Gå til innhold
  • Bli medlem

Hva har du med deg av mat på helgetur?


Anti

Anbefalte innlegg

7 minutes ago, Tor-Erik-L-77 said:

Vakum maskin er på listen min. Helt genialt å flatpakke hel eller halvfabrikata retter på denne måten. Sjelden jeg tar med mat i orginalpakninger da det ofte tar mye ekstra volum og gir mye ekstra søppel. Bruker heller litt tid med å kose meg på kjøkkenet og rigge klart det meste på forhånd, da er det enklere og varme og mikse på selve turen.

Med vakummaskin så kan man jo i prinsippet pakke ned ferdigknuste egg også? Så slipper man å bekymre seg for eggknusing :) 

Jeg har kjørt 2 forskjellige varianter når det kommer til egg. Det ene er å ferdigsteke omelett i turpanna og vakumpakke. Jeg har en sånn rektangulær turpanne som er akkurat passe omelettstørrelse til 2 skiver. Disse vakumpakkes og kan varmes opp på tur (går mindre brennstoff også). Denne varianten liker jeg best midtvinters når det er sprengkaldt.

Den andre varianten er å riste ferdig "luksusomelett" med egg, væske, krydder, ost, skinke på flasker (helst med stor tur). Og så fryse ned flaskene før avreise. Dermed holder det seg godt noen dager. Denne varianten kjører jeg gjerne når det går an å holde varmegrader i teltet stort sett hele dagen (vårturene på fjellet nordpå når det er lyst hele døgnet så er det gjerne litt god varme i teltet) så en slipper tine opp flasken før bruk samt på pardagersturer sommerstid. 


Tilleggstips @Tor-Erik-L-77 for vakuumering av den typen retter som jeg har lagt bilde til tidligere: Skjær av bunn og topp av en halvannenliters brusflakse og fyll i vakuumposene gjennom dette - da slipper du å få søl på posene der de skal sveises. Jeg fyller også opp posene og lar de så stå i kjøleskapet en stund så retten blir litt mer "trå" (ikke så flytende). I tillegg lar jeg posen henge utenfor kjøkkenbenken når jeg vakuumerer. Disse to "triksene" i kombinasjon gjør at det ike suges væske opp til der sveisen skal være....

(Kan lage videosnutt neste gang jeg lager ferdigretter....

 

Endret av Espen Ørud
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
3 minutes ago, Espen Ørud said:

Jeg har kjørt 2 forskjellige varianter når det kommer til egg. Det ene er å ferdigsteke omelett i turpanna og vakumpakke. Jeg har en sånn rektangulær turpanne som er akkurat passe omelettstørrelse til 2 skiver. Disse vakumpakkes og kan varmes opp på tur (går mindre brennstoff også). Denne varianten liker jeg best midtvinters når det er sprengkaldt.

Den andre varianten er å riste ferdig "luksusomelett" med egg, væske, krydder, ost, skinke på flasker (helst med stor tur). Og så fryse ned flaskene før avreise. Dermed holder det seg godt noen dager. Denne varianten kjører jeg gjerne når det går an å holde varmegrader i teltet stort sett hele dagen (vårturene på fjellet nordpå når det er lyst hele døgnet så er det gjerne litt god varme i teltet) så en slipper tine opp flasken før bruk samt på pardagersturer sommerstid. 

Nettopp! Vakummaskin gir uante muligheter å de koster jo egentelig ikke allverden heller ;) Har klart meg med ziplock poser til nå men må inrømme at det har sine klare begrensninger - spesielt om man lager ting som har mye væske i seg. Med vakum så varer vel også maten endel lenger før den går sur kontra andre metoder hvor det trenger inn både luft og fuktighet.... 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, fravær av luft er en av de klare fordelene med vakuumeringen. Til vinterturer legger jeg de bare nederst i matkassen, da det ikke er kritisk om det skulle bli hull i posen - ting er jo allerede frosset. Om det er såpass varmt at de er tint så er jeg litt mer forsiktig med dem og kan finne på å ha en pose utenpå for sikkerhet, 

Veldig mange av de jeg kjenner som driver med røyking av mat, egenproduksjon av gravlaks osv har vakuumeringsmaskin. De aller fleste har OBH Nordica sin. Det er to utgaver. De fleste har valgt Prestige-modellen som er den dyreste av dem, men fortsatt billig. Dette er også typisk varer som kommer på kampanje innimellom og jeg tror ikke jeg kjenner noen som har kjøpt disse med mindre enn 40% rabatt, så om man vet man skal ha så er det bare å legge inn prisvarsel på f.eks prisjakt.no eller følge med jevnlig på sidene til de kjedene som fører dem.

Vakuumeringsposer/-ruller får du gjerne billigst på Ebay. 10-metersruller har vist seg å være mest økonomisk..

Endret av Espen Ørud
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor godt holder disse vakumposene? Tørrfisk vakumert i biter var kjempelurt, da kan man ha det med uten at resten stinker. Men synes det var i overkant mange som slipper inn luft etter hvert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutes ago, Miamaria said:

Hvor godt holder disse vakumposene? Tørrfisk vakumert i biter var kjempelurt, da kan man ha det med uten at resten stinker. Men synes det var i overkant mange som slipper inn luft etter hvert.

Jeg har opplevet litt ymse kvalitet, men alt jeg har hatt av poser i det siste har vært bra. Jeg har vakuumpakket og frosset røykte og tørkede reinhjerter og har som regel med noen sånne på tur og har da latt de ligge i vakuumposen - Ingen av disse har punktert. Inen av de siste ferdiglagede middagene de siste 5-6 turene heller. Jeg hadde èn rull tidligere som ble litt sprø i fryser og denne kunne lett ryke når den var frossen - gikk over til å benytte den til ferskvarer uten problem i stedet. Dersom du er plaget med luftinnslipp så er det lurt å finne ut av hvorfor - dvs om det er i sveisen eller midt på selve posen. Dersom det er i sveisen så kan det være lurt å rengjøre sveiseelementet så det ikke ligger for mye bøss der - et annet alternativ når det er kritisk er å dobbeltsveise. Noen litt dyrere maskiner har dobbelsveis og gjør dette i èn operasjon. Jeg må flytte posen og sveise en gang til om jeg vil gjøre det på min maskin. 

Et alternativ til er å ofre en ekstra pose når det er kritisk. Jeg vakuumpakket og førs ned Thaisuppe for oppvarming på elvebredden i sommer og da tok jeg ikke sjansen så vakuumerte 2 poser utenpå hverandre for sikkerhetsskyld. 

Alternativt kan du jo vakuumpakke tøyet ditt i stedet for tørrfisken og oppnå samme effekt ;-) 

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 timer siden, Miamaria skrev:

Hvor godt holder disse vakumposene? Tørrfisk vakumert i biter var kjempelurt, da kan man ha det med uten at resten stinker. Men synes det var i overkant mange som slipper inn luft etter hvert.

Kan anbefale deg Lava vakuumaskiner og deres poser. Tysk kvalitet som tåler at kompressoren går i mange timer i strekk...(kanskje ikke aktuelt for de fleste). Har ikke prøvd OBH Nordica og andre som selges, men med vakuummaskiner og poser så får du gjerne det du betaler for har jeg skjønt. Vi har selv en Lava v.100 maskin i mellomklassen. Genial maskin som faktisk fjerner all luft med -0,96 bar. OBH Nordica og de andre oppgir faktisk ikke antall bar de klarer levere over tid og jeg lurer på hvorfor....

http://www.lava-norge.no/produkt/vakuummaskiner/lava-v100premium

En annen ting som er viktig er også at maskinen bør som minimum dobbeltforsegle sveisen.

 

 

Endret av rbhelle
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hundematen lavapakkes og ferdiglaget mat lavapakkes. Sparer utrolig med plass og maten holder seg leeeenge. Ikke bortskjemt med 17 pluss i 2 dager her i indre troms heller, men er det så varmt kan kvalitets vakuumposer graves ned i torva for bevaring i felt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 timer siden, rbhelle skrev:

Er no nesten nabo med Hjerttind Rein, så hva koster en slik pølse som det her? Kanskje jeg kan bli en matgourmet om det bare er å steike denne?

Jeg må innrømme at gurpi blir mest handlet i Finland og Sverige for min del. Der må du regne med 150-200kr for en "pølse" på litt over kiloen. Hjerttind er sikkert dyrere, men garantert verdt det om du ikke har andre "kilder". Det er bare å steike den, hiv den i folie, på panne eller spidd. Det er kjempegreier!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.