Gå til innhold
frode_fiskelykke

Isfiske Haukeliseter, Vågsli omegn

Det er 1666 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Hei.

Er det noen her som har prøvd isfisket i områdene rundt Haukeliseter og Vågsli?

Har hytte her, men aldri fått testet isfisket her. Klarer dere å få ørreten til å bite under isfiske?

Takknemmelig for alle tips.

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skulle gjerne ha prøvd pilkestikka på Mannevatn nord for Haukeliseter. Der går det Skjult lenke - logg inn for å se den! Du kan jo gjøre et forsøk der og gi en rapport her etterpå! :D Jeg ville forsøkt både tradisjonelt med meitemark og med mormyska agnet med maggot.

 

Skitt fiske!

 

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for det.

Fin rapport og utrolig flott område! Jeg har bare gått der på ski flere ganger (til/fra Hellevassbu), men aldri sett vannene sommerstid.

Frister å prøve fisket her ja. Har troen på mormyshka utover våren, og jeg vet at isen her kan ligge iallefall ut mai og er sikkert trygg langt uti juni også. Hadde vært noe å sitte på isen da =) Får se hva det blir til. Får starte med påskeferien.

 

En ting jeg alltid har lurt på med høyfjellsområder som dette. Her er det bare ørret, men hvorfor er det ikke røye i disse vannene? Vannene blir jo ikke så varme om sommeren og skulle tro de var gode røyelokaliteter? Hva er forskjellen på disse vannene på Hardangervidda og de gode røyevannene i Nordland, Troms og Finnmark f.eks.?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei!

Jeg tror ikke det er sa mye roye i smavannene innover i det omrodet du nevner. Skal du fra Vagsli til Hellevassbu, tror jeg den sikreste plassen er a ga om Songa. Der vet jeg det er roye. Roya finnes mest i de store magasinvannene, f eks vassdraga som har kontakt med Mosvatn. Rundt Skinnarbu vet jeg mange har fatt bra med roye på isen (pass deg for utoset, men det blir vanligvis merka pa ettervinteren). Ellers er det mest orret i de mindre vannene innover i fjellomrada på Vest-Telemarksiden.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Røya, der de måtte finnes, i disse fjellområdene er nok trolig kommet dit med hjelp fra tobeinte for det meste. Det samme gjelder ørreten i de høyereliggende vannene som f.eks. Mannevatn. Det var vanlig i gamle dager å "flytte" ørret oppover til vann som kunne gi god produksjon. Noen ivrige sportsfiskere gjør det fremdeles, mer eller mindre på kant med loven ;) Røya i Møsvatn som er nevnt ovenfor "dukket opp" der i 1933.

 

Lenger nord er det vel litt det samme, men der har det kanskje vært lettere for røya å vandre innover etter istiden enn i fjellområdene på sørøstlandet, antar jeg. På Vestlandet er det jo naturlige røyebestander i mange lavereliggende vann og innsjøer.

 

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det har vært en mer omfattende utsetting enn man har vært klar over, langt tilbake i tid. Det har vært satt ut fisk helt tilbake i steinalderen. Fisken har i liten grad hatt muligheten til naturlig innvandring i disse vannene, siden fallet vestfra er så stort og innlandsisen lå igjen såpass lenge. Røya er relativt ny på Vidda.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja, Bjarne, det gir jo mening at røya har klart å ta seg lenger innover Finnmarksvidda osv der det er flatere enn vestvidda på Hardangervidda. Virker ikke som om folk er så interessert i isfiske av de jeg har pratet med i dette områdetet, det er stort sett fiske om sommeren som gjelder.

 

Ulvemor: Er du sikker på at det er røye i Songavatnet? Eller er det småvannene rundt du mener? Jeg har gått å fisket litt i områdetet rundt Storheller sommerstid, fantastisk fint der, men tror bare det finnes ørret. Står ingenting om dette på fiskekortet. Fant også denne undersøkelsen på nett og der står det nå ingenting om røyefangster i garnene:

Skjult lenke - logg inn for å se den

 

Vet det er mye røye i Møsvann ja, men liker best å fiske på litt mindre vann enn slike enorme sjøer. Blir en bedre totalopplevelse av noen timer på ski først, litt mindre størrelse på vannet og gjerne ikke like ved bilvei og hele den pakka...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ifølge mine kilder er dette det nærmeste vannet med røye: Skjult lenke - logg inn for å se den - men hvor bra fiske det er, vites ikke. Utrolig viktig å være lokalkjent, spesielt i de litt større vanna.

 

Har dratt røye på røye i Møsvatn, men nå synes det å ha blitt fisketørke der (tapping, nytt og visstnok dypere utløp).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kult! Har ikke sett det kartet fra godtur.no før, men det var jammen ikke dumt.

Jeg tror ikke det stemmer helt når det gjelder alle vann. Sjekket noen av områdene der jeg er kjent og der sto det feil fiskearter i feil vann. Vet dere hvor de henter informasjonen sin fra?

 

Kanskje jeg drar å sjekket ut dette nærmeste røyevannet i påsken da. Men rent turmessig så frister det mer å prøve seg på ørreten i noen av vannene som er litt mer avsidesliggende. Så får det heller gå at det blir litt mer avstand mellom hvert napp sammenlignet med hvordan det er når man treffer bra i røyevannene.

 

Leste forresten en artikkel om røyeutsettinger i området rundt Tuva Turisthytte på Hardangervidda. Her forklares noe av fenomenet jeg har lurt på, at røya i enkelte vann blir fin, mens andre småfallen. Den ble satt ut i området rundt 1910. Artikkelen er skrevet av Tore Qvenild i boka "fiskeguide for hardangervidda", veldig bra bok som anbefales for siskeinteresserte!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 1666 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Espen Ørud
   Etter en vinter som over hodet ikke har samarbeidet så fikk jeg omsider til en tur i teltet igjen. I vinter har det stort sett vært Murphys Lov og stang ut. Enten har det vært uvær, sneras, stengte veier, sykdom, jobb eller annet som har kommet i veien for alle turhelger. 

   Denne halgen klaffet det heldigvis. Været var også spådd sånn passe. Maks vind på 8-9 m/s, minimalt med nedbør og temperaturer på ned til -4 var det Yr påstod på forhånd. De foreslo riktignok minimalt med sol, men vi ville være fornøyd om vi så den i løpet av helgen så det fikk gå. 

   FIkk med meg en kompis og hunden hans som jeg har fått glede av å høste noen ryper for i høst. Til tross for at jeg er allergisk for det aller meste med pels så kommer jeg veldig godt over ens med denne pelskledde skapningen. Såpass at jeg ville la det stå sin prøve med en helg i samme telt. Det skulle vise seg å gå helt greit hva allergien gjelder. 

   Kompis var skeptisk til vintertelting da forrige vinterovernatting var en frysehistorie gjennom 2 netter. Så vi helgarderte og tok han sommerpose i min Hyperlamina Torch. Det skulle vise seg å holde med solid margin all den tid det ikke ble noe særlig mer enn -4 til -6 om natten. Utendørs. Temperaturen i teltet lå nok noe over der med to voksne og en pelskledd varmekilde. 

   For å komme unna det meste av skuterlyd siktet vi oss inn på dette området: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Det er noe skutertrafikk her når vi kommer ut i mai da reinflytting gjerne foregår noe innenfor her, men enn så lenge så er det så å si umulig å få hørt en skuter i løpet av helgen. 

   Halvveis inn fikk ekvipasjen med hund overta den tyngste pulken:    På kvelden var det klar for noe nostalgi og noe moderne på kokefronten:    Vi prioriterte pastakoking på 111 og sausen i den litt mindre kraftige Omnilite Ti. Det var grei skuring og ingen fastbrenning denne gang. Men det krever litt røring. Maten ble i hvertfall utmerket. Tilbehøret var heller ikke så verst:    Lørdangen var en skikkelig gråværsdag, så det ble prioritert trening med hund og avslapning. PopQuiz på DAB-radio er fast turinnslag på lørdagsformiddagen om det er slik at man ikke er under forflytning. 

   Denne gang ble det hele nydt i chairkittet til Exped i teltet:    Det ble gjort en bitteliten innsats på isfisket på ettermiddagen uten at det ga så mye å skrive hjem om til tross for at det det ble en og annen fisk. Første natten hadde det også vært litt vind, men ikke mer enn at vi sov mer enn trygt. Sporene om morgenen tydet faktisk på at det hadde blåst mer enn vi hadde registrert, men i og med at vi hadde stolt på værmeldingen så var vi ikke spesielt begymret og sov godt hele natten:    Søndagen startet også grått og vi valgte litt hundetrening før jeg satt meg på isen og kompis fortsatte treningen. Det ble etterhvert såpass fint at det ble mer enn middels lunk i teltet og kjøling måtte iverksettes.    Etter hvert ble det riktig så flott både på isen og i teltet: 

   En og annen fisk fikk også kikke på finværet:    På hjemturen gikk det såpass unna på skareføret at vi måtte etablere spoiler på parispulken:    Det går overraskende greit selv med litt høy last når tyngden er lagt i bunn:    Nesten nede på veiene igjen registrerte vi at det antakelig er snø nok til en tur til eller to i år: 

   Så forhåpentlig er Murphy-kvoten oppbrukt for i år og vi kan få til noen fine vårturer fremover... 
  • Av Frilufta
   For tredje året på rad tok Erik og jeg en helg i Engerdal på jakt etter røya. 
   Trivelsfaktoren er høy med mye medbrakte godsaker. Full vinter med 1m is og ingen tegn til smelting i solhellingene. 
   Fisket var, som røyefiske ofte er, ganske håpløst. Men de tunge forholdene på isen for ta litt av skylda for at vi ikke fikk dekket så mange områder som vi ville. 
   Uansett en bra tur i godt selskap og den største fisken veide faktisk 950gr. Ikke dårlig på den sjøen... 


  • Av Annebv
   Hei! Vi er noen venninner som skal på skitur i midten av mai m. utg.p. Haukeliseter. 3-5 netter hytte til hytte Noen tips? Rute/retning,  Snøforhold, vann...  eks. HS-Middalsbu-Litlos-Hellevasbu-H-Seter, ev. avsl m HS-(over Sloaros)-Hovden
  • Av AK74
   Da Finnmarksturen utgikk denne vinteren (foreløpig), så ble det en tur til alltid like vakre Senja. Var framme ganske sent på kvelden, og hadde egentlig tenkt å leie ei hytte, men siden jeg selvsagt var for sent ute, var det opptatt. Derfor ble det telting ved utløpet av Ånderelva i Tranøybotn, sør på Senja. Det ble ei rimelig kald natt, og på morgenen viste gradestokken -18. Kaldt på fingrene før teltet var pakket i bilen. Men vakkert!

   Kjørte til parkeringa ved hyttekroa, og der ble det ompakking av pulk, før vi var klare til å gå innover. Fulgte sommermerkinga, så måtte av med skiene for å klare å komme oss både opp og ned de lengste og bratteste kneikene. Har skjønt i ettertid at det er lurt å heller ta vinterløypa, så vi valgte den veien ned. Det ble kupert nok den veien også, og noen pulkvelt. Men greit med litt utfordringer.
   Det tok ca 2,5 timer før vi var kommet til Åndervannet, og det er vel ca 6 kilometer. På Ånderbu, statsskog si hytte traff jeg ei hyggelig dame som holdt på å fyre i ovnen. Siden hun hadde glemt maten fikset jeg det, og hun fikset kaffen. Trivelig å møte andre turfolk.

   Jeg bestemte meg for å bli på hytta den neste natta, og ettermiddagen og kvelden gikk til fyring i ovnen, lesing i hytteboka og rett og slett ingenting. Ganske deilig det!
   Været var helt magisk. Helt stille, stjerneklart, måneskinn og nordlys.

   Neste morgen våknet jeg til samme været, og det er ikke noe selvfølge her i nord. Men januar og februar har denne vinteren vært helt utrolig. Denne morgenen viser måleren på hytteveggen 23-. Sola skinner, og snøen har den herlige kalde vinterknirkinga. 
   Vi pakker og rydder oss ut av hytta, og tenker å prøve isfisket. Jeg er rimelig ny i dette gamet. Men det er spennende å prøve. Det nye isboret fungerer superbra, og det går kjemperaskt å bore hull. Isen er utrolig tykk, og det er bare så vidt boret er langt nok. Men det går. Jeg har gruet meg for denne maggoten, så jeg er kjempeglad for at han ikke har tålt kulda. Da får jeg øvd meg på den i død tilstand. Det er godt jeg ikke har basert meg på fisk som næring denne turen, fangsten blir mager. En mikrorøye, og et napp er alt denne dagen.

   Jeg vet at et par stykker har overnattet i gammen denne natta, så det er greit å komme dit uten at det er iskaldt. Her skal vi ta inn for natta Aluq og jeg. Denne gammen er vel rundt hundre år, og ble satt i stand av flinke folk i 2014. En plass med sjel som jeg setter stor pris på å kunne få lov å benytte.

   Etter et par timer på isen er det godt å trekke seg inn i gammen, fyre, koke kaffe og lage seg litt mat. Når det begynner å mørkne tar jeg på skiene og vi tar oss en trimrunde rundt vannet. Aluq springer lykkelig etter alle mulige dyrespor han finner, så vi suser avgårde på kryss og tvers. Det er helt stille i verden, bare oss to.
   Når vi kommer tilbake er det bare å fyre og kose seg med andres beretninger om fine stunder i dalen. Jeg fyller på ved i ovnen gjennom hele natta, slik at det ikke blir iskaldt.

   Neste dag er det litt mildere, eller litt mindre kaldt. Så jeg pakker sammen, og rydder og ordner i gammen før vi setter kursen ned til vannet. Jeg tenker jeg skal prøve fiskelykken i dag også. Det blir ikke noe fisk i dag heller, enda jeg prøver med litt ekte smør sammen med den døde maggoten! Jeg tar det ikke så tungt med den manglende fangsten, det er så flott å bare få nyte det å være ute i sånne omgivelser. Den fiskinga må jeg nok øve på.
    
    
   Utpå formiddagen begynner vi å gå ned mot Tranøybotn, og jeg valgte som sagt vinterruta denne gangen. Det går stort sett greit, med noen litt for bratte kneiker ned. Det tar rundt et par timer før vi er ved parkeringa. Strålende fornøyd med turen, både jeg og Aluq.
    
  • Av 2_o'Clock_Man
   Er det noen som har forsøkt å helle dyreblod i hullet ved isfiske? Jeg har prøvd, dog uten resultat (enda). Mener å ha hørt historier om at dette har effekt. Skulle tro det ville pirre fisken til å hugge.
    

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.