Gå til innhold
likerfjellmenvilhaseng

To fjelln00bs skal på deres første fjelltur i juni og setter pris på veiledning :)

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Min venn og jeg skal på vår første fjelltur (sammen og ellers) i juni og ville sette pris på tips om... nesten hva som helst :D

Han bor ikke i Norge, så det er meg som har ansvar for planleggingen. Problemet er at jeg ikke har peiling på hvor vi kan med våre ferdigheter, preferanser, osv.

 

Her er litt info om oss:

- vi er glad i vann og høye fjell (spesielt vann, en Geiranger-type utsikt)

- vi eier ikke telt og kunne tenke oss å overnatte på hotell

- vi er unge og spreke, men har lite erfaring med friluftslivet

- vårt utgangssted er Oslo (jeg bor her), men vi har ikke noe imot litt reising (Vestlandet ser flott ut)

- vi er ikke så glad i "guided" turer, men samtidig har vi ikke erfaring med kart, osv., som sagt

- vi kjører ikke bil, så vi er avhengige av offentlig transport og bena våre ;)

 

Kunne noen anbefale et sted som passer til oss? Vi hadde kjempelyst til å besøke Trolltunga, men, etter å ha lest litt om det, ser det der litt advanced for oss. Hva med Preikestolen?

 

Tusen hjertelig takk på forhånd!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Den Norske Turistforening er greia for dere. Stiene er merket med røde T-er og turene godt beskrevet. Besseggen, Prekestolen osv er fine begynnerturer som gir utsikt og naturopplevelser. Men vær forberedt på at sånne ruter trekker mye folk, så dere får ikke gå alene..

Sjekk ut.no eller dnt.no for masse tips.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Når du sier hotell, regner jeg med at hytter fungerer fint.

 

Vanskelig å anbefale mye til dere, da må jeg gjerne vite mer om hvor langt dere vil gå hver dag, om dere vil ligge i ro et sted lenge, om dere skal fiske osv, hvor lenge dere er på tur, osv.

 

I tillegg lurer jeg på når i Juni dere har tenkt til å dra. Det har falt veldig mye snø i fjellene i år, og det er nok mye snø som fremdeles ligger i Juni. Dette er det første jeg hadde tenkt på hadde jeg vært dere. Hvis dere går på ut.no kan dere enkelt se kart over Jotunheimen der hytter er merket av, hvis du klikker deg inn på hyttene kan du se når de har åpent (Ps, bare de hyttene som er farget helt rød er betjent slik at dere får servert mat). Hytten jeg hadde tenkt til å anbefale http://ut.no/hytte/3.2222/ er for eksempel stengt frem til 26 juni, dette er en dato jeg tror går igjen på flere hytter der oppe.

 

Hvis dere er ute etter en opplevelse med god komfort har jeg blitt anbefalt sognefjellshytten (http://www.sognefjellet.no/) tidligere, men har aldri vært der og sjekket selv.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Prekestolen er fint turmål. men i forhold til å gå videre til neste overnattingsplass, ligger det litt vanskelig til. Og på tur til Prekestolen vil du nærmest gå i kø. Det er eller en tur som tar tre fire timer frem og tilbake.

 

På andre siden av fjorden ligger Kjerrag. Det er 2-3 timer tur ut til platået. Og to- tre timers tur videre til Langavatn og eventuelt videre til andre hytter.

 

Det jeg kunne tenke meg å forslå er å ta ferja inn til Lysebotn gå til Kjerrag og videre til Langavatn. Neste dag ned til Blåfjellenden. Siste dag tilbake til Flørli og båt til byen/buss..

Overnattingene vil da være på selv/ubetjente turistforeningshytter. Det betyr at dere må lage maten selv. Og at sekken bør kunne veie under 10 kilo. Og ruten er hele tiden merket med røde t'er. Det vil være folk på hyttene, men midt i ukene, vil det bare være ganske få.

 

På tur, vil dere antakelig se - treffe - svært få. (Turen ut til Kjerrag unntatt.)

Turen kan forlenges med 2 dager ved å ta om Sandvatn. Det vil i så fal bli en tur på 4-5 dager, og bare første og siste dag blir "lang". (Gåtid på 5-6 timer - de andre dagene 3-4 timer)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Min första fjelltur gick över Besseggen i slutet av Juni för två år sedan. Det var en fantastisk tur som har efter det växt till en ny hobby. Istället för att ta båten som var fullpackad med 50-60 människor så gick jag istället från Gjendesheim till Memurubu och sov där, något som resulterade i en helt ensam tur fram till att jag mötte hela lemmeltåget ifrån båten på toppen av besseggen.Dagen efter så tog jag båten tilbake till Gjendesheim gikk opp Knutshøe och tog därefter valdress ekspressen hjem.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei,

 

Tusen takk for svar!

 

@virrma : Vi kunne tenke oss å bruke 4-5 dager på det, da vennen min bare er her ei uke og vi må reise fra/til Oslo.

@Lompa : Tusen takk for tips! Kjente ikke til Besseggen og det ser bare nydelig ut!

@Bacon : Vennen min virker ikke så glad i hytter. Hotell, vandrerhjem og gård ser ut til å passe litt bedre for oss, kanskje? Vi vil gjerne være borte i 4-5 dager, gjerne bo på samme sted alle 4 netter og bevege oss i området til fots; også, vi skal ikke fiske.

@REJOHN : Takk for flott innspill! Men litt av det samme, vil gjerne unngå hytter.

@hilmersen : Aurlandsdalen ser veldig fint ut, skal sjekke!

 

Også, siden vi må komme oss der vi skal med offentlig transport, har jeg brukt litt tid på å lete etter fine steder i nærheten av togstasjoner og har funnet Åndalsnes. Det tar 5,5 timer å komme seg dit med tog fra Oslo, det er flere hoteller i området og det ligger ikke så langt unna Trollstigen, som jeg syns er ganske fint (og ikke kjempeutfordrende). Hva syns dere? Har noen vært i Åndalsnes? Og i så fall, hvilke attraksjoner kan man komme seg til fots i området?

 

Takk igjen for innspill!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

@ViktorG : Jeg så ikke svaret ditt før nå. Det hørtes koselig ut. Ville du si Besseggen er noe for mennesker som gjerne ikke vil overnatte ute? (Altså, grunnen til det er at vi ikke eier telt, sovepose eller annet utstyr og vil gjerne prøve med en lett tur for å begynne med for å se om det er noe for oss :) )

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest

Hyttene referert til her i tråden er som vandrehjem å regne. Det er overnattingsplasser, med enkle kjøkken og mat, slik at man har mulighet til å gå lengre strekninger uten telt ol. 

 

Muligens Gjendesheim er en plass for dere. Mange flotte dagsturmuligheter rett fra døra. Bl.a Beseggen, Knutshøe, Besshøe, Rasletind mm og vips de 4-5 dagene deres er unnagjort :)

Det er mange slike "hotell", som Gjendesheim rundtforbi, hvor det finnes mange dagsturmuligheter fra. En annen fin nybegynnerplass er jo å gå opp Galdhøpiggen og Glittertind fra Spiterstulen. De er Norges 2 høyeste fjell. 

 

Anbefaler deg å lese deg opp litt på dnt.no og ut.no. 

 

God tur! :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

ikke gitt at snøen er borte i høyfjellet i juni..så sjekk det med f.eks turistforeningen(avhengig av når dereskal avgårde).

Om det er transportmuligheter (buss) er en fin tur å gå bygdin (hotell) til torfinnsbu 3-4timer og så ta båt til eidsbugarden. Dagen etter over fjellet til gjendebu og de 2 siste dagene til memurubu og over besseggen til gjendeshei. Bare betjenten hytter (vandrerhjem) og trordu kan bestille rom. En annen goodiemed turen er at mesteparten av bagasje kan sendes med båten 2 siste dager :) altså bare bæredet dere trenger for dagen (mat, regntøy, varm genser etc).

Kontakt turistforeningen i Oslo. De hjelper dere på vei. God tur

Er det snø i Jotunheimen kanskje Rondane kan være noe, dog ikke like spisseflotte fjell der?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Andre alternativ kan være:

- Fossheim hotell i LOM

- Viangvang (Brimi's sted)

- Røisheim

(Tog til otta, buss og taxi videre)

 

Åndelsnes er fint - der et stykke til trollstigen (som er en veg) - har dere tenkt å sykle den?  Ville heller satse på Romsdalseggen hvis dere skal gå.

Ser at både Finse1222 og Fretheim er blant "de historiske" og burde derfor kunne passe som "turhotell"

Union hotell i Øye også - men usikker på turmulighetene der.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei!

 

Jeg har vært hos DNT i Oslo i dag og fått litt veiledning (kjempehyggelig kar der!). Ikke 100% sikkert ennå, men planen ser ut til å være:

 

 1. Ta tog fra Oslo til Åndalsnes.
 2. Bo 4-5 dager på Åndalsnes Vandrerhjem (710 kr. per natt for et dobbeltrom med delt bad med to andre rom... ikke så verst).
 3. Dra på dagsturer i området. Det er dette punktet jeg kunne tenke meg å få flere tips til. En av de dagene kommer vi ganske sikkert til å dra til Geiranger (3 timer med buss fra Åndalsnes), kansje tilbringe ei natt på Hotell Utsikten. Tror ikke vi skal til Trollstigen likevel fordi Raumabanen (på vei fra Oslo) passerer den. Har sett på Romsdalseggen og har veldig lyst, men det virker litt skremmende. Her står det at turen tar 7 timer, er dette én vei? Finnes det en måte å modifisere turen litt på for å gjøre det litt enklere/kortere? Som sagt, er vi nybegynnere, så vi er ikke ambisiøse. Så lenge vi ser fine fjell og litt vann er vi fornøyde :)samme siden, er det en rekke fotturer fra Åndalsnes. Jeg tar gjerne imot råd om hvilke kan være noe for oss, og andre tips om hva vi kan finne på også!

En liten PS: Vi sykler ikke heller, haha! (Håpløst...)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det finnes flere varianter av Romsdalseggen, fra Ekstrem til Familie. Turene går en vei, fra Venjedalen til Åndalsnes. Man tar buss i sesongen eller taxi fra Åndalsnes til Venjedalen. Rutene varierer først og fremst i hvor langt de følger eggen. Jeg har ikke kartet foran meg, siden jeg sitter på jobb, men det er også varianter som er snillere enn Normalruta som dere linker til. De kommer inn senere på eggen, og har også mindre stigning. Jeg lurer på om de ikke heter Komfort og Familie. 

 

Jeg gikk Normaltruta i fjor, men min da 7 år gamle datter. Det var en flott tur, og jeg tror ikke vi brukte å mye som 7 timer. (må vel legge til at hun er svært turvant) Vi møtte mye folk, og slett ikke bare drevne turgåere. Jeg vil tro dere fint gjennomfører Normalruta hvis dere bestemmer dere for det. 

 

Se her for beskrivelse av Familieruta: http://ut.no/tur/2.2036/

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei virrma! Takk for svar og lenke :)

 

Kan jeg spørre deg noe? Da dere gikk den turen, overnattet dere ute? Eller rakk dere å gå hjem? Beklager om det er et dumt spørsmål, men jeg tror ikke vi klarer den turen i løpet av en dag (siden vi ikke vil overnatte ute).

 

I går snakket jeg med en venn som kan litt mer om fjell og jeg spurte om det lønnet seg å gå til Romsdalseggen og snu etter 2-3 timer, og han sa at, når det gjelder lange turer som denne, kan det ta mange timer før utsikten begynner å bli virkelig fin, og at det kunne lønne seg å gå til lavere fjell istedet og fullføre turen der. Er du enig?

 

Så langt, har vi planer om å gå til:

- Trollstigen

- Nesaksla

- Kirketaket

- Geiranger (dette blir ikke en fjelltur, vi skal bare spise lunsj der og ta fergen til Hellesylt)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis dere går Romsdalseggen, så kommer dere over Nesaksla uansett. 

 

Vi gikk hele Romsdalseggen Normal på en dag. Turen starter med en ganske drøy stigning. Her er ikke utsikten så veldig spennende. Først når dere kommer opp til eggen (som dere følger hele resten av turen) blir det virkelig spektakulært. Da er også de værste stigningene unnagjort. Det hadde vært dumt å snu der.

 

Romsdalseggen Familie kommer "senere" opp på eggen. Den er enklere å gå, men altså noe kjedeligere. Jeg ville ikke ha snudd etter 2-3 timer på denne ruta, da har du ikke fått med deg noe av det morsomme. Hvis dere virkelig vil ha en vesentlig kortere tur, er det nok en bedre ide å gå opp Nesaksla og fortsette innover Romsdalseggen så langt dere har lyst, og så gå tilbake til Åndalsnes. Det er også enklere logistikk-messig. 

 

Ellers er jeg ikke så godt kjent i området, så jeg kan ikke anbefale alternative turer. Flott er det i alle fall, så jeg er sikker på at det finnes gode alternativer. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tusen takk for din mening!

 

Hvis dere virkelig vil ha en vesentlig kortere tur, er det nok en bedre ide å gå opp Nesaksla og fortsette innover Romsdalseggen så langt dere har lyst, og så gå tilbake til Åndalsnes.

 

 

Dette hørtes veldig lurt ut. Hele området ser grønt og nydelig ut, så vi finner nok noe å gjøre :) Jeg tror vi prøver oss på enklere ruter de første dagene og, hvis det går bra, kanskje Romsdalseggen den siste dagen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Fjellløp
   Hallo. 
   Er på utkikk etter hoodie eller genser til bruk på varmere dager (20° og oppover) for vandring i fjellet.
   Har sett på Norrøna Super Hoodie som ser knall tøff ut, er komfortabel og har fin passform - men den er laget i Polartec Power Det/Stretch som jeg er usikker på om kan bli for varmt (og klamt) i tiltenkt bruk, noen som har erfaring?
   Har dere eventuelt andre anbefalinger?
  • Av klovn
   Hei!
   Familien har hytte rett ved hardangervidda, og jeg lurer på om det er et område som egner seg for en nybegynner. Jeg er helt uerfaren og regner med å reise alene. Tenker i første omgang turer med én eller to overnattinger i telt. 
   Har gått noen turer der tidligere, men har veldig lite erfaring med overnatting/telt. Hvor tidlig på året kan jeg forvente lite/ingen snø?
   Lurer også på om dette er et egnet telt: https://www.fjellsport.no/sydvang-utoset-2-green.html
    
  • Av ketilring
   Jeg fikk lyst til å dele noen bilder fra sommerens tur til Børgefjell! Å skrive turrapporter kan jeg ikke, så i beste fall blir dette en litt usammenhengende bildereportasje.  Hvis noen har spørsmål til noen av bildene eller kanskje har interessant informasjon å komme med til steder jeg har vært, så fyr løs.
   Turen gikk over 5 dager i midten av juli. Dette er første gangen jeg er i Børgefjell, så området er for det meste ukjent for meg. Jeg fikk tatt en skikkelig rundtur og tilbakela omtrent 60 km på disse dagene.
   Turen starter i sørenden av Namsvatnet med båtskyss inn til Reiret. Vannstanden i Namsvatnet gir en indikasjon på hvor lite vann det skal vise seg å være i resten av området.

   Jeg har selskap av et par andre vandrere de første par hundre meterne av turen. Vi starter med en tur oppom kapellet.

   Det er svalt og godt inne i kirkerommet.

   Jeg klyver opp i terrenget vest for Kamilladammen for å se hvordan forholdene er oppover i retning Djupvatnet, og så legger jeg i vei inn i selve nasjonalparken.

   Godværskyer. Deilig med litt skygge.

   Det lir mot kveld, og her oppe på en kolle et stykke vest for Djupvatnet er det en liten bris som holder litt av insektene og heten unna. En flott leirplass!

   Fiskeutstyret monteres med en høytidelig seremoni. Det skulle bli mye mindre fisking på denne turen enn jeg hadde sett for meg - når det er godt over 25 grader i skyggen, og jeg har mer enn nok mat i sekken, er ikke fiskeiveren særlig stor.

   Dette er det området som Lars Monsen beskriver som sitt villmarksparadis i boka 90 dager på loffen i Børgefjell. Bjørkekrattet står nok tettere her nå en det gjorde på nittitallet.

   En ny dag med sol og blå himmel. Litt synd å forlate dette paradiset, men i dag skal turen gå videre oppover langs Jengelen.

   Kvigtind stikker opp i det fjerne. Turen går opp dit om to dager.

   Sekken er pakket og alt er klappet og klart.

   Rypene flakser opp i hytt og pine. Artig at det er så mye rype å se.

   Et koselig lite krypinn langs Jengelen.

   Jengelhytta kan skimtes i det fjerne.

   Her er jeg i ferd med å runde østenden av Jengelvatnet. Jeg kan skimte noen som fisker i det fjerne, men holder meg på god avstand.

   Noen koier brukt i forbindelse med reindrifta, vil jeg anta.

   Det er nesten uutholdelig varmt nå midt på dagen, det blir en lunsjpause her.

   Noen naust i vestenden av Jengelvatnet.

   Ferden går videre nordover forbi Litle Kjukkelvatnet. Beklager solkremen på kameralinsa.

   En liten rast mens jeg nyter synet av Kvigtindmassivet. Fortsatt solkrem på kameralinsa.

   Framme ved Søre Bisseggvatn. Værutsiktene ser gode ut, så det ligger an til bestigning av Kvigtind i morgen. 

   Men nå er det tid for middag og rolig leirliv.

   En ny dag med knallvær!

   En nærstudie av teltleiren

   Vannsystemene i dalene er ganske enkle å forsere nå.

   Men bekkene med smeltevann fra breen går strie, og er ikke så helt enkle å vade over.

   Jeg legger igjen mesteparten av utstyret nede i steinura, og fortsetter mot toppen.

   De siste 100 høydemeterne på vei mot toppen.

   Endelig på toppen!

   Kvigtindaksla i retning sør.

   Kvigtinds "hvite smil" sett fra oven. Men skyene i horisonten ser litt faretruende ut, det er på tide å pelle seg ned!

   Der fant jeg igjen depoet mitt også, idet tordenskrallene romler gjennom dalene. Det blir en rast her mens jeg venter til tordenværet har passert.

   Tordenværet forsvant oppover i retning Rantseren, og det er på tide å rusle videre.

   Det har begynt å regne en del, så det er like greit å finne en teltplass og krype til køys. Dette er ved Store Kjukkelvatnet.

   Ny dag med litt gråere vær en det jeg har blitt vant til den siste tiden. Og i dag har jeg bursdag! Helt greit å fylle 40 år når man våkner på et sted som dette!

   Prøver fiskelykken i et par av småvannene i nærheten, før ferden går videre sørover mot Gaukarvatnet.

   Litt i minste laget.

   Fem minutters fiske ved Gaukarvatnet gir fin fangst. Hva denne veier vet jeg ikke, men jeg er fornøyd med bursdagspresangen.

   Null stress å fylle 40! 

   Dagen er enda ung, så det blir noen kilometers vandring til i dag. Nedover langs Gaukarelva. Jeg passerer grensa over til Trøndelag, og føler meg hjemme med en gang.

   Det første treet jeg har sett på flere dager. Gjensynsgleden er stor!

   Helt øverst i Virmadalen. Jeg tar meg god tid til å beundre det eventyrlige landskapet.

   Det blir leirplass her på en morenerygg ved en sideelv til Virma mens den siste kvelden nytes.

   Ny dag igjen og varmen er tilbake. Namsvatnet kan skimtes i det fjerne. Ingen grunn til å stresse.

   Virma, og Sapmanåsen i bakgrunnen.

   Da forlates nasjonalparken - for denne gang.

   Hengebrua! Den må prøves.

   Jeg kan forestille meg hvordan vannmassene fråder her under snøsmeltinga på våren.

   Virmahytta. Jeg har sett denne hytta på flere bilder tidligere, men den lå litt annerledes plassert i terrenget enn jeg hadde sett for meg.

   Greit med en debrief.

   Litt påfyll med iskalde forfriskninger i skyggen inne i gapahuken mens vi venter på båtskyssen. Disse posene med iste er perfekt å ta med på tur på sommeren. Jeg tror de består av 100% sukker.

   Båtskyssen ankommer presis, og det er på tide å returnere til sivilisasjonen. Et nytt tordenvær er på vei innover sørfra ser det ut til.

  • Av Friluftsamatørene
   Hardangervidda - Trondsbu - Sandhaug 2018 Del 2 av 3
   Da er det dags for å fortsette turen på Hardangervidda. Vi har gått inn fra Trondsbu, ikke langt fra Dyranut. Turen har gått inn forbi Snerro og Sandhaug, og vi befinner oss på ukjent mark bak fjellene i sør.
   Det ble igjen et fantastisk møte med vår vakre nasjonalpark på Hardangervidda. Hardangervidda er og blir en av favorittene våres og ga også denne gangen flotte naturopplevelser med vakkert landskap, flott dyreliv, vær og vind, og så klart fiske. Kom å bli med videre på turen!
  • Av Fjellskald
   Ja hvor burde vi gå.. Ikke kan den være for krevende og ei heller vare alt for lenge. Etter å ha tenkt meg nøye om så jeg det som en berikende tur å først dra til Eidsbugarden og la henne oppleve Utsikten. Det er en flott tur som ikke krever for mye. Viste seg dog at den ikke burde vart lenger. Det var en sliten skjønt fornøyd dame som nøt utsikten der oppe. Så gikk bilturen neste dag til bessheim hvor planen var at hun skulle oppleve litt av den utsikten man får ved å gå opp fjellene ved gjendesheim.. Og Gjendehøe er en passende tur, og denne nøt hun veldig. Utsikten innover gjendevannet ble en suksess og vi satt lenge og nøt det før man så gikk ryggen til ende.. 
   Påfølgende dag var planen å gå over Mefjellet og ende opp på Kongsliknuppen (som har en fantastisk utsikt innover bygdinvannet og fjellene i den retning). Men regnet kom og varte hele dagen. Det ble til at jeg gikk en liten dagstur alene hvorpå en joggetur, mens hun slappet av inne. Å ha med joggesko angret jeg ikke på. Var deilig å jogge seg sliten dagene som inneholdt biltur eller fjelltur som ble avlyst grunnet været. Og så fant jeg fine steder å jogge som jeg senere vil ha nytte av. 
   Om noen skulle ha med en eldre på tur i jotuneheimen, eller en uttrent venn du skal introdusere fjelltur for, så kanskje dette var til inspirasjon:-) Det ble nå ihvertfall akkurat slik jeg håpet på, en overkommelig og berikende tur for en dame på 80
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.