Gå til innhold
DagA

Riktig atferd for "sivil vandrer" i elgjakta

Anbefalte innlegg

Hei, er ny på dette forumet, og har et spørsmål:

 

Planlegger en fottur langsmed Finnskogleden i begynnelsen av oktober, og hører at det er elgjakt på gang. Jeg har ingen erfaring med dette, og lurer derfor på om det er noen som kan gi gode råd til adferd for denne turen? Bør jeg varsle evt. jaktlag langsmed ruta om at jeg kommer? Bør jeg vente med turen til jakta er over? etc.etc.

 

Takker for gode råd.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Du har rett til å bevege deg som vanlig selv om det er jakt. Fargerike klær reduserer risikoen for å bli skutt på ved en feiltagelse selv om det er en svært liten mulighet for at det skal skje. Jeg vil likevel oppfordre til å ta en prat med jegerne hvis du støter på dem. Da får du sikkert vite hvor de befinner seg og hva som skjer. Hvis du ved å ta en bitteliten omvei kanskje unngår å forstyrre et drev så vil jegerne sikkert bli veldig glade. Utgangspunktet er at jakt ikke skal være til hinder for turgåere eller andre brukere av utmarka. Jeg synes at gjensidig hensyn til hverandre er slik det bør være. Jegere flest har ikke noe i mot andre som går gjennom terrenget. Tvert i mot så kan det ofte bidra med å sette dyr i bevegelse og gjøre dem lettere og finne. De vil også sette pris på å høre om eventuelle observasjoner du har gjort av dyr i nærheten. Det er ingen grunn til å vente med turen pga jakt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Utmarka er for alle. Jeg har aldri hørt om at turgåere har blitt utsatt for vådeskudd noen gang ( kan ha skjedd likevel ) , men desverre har det skjedd med jegere. Jeg så for noe år siden ett bilde i en avis  av ett skilt som noen jegere hadde satt opp under elgjakta. "Elgjakt pågår. All ferdsel i skogen er på eget ansvar ". Folk reagerte sterkt på skiltet , og med rette også. For det lå en trussel i skiltet , og det var nok meningen også. For å holde turgåere borte. Jeg har opplevd selv under jakt, en gang på reinjakt , at turgåere kom og skremte dyrene over alle blåner. Men i slike situasjoner , selv om man koker innvendig , er det bare å smile og være høflig.  

Likevel , hvis du skulle møte på elgjegere i skogen , hadde de blitt veldig glad i deg hvis du spurte om hvor de poster , eller hvor de kanskje ønsker du ikke skal bevege deg...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg var en gang på tur med en gruppe speidere i området rundt tv-senderen på  Bokn. Det var midt i hjortejakta og vi skulle ligge i telt i jaktområdet

Jeg ringte til grunneieren og informerte om hva vi skulle ut på, og han satte stor pris på at vi sa ifra.

Vi tenkte mest på sikkerheten for oss selv, men grunneieren tenkt tydeligvis mest på at vi kunne forstyrre jakta.

Det var heldig vis ikke planlagt jakt den helgen så det ble ingen konflikt.

Men godt synlige klær kan nok være en fordel og hvis du, om mulig, innhenter litt info om hvor og når de forskjellige jaktlagene skal ut så burde du være trygg.

 

Jeg har hørt historier om at fjellvandrere har blitt beskutt under reinsdyrjakta og at kula stoppet i steikepanna som lå i ryggsekken.

Ikke sats på at en steikepanne redder deg hvis du blir skutt på. Ingen steikepanner er laget av 15 - 20 mm tykt stål og en turpanne i aluminium blir som et ark papir i møte med en geværkule. Alle som har et minimum av kunnskaper om skytevåpen vet at slike historier bare er tull. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tror du kan gå trygt; er jo ikke ofte man hører at vanlige turgåere blir beskutt? Kan faktisk ikke huske å ha hørt om det noen gang...   Når det er snakk om vådeskudd under jakt er det vanligvis snakk om jegere som skyter hverandre..

Jeg har jakta elg i snart 30 år, og jeg er av den formening at marka er for alle og synes det er helt greit at folk går tur sjøl om det er jakt...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Min erfaring er at dette varierer enormt. Noen ønsker at folk holder seg unna, andre er takknemlige for at folk ikke går mellom posten. Men jeg har til og med hørt en jeger si at det er bare bra med folk som går i skogen, for da beveger dyrene seg mer, og det blir lettere å få dem på skuddhold.

 

Om noen jegere er litt late, eller om det er strategi vet jeg ikke. Men ofte sitter den noen på post der hvor de fleste turfolkene begynner turen. Og da kan man som regel få et inntrykk av hva man bør gjøre.

 

Personlig ungår jeg områder med jakt hvis jeg kan. Mest av hensyn til jegerne.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vurderte å gå deler av leden nå i høst, men droppet det nettopp på grunn av elgjakta. Håper du legger ut en turrapport med startsted, etapper, overnattingssteder etc. her på forumet. God tur.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det må jeg si, god og grundig respons fra et forum som fungerer. Takk skal dere ha!

 

Konsensuset ser ut til at jeg er i min fulle rett til å gå, men at det er lurt å kle seg synlig, og at jaktlag på veien setter pris på å bli varslet hvis mulig. 

 

Ett spørsmål til: Hvordan kommer jeg i kontakt med jaktlag, er de registrert noe sted? Eller tar jeg bare kontakt med grunneier?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kommunen (v/viltnemnda) er vel de eneste som har fullstendig oversikt med kontaktopplysninger om jaktlag, men jeg ville ikke heftet meg med det. Kan bli litt av et detektivarbeid å få oversikt over hvor mange, og hvilke, elgvald du krysser på din vei! Gå bare du, og nyt (na)turen!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Når det gjelder en såpass mye brukt tursti som Finnskogleden må nok jegerne bare finne seg i at det går folk der, og legge opp jakta etter det. Er det fornuftige ansvarlige jegere, og det er de som regel, plasserer de postene slik at Leden er trygg å gå på.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

For å komme i kontakt med jaktlag kan det også være en idé og spørre på den lokale dagligvaren eller bensinstasjonen. Der er det stor sannsynlighet for at du får navn og telefonnummer til noen du kan spørre, eller hvor de holder til.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • Av AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • Av Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: https://www.dagbladet.no/kultur/privat-eiendomsrett-er-elefanten-i-rommet/69692606
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Vebjørn Holmslet Astad

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Litt frå jaktåret 2017
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.