Gå til innhold
REs

Spøker det for rypejakta?

Det er 1192 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Her om dagen da jeg hentet posten fikk jeg et eksemplar av bladet «Rygjavern». Medlemsbladet til naturvernforbundet i Rogaland.

En rask titt på overskriftene og jeg stoppet opp ved en overskrift som fortalte at rypa stod i fare for å havne på rødlista.

Det er visst ikke så stor krise som overskrifta skulle tilsi, men vi vet jo at vi har en lang tradisjon for å benytte oss av føre var prinsippet så da kan det vel være på sin plass å spørre om rypejakta også snart bare blir gode minner fra en svunnen tid.

Skjult lenke - logg inn for å se den

Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hypotetisk sett, hva ville skjedd om det ble totalforbud i ett år i mange områder? Ville det vinninga gått opp i spinninga. Altså mer rev og andre skadedyr. Samt sykdommer osv.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Et år med stopp i jakta trenger ikke å gjøre noe fra eller til. Rypa er ganske følsom overfor været i klekkeperioden. Mye av årets produksjon kan gå dukken hvis det er mye dårlig vær når de har små kyllinger.

Men fem år ville nok monne noe mer. Det ble f.eks. registrert en god tilvekst på elgstammen på Sørlandet etter fem år med menneskejakt i stedet for elgjakt fra 1940 til 1945.

Rev, røyskatt og rovfugl tar nok mer kyllinger i perioder med lite smågnagere, men naturen takler nok dette bedre enn en del av det rypejakta tar ut, spesielt i svake år.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skulle ønske jegere tar ansvar og kjøper jaktkort som før, men lar være å jakte et par år framover. Dette vil gjøre at fjellstyrer og grunneiere får inntektene sine som før og den økonomiske belastningen på den enkelte jeger vil være minimal, men alle er med på en liten dugnad. Dersom jegere i tillegg kunne få øynene opp for predatorjakt og grunneiere gjør noe med gjengroing, så vil vi se resultater etter ganske få år.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vi hadde et veldig bra rypeår over mye av landet sist høst. Ingen tvil om det fra mange takseringspartier og jegerhold.

 

Litt merkelig er det at svensken sitter med et inntryk/eller med en informasjon av at de 9 foregående år er gjeldende facit: 

 

"Men om ripstammarna minskar i Norge. Hur ser det då ut för riporna här i Sverige?
– Vi har inte alls samma nedgång som de har i Norge. Antalet ripor förändras upp och ned varje år, beroende på om kullarna gått fram eller inte. Men vi har högre nivåer i våra topp- och bottenår för ripstammen jämfört med Norge, säger Hans Geibrink."

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dette kommer nok veldig an på hvor man er i landet.

Påsken ble tilbrakt i Sogndal i telt. Vi hadde et stort rypekull rundt teltene hver natt og så ryper når vi kjørte nedover...

Forøvrig er jeg helt enig i å avstå fra jakt der det ikke er gode tall. Forvaltningen burde være halve moroa.

Hvordan kan vi best hjelpe rypa med å vokse i antall?

Jakte predatorer i større grad?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 1192 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen
  • Av Kikut
   Hadde en mindre trivelig opplevelse på reinsjakta sist høst.
   Hadde en godt innskutt rifle. Som vanlig hadde jeg pusset og oljet løpet før jakta - nytt i år var at jeg også hadde gått løs med bronsebørsta inne i løpet og at jeg brukte såpass med pussepapir at det ble "trangt" å dra det gjennom løpet.
   Første skuddet på jakta ble mot en stillestående bukk med breisida til på ca 70 meter. Noe nedoverhelning mot dyret. Bom. Ingen skuddreaksjon på dyret og jeg fulgte flokken lenge. Flokken gikk etter hvert inn i naboterrenget og jegere der rapporterte at de ikke så noe skadeskutt dyr. På skuddstedet var det ikke tegn til treff, intet blod eller pels. Ettersøk samme dag og påfølgende dag uten tegn til noe dyrefall. 
   Altså med overveiende sannsynlighet en klar bom. Årsaker? :
   - Jeg var sliten etter å ha løpt etter flokken et par kilometer, men jeg følte jeg lå godt i anlegg og så dyret fint i siktet. 
   - Dårlig avtrekk i kombinasjon med svak helling nedover mot dyret? Rifla er innskutt med treffpunkt noen centimeter over siktepunkt på 100 meter. 
   - Så til det overskriften beskriver: En i jaktlaget forteller at han ofte når han skyter på bane, opplever at første skudd etter pussing av løpet, er skjevt. Jeg skøyt mot blink dagen etter nevnte jaktsituasjon og hadde fin samling. Kan det være at man bør være forsiktig med "blodpuss" av rifla før man fyker til fjells, evt. da passer på å skyte av et skudd i myra før man jakter?
    
   Takknemlig for alle tanker og kunnskap noen måtte ha rundt dette. God påske!
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.