Gå til innhold
Thor85

Fisketips til nybegynner

Det er 1449 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Hei!
Jeg har blitt interessert i fisking i det siste, men har ikke noe utstyr.
Jeg har fisket en del i sjø før. Vi har en liten båt jeg er ute med av og til, men har bare lånt utstyr da.
 
Jeg kunne tenkt meg å fiske litt i ferskvann også. Prøvde å se etter stang som kunne brukes i sjø og vann, men fant vel ut at det var best å kjøpe en for hver?
Har ikke noe spesiellt budsjett egentlig. Er nybegynner så har ikke tenkt å kjøpe det dyreste på markedet, men ønsker noe jeg kan ha lenge og ikke føler jeg trenger nytt utstyr etter 2 år.
 
Ser et slikt oppsett greit ut?
Ferskvann:
~9-10' stang i 4-5 deler, ~3-15 g?
2500 snelle (eller er 1500 nok?)
0.12 fireline (eller er det greit nok med mono snøre?)
 
Shimano Beastmaster CX STC 240/270L, 3-14g 1199,- på skittfiske. Greit for mitt bruk eller bør jeg kanskje kjøpe noe billigere? Eventuelt Wild Wing 944 L 3/15g til samme pris. Hva er forskjellen på disse stengene?
Daiwa Exceler TSH-DA 2000 799,-. Grei snelle? Var og tok på denne litt hos XXL og den virket ok. Ser den kommer med 2000 og 2500 spole.
Jeg ser mange anbefaler Shimano, men er de mye bedre enn Daiwa? Hvilken Shimano bør jeg gå for isåfall. Det er jo så mange forskjellige.
 
Jeg ser at stengene kommer med en tube for transport, men det ser ikke ut som det er plass til snelle på stangen. 
Er det meningen at en tar av snellen hver gang en går på tur?
Aksjon på stangen har jeg ikke peiling på. Er hva en velger her bare opp til hva en selv liker?
Kan jeg ta en slik stang med ut i sjø også hvis jeg skulle få meg meg damen ut en gang eller er det fare for at den knekker med en stor fisk? :)
 
Sjø:
~9-10' stang, ~10-40 g?
4000 snelle
0.17 fireline?
 
Tenker da å bruke denne fra land og båt. Den er vel ganske lang for båt, men det går vel ok?
Er vel greit å ha litt lengde når en står på land. Har litt erfaringer med å sitte fast i tang..
Bør denne også være i flere deler eller er 2 vanlig?
Er denne pakken grei, eller bør jeg legge ut mer?
Skjult lenke - logg inn for å se den
Er max 40g for lite eller helt vanlig? Mener å huske jeg har brukt 60g sluker før, men kan være feil.
 
 
Siden jeg ikke har noe utstyr fra før trenger jeg vel noe tilbehør også. Håv, bag, sluker, svivler(?), kniv for sløying?
Noe jeg glemmer? Noen tips til hva jeg bør se etter når jeg kjøper dette?
 
Trenger jeg dupp for ferskvann? Er dupp bare for når man fisker med mark? Hva fisker en isåfall etter da?
 
Hvilke sluker trenger jeg? Jeg har bare brukt sluker som ser ut som en liten fisk før (for torsk, lyr etc)... som disse: Skjult lenke - logg inn for å se den
Men jeg ser jo at det er jo utrolig mye utvalg her. Jigg, spinner, wobbler +++. Blir litt forvirret av alle mulighetene.
 
Langt innlegg med mye spørsmål, men håper noen kan hjelpe litt :)
 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

mitt tips til saltvann vil bare være og kjøpe en billig stang på europris eller slikt, varer noen år og funker bra til saltvann. selv bruker jeg bare monosen på saltvann. da med tanke på pilking ikke kasting.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei! :) De stengene og snellene du nevner er veldi bra utstyr! Daiwa er ikke mye dårligere enn shimano men mindre vanlig virker det som. Frontbrems er som regel jevnere enn bakbrems på en snelle.

 

Fireline har høy bruddstyrke men tåler lite slitasje, så om du skal fiske i elv eller et sted hvor du kommer i kontakt med steiner ville jeg valgt monofilament. Selv bruker jeg bare monofilament nå og da velger jeg myke snører foran bruddstyrke, da slipper du at det kveiler seg så mye gjennom ringene (minne).Så langt er mine favoritter blant monosenene Trilene xl 0,22 mm (rød spole) og sufix duraflex. En god slukknute f.eks. dobbel slukknute er viktig siden knuten er svakeste punktet på et snøre.

 

Ei stang med slukvekt 3-15 gram betyr at du kaster best med sluker/dupp som veier innenfor disse tallene. Skal du bruke dupp bør du kanskje gå litt opp i kastevekt og dupp brukes til markfiske. Noen bruker også dupp med flue, enten foran eller bak duppen og sveiver sakte inn. Dupp brukes til flere arter som feks ørret og abbor.

 

De aller fleste stengene som selges i dag er laget av karbon, mens noen er bygget av en kombinasjon av glassfiber/karbon som f.eks. Ugly stik. Glassfiber er slitesterkt men tyngre enn karbon. Reine karbonstenger er veldi sterke og det er som regel ikke fisk som tar knekken på disse men f.eks. riper, sår og hakk, gjerne etter at den har ligget på steingrunn eller lignende.

 

Du trenger kanskje håv hvis du mener det er nødvendig for å lande fisken. Bruker ikke dette selv bortsett fra ved laksefiske og i vann jeg vet det er stor fisk. En bag kan sikkert være greit. Kniv må du ha! Sluker kan være så mangt men helst innenfor kastevekta til stanga. Jeg bruker mye 7-12 grams spinnere av merkene mepps og droppen etter ørret og røye. I mørket kan det være lurt å bruke helt svarte sluker fordi fisken merkelig nok ser disse best (kontraster mot himmelen?) Jeg kan ikke bekrefte det siste, men det er effektivt. Bruk hurtigkobling mellom snøre og sluk for å forhindre for mye snurr på snøret når du sveiver inn. 

 

Ellers støtter jeg Stig Erik Olsen i det han sier. Mange spørsmål og sikkert noe forrvirrende svar, men jeg håper det kan være til litt hjelp! :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 1449 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Erik Haaland
   Langtur denne helgen fra Stavtjørn til Stavanger Turistforening sin hytte på Støle. Sol, knusktørt og mer multer enn folk på turen innover - men jeg noterte at Helseministeren hadde vært på besøk for noen dager siden, bevis godt nok på at det er god helse å gå turen. Det gikk 4,5 timer inn med en liten pause på stølen Hommi. 
   Skjult lenke - logg inn for å se den. 

   Returen på Søndag gikk ned Søre Kvitladalen til STF hytta på Kvitlen (denne må dere besøke en gang!!), opp Nordre Kvitladalen til Hommi og så tilbake til Stavtjørn, totalt 35km begge dager og 10 timers trav, så det brant godt under føttene vel fremme ved bilen. Men turen tar jeg gjerne igjen!
   Skjult lenke - logg inn for å se den Fin start ved Stavtjørn  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Elva til venstre renner ned til Barbuvannet  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Vakre Hommadalen  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Hommi  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Hovlandsstølen til venstre   Skjult lenke - logg inn for å se den STF hytta på Støle  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Kjentfolk på besøk   Skjult lenke - logg inn for å se den Søra Kvitladalen  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Reine Amazonas, bare litt mindre vann....  
      
      
   Skjult lenke - logg inn for å se den STF hytta på Kvitlen  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Opp Nordre Kvitladalen  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Hadvardhomtjørna på høyre side  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Siste innspurt
  • Av Barflea
   Skal på tur til Iungsdalshytta tidlig i Juli. Er det noen som har tips om fiskemulighetene der? Jeg fisker helst med flue, men også med haspelstang.
  • Av Barflea
   Hallo. Skal i bryllup i Bergen neste helg og hadde tenkt å kombinere dette med en natt i telt og litt fisking. Kjører fra Trondheim og over Sognefjellet. Noen som har tips om en fin plass for disse aktivitetene? Jeg må i hvert fall kjøre til Sognefjell før jeg camper. Jeg fisker helst med flue, men er ikke fremmed med å kaste med slukstanga også.
  • Av Siw
   Jeg skal besøke min mor i Tønsberg til uka og hun kunne gjerne tenke seg å være med meg på et par dagers fiske/telt tur. Hun kunne også tenke seg å være i sopp område for å se om det er noe å finne nå. Problemet er at vi må kunne kjøre til telt plass da min mor er litt handicappet og jeg må da alene styre med tyngre telt utstyr. Vi kan kjøre ca et par timer fra Tønsberg. Er det noen som har gode tips om turplass ved et fiskevann?
  • Av Dutton
   God kveld! 
   Meg, min hund og vår gode venn Alex skal på fjellet 26.07 - 29.07.  Vi skal gå fra bortelid - Gaukhei - josephsbu - bortelid. Det vi lurer på er om noen vet om noen gode fiskevann i området rundt disse plassene? Er mange vann rundt områdene vi kommer til å campe og vi har alle 3 masse energi til å bevege oss litt ekstra om det betyr bra fiske. 
   Håper noen har noe å komme med, eventuelt fangst rapport med bilde ☺️ 
    
   - Steffen 
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.