Gå til innhold
  • Bli medlem

Skiheis til "galdhøpiggen"


jarle

Anbefalte innlegg

http://www.nesteklikk.no/20060118/79391.html

halla folks! på veg i seng, skal spele piano inatt nemleg (forstå det den som kan), men kom over denne saka på abc startsida (nynorskversjonen av abc startsiden!). planen ser ut til å vere å utvide sommarskisenteret. har jo aldri vore der, men er vel mange her som er kjend i distriktet :)

tenkte iallfall det kunne vere eit bra utgangspunkt for ein diskusjon "motoriseringa" av fjellet, som ser ut til å vere eit heitt tema nett no!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 51
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Latterlig. Fullstendig ulønnsomt og idiotisk. Tror de at trafikken er så påtrengende. Tror de breen der oppe vil slutte å minke i volum? Jeg har selv sett hvor sukksess det er under varme sommere der skibakken er blåis dekket med slush, bekker og nesten ingen besøkende. Som alle vet er det et rykte om at slike sommere kan bli mer vanlige. Gondoler kan kanskje passe inn i ruvende mektige fjell der de blir mindre synlige. Ikke på Flata på Galdhøe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner godt at Per Vole ønsker det, og Svein ( :) ) vil sikkert ikke se den helt store forskjellen på dagens installasjoner og en litt større gondolbane.

Galdhøpiggen har en hytte på toppen og Juvass har allerede et skitrekk som går nesten opp til Kjelhøe.

Dessuten er artikkelen uklar. Galdhøe er normalt betegnelsen på topp-punktet 2283 moh lenger i retning Vesle Galdhøpiggen, mens Kjelhøe er mer mot den angitt høyden, men samtidig er vel Galdhøe en betegnelse på hele høydedraget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner godt at Per Vole ønsker det, og Svein ( :oops: ) vil sikkert ikke se den helt store forskjellen på dagens installasjoner og en litt større gondolbane.

Der er et skitrekk fra før, hytte på toppen, webkamera og bredbånd, horder av mennesker. Fjellet er allerede "ødelagt" av masseturisme spør du meg. Nei, jeg syns det er et tåpelig forslag. Deler synspunktene til Alek. Jeg tror at mange ønsker breturen fra Juvass på sitt Pigg-besøk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grøss! :(

Tilrettelegging, tilrettelegging, tilrettelegging. Transportering transportering transportering. Asfaltering asfaltering asfaltering.

Kommersialisering kommersialisering kommersialisering. Urbanisering urbanisering urbanisering. Penger penger penger.

The story goes on and on and on...

Hva skjer med vårt ville Norge? Er det null verdt? Må alt konverteres til penger?

Tar du den, tar du den. Anlegg får presedens. Snart blir et anlegg brukt som argument for det neste -

"ja men det er jo ødelagt allerede der oppe likevel...!"

Det finnes snart ikke et sted i Sør-Norge mer enn skarve 5 km fra veg!

Om litt kan folket skryte etter helgeutflukten: "Å giiid, vi var så langt ute i villmarken at vi ikke engang hørte Coca Cola-bilene...!" :oops:

YACK! :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, jeg syns det er et tåpelig forslag. Deler synspunktene til Alek. Jeg tror at mange ønsker breturen fra Juvass på sitt Pigg-besøk.

Vet ikke om du misforstod Svein, men gondolbanen skal ikke gå til Galdhøpiggen om den blir noe, den skal gå opp på Galdhøeplatået, slik jeg leser artikkelen. Så breturen fra Juvass blir vel bestående (så lenge breen ligger der).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter vinterne å være så snøfattige og somrene å være så varme, kan vel sommerskisenteret der oppe legge ned snart uansett? Det er imot alle klimautviklingstendenser å snakke om utvidelse der... Et tapsprosjekt, spør dere meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet ikke om du misforstod Svein, men gondolbanen skal ikke gå til Galdhøpiggen om den blir noe, den skal gå opp på Galdhøeplatået, slik jeg leser artikkelen. Så breturen fra Juvass blir vel bestående (så lenge breen ligger der).

Ååååhhh.. jeg leste ikke artikkelen. Forsto det slik av de andre innleggene... :oops: Feilkoblingen skjedde sikkert iom dette temaet har vært oppe før, eller var det tunnelbane som var oppe da? Mulig jeg surrer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når breen blir borte så skal de vel argumentere med at siden gondolen er der kan den brukes vinterstid. Men for å bringe folk opp til Juvvass må man bygge ny gondol fra Bøverdalen, så plutselig er det store alpinsenteret en realitet. Uansett er større utbygginger i dette ommrådet ulønnsomt. Skiheisen som er der i dag er alt for godt synlig. En gondol har mye større master. Gondolene blir vel også iønefallende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Galhøe (toppen) ligger innenfor NasjonalPark grensa og der kan det vel ikke være lov til å bygge. Antar artikkelen mener Galhøe plattået, og da blir det nært Kjelhøi. Skjønner ikke helt poenget, da det vil være marginalt lengre enn dagens trekk. Muligens tenker han på sommerstid hvor det kan være blåis, og da kun for å frakte fotturister til topps (?!)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg kan ikkje heilt sjå for meg kva nytte ein gondol i Juvass - Galdhøe-området skulle ha. Folk som dreg til dette området, og køyrer opp til Juvasshytta skal truleg gjera følgjande: Anten skal dei gå over breen til Galdhøpiggen, eller/og skal dei bruka sommarskitrekket der oppe. Det kan kanskje verka fint å driva gjennom lufta i gondol i slikt fjellandskap, men folk som dreg til dette området har heilt andre formål. Skulle dette bera seg økonomisk må trafikken inn her verta så stor at trafikken på E 6 bryt saman, og at det vert så mange bilar i området at dei står i lange rekkjer frå Juvass til Lom og Sognefjellet, for å uttrykkja det slik.

Dessutan har ikkje slike inngrep inn i og inn mot Jotunheimen Nasjonalpark noko der og gjera. Det får greia seg med det som er der, med veg til Juvass, hytte (med tradisjonar frå truleg lenge før bilvegen kom), og sommarskisenteret der. At Juvass er den høgaste staden ein kan koma med bil i Norge, og at ein kan gå derifrå til Norges høgaste fjell, burde vera attraksjon nok i dette området, også for framtida.

Helsing Stuttjukken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I løpet av de siste årene har det dukket opp flere nye nasjonalparker i Norge, og i tillegg har flere av de gamle blitt utvidet en god del. Dette er jeg selvfølgelig glad for. Men noen ganger begynner jeg å lure på om det i det hele tatt er noen vits. Folk kan jo tydeligvis gjøre store inngrep i et område selv om det er definert som nasjonalpark. Når et område blir gjort til nasjonalpark får det jo atpåtil folkets oppmerksomhet, og ikke før det begynner å flomme inn turister av alle slag så skal det tilrettelegges, tilrettelegges, tilrettelegges. Det går veier i alle retninger, det bygges hytter og alpinanlegg og det kryr av kuer og sauer og geiter der det burde være reinsdyr og fjellrev. Hvilke regler er det egentlig som skiller en såkalt nasjonalpark fra et landskapsverområde og et naturområde helt uten noen slik status? De mest øde og urørte områdene jeg har vært i har i alle fall ikke vært nasjonalparker, men gjemte og glemte små perler som heldigvis ikke en gang DNT har fått øynene opp for. Enda.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det ser ut som vern i visse tilfeller kan gi motsatt effekt. Tenker da spesielt på Området der det nye skytefeltet skal etableres. Her gikk kommunen i mot hyttebygging og annen aktivitet for å verne om villmarkspreget som dette området hadde. Som vi vet er det ikke mange slike skoger igjen her i landet. Men siden det var et stor uberørt område, ble skytefeltet påtvunget her. Altså imot sin hensikt. Dette er surt og må være enda surere for kommunen som på forhånd hadde gått inn for å holde skogen fri for inngrep.

Når det gjelder skiheisen på Juvvass så går denne pr. i dag litt inn i nasjonalparken. Dette fordi det ble gitt dispanasjon til å forlenge heisen inn i nasjonalparken, tror det var sommeren 2001.

Etter min mening er dette en farlig dispansasjon å gi. Da blir det nok enklere å gjøre andre inngrep også.

Men den største tragedien i nasjonalparkens historie må være tillatelsen til byggingen av nye Memurubu i 93 samt erstaningen av gamle Memurubu som brant ned i 98. Første gang jeg var der som 12 åring var plassen noe av det mest idylliske jeg hadde sett til da. Skuffelsen var stor da jeg kom tilbake få år senere. Nå var all idyllen erstattet av et hypermoderne, ja ett eller annet som ikke passet inn etter min smak. Greit nok at de gjennreiste hytta som brant ned, men hvorfor ikke bygge nytt i gammel stil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skulle dette bera seg økonomisk må trafikken inn her verta så stor at trafikken på E 6 bryt saman, og at det vert så mange bilar i området at dei står i lange rekkjer frå Juvass til Lom og Sognefjellet, for å uttrykkja det slik.

Nuvel. Geilo og Hemsedal klarer seg rimelig greit uten at Rv. 7/Rv. 52 bryter sammen, og de har investert langt mer enn Vole har planer om. Når det er sagt, så er dette prosjektet idioti. Befolkningen der oppe må snart forstå at de bor så langt fra de store befolkningssentraene at alpinanlegg aldri kan bli noen stor inntektskilde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skuffelsen var stor da jeg kom tilbake få år senere. Nå var all idyllen erstattet av et hypermoderne, ja ett eller annet som ikke passet inn etter min smak.

Minner meg om den blasfemiske Turtagrø-gjenoppbyggingen. En stor skam.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja enig med det med Turtagrø. Hvorfor ikke bygge i en mer tidløs stil. Tømmer eller i den stilen som var der før? Byggestilen burde jo ha stått i forhold til den historiske tiden dette stedet er så berømt for. Når jeg i dag ser på denne jævlige skrikende arkitektoniske katastrofen klarer jeg nesten ikke å se for meg historien bak stedet lengere. Men det ville jeg klart om de hadde bygd opp igjen i den samme gamle stilen.

Skulle bare mangle at en idiot vil ha gondol opp til dyrhaugsryggen så ville hele stedet være rasert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gondol til Dyrhaugsryggen, og vidare i luftspenn i ulike retningar til alle tindane i Hurrungane, og så vidare bort på Fannaråki, og så vidare til.......til.......til.......Galdhøpiggen...........Glittertind...........og avslutning på Gjendesheim. Det er ikkje grenser for fantasien, og det er ikkje grenser for mangelen på fornuft heller, når det ber til stykket. (Heldigvis er det ikkje så ville planar i Jotunheimen endå).

Helsing Stuttjukken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere er så negative til den utbyggingen, men har dere fått med dere andre planer i samme gata som er under diskusjon i Lom?

Synes dette er et bra tiltak. Stedet er allerede berørt av utbygging, og denne heisen vil bygges på samme sted som den gamle. Om sommeren er heisen stappfull her, derfor er dette en bra plan spør du meg.

De andre planene er å bygge gondolbaner opp på begge sidene fra Galdesand. Det skal visstnok bli nord-europas største av sitt slag, og det krever enorme inngrep, noe jeg er imot. Da holder jeg mye heller på planene om ny heis på Juvbreen.

Lom er avhengig av turisme, fordi det er den største næringen vi har her. Blir turismen borte er det ikke så mye å leve av her, og den gir mange arbeidsplasser. Større skitrekk --> flere folk --> enda mer arbeidsplasser.

Tror ikke dette blir å galt som mange vil ha det til.

Dessuten ligger ikke skitrekket på Galdhøpiggen Sommerkisenter innenfor nasjonalparken.

Hentet fra lokalavisen GD:

- Vi har alt i dag eit ganske stort skianlegg i området, kloss inntil Jotunheimen nasjonalpark. Gondolbana vil for det meste ligge i det området som vi alt i dag opererer i. Her er det snakk om berre ei mast, pluss endestasjonane, seier Vole til GD i dag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Jeg for min del synes man burde tette igjen alle bresprekkene i Norge med sement.

Selv om hensikten sikkert er god, er dette er lite gjennomtenkt forslag fra El Gringo. Ved å fjerne alle farer, tar man jo vekk mye av grunnen til at folk velger fjellet i utgangspunktet! Er ikke gleden ved fjellivet nettopp det å mestre utfordringer og mulige farer?

Litt sement nede i breene er riktignok et mindre drastisk inngrep enn skiheiser. Sementen, grå som den er, vil jo gli inn i terrenget og knapt være synlig på avstand, og heller ikke påvirke den sårbare faunaen. Men igjen, hvis sprekkene forsvinner, vil ikke selve magien rundt brevandringen også gjøre det?

Skulle fjellkommuner som Lom velge å bruke skatteinntektene på å fylle igjen bresprekkene sine, vil turistnæringen sikkert oppleve økt tilstrømning på kort sikt. Men over tid kan inntektsgrunnlaget rett og slett smuldre bort. Kanskje sementen også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir mye sement i fronten av breen til slutt ettersom breen siger nedover. Ett annet problem kan være at når breen smelter i tykkelse vil sementfyllingene stå rett i været. Dermed har vi fortsatt sprekker. Da måtte man funnet ut en løsning der man freser bort sementen ettersom breen smelter :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.