Gå til innhold
  • Bli medlem

Du ser en bjørn - ville du varslet?


Kjell Iver

Varslet om bjørn  

62 stemmer

  1. 1. Du observerer en bjørn fra bilen - hva ville du gjort?

    • Kanskje tatt bilde av sporene og ellers holdt opplevelsen mest for meg selv
      28
    • Tatt bilde av sporene og fortalt om det, men ikke fortalt hvor det var
      27
    • Tatt bilde av sporene og varslet myndighetene/politi
      7


Anbefalte innlegg

Jeg leste en artikkel i vår lokalavis om ei dame som observerte bjørn. Hennes varsel alarmerte myndighetene slik at jaktlaget straks var på sporet. Det er sporsnø enda her.

 

 

 

Rovviltkontakt Lars Farbu hadde ikke tid til å snakke med avisa akkurat nå, men et fellingslag er mest sannsynlig akkurat nå ute for å spore bjørneobservasjonen.

Etter at en bjørn tok en simle i like sør for Litjhjortskaret i Grane kommune mandag denne uken, ble det gitt fellingstillatelse på bjørn i Grane og Brønnøy kommuner. Fellingsvedtaket gjelder fra og med 29. april til og med 5. mai.

 

Jeg har selv gått meg på Jerv en gang - og alskens spor har man da sett, men bør man egentlig varsle om slike observasjoner? Kanskje vente noen dager? Jeg er usikker - hva mener dere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Nej, självklart inte. Däremot skulle jag kunna tänka mig att varsla om björn på en helt annan plats. Dels för att avleda uppmärksamheten, dels för att reta jägarna och diverse myndighetspersoner som inte heller tycker om björn.

 

Alla bör varsla om björnobservationer. Överallt, hela tiden. Det är troligen ända sättet att sätta käppar i hjulet för rovdjurshatare.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hver gang det kanskje muligens blir sett enten ulv, gaupe eller bjørn her i området så fyres det straks i gang en totalt uintelligent debatt der jegerne og sauebønder hver gang forteller om at nå er barna nok en gang i fare for å bli spist, og "rovdyrforkjemperne" omtrent samtidig hyler ut om at jegerne er de som bør skytes før de kan gjøre noen skade.

Hadde det enda vært en overdrivelse det jeg skriver...

For all del, hold helt kjeft om hvor, og si absolutt intet før det har gått en uke eller så.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bjørnen kan gå i fred for meg om det bare er et tilfeldig spor i skauen, men hvis jeg skulle ha god grunn til å anta at dette er en slagbjørn - det ville være spor OG sauekadaver - så ville jeg sagt fra.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hensikten med denne tråden var ikke å starte en nye rovdyrdebatt - selv om det selvsagt er endel av samme problemstillingen.

 

Jeg tror faktisk at mange ikke tenker over at de varsler man gjør kan ha slike konsekvenser. Om man ringer avisen, eller politiet eller en lokal bonde - eller skriver det på facebook- det spiller ingen rolle - jaktlagene blir varslet. Ikke sikkert at vedkommende som varsler er klar over konsekvensene.

 

Samtidig - forvaltningsmyndighetene utlover store belønninger til de som varsler om ynglinger osv. Samme greia.  Dette er blodpenger kan man mene, men har man ikke tillit til den forvaltningen som myndighetene har så har jo forvaltningen spilt falitt?

 

Jeg er med i et par rådgivende utvalg for nasjonalparker og møter meg selv i døra ved å mene at man ikke skal varsle om slikt (kanskje).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fjellbokken du kom med eit ufint retorisk grep når du seier at Svandal har bestemt  på vegne av Norge når han seier at sauen ikkje høyrer heime i høgfjellet,. Kva du og Svandal meiner om sau i høgfjellet er ein ting, men å komme med ein slik usann påstand som du gjer her synes eg ikkje høyrer heime i ein saklig debatt. Me kan gjerne vere ueinig med Svandal,men han/ho sa berre SI meining og det må da vere  lov i ein debatt. Svandal uttalte seg ikkje på vegne av Norge , slutt med slike uriktige påstander.

 

Om vi har verdens strengaste kjøtkontroll veit eg ikkje,men eg vil berre minne om at i 2006 døydde det eit spedbarn av E.coli i norsk spekemat. Også salmonella er funnen i norskprodusert mat så heilt ufarlig er heller ikkje mat produsert i Norge. .

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel Fjellbokken, har du sluttet å slå din kone?
 

Det var ment som et forsøk på å prøve å sette deg inn i andres situasjon, men det klarte du ikke.

 

Her er et oppdragende klipp fra temaet "Propaganda":

Sammensatte spørsmål er en metode som brukes i debatter og samtaler for å bringe motstander ut av balanse. Man stiller et spørsmål som inneholder forutsetninger som ikke er påvist å være tilfelle. Ofte er forutsetningen en falsk anklage og spørsmålet er holdt i en intimiderende tone som om den utspurte var på en tiltalebenk. Spørsmålet er også oftest et ja/nei-spørsmål. Trikset består i å late som at anklagen var en kjensgjerning. Et eksempel: «Har du sluttet å slå kona di?» Merk nå at dette spørsmålet hadde vært helt greit dersom det allerede i løpet av debatten var definitivt påvist å være tilfelle at du faktisk slår kona di. Et knep blir det først når propagandisten altså forutsetter dette uten at det er tilfelle, i et spørsmål om noe helt annet. Den som blir stilt et slikt spørsmål blir da liksom stilt på tiltalebenken, og må svare for seg. Hvis vedkommende ikke straks ser at det er et sammensatt spørsmål kan han komme ut av balanse, og komme til å se merkverdig ut. Og går han i fella, og svarer ja eller nei på spørsmålet. så har han uten å vite det, akseptert den falske forutsetningen, implisitt akseptert han den falske anklagen. Feilen er altså at spørsmålet forutsetter noe som ikke er tilfelle, men stiller et annet spørsmål. Måten å tilbakevise dette trikset på er å påpeke og benekte den falske forutsetningen.

 

Så.. Hva med å spore tilbake til realitetene og hva som forutsettes å være trådens innhold utifra overskriften?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Svar til TS: Jeg hadde meldt ifra, hva som hadde skjedd etterpå hadde ikke jeg blandet meg inn i.

 

Jeg har ikke tilstrekkelige grunnlag for å ha sterke meninger i denne saken og det tror jeg ikke så mange andre har heller.......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville i alle fall sagt fra dersom den forsøkte å ete meg..
Ellers er det vel et lite dillemma her. Ser man ulv, bjørn eller et av de andre store rovdyrene, så er nok lysten til å skryte litt på sosiale media overhengende. Men så er det jo slik at noen ikke bør få vite noe, mens andre bør. Folk med sau på beite i området bør få vite, men dermed risikerer man masse renn i terrenget. Noen med våpen, andre med kamera. Bjørnen bør få være i fred til den begynner å gjøre ting den ikke har godt av.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eneste grunn til a melde noe sted matte vare til RovData.

 

http://www.rovdata.no/

 

De har faktisk laget en app til formalet, den finner dere her: 

 

http://www.rovdata.no/skandobstouch.aspx

 

Det er RovData som samler inn og leverer alle bestands- og overvakningstall til forvaltning, myndigheter og forskning, m.m. i Norge, og de er og med i det skandinaviske samarbeidet ScanObs som er et tilsvarende nordisk registreringssystem.

 

Det jeg ikke liker er at RovData ettervert ogsa har begynt a levere informasjon til offentligheten, aviser, media og publikum, og da er obervasjonene plutselig ikke bare forskningsmateriale, men ogsa nyhetsstoff.

 

Derfor tror jeg at et bjorne- eller ulvemote hadde blitt en fantastisk opplevelse med minner jeg bare ville delt med de rundt meg som jeg stoler pa og som jeg vet ikke ville misbrukt informasjonen.

 

Jeg er opptatt av at de store villdyra vare skal fa leve naturlig der de horer hjemme, og det er blant annet i Norge.  Og ja, og for de som ikke har vart innom innleggene mine for, sa er jeg altsa fra en gard og vokst opp med sauehold i Vest-Telemark. Jeg kan ikke se noen motsetninger i det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville ikke meldt ifra i dette tilfellet da jeg ikke vet hvor stor fare denne bjørnen vil være for beitedyra i området.  Hadde det derimot stått i lokalavisa at en svært ivrig slagbjørn herjet i rein og saueflokkene her,og jeg så hadde fått øye på en,ja da hadde jeg nok meldt i fra. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Varsle noen, nei.

Nå har jeg aldri hatt den gleden av å møte bjørn i naturen,

men har hatt tre møter med jerv som bare skyldes flaks og tilfeldigheter.

Men de har satt varige og gode  minner.

 

OT: Leser for øyeblikket om Alfred Russel Wallace. Engelsk zoolog på 18-hundretallet og viktig bidragsyter til evolusjonsteorien.

Han møtte på den svarte jaguaren i Brasils regnskog. Håper jeg får et tilsvarende magisk møte med en norsk bjørn en gang !

 

Mens jeg ruslet avgårde kom et beksvart dyr ut av skogen, bare tjue meter foran meg. Jeg ble så overrasket at jeg først ikke forsto hva det var. Da det langsomt

beveget seg videre, og hele kroppen og den bøyde halen ble fullt synlig midt på stien, så jeg det var en flott, svart jaguar. Jeg hevet geværet automatisk, men

kom til å tenke på at det bare var småkalibret ammunisjon i begge løp. Jeg ville bare ha hisset den opp, ikke drept den, så jeg ble i stedet stående stille og stirre.

Midt ute på stien snudde han seg, stod stille et øyeblikk og stirret tilbake. Men han hadde nok annet på programmet, for han fortsatte videre vekk fra meg,

og forsvant inn i buskaset. Da jeg gikk nærmere, hørte jeg smådyr løpe og fugler flakse, vekk fra sin fryktede fiende.

Møtet gjorde meg tilfreds. Jeg ble alt for overrasket og alt for imponert til å føle frykt. Jeg hadde til slutt fått et glimt av den skjeldneste varianten av det mektigste,

og det farligste dyr på det amerikanske kontinentet.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Varsle noen, nei.

Nå har jeg aldri hatt den gleden av å møte bjørn i naturen,

men har hatt tre møter med jerv som bare skyldes flaks og tilfeldigheter.

Men de har satt varige og gode  minner.

 

OT: Leser for øyeblikket om Alfred Russel Wallace. Engelsk zoolog på 18-hundretallet og viktig bidragsyter til evolusjonsteorien.

Han møtte på den svarte jaguaren i Brasils regnskog. Håper jeg får et tilsvarende magisk møte med en norsk bjørn en gang !

 

Mens jeg ruslet avgårde kom et beksvart dyr ut av skogen, bare tjue meter foran meg. Jeg ble så overrasket at jeg først ikke forsto hva det var. Da det langsomt

beveget seg videre, og hele kroppen og den bøyde halen ble fullt synlig midt på stien, så jeg det var en flott, svart jaguar. Jeg hevet geværet automatisk, men

kom til å tenke på at det bare var småkalibret ammunisjon i begge løp. Jeg ville bare ha hisset den opp, ikke drept den, så jeg ble i stedet stående stille og stirre.

Midt ute på stien snudde han seg, stod stille et øyeblikk og stirret tilbake. Men han hadde nok annet på programmet, for han fortsatte videre vekk fra meg,

og forsvant inn i buskaset. Da jeg gikk nærmere, hørte jeg smådyr løpe og fugler flakse, vekk fra sin fryktede fiende.

Møtet gjorde meg tilfreds. Jeg ble alt for overrasket og alt for imponert til å føle frykt. Jeg hadde til slutt fått et glimt av den skjeldneste varianten av det mektigste,

og det farligste dyr på det amerikanske kontinentet.

Det er mange som går et langt liv i fjellet uten å se en jerv, så du bør føle deg privilegert. Enten har du gått mye i jerveterreng eller så bør du vurdere å begynne å spille Lotto.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke et lett spørsmål om premisset er at melder en fra så blir dyret skutt. Da ender det med polarisering mellom ytterpunktene i debatten (og en avsporing av tråden). Det trenger ikke settes opp som en konflikt mellom de som liker rovdyr på ene siden og "blodtørstige" jegere og sauebønder på andre siden.

 

For å kunne forvalte bjørnebestanden i Norge trenger en oversikt over hvor mange bjørn som finnes, og gjerne også hvor disse beveger seg. Da er forvalterne avhengig av observasjoner fra oss vanlige turfolk. Ser en helheten i forvaltningen er det rom for både sauebønder, reinsbønder og rovdyrsområder i landet. 

 

Om jeg treffer på bjørn eller andre av de store rovdyrene er det en stor opplevelse. Har jeg mulighet så er det frem med kameraet, og historien blir helt sikkert delt med likesinnede her på Fjellforum. Om det meldes til andre er situasjonsavhengig. Siden jeg bor i bjørneområde er det heller ikke fare for at det kommer jegere løpende så snart det blir observert et dyr. 

 

To eksempler

 

paspistsau.jpg

 

Denne bjørnene hadde forsynt seg av ikke godkjent mat, og ble rapportert til SNO 1 time etter ugjerningen. Etter dokumentering ble det sendt ut turfolk i området for å skremme vekk bjørnen. Før det ble gitt fellingstillatelse var bjørnene lei all støyen og gikk tilbake til sikkert område inne ved Svenskegrensen. 

 

I fjor høst var det en bjørn som ruslet rundt i et område med skoler og barnehager i Målselv. Rovdyrkontakten i SNO var ute og observerte hvor dyret beveget seg. Bjørnen fikk gå i fred helt til den beveget seg tilbake dit den kom fra og gravde seg ned for vinteren. For oss var det en ekstra historie å fortelle på leirskolen, og det var mange elever som kikket spent inn i skogen når vi var på tur.

 

Skandobs ser jeg forresten at bjørnen har kommet ut av hiet og er observert et par mil fra her jeg bor. Da gjelder det å ha øynene med seg på tur fremover :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

ja jeg ville sagt fra, litt alt etter som :)

Hadde det vert lisensjakt, eller masse kadaver, eller et truende dyr mot mennesker/husdyr hadde jeg sagt fra. Hadde jeg vert langt til fjells. og tilfeldigvis mött på rovdyret, hadde jeg nytt opplevelsen, og sikkert prövd å skyte den med Canon'en min ;)

(.... sensur....... Sensur....... Sensur.......sensur....... Sensur..... Sensur... :-D ....!!)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.