Gå til innhold
Frilufta

Is, lite snø og bøyd stang

Anbefalte innlegg

Fulle av miljøgifter og dermed uegnet til mat

 

Dette kan jeg ikke noe om.

 

Kan du fortelle mer om "stor fisk og miljøgift" og at disse ikke bør spises?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Gjerne det. Det er en kjent sak at giftstoffer akkumuleres i næringskjeden. Desto høyere opp i næringskjeden, desto større blir konsentrasjonen. Diger abbor er høyt oppe i næringskjeden og dermed blir det større konsentrasjoner av miljøgifter. Målinger bekrefter teorien. Generelle kostholdsråd tror jeg forøvrig er at gravide og ammende ikke bør spise abbor på over 25cm og andre bør ikke spise slik abbor oftere enn en gang i måneden.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Gjelder vel gammel fisk. Jo eldre den er, jo mer tid får den til å akkumulere giftstoffer. Dette er grunnen til at det er mindre giftstoffer i oppdrettsfisk som går på kraftfor og vokser mye fortere.

Dette er noe jeg nettopp har lest en eller annen plass, så jeg kan ta feil :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Så når Lars Monsen er tilbake fra diverse fisketurer med vanvittig høyt ørret-inntak så er det hjem på urtete og"detox" kur?  :hmm:

 

Miljøgifter er noe dritt...  :logik:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Gjelder dette også stor ørret fisket i fjellområder feks? 

Hvis du vil lese litt om dette , så fant jeg en rapport som omhandler kvikksølv i ulike vann på Hardangervidda: http://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/212189/4712_72dpi.pdf?sequence=1&isAllowed=y Den er fra 2003, og ting endret seg, men kan uansett være interessant å lese. Det er vel sånn at i tillegg til alder, så er hva fisken spiser av betydning. Spiser fisken annen fisk vil den som regel inneholde høyere konsentrasjoner av miljøgifter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Når det gjelder fjellørret avhenger det mye av maten den spiser. I en tynn rasktvoksende bestand som lever på marflo og skjoldkreps blir det ikke så ille. I tettere bestander hvor de store gjerne spiser en god del fisk, f.eks smårøye, ørekyt eller småørret blir det mer miljøgifter. Mengden varierer også selvsagt med mengden miljøgifter som finnes i området. Det som kommer fra nedbør finnes overalt, det som skyldes avrenning fra industri er mer lokalt og sjelden på fjellet. Gammel fisk har gjerne mer miljøgifter enn yngre fisk, stor fjellørret kan bli gammel..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dette gjelder alle fiskespisende arter av rovfisk. 

Gjedde og abbor er utpregede rovfisker som begynner tidlig å spise annen fisk. Men både ørret og røye kan ha (for)høye nivåer i enkelte bestander. 

 

For meg er hensynet til bestanden viktigere enn mengden miljøgifter i fisken.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dette kan jeg ikke noe om.

 

Kan du fortelle mer om "stor fisk og miljøgift" og at disse ikke bør spises?

Som tidligere nevnt er jo dette rovfisk og miljøgiftene akkumuleres. Men noe av hovedgrunnen er at abbor kan bli svært gammel, og derfor også inneholder mer miljøgifter. Store fisk / dyr som ikke har like lang levetid har ofte mindre miljøgifter i seg :)

 

Det viktigste er at man ikke tar ut de store individene. Det dummeste jeg hører er folk som skyter gjedde på våre, gjerne de største, for å tynne ut bestanden.  De store spiser jo MENGDER med ørret :P

Det som er viktig å huske på er at eneste fienden gjedde har er STOR gjedde!! Så for å ikke få tusen små predatorfisk som lever inne i siv og på grunner som lever av fiskeyngel og småfisk, er man avhengig av større fisk som holde bestanden nede.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av UTE avdelingen
   Tove får et par døgn ute i telt. Isfiske, leirbål og dagstur der Huskiene farer over isen. Balsam for sjelen.... helt til....
  • Av UTE avdelingen
   Vinterglede på isen! 
  • Av Espen Ørud
   Etter en vinter som over hodet ikke har samarbeidet så fikk jeg omsider til en tur i teltet igjen. I vinter har det stort sett vært Murphys Lov og stang ut. Enten har det vært uvær, sneras, stengte veier, sykdom, jobb eller annet som har kommet i veien for alle turhelger. 

   Denne halgen klaffet det heldigvis. Været var også spådd sånn passe. Maks vind på 8-9 m/s, minimalt med nedbør og temperaturer på ned til -4 var det Yr påstod på forhånd. De foreslo riktignok minimalt med sol, men vi ville være fornøyd om vi så den i løpet av helgen så det fikk gå. 

   FIkk med meg en kompis og hunden hans som jeg har fått glede av å høste noen ryper for i høst. Til tross for at jeg er allergisk for det aller meste med pels så kommer jeg veldig godt over ens med denne pelskledde skapningen. Såpass at jeg ville la det stå sin prøve med en helg i samme telt. Det skulle vise seg å gå helt greit hva allergien gjelder. 

   Kompis var skeptisk til vintertelting da forrige vinterovernatting var en frysehistorie gjennom 2 netter. Så vi helgarderte og tok han sommerpose i min Hyperlamina Torch. Det skulle vise seg å holde med solid margin all den tid det ikke ble noe særlig mer enn -4 til -6 om natten. Utendørs. Temperaturen i teltet lå nok noe over der med to voksne og en pelskledd varmekilde. 

   For å komme unna det meste av skuterlyd siktet vi oss inn på dette området: https://kart.finn.no/?lng=23.84218&lat=70.26285&zoom=12&mapType=normap

   Det er noe skutertrafikk her når vi kommer ut i mai da reinflytting gjerne foregår noe innenfor her, men enn så lenge så er det så å si umulig å få hørt en skuter i løpet av helgen. 

   Halvveis inn fikk ekvipasjen med hund overta den tyngste pulken:    På kvelden var det klar for noe nostalgi og noe moderne på kokefronten:    Vi prioriterte pastakoking på 111 og sausen i den litt mindre kraftige Omnilite Ti. Det var grei skuring og ingen fastbrenning denne gang. Men det krever litt røring. Maten ble i hvertfall utmerket. Tilbehøret var heller ikke så verst:    Lørdangen var en skikkelig gråværsdag, så det ble prioritert trening med hund og avslapning. PopQuiz på DAB-radio er fast turinnslag på lørdagsformiddagen om det er slik at man ikke er under forflytning. 

   Denne gang ble det hele nydt i chairkittet til Exped i teltet:    Det ble gjort en bitteliten innsats på isfisket på ettermiddagen uten at det ga så mye å skrive hjem om til tross for at det det ble en og annen fisk. Første natten hadde det også vært litt vind, men ikke mer enn at vi sov mer enn trygt. Sporene om morgenen tydet faktisk på at det hadde blåst mer enn vi hadde registrert, men i og med at vi hadde stolt på værmeldingen så var vi ikke spesielt begymret og sov godt hele natten:    Søndagen startet også grått og vi valgte litt hundetrening før jeg satt meg på isen og kompis fortsatte treningen. Det ble etterhvert såpass fint at det ble mer enn middels lunk i teltet og kjøling måtte iverksettes.    Etter hvert ble det riktig så flott både på isen og i teltet: 

   En og annen fisk fikk også kikke på finværet:    På hjemturen gikk det såpass unna på skareføret at vi måtte etablere spoiler på parispulken:    Det går overraskende greit selv med litt høy last når tyngden er lagt i bunn:    Nesten nede på veiene igjen registrerte vi at det antakelig er snø nok til en tur til eller to i år: 

   Så forhåpentlig er Murphy-kvoten oppbrukt for i år og vi kan få til noen fine vårturer fremover... 
  • Av Frilufta
   For tredje året på rad tok Erik og jeg en helg i Engerdal på jakt etter røya. 
   Trivelsfaktoren er høy med mye medbrakte godsaker. Full vinter med 1m is og ingen tegn til smelting i solhellingene. 
   Fisket var, som røyefiske ofte er, ganske håpløst. Men de tunge forholdene på isen for ta litt av skylda for at vi ikke fikk dekket så mange områder som vi ville. 
   Uansett en bra tur i godt selskap og den største fisken veide faktisk 950gr. Ikke dårlig på den sjøen... 


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.