Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvorfor gi f… i lettpakking!


Veidemannsblod

Anbefalte innlegg

Annonse

Hvordan vet dere at turen er mindre viktigere for lettpakkere enn andre? Bare fordi det gjøres litt mer forarbeid og er litt mer fokus på utstyr i forkant? Det har jo ingenting med turopplevelsen å gjøre når man er ute.... 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal på en ukestur på Ifjordfjellet/Laksefjordfjellet i slutten av juni.

Tenkt vekt på sekken er 20 kg.

Om jeg slanker meg 15 kilo innen turen starter, da har jeg vel bare en sekk på 5 kilo og bære på,

iforhold til den vekta jeg bærer i dag.

Så da er jeg vel en lett "bærer".

;-)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jaha. TS tycker det är för många trådar om lättpackning så därför måste han starta ännu en själv, låt vara med udden mot hela fenomenet. För ungefär tionde gången är anslaget att avhåna en karikatyr, dvs. argument mot företeelsen som sådan saknas. Vi får veta spännande saker om TS som att han gillar bacon och tydligen även behöver alkohol för att uthärda naturen. Och naturligtvis talas det om "viktshysteri"; som om det vore hysteriskt att tänka. 

 

Själv är jag gammalmodig nog att tycka att ett forum ska handla om att ge tips och utbyta erfarenheter, vilket ju faktiskt görs i lättviktstrådarna. 

 

När jag äter ute väljer jag ofta buffé, men jag ondgör mig inte över alla de produkter som jag hoppar över, bara det finns tilräckligt av det jag själv gillar. På samma sätt startar jag inte trådar om hur ointressant det är med toppbestigningar, huvudsaken är att jag t ex kan få tips om obekanta leder och områden (varvid jag förstås ofta får säga ifrån, nej, jag vill inte sova i stugor, nej, jag vill inte bestiga toppar).

 

Nu tror jag att jag är rätt typisk bland dem som mera medvetet går in för att trimma packvikten. 1) Vi har ofta bestämda motiv - i mitt fall att minska det kroppsliga slitaget

 öka säkerheten på utsatta passager, göra packningen lätthanterlig på tågresor med många byten, och skapa överblick och ha allt lätt tillgängligt  under etappen.

Vidare förstås att vissa lätta  lösningar är skönare; när jag väljer en skjorta som väger  kanske hälften av friluftsskjortor i flanell så är det inte för att jag inte orkar bära tyngre utan därför att den är skönast att ha på och lättast att sköta.

 

 Att packa lätt är också att packa enkelt.

 

 

2) Vi ger blanka tusan i vad andra gör.

 

Alltså har jag inget större behov att argumentera eller omvända någon; på min sajt berättar jag

 

http://www.huthyfs.com/minpack.html

 

bara om vad jag själv valt - vilka problem jag upplevt och hur jag löser dem.  Och någon gång kan det finnas skäl att ge motråd till de råd som ofta ges till nybörjare:  a) Man måste ha vadhöga kängor, B) man måste ha dubbla strumpor och man måste byta dem varannan timme, c) man får absolut inte ha saker fästa utanpå säcken fast det i vissa fall är bekvämare (i mitt fall madrass, ibland tält, vattenflaska, kamera, fullständigt dingelfritt) d) det är livsfarligt att bli blöt om fötterna (och jag som tvättar dem dagligen!). Men även det har jag tröttnat på. 

 

Annars förundras jag över den påstådda kopplingen mellan höga kängskaft och vriststöd. Jag som är 70 år och har dålig balans klarar mig med låga skor  med styv sula. Eller över behovet av yxa, såg och kniv - på fjället? I mitt hemland är det förbjudet att ta kvistar och grenar från levande träd (som inte är precis vanliga på fjället!) och där jag  vandrar mest, på kontinenten, är det oftast förbjudet att elda och alltid oetiskt.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om noen bærer 45kg eller om noen bærer 5kg.. Så gjør det meg ingenting. Folk må få bære hva enn de vil. Enig med Dag G her.

Dette er et forum på internett hvor det diskuteres. Folk må få mene hva de vil, ikke bare bære hva de vil.. 

 

Det forundrer meg at så mange blir provosert av at dette diskuteres. Som om det er noen som eier begrepet "lettpakker" eller diskusjoner om vektdiskusjoner..

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lettpakkerne for friluftslivet, kan oppfattes som kondomdressene i skiløypene. Eller som racersykklistene blant syklistene. osv.. 

 

Tror jeg.. 

 

Det er utviklingen, som tar igjen det konservative. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lettpakkerne for friluftslivet, kan oppfattes som kondomdressene i skiløypene. Eller som racersykklistene blant syklistene. osv.. 

 

Tror jeg.. 

 

Det er utviklingen, som tar igjen det konservative.

Det er en god sammenligning, synes jeg. For selv om det er kommet racersykler er ikke det de beste syklene under alle forhold. Men til sitt bruk er de uovertrufne.

At det er en utvikling av teknologi i én retning betyr ikke at det er funksjonelt for alle å gå i den retningen.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Folk har alltid forskjellig syn på saker og ting og det er selvsagt naturlig at det blir diskusjoner på et forum som dette. Jeg er ingen utpreget lettvektspakker og havner nok fort i kategorien til Nordhauk hva gjelder min måte å gå på tur på. Jeg har ingenting imot lettvektsentusiaster og det er selvsagt mange gode tips å hente, men enkelte ganger kan man få inntrykk av at vanlig utstyr ikke duger. Det synes jeg noen ganger at det blir både feil og misvisende. 

 

La oss si at en relativt fersk villmarking har lyst å oppleve tur og natur og leser seg opp her inne: Hvis målet er en kort helgetur i nærområde så kan man fint klare å få en tur med gammelt utstyr man har liggende og som man kan få lånt. Og så kan man heller øke utstyrsparken etterhvert som behov og erfaring tilsier det.  Men vedkommende kan fort bli skremt over fokuset på riktig utstyr, eller kjøper utstyr man egentlig ikke trenger osv. Jeg får ofte samme følelsen når jeg leser blader som f.eks. Fjell og Vidde. Her kan de i det ene øyeblikket skrive om det enkle friluftslivet og hvordan komme seg over dørstokkmila, mens man på neste side leser om nye produkter (alt fra kopper og kar til klær som beskytter mot mygg og vannkoker som også lader telefonen) som man egentlig ikke trenger for å komme seg ut på sine første turer. 

 

For de aller fleste er vel målet å være ute på tur og nyte naturen. Så får folk finne sin måte å gjøre det på best mulig. Jeg slår vel egentlig mer et slag for gjenbruk enn et slag mot lettvektsentusiaster når jeg tenker meg om. Og for meg så nyter jeg naturen og turen best, når jeg føler meg i pakt med naturen. Og her er det en del paradokser i det moderne friluftslivet som man burde ha mer fokus på...

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syns hele diskusjonen blir litt latterlig. Fra begge leire faktisk!

 

De som liker å ha med seg det lille ekstra for kosen sin skyld, eller fordi de har gode minner med den tunge kaffekjelen bestefar alltid hadde med på tur, ser kanskje ikke helt hvorfor enkelte skryter av hvor lavt man kan komme ned i basevekt. Det er da tross alt bare å gi seg ut på tur med en Rema1000 pose og en pakke tyggis, slik at man har litt smak i kjeften hvis man absolutt vil bære minst mulig. Trenger jo egentlig verken telt eller pose på sommeren.....Vips så er man jo SSF7UL Pakker     (SuperSpecialForces007ULPakker)

 

UL pakkere slite med å skjønne hvorfor man på død og liv skal ødelegge knærne hvis man ikke absolutt må. Hvorfor bære på seg pungbrokk på vei opp, og bli så sliten av man må bruke første timene på å hive etter pusten når man er kommet til drømmevannet. Og når det nermer seg nedfarten grue seg til dager med ømme verkende knær....Spesielt når oppskriften for å slippe dette ligger så oppe i dagen og burde være så lettforsåelig. Folk drar jo med seg allverdens driiit, som de aldri ender opp med å bruke. Så slike folk veit rett og slett ikke sitt eget beste...

Og ikke nok med det, hvorfor skal liksom ikke jeg få lov til å være lettpakker, eller få kalle meg det iallefall....Da har jeg jo grunn til å bruke ett par ekstra lapper på å spare 150gram til på posen...(ja veit det er mye:) )

 

 

Verden er aldri Svart / Hvitt. Jeg regner meg som en lettpakker, iallefall innimellom. Har ikke noe problem å komme under den basevekta for UL Pakker. Utstyret er der. Det er bare det at jeg ofte velger å ta med litt ekstra fordi jeg har lyst. Jeg pakker ikke for å komme inn i noen andre sine oppsatte kriterier på hvordan min pakkliste skal være. Og slik tror jeg faktisk de fleste andre tenker også :)

 

Man pakker etter situasjon og tur. Og noen ganger kan faktisk den som ser ut som ett pakk esel den ene helga, møtes i INOV 8 sko og "Rema 1000" pose helga etter :P

 

UL Pakkere (hvem det nå måtte være) har ikke enerett på titanbrennere og lette soveposer og diskusjoen rundt disse.

På lik linje som Reconpack gutta ikke har enerett på å nyte friluftslivet og å tenke sikkerhet.

 

Jeg har både reconpack og Terra Nova Laser 35L som sekk. Skiller over 4kg i vekt på de to sekka. Og selvom jeg "kan og evner" å pakke superlett i Terra sekken, ender jeg oftere opp med en sekk midt imellom. Poenget mitt er at det å sette folk i bås som UL pakkere er noe VAS! Alle KAN være det hvis de ønsker. Men hvor mye fokus du har på det kan være både individuelt og turspesifikt.

 

Så isteden for å kritisere hverandre, så la oss sette pris på at utviklingen går videre og vi får mye nytt, spennende, lett, mer effektivt, inovativt og også selvfølgelig håpløst utstyr :)

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror tråden er blitt misforstått med at tråden skulle "kritisere" lettpakkerne, eller omvendt.

 

Men trådens overskrift tyder vel på at man skulle fortelle hvorfor man IKKE pakker lettest mulig.

 

I stedet har det vel blitt litt mye slikt som at de som pakker lett forteller hvorfor andre ikke pakker lett. Og de som ikke pakker lett, forteller hvorfor andre pakker lett.

 

Det hadde vel blitt mer ryddig om man kun konsentrerte seg om og fortelle hvorfor nettopp "du" pakker som du gjør. De andre vet jo hvorfor de selv gjør om de gjør. :-) I allefall vet jeg hvorfor jeg ikke pakker under 10 kg på telt tur.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er kanskje ikke helt innertier i forhold til tråden siden det ikke utelukkende handler om vekt eller lettpakking. Hvordan hver enkelt pakker har jeg egentlig ikke noe med, men for en tid tilbake reflekterte jeg litt omkring dette med friluftsliv og utstyr, og da med utgangspunkt i at jeg var en sylfersk nybegynner.

 

Som allerede nevnt har jeg ingenting med hvordan hver enkelt pakker, men jeg mener at utstyr generelt (inkludert lettpakking) fort kan bli et for stort fokus for en nybegynner som ønsker å prøve seg på en enkel dagstur eller en natt ute i guds frie natur. I så måte mener jeg at alle med noe erfaring har et ansvar, være seg de som bare må pakke reconpacken stappfull hver eneste gang eller de som bare må kvitte seg med det siste grammet før hver eneste tur.

 

Om det ikke nødvendigvis er innertier står tankene jeg rablet ned her: 

 

http://teltlivet.blogspot.no/2015/01/det-frste-skrittet-og-alle-tingene.html

 

 

Det viktigste til slutt, god tur!

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er kanskje ikke helt innertier i forhold til tråden siden det ikke utelukkende handler om vekt eller lettpakking. Hvordan hver enkelt pakker har jeg egentlig ikke noe med, men for en tid tilbake reflekterte jeg litt omkring dette med friluftsliv og utstyr, og da med utgangspunkt i at jeg var en sylfersk nybegynner.

 

Som allerede nevnt har jeg ingenting med hvordan hver enkelt pakker, men jeg mener at utstyr generelt (inkludert lettpakking) fort kan bli et for stort fokus for en nybegynner som ønsker å prøve seg på en enkel dagstur eller en natt ute i guds frie natur. I så måte mener jeg at alle med noe erfaring har et ansvar, være seg de som bare må pakke reconpacken stappfull hver eneste gang eller de som bare må kvitte seg med det siste grammet før hver eneste tur.

 

Om det ikke nødvendigvis er innertier står tankene jeg rablet ned her: 

 

http://teltlivet.blogspot.no/2015/01/det-frste-skrittet-og-alle-tingene.html

 

 

Det viktigste til slutt, god tur!

Veldig enig i det du skriver her! Og det er nok her noe av "kritikken" mot lettpakking ligger, nettopp det med et overveiende fokus på utstyret og hvordan hvert minste gram teller. Utstyret har selvfølgelig mye å si, men det burde ikke være hovedfokuset. Hovedfokuset burde være turen i seg selv.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Annars förundras jag över den påstådda kopplingen mellan höga kängskaft och vriststöd. Jag som är 70 år och har dålig balans klarar mig med låga skor  med styv sula. Eller över behovet av yxa, såg och kniv - på fjället? I mitt hemland är det förbjudet att ta kvistar och grenar från levande träd (som inte är precis vanliga på fjället!) och där jag  vandrar mest, på kontinenten, är det oftast förbjudet att elda och alltid oetiskt.

 

"Eller över behovet av yxa, såg och kniv - på fjället? "  Hva sløyer du fisk med, eller flår rypa med? Det er tørt trevirke som brukes til bål, ikke råved. Hva er "oetiskt" med å benytte seg av menneskets aller beste "oppfinnelse"?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg vil ikke karakterisere meg som lettpakker, men innrømmer at jeg tenker nøye igjennom hva jeg pakker i sekken før jeg drar på langtur. Ingen ønsker vel å pakke tyngst mulig...

Samtidig blir det litt for lettvint når "lettpakkerne" (hater å sette folk i bås) avfeier argumentene for at lett utstyr er dyrt, Man må ta i beregningen at de aller fleste har utstyr fpr å dra på tur allerede, Skal man oppfylle kriteriene for lettpakking betyr det for de aller fleste (iallfall for meg) at alt utstyr må erstattes. Da snakker vi fort mange tusen. Jeg har alt for tung sekk, tungt telt og sovepose. I tillegg kan jeg nevne at sekken har blitt 0,5 kg tyngre etter at jeg som resultat av å følge Fjellforum har oppdaget at overnatting i fjellheimen blir betraktelig mer behagelig mer behagelig med et tykt, oppblåsbart liggeunderlag...

Forøvrig er jeg enig i at det viktigste er at man kommer seg ut på tur, koser seg, og har lyst til å dra på tur igjen!

Jag är enig med det du säger här, utifrån utgångsläget att man har en god utrustning som man trivs med.

Om man däremot är ute efter att köpa något nytt, så går det fint att köpa 343, det vill säga utstyret för att bära, bo och sova som tillsammans väger 3 kg för runt en tusenlapp.

Det blir inte det modernaste, hållbaraste eller det bästa, men det är inte dyrt. Vill du ha motsvarande i normalvikt men marknadsledande märken kan det gå på långt över 15.000 kr.

Det priset säger är bara att dyrt utstyr är dyrt, och billigt är billigt, ingenting om vikten.

Turen är ju alltid viktigast, och utan tur vore utstyr definitivt en onödig kostnad. :-)

Om man ger f... i vikten (eller inte) får vara upp till var och en.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...
Gjest Landsem

Har møtt noen av karikaturene nevnt av trådstarter her. Virker som det er en fetisj. Når de har montert opp utstyret og sitter under tarpen er det liksom ikke mer som skjer. Det er liksom høydaren på turen å få opp utstyret. Det virker som det er noen frekvenser som mangler i høve til old school friluftsfolk. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, jeg må si det var veldig behagelig å kunne pakke alt* utstyret for meg og 2 åringen i en 50 liters sekk.

Det gjorde at jeg faktisk kunne ta sykkelen i bruk med knetta i sykkelsetet når vi var i østmarka i helgen som var.

 

Nå hadde vi bare 1 overnatting, men utstyrsmessig hadde det ikke spilt noen rolle om det var en 4-5 dagers tur.   

Jeg hadde fortsatt god plass til mat, drivstoff og bleier for disse dagene.  

Med litt finurlighet, (og godsnakk med knetta slik at vi kanskje kan droppe kosebamsen og litt av det andre hun skal ha med) så tror jeg faktisk jeg kan få plass til utstyret i bæremeisen også.

 

Det åpner for lengre turer der vi ikke vil være avhengig av hytter. Ihvertfall når det bare er meg og henne på tur og det dermed er jeg som må bære alt.

 

 

* Teltet var pakket "utenpå" sekken - dvs stappet ned i strikklomma på siden og stroppet fast med den nederste kompresjonsreima på sekken.

 

 

 

Når de har montert opp utstyret og sitter under tarpen er det liksom ikke mer som skjer. 

 

Som i at de slapper av og bare "ér".  

 

I motsetting til "tungpakkeren" som fortsatt har 2-3 timers marsj igjen før han har tilbakelagt samme distanse, og som er så sliten at han ikke vet om han går opp eller ned, bak eller fremover.

 

Personlig synes jeg jeg får betraktelig mer igjen for turen når jeg faktisk kan løfte haka opp og faktisk se meg rundt mens jeg går, da min erfaring er at jo tyngre sekken blir, jo mer konsentrerer man seg om hvor man skal gå, og isteden for å nyte turen mens man er underveis, så surrer tankene litt frem og tilbake om hvor herlig det skal bli å komme til hytta / leirplassen og få lempet av seg sekken og nyte turen da...

 

Men det er jo meg da..

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fordi Helsport Fjellheimen 3-camp er et kanonbra 1-mannstelt!  :thumbsup:

 

Fordi det er sykt digg å ha med seg nok drivstoff til å fyre primusen i timesvis inne i teltet når det er dritvær. 

 

Fordi godteri og brus og øl og vin er godt. 

 

Fordi at man skal slippe å engste seg for å gå tom for bruk dersom man sliter en sluk eller 20.

 

Fordi fiskemiddagen blir så mye bedre hvis man har med rikelig med godt tilbehør.

 

Fordi kokekaffe er bedre enn pulverkaffe. 

 

Fordi man har med en ekstra ullgenser og longs sånn at man skal slippe å fryse når været blir kaldere enn meldt. 

 

Fordi frysetørket ferdigmat ikke er noe godt og kun er med som nødproviant.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Landsem

Lettpakkerne for friluftslivet, kan oppfattes som kondomdressene i skiløypene. Eller som racersykklistene blant syklistene. osv.. 

 

Tror jeg.. 

 

Det er utviklingen, som tar igjen det konservative. 

 

Er ikke helt med på den. Lettpakkerne orker ikke bæringa. Poenget er å sprade rundt som en turist i Frognerparken med dagstursekk, og så trylle fram det ene etter det andre fra Pandoras eske....sekk, på leirplassen. Gjerne med debatt om utstyrsnytt resten av kvelden. Folk som er opptatt av god, gammaldags gym er lite bekymra for bæring på tur. Selvsagt et moment om man skal løpe over traverser eller annen terrengløpning, men da er det stort sett med et minimum i en løpesekk. Til klatring er selvsagt også vekta essensielt. Men ellers: Når det er jakt er det jakt og tur tur. Men det er selvsagt en bonus å kunne ha med seg mer god mat og drekke som følge av at telt, pose og annet utstyr raser ned i vekt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Landsem

 

Som i at de slapper av og bare "ér".  

 

I motsetting til "tungpakkeren" som fortsatt har 2-3 timers marsj igjen før han har tilbakelagt samme distanse, og som er så sliten at han ikke vet om han går opp eller ned, bak eller fremover.

 

 

 

Det kommer alt an på formen til vedkommende som skal bære sekken. En tung sekk for den ene er kun en sekk for en annen. Folkehelsesituasjonen i moder Norge om dagen tilsier vel at langt flere burde gått med tyngre sekk litt oftere...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ikke helt med på den. Lettpakkerne orker ikke bæringa. Poenget er å sprade rundt som en turist i Frognerparken med dagstursekk, og så trylle fram det ene etter det andre fra Pandoras eske....sekk, på leirplassen. Gjerne med debatt om utstyrsnytt resten av kvelden. Folk som er opptatt av god, gammaldags gym er lite bekymra for bæring på tur.

Dette er ren svada. Dette argumentet har blitt tatt opp flere ganger tidligere, men må visst gjentas utallige ganger. Hvor tungt det er å gå en tur blir justeres med antall tid gått og hastigheten man går turen med. Med lett sekk kan du gå fortere og/eller i lengre tid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jøss er det liv i denne tråden enda? Ja ja jeg er blitt så gammel at jeg synes det er godt med litt luksus når jeg er på tur. Sove godt i en VARM sovepose uansett temperatur variasjon utenfor, ha med seg et par måltid skikkelig god mat, ha god plass i teltet osv.

Men jeg er egentlig glad for at det finnes lettpakkere, eller gramjegere eller hva de nå kalles. For de sørger for at det kommer stadig bedre produkter på markedet som er lettere/bedre. Jeg har som motto at man kan tilskrive forskning og utvikling til de late. De som ikke syntes det var ok å vaske klærne med vaskebrett eller ta oppvasken for hånd. Uten at de hadde irritert seg over dette arbeidet og nektet å godta at "sånn er det" så hadde vi fremdeles stått og skylt klærne i bekken.

Så får må hver og en avgjøre hvor mye de vil bære på tur. Men jeg har gløttet på hva som er mulig å klare seg med. Og når jeg har kjøpt nytt utstyr eller skiftet noe som var slitt, så har jeg hatt slike lett- varianter inne i vurderingen. Takk Gud for de late, for de har gjort verden til et bedre sted å leve!

Otto

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sjøl er jeg ingen lettpakker, og min frustrasjon mot lettpakkerne går på at jeg sjøl ikke klarer å pakke så lett, at jeg ikke føler meg ok med så lite mat som mange klarer - men det går vel mest på at jeg skulle ønske at jeg kunne klart det samme enn et genuint hat mot de. Vel, sikkert finnes de som er helt utstyrsgærne og gjerne vil legge fokus på utstyret sitt, men utstyrsgærne finnes vel i alle "sekkevektklasser". Og slitsomt å høre på folk som er for opptatta av utstyr generellt og sitt eget utstyr, det trur jeg likevel mange synes - men det er altså ikke bare i én gruppe det skjer i.

I det minste ønsker jeg å få redusert grunnvekta på sekken før maten pakkes i den, men det koster så mye penger, for meg for tida, at jeg må klare meg med det jeg har. Og det er ok det også, jeg kan bære tungt.

Men jeg har en kamerat som fikk en steinblokk på et halvt tonn over seg, over ene leggen og handa, og han må tenke vekt på sekken for å kunne ta lange turer. Han sliter ikke med mangel av trim, for han trener mye, derfor blir det litt generaliserende å hevde at folk som må tenkevekt på tur ikke er skulle være opptatt av god trim. Og han mangler ikke akkurat samtaleemner utenfor utstyrspreik for å si det på den måten, skravla går! Men det gjør den på meg også så ingen klaging på det :-) Så beklager @Landsem; det er ikke så ofte jeg er uenig med deg, men her synes jeg du bomma litt. Jeg trur du egentlig innerst inne forstår at det kan være mange innfallsvinkler til lettpakking.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.