Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvilken hund passer meg?


KimTaanevig

Anbefalte innlegg

Hmmm, jeg blir litt bekymret hvis en Jaktgolden tenderer mot en BC.

Mulig jeg må forske litt i stamtavler for å finne en god vanlig golden som både kan være litt sofagris og ha det gøy i på tur i naturen hele året.

Da blir hunden ganske lik eieren:)

 

Kim

Hørtes lurt ut... :)  Som sagt, finn en rase med aktivitetsnivå under deg. Da er sjansen for et godt hundehold veldig bra. Jeg har en lav/middels aktivitetskrevende hund og han trener jeg med i hundeklubben 4 ganger i uka med, konkurrerer innimellom, han har vært på telttur og kløver. Ikke Noe problem å ha han med på lange turer. Så det at en hund krever lite betyr bare at du ikke MÅ alt dette hver eneste dag. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Akkurat. Marsj i seng nøyaktig kl.21.00.... spesielt. Jeg har det på samme måten som deg hjemme. Hunden ligger ofte med hodet på fanget mitt mens jeg spiser. Kikker jeg ned på den da, ser jeg et par øyne som spør pent om å få smake litt :- ) Og det er slettes ikke nødvendig å be hunden gå å legge seg på kvelden. Den slår seg til ro selv når andre i huset slår seg til ro :-) hvis den har fått nok stimuli på dagtid vel å merke. Blir litt feil å forlange at en hund som har vært alene mange timer på dagen, skal være rolig etter et par tisseturer på eftan.

 

Det er viktig å la hunder få lov til å være hund, og å gjøre det som er naturlig for dem. Dette er det viktig at den som vurderer å skaffe seg hund er klar over.

Selv om jeg, Elisabeth-81 og sikkert mange andre ikke enser at hunden sitter å ser bedende på maten vår, er det ikke sånn at alle må godta det. 

Det finnes dem som ikke liker det, og blir brydd av en stirrende hund. Det er fullt mulig å få hunden til å gjøre noe annet. Men da må den få et alternativ som stimulerer hundens natur på lik linje med det å skaffe seg mat. F.eks et godt tyggebein, ei særdeles morsom leke eller egen mat som hunden liker.

 

Vet at noen bare jager hunden bort fra matbordet ved å bruke kjeft, og syns det er merkelig at de etterhvert får en stressa og uharmonisk hund. Hvis du ikke vil at hunden din skal være ved matbordet, må du gi den en sabla god grunn til å finne på noe annet :-) Start isåfall med dette fra hunden er valp. Mat er en av hundens sterkeste drifter.

 

Til deg som skal skaffe deg hund er det et godt råd å sette deg litt inn i hundens natur, og prøve å forstå hvorfor hunder gjør som de gjør. 

Ikke alle gjør dette, og noen får en god hund alikevel. Men du får igjen veldig mye mer av hunden din om du bruker litt tid på å forstå dem. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for mange bra tips.

Jeg tror vi vil prøve å få tak i en Jaktgolden etter gode tips her og mye søk på nettet.

Selv om det kanskje ikke er like populært, tror jeg også vi vil vurdere blandingshund med f.eks litt labrador, golden og setter.

 

Hvis noen vet om gode oppdrettere for Jaktgolden eller til og med kommende kull er jeg interessert. 

 

Igjen takk for all hjelp

 

Mvh

 

Kim

 

Hei

En venninne av meg har jaktgolden og som andre har nevnt her så er det så absolutt en brukshund som trenger mye aktivisering i form av hjernetrim og andre aktiviteter, ikke bare tur. Hun driver med agility og noe lydighet. Bare tur hadde nok ikke holdt for å holde han rolig. Han er mer stresset og avhengig av alternativ trening enn min alaska malamute.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og som noen sier: Huskyen er den eneste sauesikre hunderasen som finnes. Du kan nemlig være sikker på at den tar sau om den får sjansen.

Hehe den var god :) og den kan jeg underskrive. Jeg har tidligere hatt to SH, og begge var sauesikre på den måten. Men det er i grunnen det eneste problemet med SH. I praksis betyr det alltid bånd på hunden når du er ute i naturen, utenom på vinteren. Da er det ingen sauer eller katter el.l. som kan friste til jakt.

Du ser jo på bildet at jeg har BC (Border Collie) og den har vært trekkhund og kløvhund akkurat som SHene var. Han er stor, ca. 30 kilo! Jeg fant han i Sverige, og jeg har inntrykk av at de har større BC der. Ulempen med BC er at de må mye på tur, og gjerne stimuleres til gjeting eller annet. Min har fått lov til å bli pinnehund, og utenom trekking av pulk så syns han at det er jobben. Fordelen er at de er svært lettlært, og kan brukes til trekk og kløv og agility og annet. Jager ikke katter hvis du sier nei. Vår er svært rolig inne i hus, men så har han fått lov å jobbe med pinner og være trekkhund og kløvhund og turhund så mye at han ikke har hatt noe uro innendørs.

Det finnes en mengde gode raser, som alle har noen gode og noen negative egenskaper. En blandingshund kan også være en flott hund, men problemet er da at du ikke vet hvilke egenskaper av blandingen som vil være dominerende. En svoger har hatt flere stk Engelsk Springer Spaniels, og hvis jeg ikke var så fornøyd med den rasen jeg har nå, ville jeg trolig hatt en ESS.

Lykke til med valget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 måneder senere...

Det er en stund siden sist, men jeg tenkte å oppdatere om hvilken hund vi valgte.

Det ble en blanding av Border Collie og Golden Retriver. Vi har hatt han i 8 mnd nå og det er veldig gøy.

Det viser seg at det er med Border enn Golden i aktivitetsnivået:)

Vi har også begynt i Norske Redningshunder noe som både hund og vi syntes er veldig gøy.

 

Takk for alle fine innspill.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott blanding! (hvis man først skal ha blandingshund mener jeg) Mulig jeg er inhabil siden jeg har det samme selv :) Har ikke lest meg gjennom alle postene her, men ut i fra kravene i første post og hva jeg ser på min egen (tispe 2,5 år) tror jeg du har truffet bra. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

eg gikk for ei schæfertispe, den mest forsiktige i kvalpeflokken, og la masse arbeid inn i hundetrening og har nå en hund med akkurat de kvalitetene du ønsker ;-) men den er min ;-)  har brukt og bruker en del tid på å leike hjemsel i skogen, noe som har føt til at hunden altid holder seg innen synsrekkevidden. Anbefaler boka: på tur med hunden av x-en til Lars Monsen. Jo mer tid man bruker på hunden, jo mer former man den. og som ene veterinæren min en gang sa er en bortskjemt hund en snill hund(på kos):-)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utifra kriteriene dine ville jeg helt klart anbefalt deg en Siberian Husky, den trekker, bærer, kan være ute på tur hele året og om du vender den til det kan den sove på balkongen eller i hundehus i hagen når en har overnatting og evt. plassmangel. Den kan selvfølgelig bo ute fast også, men det er vel gjerne mer aktuelt om en har flere hunder.

Så kommer det jo andre individuelle kriterier og behov, en Husky mister pels så her spørs det rett og slett bare hva du selv er interessert i og bedrive av støvsuging og rydding/renhold.

Du skriver at du ønsker at hunden kan gå løs, en kan gjerne ha en hund som kan gå mye løs, men ingen hunder kan ALLTID gå løs. En langline på 15 meter er ett fullgodt alternativ til det vanlige båndet.

Så nevner du katter, vil tro at alle hunder kan være snille med katter akkurat som alle hunder kan være stygge med katter. Dette handler vel egentlig mest om tilvenning og merk mine ord: tilvenning er (alltid) lettere en avvenning, presenter hunden i tidlig alder for de situasjoner, personer etc. du ønsker hunden skal trives i og med. Har du først fått en hund som jager katter, er redd for buekorps i Bergen eller andre teite ting er det ofte veldig vanskelig og rette dette opp igjen.

Det er selvfølgelig mange andre hunder enn Husky som fyller kriteriene dine, men Husky har jeg selv erfaring med og de er jo mildt sagt velprøvd innenfor turliv. Tror vel kanskje også at den slår de fleste raser på allround egenskaper hva friluftsliv angår, pelsen takler alt vær og klima du møter i norden, den er utholden og i stand til og spare på kreftene der hvor mange hunder går hardt ut og "brenner kruttet" for dere er i mål/ved turens ende, den kan tilvennes og bo blanda inne og ute året rundt.

Om du ikke jakter ville jeg uansett unngått fuglehund, det kan sikkert gå greit, men da bør en nok bedrive en god del "oppgavetrening" i tillegg til vanlig lufteturer.

Uansett, lykke til med fremtidig hundehold!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Hei, jeg leter litt etter tips til hund og har omtrent samme bruksområde som beskrevet i denne tråden. Eneste jeg også gjerne vil ha er en egenskap til å si fra når jeg får besøk da jeg bor veldig for megselv er det ikke noe i veien med det, sålenge det ikke blir for mye.

I tillegg til husky og finsk lapphund er jeg litt på tanken om malamute eller svensk lapphund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alaskan Husky, Siberian Husky og Malamute er ingen vakthunder, kan hende de varsler men dette er hunder som ikke avles for vaktegenskaper. Mest sannsynlig blir innbruddstjuvene møtt med en kosevillig hund. Dog noen Siberians kan være ganske sky.

Lapphundene har mer varslingsinstinkter. Er vaktegenskapene relativt viktige for deg ville jeg ha sett på de Belgiske Fårehundene, sunnere bakkropp enn schäfer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
Den 29.9.2015 at 10.33, The Lone Wolf skrev:

Alaskan Husky, Siberian Husky og Malamute er ingen vakthunder, kan hende de varsler men dette er hunder som ikke avles for vaktegenskaper. Mest sannsynlig blir innbruddstjuvene møtt med en kosevillig hund. Dog noen Siberians kan være ganske sky.

Lapphundene har mer varslingsinstinkter. Er vaktegenskapene relativt viktige for deg ville jeg ha sett på de Belgiske Fårehundene, sunnere bakkropp enn schäfer.

Noe spesielt vaktegenskaper er jeg vel egentlig ikke ute etter. Men å få et lite varsel om det kommer folk er en bonus som kan være kjekk i en god turhund,  som blir hovedtrekket jeg er ute etter.  Har lest meg opp en go del på malamute og sibirsk husky,  jeg liker huskyen pga intellektet men er usikker på om det er noe utfordrende å ha bare en av disse... Er de veldig avhengig av flokken? Blir de urolige og nervøse av å ha hundegård alene, selv om det er det den blir vant med? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har ikke jeg hatt Malamute (ennå!), men de kan hende varsle litt med boff. Samme med Siberian Huskyen min som gjorde det. Også min Grønsky (Grønlandshund-Siberian Husky) varsla, faktisk ganske bestemt - men lurte hun en gang til å tru jeg var en anna og så kom fort mot hun og da pilte hu i hundehuset :-D Det vil nok variere hvor mye de varsler. Men ofte levde de polare hundene med menneskene som var nomadiske og da blir ikke territoriale egenskaper så utvikla, dessuten var avlen også retta inn på sosiale egenskaper da de ofte ble brukt som leikekamerater for barna. De er også ganske flokkorienterte, men det betyr ikke at de kan være aleine ei tid. Men de fleste hunder uansett rase vil ha mer stimuli sammen med en anna hund framfor å stå aleine i en hundegård hele dagen. Men alt går på tilvenning, generellt sett (det finnes individer som takler aleinetid dårligere enn andre). Både Huskyen min og Grønskyen min takla aleinetid  ok, spesielt Huskyen min da han var en litt distingvert og tilbaketrukken herremann som ikke innledet seg mye til selskapslivet :-)

Vil du ha en rase som er litt mer stabil innen varsling, generellt sett har mer tendens til å varsle, så er ikke de polare spisshundene kjent for vaktegenskapene sine sånn generelt snakka.

Som en hovedregel vil jeg si at alle spisshundene kan ha noen utfordringer med å ha løs, de absolutt fleste har stor jaktlyst av de nordiske og polare. Ene Buhunden jeg hadde streifa, Huskyen jeg hadde var veldig på lukt og spor, Buhunden jeg lufter innimellom nå er hekta på musejakt og det driver hu med mens vi går eller når vi stopper opp, eller så er det ekorn eller skogshøns (på tide at Buhunden får status som jakthund her i landet, som feks treskjeller) eller anna. Buhund kan ha noen av egenskapene du er ute etter også, de varsler, har god pels, god fysikk, er nok den mest allsidige brukshunden av de norske rasene hvor både gjeting, jakt, døvehund og narkotikahund(i England) er noen av bruksområdene. Den er trist nok i fare for å bli utrydda, Gråhunden er den eneste som ikke er i fare for det av de norske rasene. Noen sier Malamute ikke er like ivrig til å stikke av som Siberian Husky, men jeg tar det med en klype salt. To klyper for den saks skyld. Grønlandshund jakter mer på syn enn lukt, men ingen regel uten unntak. Grønskyen min var enklere å ha løs enn Huskyen min, kan være pga kjønn; Grønskyen var tispe og Huskyen hann. Her er også individuelle forskjeller. Ikke sikkert de stikker av med en gang de er løse, det er ikke slik at de ønsker å stikke av fra deg (flokken) - men lukt av dyr kan være veldig stimulerende for disse og instinktene sier at det er greit å jakte:-)

Detta ble et helt lite foredrag ;-) Håper du fikk svar på noe av det du lurte på her!

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...

Ser det nevnes at SH er glad i sau:p hvordan er de på feks reinsdyr? Vurderer å kjøpe en SH, som familiehund og turkamerat på alskens fjell og fisketurer. Men her i finnmarka er det mye rein. Vil SH sikre pinnekjøttet for de neste årene hvis den ser rein?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, ViktorS skrev:

Ser det nevnes at SH er glad i sau:p hvordan er de på feks reinsdyr? Vurderer å kjøpe en SH, som familiehund og turkamerat på alskens fjell og fisketurer. Men her i finnmarka er det mye rein. Vil SH sikre pinnekjøttet for de neste årene hvis den ser rein?

En hver rase kan trenes opp til ditt bruk og ønske. Men man må ta utgangspunkt i hundens drifter og egenskaper og ta det derfra. Litt hardere å trene IPO med en setter enn en mer førerorientert hund for eksempel. Men så er det jo store individforskjeller på hundene også. 

Hva med Islandsk Fårehund eller Finsk Lapphund? Finnen er super familiehund om du har barn. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har lest flere plasser at Siberian Husky kan være problematisk å ha løs dersom det er beitedyr i området. Her er en side som beskriver problematikken: http://www.siberian-husky.net/om-rasen/

Som regel er siberian huskies vanskelige å ha løs da de vil jage og evt nedlegge et bytte selv. Dette gjelder husdyr og vilt. Polarhunder får sjeldent delta på saueavvenning med elektrisk halsbånd. Dette for å unngå å skape falsk trygghet hos polarhundeierene, da man mener at man aldri kan stole på en polarhund når det gjelder sau. Båndtvangen finnes for å beskytte både vilt og husdyr, og bør overholdes av alle hundeeiere enten de har polarhund eller en annen rase. Fordi en siberian husky på jakt kan være særdeles vanskelig å kalle inn bør man være ekstra påpasselig i sommerhalvåret slik at den ikke kommer seg løs i områder der husdyr beiter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

45 minutter siden, ViktorS skrev:

Ser det nevnes at SH er glad i sau:p hvordan er de på feks reinsdyr? Vurderer å kjøpe en SH, som familiehund og turkamerat på alskens fjell og fisketurer. Men her i finnmarka er det mye rein. Vil SH sikre pinnekjøttet for de neste årene hvis den ser rein?

SH er en veldig krevende hund. Du kan aldri slippe den og den krever mye mosjon. Blide og lekne er de, men leken kan være litt voldsom. Vi har også i familien erfaring med Berner, han var lett å dressere gikk alltid pent ved foten med slakt halsbånd og kom bestandig når han ble ropt inn. Det går ikke med SH. Den trekker med en gang du drar på tur. SH er en fin familiehund for en familie som driver aktivt friluftsliv sommer som vinter. Gjerne med hundekjøring gjennom en klubb. FMT.jpgVanligvis er den ikke noen vakthund, men da det kom en til i familien, lille My, skjedde det noe, da ble Fenris skikkelig vakthund, og til å være SH er han diger. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Har 2 huskyer, hvor tispen er halvt Sibir. Faren var renraset Sibir og har tatt rådyr i den lokale skogen. Rein er litt større men da også et hjortedyr. Jakt lysten går stort sett på alt som beveger sig fra mus til elg, selv små biller og edderkopper kan være spennende. Tispen har absolutt den største jaktlysten etter alt som beveger sig. For tiden er ekorn svært interessante.

Ved mye oppdragelse kan jeg godt sykle forbi sau i innhegnet innmark med huskyene foran syklen - såfremt sauene står stille. Flykter de rundt i alle retninger slår jakten inn!!

Selv om hytta er på kanten av et villrein område har vi ikke truffet noen ennå, men jeg er ikke i tvil om at opphisselsen vil bli stor. Derfor er de alltid bandhunder - også for at de skal gjøre nytte som trekkhunder.

Elgen

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 timer siden, ViktorS skrev:

Ser det nevnes at SH er glad i sau:p hvordan er de på feks reinsdyr? Vurderer å kjøpe en SH, som familiehund og turkamerat på alskens fjell og fisketurer. Men her i finnmarka er det mye rein. Vil SH sikre pinnekjøttet for de neste årene hvis den ser rein?

Sau og reisndyr er som det samme å regne. Du må påregne at det kan bli vel mye pinnekjøtt til middag om du gir den sjansen ja ;) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

TS. Tror du gjør lurt i, å unngå raser som har mye jaktblod i seg. Og de fleste som er annbefalt her, er enten jakthunder, eller polare hunder. Jaktinstinket kan varriere innen begge katorogier, men jeg ville værken satset på polare hunder, eller jakthunder, hvis hunden skal kunne gå løs. Er det et brukbart jaktinstinkt, vil alltid hunder forsøke å finne vilt. Selv med en godt dressert hund, blir det bare mas, da hunden alltid vil søke ut hvis den finner "godlukt".

Finn en rase som hvor jaktinstingtet er så "utvannet", at dette ikke blir et problem. Har ikke noe godt forslag. Men en mulig hund kan være "Risensnauser". Den har lite jaktinstinkt, bærer 1/2 kroppsvekten i kløv (med trening, lett terreng) og bra trekkhund. Tøff nok, men det fikser du med din erfaring. Ellers er jo Golden, et ok valg. Bakdelen for begge , er vel vinterstid. men det går ann å "fikse".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, ViktorS skrev:

Ser det nevnes at SH er glad i sau:p hvordan er de på feks reinsdyr? Vurderer å kjøpe en SH, som familiehund og turkamerat på alskens fjell og fisketurer. Men her i finnmarka er det mye rein. Vil SH sikre pinnekjøttet for de neste årene hvis den ser rein?

Er vel ikke så mye rein der, men ca 6 tusen sau.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.