Gå til innhold
  • Bli medlem

Folgefonna på langs


hsli

Anbefalte innlegg

Meg og sambuaren planlegger å gå Folgefonna på langs no i byrjinga av mai. Er det nokon her på forumet som har råd og tips for ein slik tur? Tenker mest på avgangen frå sørfonna til Sauabrehytta, om det er fare for sprekker der, tips og råd for å ta seg ned i Kvitnadalen frå nordfonna og beste staden å gå ut av Fonna, tenker da på Espeland ved Låtefoss eller Vintertunområdet. Vil tru det er svært mykje snø på breen i år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hei, se den detaljerte beskrivelsen i "Breføreren" - rute 4.2.4. 

har skrevet den litt om slik at du også får beskrivelsen fra Sauabrehytta og opp på breen....

.  I god sikt og med kart og kompass finnes flere alternativer fra riksveien og opp til Sauabrehytta.....

 

Den sørøstre delen av Folgefonna kan nås på 3–4 timer ved å starte fra det høyeste området på riksvei 11 mellom Jøsendalen og Fjæra. Fra parkeringsplassen ved riksvei 11 følges en kjerrevei på østsida av Vassvikevatn forbi gården på nordsida av vannet. Kryss bekken (to løp) og ta så rett inn mot lia til tydelig sti. Følg denne stien i sterk stigning gjennom tett planteskog. Obs! På det nye 1:50 000 kartet er stien tegnet noe annerledes i nedre del av lia. Omtrent 600 m o.h. er det slutt på granskogen. Følg stien forbi Vassvikstølen og videre innover Vassvikedalen på vestsida av elva. Rester av gammel støl passeres. Stien er godt synlig til bekkemøtet ved Totjørndalen; herfra blir den utydelig. Fortsett videre nordover langs bekken til du kommer oppunder høyde 998 og ta opp i fjellsiden mot nordvest. Det er bratt, men ikke vanskelig terreng. Hold retningen mot nordvest videre innover platået. Det er småkupert, og noen bekkedaler må passeres. Skjeggenuten og Sauanuten dominerer utsynet mot nordvest – ta retning mellom disse. Fra mellom Skjeggenuten og Sauabrenuten gås ned til Sauabrehytta.. Sauanutvatn har en interessant forhistorie. Vannet var i perioden 1938–62 årsaken til flere store skadeflommer i Mosneselva når det bredemte vannet i løpet av noen timer tappet seg under Sauabreens tunge. Opptil 30 m kunne Sauanutvatn senke seg. Skadeflommene var en medvirkende årsak til at grenda Mosnes ble fraflyttet i 1965. I dag er Sauavatn ikke lenger bredemt, fordi Sauabreen har trukket seg mye tilbake de siste 30 årene.

 

Fra Sauabrehytta tas over vannet og opp i høyre kant av breen mer eller mindre rett nordover ca 2 km. Fra 1300 m dreies vestover og en går denne veien opp på selve breplatået.

 

Her er også beskrivelsen mellom nordre og søndre Fonna.....

4.1.3 JONDALEN-NORDRE FOLGEFONN-SØNDRE FOLGEFONN

Dette er den letteste måte å komme inn på breen på, da man kan kjøre bil  helt til 1000 m høyde. Man følger veien fra Jondal til øvre Krossdalen. Herfra går det asfaltert anleggsvei opp til Dravladalsvatnet og sommerskisenteret. Fine teltplasser langs veien oppover. Fra sommerskisenteret går det merking mot toppen av breen. Herfra sørvestover til Svartdalshorgi.
Fra sørligste punkt på Nordre Fonna, Svartedalshorgi, går ruta som følger: Ca. 200–300 m sør for høyde 1396 begynner en markert renne ned mot Heimste Kvitnadalsvatnet. Renna følges til man er ca. på kvote 1200. Her må man dreie sør og ut på ryggen mellom Heimste og Midtre Kvitnadalsvatn. Det midtre vannet krysses, og man går opp ryggen vest for Blådalen og Blådalsvatnet til Hundsøyra.
Ruta egner seg for skiturer langsetter breen. Det er flere overnattingsmuligheter underveis (Fonnabu, Breidablikk, Holmaskjer og Sauanuthytta), og naturlige turmål vil være Rosendal, Sundal og Odda, eller sørover til riksveien mellom Odda og Haugesund.
Turen Folgefonna på langs kan med noen ekstra dager forlenges ved å starte ved utne helt i nord.

 

God tur !!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til info er dette en tur som er mulig med kollektivtransport fra Oslo eller Bergen...

 

Fra Oslo i ukedagene med morgenekspressen fra Oslo S til Voss stasjon og buss til Kvanndal, ferge til Utne og evt buss et stykke videre mot Jondal... 

 

Fra Bergen flere muligheter, se https://www.skyss.no/nn-NO/Rutetider-og-kart1/Reiseplanleggar/

 

Retur fra Rosendal eller Odda se https://www.skyss.no/nn-NO/Rutetider-og-kart1/Reiseplanleggar/ eller http://www.haukeliekspressen.no/

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til info er dette en tur som er mulig med kollektivtransport fra Oslo eller Bergen...

 

Fra Oslo i ukedagene med morgenekspressen fra Oslo S til Voss stasjon og buss til Kvanndal, ferge til Utne og evt buss et stykke videre mot Jondal... 

 

 

Hvis man først skal reise fra Oslo, så går jo Haukeliekspressen direkte fra Oslo S til Jondal, det må jo være adskillig enklere...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med Haukeliekspressen kan du også komme deg til Vintertun, høyeste(?) punkt mellom Jøsendalen og Fjæra. Derfra er det flott å gå opp på breen via Sauabreen.

To andre alternativ er å gå opp Sandvikedalen eller fra Eikemo, det gir en ekstra dimensjon å starte fra fjorden. Sandvikedalen er en attraksjon i seg selv, fra Sandvikekjeften går det greit å komme opp på breen.

Jeg har fått skyss over Åkrafjorden ved et par anledninger, det har gått greit.

 

EirikW

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for gode råd og vink. Gledar meg til turen over.Skal faktisk gå Jostedalsbreen på langs veka før, så skal bli stas å få med noko av det finaste me har av natur her i Sør- Norge desse maidagane:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.