Gå til innhold
  • Bli medlem

Perfekte turbil ?


Anbefalte innlegg

En liten bobil (såkalt bybobil) kan være en ypperlig turbil. De er små nok til å ta seg frem også på smale og svingete veier, og de gir deg friheten til å overnatte behagelig overalt, også over lengre tid. Det er flere frilufts - og opplevelsesinteresserte som tar et friår eller to og farter land og strand rundt i slike biler, og bruker den som utgangspunkt, eller basecamp om du vil.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Den siste der har vel enda mindre sikkerhetsutstyr enn min turbil... Mitsubishi L300 1997 modell, snart rullet 400 000 km, pr i dag importeres det intet til Norge som kan sammenliknes med denne på anvendbarhet (lasterom på 220 cm i bunn - 170 ved taket, høyde ca 150 cm  og 5 seter), driftssikkerhet (finnes ikke så og si ikke noe elektronikk som ikke kan fikses med tape og nye ledningsbiter - samt at eneste feil ved forrige Eu-kontroll var manglende lyd i hornet.), bakkeklaring (her kan girkasse og eksos skiftes ved hjelp av to paller under hjula på den ene siden, og en fullvoksen mann kan godt overnatte under.). Framkommelighet - 4wd + lavgir tar seg fram der det er lovlig.

Har anmodet Mitsubishi Norge om å se til å få MMC til å se til lage en ny versjon, men det er visstnok noe sikkerhetskrav og utslippskrav som er i veien... (Det finnes riktignok noen med airbag, men altså... det er fremdeles lykteglassa som beskytter beina.) Så tips til erstatter når sikkerhetskrava i heimen øker er velkomne. 

Bildet 1 viser bilen pakket for vinterkurs i speideren, mener det er 4 eller 5 pakkede parispulker som er stablet, fiskestangrør oppe til venstre. Foraformdunk med sand til høyre for bedre vinteregenskaper. "Arbeidslys" for pakking og de som kjører bak med langlys på. 

L300 inne.PNG

L300.PNG

Endret av ASI
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I L300 er det trepunktsbelter på alle 5 setene... akkurat det var muligens hakket over normalen i 1997. 

 

Nå skal det sies at det går an å dra på tur med små biler også, vi klarte på forunderligvis å få 5 personer inn i denne - samt 4 sekker (lå en sekk på toppen i pulken) og kjøre 40 mil, men det var da man var unge, og ikke hadde bedre vett, men vi kom oss fram og tilbake. Det er nok likevel mye av grunnen til at jeg aldri har hatt noe mindre enn en stasjonsvogn og aldri uten hengerfeste siden. 

Suba.PNG

  • Liker 2
  • Hehe 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

36 minutes ago, SteinarL said:

Vi kjøpte fjellbobil (bybobil) i sommer. Åpnet opp for mange nye turmuligheter, kjekt å ha en liten hytte med til basecamp. Som f.eks i Leirskardalen opp mot Okstindan

IMG_0039.jpeg

Ah - jeg har en drøm om å skaffe meg en slik en gang... :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

55 minutter siden, SteinarL skrev:

Vi kjøpte fjellbobil (bybobil) i sommer. Åpnet opp for mange nye turmuligheter, kjekt å ha en liten hytte med til basecamp. Som f.eks i Leirskardalen opp mot Okstindan

IMG_0039.jpeg

Fjellbobil er skikkelig luksus. Har "bare" en Caddy selv, og får låne en fjellbobil en gang i blant. Caddyen er fin til alt mulig hverdags og  tur, men på vinteren blir det fort litt trangt om liggeplassen når det er både pulk og ski med på tur. Og så gjør det jo godt å skru på gassvarmen i bobilen på kalde vinterdager, steike litt egg og bacon og gå rett ut på tur. 

1407091101_20171119-Bilde19_11.2017110638.thumb.jpg.4fc9a8ca56a8a0ad11781b00a4621e8f.jpg

Absolutt en god basecamp for toppturer og en og annen tur i en skibakke om vinteren. 

IMG_1849.thumb.jpg.5f46cedae24b15d1f1a364bdcc561abb.jpg

God plass i Caddyen på sommeren. Flatt gulv, kroker for stangtuber og klær er et must. Ellers lite innredning siden bilen skal brukes til alt. NB: må gjøre noen grep i slike biler for å sikre god ventilasjon om en sover bak.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 minutter siden, fjellkaren skrev:

@Jan Erik Hansen, flott innlegg. Hva gjør du for å sikre god ventilasjon  når du sover i bakrommet? Vurderer å skaffe meg noe slikt til sommeren.

 @SteinarL, ser skikkelig bra ut med en slik doning. Hvor kjøpte du bybobilen?

Godt spørsmål angående ventilasjon. Jeg vurderer å sette inn en skikkelig ventil litt diskre et sted i lasterommet (type som er på bobiler). Har som regel dør på gløtt om det ikke regner for mye. En annen løsning er å ha en slik vindlist over vinduene foran, og så ha vinduene litt på gløtt på natta (dårlig forklart). 

Beste er å installere ventiler slik som på bobiler, men vil jo selvsagt måtte skjæres hull i karosseri, noe som kan påvirke salgsverdi. 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her finner man mye til vw blant annet til få døren holdt på gløtt https://www.brandrup.de/de/brandrup-produkte/volkswagen-zubehoer/vw-fahrzeug-innen/vw-air-safe/

Skal være mulig få i siderute i pleksi med ventil som er på camping versjon av Caddy, slipper man skjære i chassi 😊

Edit: fant ruten: https://www.brandrup.de/de/brandrup-produkte/volkswagen-zubehoer/vw-fahrzeug-innen/flyout-moskitonetze-vw/flyout-moskitonetz-vw-caddy/

Endret av KimH
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

37 minutter siden, fjellkaren skrev:

@Jan Erik Hansen, flott innlegg. Hva gjør du for å sikre god ventilasjon  når du sover i bakrommet? Vurderer å skaffe meg noe slikt til sommeren.

@SteinarL, ser skikkelig bra ut med en slik doning. Hvor kjøpte du bybobilen?

Vi kjøpte hos Bobilsenter Namsos avd Bodø

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 hour ago, fjellkaren said:

Hva gjør du for å sikre god ventilasjon  når du sover i bakrommet? Vurderer å skaffe meg noe slikt til sommeren.

 

Hvis du kjøper ny varebil, finnes det noen modeller som har en smart løsning som ekstrautstyr: På min Expert har jeg sidedør med store vinduer på begge sider, og i disse vinduene er det innfelt et mindre skyvevindu som kan åpnes og lukkes, og det gir mer enn nok lufting, og jeg kan også regulere hvor stor åpningen skal være. Det var ikke så kostbart å få det ekstravinduet.
Det er viktig med god lufting, varerommet er forbausende tett.

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bestemte meg sist jeg byttet bil, for at jeg ikke ville betale ekstra for seter jeg ytterst sjelden brukte – og da var det strengt tatt andre som hadde behov for å sitte på, ikke jeg som hadde behov for å ha noen med, på en måte. Så jeg begynte å se på varebiler. Det ble en VW Touran varebil, det har jeg ikke angret på, men mange ganger har jeg vært sjeleglad for at jeg gjorde det. Den er mindre skranglete enn mange varebiler, er som å kjøre en "vanlig" bil. Men jeg har plass bak (akkurat, så passer nok dårlig for lengre folk) til å sove, og det er helt slutt på å kjøre rundt med baksetet liggende ned og masse bagasje som vil ende i bakhodet om jeg kræsjer. Eneste aber er at den ikke var å få med firehjulstrekk, men det har jeg egentlig klart meg greit uten. Skjønner egentlig ikke helt hvordan jeg klarte meg med bil uten varerom. 😂

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 minutter siden, tubbs skrev:

Ja, bytt ut alt det elektriske, gå igjennom hele bilen og bytt mye så blir en Land Rover helt grei 🤣

😂 jeg hadde en slik en (uten teltet) og den var jo latterlig enkel å fikse opp. Er jo som om bilen er bygget av legoklosser. Går så fint så. Bare å kle seg godt på vinteren 😂 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Står ikke noe skiltnr så vanskelig sjekke om er godkjent, foretatt rammebytte så må godkjennes her til lands men er det Tuv godkjent så går nok den igjennom.

Krav til varebil jmf Forskrift om krav til kjøretøy https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1990-01-25-91

§ 1-2.Nærmere bestemmelser om definisjon av varebil.

1. For at bil skal kunne klassifiseres som varebil, må den i tillegg til de som er nevnt i § 1-1, oppfylle følgende krav
1.1 Godsrommets lengde skal være minst 1 m og dessuten minst 50 % av avstanden fra innvendig forkant av frontvindu til bakre begrensning av godsrom/lasteplan. Lengden skal måles fra et vertikalt plan lagt vinkelrett på bilens lengdeakse gjennom bakre punkt på beskyttelsesveggen i halve veggens høyde, uansett veggens form og plassering. Avstanden måles horisontalt fra dette plan til innerkant av bakdør eller bakvegg. Det skal ikke måles til/fra eventuelle vinduer eller i utsparinger i beskyttelsesvegg eller bakdør.
1.2 Lukket varerom skal ha minst en dør.
1.3 Største nyttelast fratrukket vekt av fører og vekt av de passasjerer som bilen er godkjent for (vekt av hver person settes til 75 kg), skal være minst 150 kg og dessuten minst halvparten av bilens tillatte nyttelast.
1.4 Varebil med tillatt totalvekt 2 200 kg eller mindre klassifiseres som varebil klasse 2 dersom det er mulig å plassere et kasseformet kolli i godsrommet med høyde 1,15 m, bredde 0,75 m og lengde lik halvparten av godsrommets lengde. Kolliet skal ha vinkelrette hjørner, og forutsettes plassert parallelt med bilens lengdeakse. Kassens høydemål forutsettes plassert parallelt med bilens høydemål. Kolliet tenkes oppbygd inne i godsrommet.

2. Bestemmelsene i nr. 1 trer i kraft 1. mars 1972. Se dog unntakene nedenfor.
2.1 Nr. 1.1 første punktum trer i kraft 1. juli 1978
2.2 Nr. 1.4 trer i kraft 1. september 1981. Bestemmelsene gjelder også for motorvogner som omregistreres til varebil fra annen kjøretøygruppe etter denne dato.

Se og : https://www.vegvesen.no/kjoretoy/Kjop+og+salg/import/Kommersiell+import+av+kjoretoy/Enkeltgodkjenning

For mer informasjon: Godkjenning av varebil med en og to seterader (kl. 1 og 2) med avgiftsklassifisering.pdf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min perfekte turbil:
- Svært god sittekomfort, perfekt til lange kjøreturer til/fra. Også kjekt når man er gåen i beina og kroppen etter en lang gåtur med tung sekk.
- God bagasjeplass til sekker og utstyr og enkelt å hive kajakken på taket. Til nød, akkurat lang nok til å sove i, om man legger ned baksetet.
- Morsom å kjøre på svingete veier, og sterk motor som gjør at man ikke er sinke i trafikken.

AR159.jpg.c436dadb59c68de72afd3962bcf6fa9f.jpg

Men skulle gjerne hatt råd til en slik bybobil også :p

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Gittiamo skrev:

😂 jeg hadde en slik en (uten teltet) og den var jo latterlig enkel å fikse opp. Er jo som om bilen er bygget av legoklosser. Går så fint så. Bare å kle seg godt på vinteren 😂 

En god kompis er både oppretter og bilmekaniker og jobba i mange år for Billia som solgte
Land Rover (og fiksa de)
Han ville heller ha aids enn Land Rover !
 

  • Hehe 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.