarka Naturreservat ble det for noen år tilbake lagd ei ulovlig skiløype i et av de fineste mest verdifulle bekkedraga der inne av noen privatpersoner. For det første tok de feil av den gamle traséen de skulle "restaurere" - og for det andre anmeldte jeg de! Det ble selvsagt et helvete uten like og ikke måte på hvor fælt det var å bli anmeldt og få myndighetene på nakken syntes de. Å ikke slå ned på ulovligheter vil uthule vernepremissene.

Står ingen steder at jeg er totalmotstander mot skiløyper som kjøres opp, nå må dere kutte ut stråmannsargumentasjonen her!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
6 timer siden, Landsem skrev:

Det skjer en del blant den eldre garde i Skiforeningen nå. Stadig innlegg i deres eget medlrmsorgan der folk truer med utmelding. Det går hovedsakelig på deres forsøk på orientere seg mot syklistene, innbefattet fatbikerne som har begynt å sykle i løypene vinterstid. Men ikke minst disse stadige inngrepene i skogen. Siste utgave har en lederartikkel som tar opp mulige fremtidsutsikter der bynær mark må anses å kunne gjennomgå enda mer tilpasning i retning av å kunne snølegge traséer kunstig og maskinelt. I ytterste konsekvens innebærer dette legging av rør for snøproduksjon. Mildeste inngrep blir nye traséer utenom vann, der snø fra anlegg kan tilkjøres. Jeg tror det blir vanskelig uansett, men ser ikke helt for meg sjarmen med grønn skog og ei sørpete klisterrenne bortetter skogen. Enten er det vinter eller så er det ikke. Og mange tenker nok slik. 

Det skulle være unødvendig å påpeke at Skiforeningen også stiller seg positive til forrige byråds omstridte forslag om aktivitetssoner..

Plassering av nye traseer utenom vann og myr generelt, vil gi enorme naturinngrep. Dette er irreversible skader som ødelegger naturopplevelsen 10-11 av årets resterende måneder. Som du sier, enten er det vinter, eller så er det ikke.

Skiforeningens mange medlemmer gir Skiforeningen altfor mye penger å bruke på naturødeleggelse dessverre.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skiforeningen har som formålsparagraf å fremme skirenning primært. De senere år har man sett at andre aktiviteter kan være med å bringe klingende mynt i kassa for å oppnå dette. De er jo ikke primært en naturvernorganisasjon, selv om de har vært sentrale opp gjennom åra på det (riktige) laget som har ønsket markagrenser og egen lov. Men de tåler ikke mange vintre der de må skysse folk i buss til fjells. Deres eksistens avhenger av at folk er medlemmer. Og folk er medlemmer primært for å støtte arbeidet med å kjøre løyper, noe de og bymiljøetaten gjør utmerket til alles glede, medlem eller ei. Men med vintre uten snø sier det seg selv det kan være mørke skyer i horisonten. Tenk også på hvor lav terskel dette arbeidet legger opp til for folk uten økonomisk evne til å reise til fjells hver helg. Dessverre har de nå begynt å gå for stadig mer tilrettelegging. Så her kommer det nok noen kamper fremover, der de nok har sterke allierte i idretten i randsonen til marka.

Endret av Landsem
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Skiforeningen fortsetter råkjøret mot naturen i Oslomarka. Foreningen vil bygge den første sammenhengende veien gjennom sentrale deler av Bærumsmarka, fra Muren til Brunkollen http://www.norgeskart.no/?sok=muren#12/251850/6651983/+hits

Dette gjør det mulig å kjøre inn i marka ovenfor Haslum og ut ved Fossum. Det er allerede skuterkjørt løype her, men den er ikke bred nok for Skiforeningen og deres medlemmer, de må ha 4 meter bred vei.

Marka under press
http://www.budstikka.no/debatt/marka/einar-skage-andersen/marka-under-press/s/5-55-258583

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, qwer993 skrev:

Skiforeningen fortsetter råkjøret mot naturen i Oslomarka. Foreningen vil bygge den første sammenhengende veien gjennom sentrale deler av Bærumsmarka, fra Muren til Brunkollen http://www.norgeskart.no/?sok=muren#12/251850/6651983/+hits

Dette gjør det mulig å kjøre inn i marka ovenfor Haslum og ut ved Fossum. Det er allerede skuterkjørt løype her, men den er ikke bred nok for Skiforeningen og deres medlemmer, de må ha 4 meter bred vei.

Marka under press
http://www.budstikka.no/debatt/marka/einar-skage-andersen/marka-under-press/s/5-55-258583

 

Kanon! En sådan väg vill jag ha! Vore ju helt konge om dom kunde ordna en koppling till Bråtan också, när dom ändå håller på. Och att vägen blir farbar med cykel.

Som det är idag så finns en massa vägar in i Bærumsmarka, men det finns fan inte någon väg genom, så man får köra ut samma väg som kommer in. Eller bära cyklen långa sträckor. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Landsem
5 timer siden, Johan2000 skrev:

Kanon! En sådan väg vill jag ha! Vore ju helt konge om dom kunde ordna en koppling till Bråtan också, när dom ändå håller på. Och att vägen blir farbar med cykel.

Som det är idag så finns en massa vägar in i Bærumsmarka, men det finns fan inte någon väg genom, så man får köra ut samma väg som kommer in. Eller bära cyklen långa sträckor. 

Bær sykkelen, Svenske! 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Landsem

Anbefaler deg da på det sterkeste å prøve det enorme veinettet som allerede er der, kun en litem omvei unna, mil etter mil i Nordmarka og Krokskauen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.