Gå til innhold
  • Bli medlem

FF Vinterheng (Østmarka) 2013


7homas

Anbefalte innlegg

Annonse

Kapittel 12Disney on ice

Fredag 18.05

 

Jaja, så var tredje bomtur et faktum, jeg tok det ikke så tungt lenger, bare å snu og følge fotsporene mine tilbake til lysløypa. BANG ! og der lå jeg rett ut på stien. Litt au. Høyre foten traff litt sjult is og skvatt til venstre. Enda en dråpe, men jeg har stort beger.

 

 

Kapittel 13Forræderen II

Fredag 18.20

 

Vel nede på grusveien igjen stopper jeg ved skiltet (tidligere nevnt i kap.8 ). Joda, det sto fortsatt Hauktjern med pil opp den stien jeg akkurat hadde testet. Hauktjern. Rød pil. ”Løype” står det på skrå med liten font. Herregud! Det er skiltet for skiløypa til Hauktjern. Håndflate i panna.

 

 

Kapittel 14Bittert håp

Fredag 18.30

 

Jeg går bort til ruinene igjen, ser oppover stien jeg trodde jeg var smart som gikk forbi halvannen time tidligere og rister oppgitt på hodet. Surt, men nå er jeg i alle fall snart framme. Det er ingen tid å miste - skal man få en bra plass gjelder det å få ræva i gir. Det er tross alt 16 påmeldte i tråden på FjellForum, minus et par som hadde biltrøbbel og noe annet, men 14 hengekøyer – det er 28 bra trær det, i passe avstand fra hverandre og i nærheten av leirplassen. Er ikke sikkert hengekøyeplassene vokser på trær...hmm.... Stien går selvsagt oppover igjen, og jeg hiver inn en ny audition for Bambi, the musical. Denne gangen holder jeg på å sli rett utfor en skrent, men stopper akkurat på kanten. Forrige gang var det hånda som fikk seg en smell, nå var det kneet. Best å passe litt ekstra på videre nå for neste som treffer isen er vel skallen.

 

 

Kapittel 15Monumentet ?

Fredag 19.00

 

På veien oppover finner jeg en enslig vedsekk henslengt mer eller mindre midt i stien. Jeg slenger den over skuldra, men det er kjipt å gå på skakke oppover og med dårlig rygg fra før setter jeg ned sekken igjen etter 50-60 meter. Jeg føler jeg har gått i en evighet da jeg mer eller mindre plutselig er på toppen av åsen. Jeg begynner å bli litt sliten og må ta et par 10 sekunder power breaks på vei oppover. Her oppe, med god utsikt over de sør-østre drabantbyers nattlige utsonderinger, tar vinden godt i klærne. Jeg drar opp glidelåsen i jakka akkurat idet jeg endelig kommer til skiltet @tronn snakket om: ”Farlig terreng ->” Det er tre andre skilt på samme trestamme og en av disse er ”Hauktjern kløftene”... i samme retning som det er farlig terreng. I motsatt retning står det ”Kroktjern” Jeg virrer litt rundt for meg sjøl i 10 minutter og plutselig er jeg usikker på hvilken sti jeg egentlig hadde kommet opp... mørke tanker måtte lokkes vekk med løfte om ehandel fra kartbutikken.no i nærmeste framtid.

 

- Ja @7homas?

- Nå står jeg ved det farlig-terreng-skiltet

- Ok, da følger du stien til høyre forbi monumentet

Jeg lyste rundt meg

- Monument?

Det var i alle fall ikke noe monument i en radie på 25 meter

- Ja, det er rett ved farlig terreng skiltet

Ny runde inn i mørket med klementinen jeg hadde teipet til lua uten å se noe jævla monument

- Øhhh....ummm....nei, det er ikke noe monument her.

- Ok, men du skal ta til høyre ved det skiltet – ikke gå mot det farlige terrenget.

- Men det farlige terrenget er til høyre...

Samtalen fortsetter en stund uten av vi egentlig sier noe nytt.

- Det er masse fotspor på den stien til høyre

- Ok, da tar du denne

Høyre – det er ikke sikkert dette er et godt valg...

 

 

Kapittel 16Tom tank

Fredag 19.20

 

Ikke lenge etter at jeg har satt avgårde nedover på stien til høyre som vissnok går forbi et monument, noe Speider greier, kommer jeg pinadø til enda et Wfarlig terreng” skilt. I alle dager. Nå begynte jeg virkelig å merke at jeg har hatt på meg sekk i tre timer og ikke spist eller drukket noe siden 12.00. Med sekken på bakken og en neve eller to blandet energi innabords ringte jeg @tronn igjen. Han var på vei oppover fra Sarabråten sammen med @Tor Magnus. Etter litt frem og tilbake blir vi enige om vi skal møtes ved vedsekken. Jeg håper bare jeg tar riktig sti ned igjen...

 

 

Kapittel 17Møtet, også det jævla monumentet

Fredag 19.35

 

Jeg hører stemmer der nede et sted. Nå så jeg et lysglimt også. Tror jeg. Joda, der var det igjen. Jeg stopper for å vente på dem. Føler ikke akkurat trangen til å fortsette nedover bare for å snu og gå opp igjen samme vei. Har i grunn aversjoner mot nedoverbakker – enten har jeg akkurat kastet bort masse energi på å gå oppover eller så venter en slitsom oppoverbakke om ikke lenge, but I digress. Et par minutter senere er de oppe på hylla jeg står på. Vi hilser pent, måler hverandres ansiktspryd og fortsetter oppover stien. @Tor Magnus har vedsekken på toppen av den vanlige ryggsekken. @tronn har en vedsekk i ryggsekken sammen med en masse annet, bl.a en UQ (under quilt) jeg har fått låne av @Tor Magnus. Det tar ritkignok ikke så lang tid før @tronn stopper og sier han lurer på om vi har gått feil... feil, jeg smaker på ordret. FEIL. Really....IGJEN ?! Han forsvinner nedover og ber oss vente. Etter 5 minutter ringer han og ber oss komme nedover, han har funnet riktig sti. I mørket var det visst flere som gikk seg litt bort. Og her, endelig, passerer vi det sagnomsuste MONUMENTET,[edit] - og tro det eller ei - enda et "farlig terreng"-skilt.... og det peker mot venstre....ahhh....nå gir hele kvelden litt mer mening.

 

Kapittel 18Landkjenning

Fredag 19.55

 

Den lille kolonnen vår slanger seg gjennom terrenget. Jeg ovetar vedsekken fra @Tor Magnus og den er mye enklere å bære på toppen av ryggsekken enn slengt over den ene skuldra, men det er deilig da vi endelig kjenner lukta av bål og annet fanteri. Vi runder en knaus og der rett forut ser vi tre skikkelser som sitter rundt den blafrende ilden. 40 minutters tur tok 4 timer, men Vinterheng 2013 er i gang !

 

(og hadde telefonen min lastet kart i tillegg til bare å vise en pil midt på skjermen hadde jeg kanskje truffet mål litt tidligere...)

 

 

[edit] har lagt til litt tekst jeg ser har falt ut... håper det forklarer litt, hehe

 

Kart, rute inn:

RuteOslashstmarka-Hauktjern_zpsa3f22403.

Endret av 7homas
  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 FjellForumere overnattet fredag til lørdag

 

Her er de kalde fakta

 

4 køyer (venstre mot høyre i bakgrunen) @Björn, @Tor Magnus, @7homas og @

1 tarp  (midt i bildet foran) @tronn

1 telt (rett utenfor venstre billedkant) @virrma

 

Køyene huset alle en person hver, tarpen huset kun en sekk ved og litt bagasje. Hvor mange delte telt og er det mer til den historien enn som så ?

 

sCAM00126_zps5db9a832.jpg

 

 

Det var -6oC da vi sto opp kl. 10.20 lørdag morgen. Så det var nok -7oC ila natta. Termometeret viste +2oC da vi gikk hjem søndag formiddag, men snøfnuggene smeltet ikke så vi konkluderte med at termometeret viser 2 grader for varmt, ergo var det -9oC også runder man alltid til nærmeste hele. Hengekøye i -10oC ække så værst det ?!  :cool::mrgreen: 

 

sCAM00127_zps593ca8e7.jpg

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette var artig lesning på morgenkvisten.

Synes rett og slett litt synd på deg når vi ikke visste hvor du var, 3 timer etter at du forlot bilen. Kjente frustrasjonen gjennom telefonen :)

Men vi fant nå fram til slutt. Og da vet vi til neste gang at papirkart eller preloada kart på mobil er tingen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lørdag morgen, ca 10.17

 

Vi hengere våknet naturlig nok litt senere i våre, bokstavelig talt, himmelsenger enn marktrykkerne, populært bare kalt mud crawlers eller møddere på norsk-ish :mrgreen:

Livets første suspenderte natt ble evaluert; joda, ikke så gæernt. Frøys litt på tærne, men det gjør jeg alltid i sovepose ellers også. Ellers var jeg akkurat passe varm, sånn deilig som man ofte er om morgenen når man kan dra dyna opp rundt ørene og bare være.

 

Følte litt på den marodre (av maroder, kontakt norsk språkråd) ryggen. Kanskje antydning til litt krampe eller noe..eller ? Nei kanskje ikke alikevel... du verden, kan bli fort vant til å henge istedetfor å ligge gitt.

Kondensen hadde frøset til is i minus    7oC    10oC (var det ikke det vi rundet av til ?). Ikke mye, men litt på Tyin posen, som for anledningen var brukt som OQ (over quilt) og litt på tarpen. UQ'n jeg hadde lånt av @Tor Magnus var like tørr og fin.

 

Klokka var allerede langt på dag for en som er vant til at klokka ringer 05.00 og nede på flata hadde allerede bålet fått et bra lag med glør. Var sikkert kaldt og guffent for mødderne, hehe.

 

Kaffe og variasjoner av frokost ble anrettet og fortært, @'s brenner brant fortsatt og livet var herlig. @virrma skulle på julebord så hun måtte dra tidlig på ettermiddagen, og ivret derfor etter å komme avgårde på dagsturen, hvis mål og rute ikke var bestemt, men @tronn hadde en plan og selv var jeg blitt ganske godt kjent med det omkransende terrenget.

 

 

 

 

 

Fortsettelse kan følge, men @Tor Magnus skulle vel skrive litt også, så jeg får la det være plass til å få det i riktig kronologisk rekkefølge. Ellers hadde det vært gøy å høre hvordan andre hadde det også.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man trenger ikke store terrenget for at en kort tur kan bli lang.

 

Utrolig bra beskrivelse av det å rote rundt i mørke, men også en bra påminnelse om hva mørke og ukjente omgivelse kan føre til for alle oss andre kjepphøye jækler som "selvfølgelig" ville klart oss mye bedre...

 

Blir bra fristet til å se litt mer på en slik hengende sak av bilder og beskrivelser som dette.

 

Gleder meg til å lese mer av hva dere opplevde, traff dere flere ulver?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

And it was all a dream...

Eller var det det? Lørdag morgen opprand kald og sprø med et lett lag rim på innsiden av tarpen. Jeg passet selvfølgelig på å røre meg forsiktig rundt under tarpen slik at jeg kun fikk 99.9% av rimet rett i ansiktet. Hmf! På tross av en køye som trolig var dem beste av de jeg har, så hadde jeg til tider vært en smule kald i ryggen. Dette synes jeg var litt merkelig fordi jeg hadde jo foret opp med ekstra dun! En hånd ført under køya bekreftet mistanken, i min iver etter å minimere luft under køye hadde jeg tatt litt mye i og lagt meg for nærme. Underquilten føltes fuktig, om ikke våt, og tarpen hadde nok derfor også samlet opp det meste av fuktig luft.

Etter å ha slengt både under og overquilt opp i trærne for lufting så begynte vi dinglere å dra oss ned til det gode, varme bålet som bakkemannskapet hadde fyrt opp. Frokost av ymse slag ble inntatt og jeg lurte på om det kanskje hadde vært en ide å ta med litt egg og bacon mens jeg satt og gumlet på Real Frokostblanding...

Etter mye om og men, rydding, prating om hengekøyers fortreffelighet og generell roting så fikk @tronn endelig dratt oss avgårde på en liten tur. @Björn holdt fortet for å passe på at vi kom tilbake til et varmt bål. Etter knappe 100 meter fikk @ mulighet til å teste isen på mye og bekreftet at den faktisk ikke var tykk nok. Rerutet inn på trygt land tok @tronn oss så resten av veien rundt Hauktjern, en kjapp liten runde som selv om det er ganske spektakulært, selv i tåke, kanskje ikke strakk til for å tømme alle føtter for vandrelyst.

Vel tilbake til bålet var det på tide med en sen lunsj, og undertegnede begynte nå å vise at han kunne lage god mat hvis det sto om æren. Lokket på en liten dutch oven passer akkurat til et polarbrød som før du vet ordet av det og ved hjelp av litt tomat saus, ost og pølse, er en liten pizza. Lokket på gryta mi passet akkurat over dutch oven lokket og dette ble den perfekte lille ovn. Digg.
@virrma forlot oss etter lunsj, men ble erstattet av @Walle slik at vi ikke gikk ned i manntall.

Resten av kvelden kan egentlig oppsummeres slik, 90% skjitprat, 5% spising og 5% drikking. @ fikk nytt kallenavn denne kvelden, "redningstjenesten" (var det ikke det). @Manepe kom trampende etter mørkets frembrudd for å revolverintervjue oss og ta bilder av oss i kompromitterende situasjoner. Det er ukjent hvorvidt han lyktes med dette ennå, vi venter fremdeles spent på bilder og tekst.

Denne dagen ble avsluttet noe tidligere enn forrige dag da en del av oss sikkert var litt slitne av å ha sittet i ro nesten hele dagen. Tar på å mate bål vettu.

Mens vi gjorde oss klare til å legge oss begynte vinden å ta seg opp...

Forsettes muligens i morgen! :D

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Artig rapport! *ler* :)

Og det minner meg om mine egne surreturer i mørket. Man skal ikke gå mye feil før tvil og usikkerhet kommer krypende. Da er det alltid deilig når målet er innen rekkevidde. Ser ut til at dere hadde en flott tur! :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brenneren min har tydeligvis etter mange års aktiv bruk fått såpass med avleiringer at den tetta seg helt denne turen. En total demontering og ett bad i en sterkt basisk løsning løsna opp gammal møkk. Hadde vært litt vanskelig å få fyr på tidligere, men hadde ikke gitt det videre tanke, men en måneds dvale for den etter innkjøp av en gassbrenner så fant ut at nå var tiden for å stoppe helt.

 

Satt på lørdagen å prøvde da å få liv i "sliteren", men til ingen nytte da det er jo begrensa hva man har med av verktøy på en tur. Den i seg selv var såpass tett at selv det å prøve å blåse igjennom den med munnen viste seg fysisk umulig. Selv ikke forsøk med en kompressor ved hjemkomst ville løse problemet. Tankene vandret litt og kom på en løsning som kanskje ikke alle har benyttet seg av, men som igjen har en viss risiko forebundet med seg med tanke på "personskader". Selve brenneren nedstrippa ble lagt på "glass" og bada i kaustisk soda i flere timer. Lukter jævlig, men pokker meg så ren brenner etterpå :P .  

 

Hele helgen bar på hygge og det var vel mer eller mindre at jeg kunne glemme meg bort når det kom til hodelykta når man vandret bort for å hente ting å nyte ved bålet at noen fikk mitt lille fjernlys av en hodelykt mot seg. Det meste har blitt fortalt og den lille isgjennomgangen gikk uten problemer. Bare litt vann i kanten av støvla så sokka var tørre og føttene var varme. Isen ute på selve vannet og ikke i bekkeløpet var mer enn sterk nok til å bære en mann.

 

post-11911-0-00624300-1386344706_thumb.j

Rensing av Nova+ ;) . Innlagt primus :P

 

post-11911-0-01095800-1386344752_thumb.j

Bålet på turen ga god varme og ble brukt til det meste :)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.