Gå til innhold
kimar

Makk i Ørret

Anbefalte innlegg

Hei jeg er ganske ny på friluftsliv og fiske og jeg har et spørsmål som jeg lurer veldig på.

Jeg har fisket noen ganger i Kliefjorden i Evje og har blitt fortalt av lokale at det kommer makk i

ørreten når den har ligget et par dager. Dette høres ikke noe serlig ut.

Er dette farlig? For jeg mister veldig lysten til spise fisken når jeg hører slikt.

Og vis en fryser fisken vil en da ta livet av makken?

Håper noen kan svare meg på dette da jeg har slitt med og finne info om dette.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er ikke farlig å spise fisk som er infisert av makk. Men er angrepet hardt ser den ikke spesielt appetittlig ut. Marken drepes ved frysing, steking og koking.

Sushi av slik fisk ville jeg holdt meg unna.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Åfryse fisken vil nok kverke makken. Fikk en kanon flott ørret en gang på litt under kg. Under sløyinga oppdaget jeg svære cyster på innvollene, hadde utrlig nok 3g dekning og googlet hva dette kunne være. Fisken gikk rett i jorda etterpå da jeg fant ut at det var snakk om måkemark(bendelorm) :sick: .

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Makk i elvefisk er dessverre vanlig i elvene i Agder. Denne makken/spolormen ligger i en syste/kapsel/klump inne i buken på fisken. Så lenge man sløyer men en gang og fjerner denne makklysa, kan man spise fisken. Men det er ikke så veldig appetittelig. Om fisken blir liggende uten å sløyes, kryper denne makken ut av kapselen og ut i kjøttet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takker for svar! Ja jeg sløyer alltid fisken med en gang.

Er desvere ikke så kjent med va som skal hvere og ikke hvere i fisken tenker da på syster/klumper og lignde.

Men prøver alltid og hvere  forsiktig slik at jeg ikke stiker hul på noe når jeg sløyer.

Etter det jeg forstod på han jeg pratet med så var makken i kjøttet?

Men da kan det hvere at han ikke sløyer fisken med en gang da makken kommer ut i kjøttet?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Åfryse fisken vil nok kverke makken. Fikk en kanon flott ørret en gang på litt under kg. Under sløyinga oppdaget jeg svære cyster på innvollene, hadde utrlig nok 3g dekning og googlet hva dette kunne være. Fisken gikk rett i jorda etterpå da jeg fant ut at det var snakk om måkemark(bendelorm) :sick: .

Det finnes to typer mark som forekommer i fisk. 

Bendelorm og kveis.

Bendelorm lever i dyrenes mage og tarm og formerer seg ved å slippe enkle ledd ut gjennom endetarmen. 

Skjult lenke - logg inn for å se den

En annen mark er den som kalles kveis.

Skjult lenke - logg inn for å se den

Kveis i saltvann har en livssyklus som involverer fisk, sel og måke. I ferskvann går mark ofte fra måke, via hoppekreps og stingsild, ørret og røye.

Skjult lenke - logg inn for å se den

Skjult lenke - logg inn for å se den

post-4220-0-17424500-1403216039.jpg

post-4220-0-91461600-1403216057_thumb.jp

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk REs for mye info og bilder. Merker at jeg mister lysten til og spise ørret nå. Men det står jo om kveis i wikipedia som REs lagt til at den skal

også fines i muskulaturen og da er den jo i kjøttet uansett?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.