Gå til innhold
  • Bli medlem

Hva har du lest nå ?


Anbefalte innlegg

Annonse
  • 3 måneder senere...

"Packrafting! An Introduction and How-to Guide" By Roman Dial

 

Ramlet innom nettsiden hans i forbindelse med "packrafting-googlesøk" for noen måneder siden, og siden han tilby boken sin til 25$ inkludert frakt og med mulighet for paypal betaling ble det kjøpt. ( itillegg får man ett signert eksemplar :) )

 

Har sålangt kommet halveis i boken. Den forteller om historien bak "packraft og litt om forskjellige tekniker, utstyr og rutiner som burde være med når man bedriver packrafting. I tillegg til lett beskrivelse av turer han selv og andre har gjort.  Mtp hvilken erfaring mannen har med packrafting er det interessant å lese hans observasjoner og erfaringer gjort siden tidlig 80-tallet med packraft.

 

Absolutt verdt en kjøp for de av dere som allerede har kjøpt en packraft, eller går med tanker om å kjøpe en.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Veg og Varde"  fra 1943 som jeg fant på en bruktbutikk til 10 kr. Veldig kjekt å lese om fryd og glede over fjellet dengang som nå. 

Jeg er veldig glad for utviklingen av turutstyret som har vært siden 1943, men tviler ikke på at de fikk like mye ut av turene da som nå. Litt morsomt å se at de advarte mot å fylle sekken med "kjekt å ha", så det er nok ikke et nyere problem for fjellvandrere. 

Stusset litt på noen av rådene: 

 

Men jeg har til gode å se endel av disse gode rådene nåtildags:

 

"Reserve støvlelisser må huskes - derimot helst ikke drikkekopp, så blir en ikke så lett fristet til å drikke undervegs - det dummeste en gjør."

(antar man her mener sterkere saker enn vann, men vil manglende kopp være problemet om man er tørst?   :logik:  )

 

"Røykesaker kan du få lov å ha med, men leppestift og pudder er en vederstyggelighet i fjellet. Fjellfolk liker ikke slikt, selv om de ikke sier det til "dama"."

(må innrømme at jeg har med en "naturell" leppestift da jeg blir fort tørr på leppene og lipsyl holder ikke like lenge, synes jeg. ;Mannen har ikke klaget enda...men spørs om det kommer   :D  )

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Blåser liv i denne tråden her igjen! "The Mountains of My Life" av Walter Bonatti, og "The Philosophy of Risk" av Dougal Haston anbefales. 

Jeg tenker å legge inn ei lita bestilling på Amazon før en tur til det store utland, så om noen har tips til bøker jeg finner der innenfor samme temaet (fjell, alpinisme, ekspedisjon, refleksjon) setter jeg pris på det! Gjerne av det gamle slaget. 

Noe á la "Annapurna", Maurice Herzog eller "Into Thin Air", Jon Krakauer. 

På forhånd, takk! 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Leser for n'te gang Stølar og stølsliv i Luster kommune. Den beskriver arbeidsmåten, veiene, livet de levde på de mange stølene i fjellene i kommunen. Mørkrisdalen, Fortunsdalen, Veitastrond, Jostedalen er det sikkert flere her som kjenner til. Jeg bodde i de traktene for noen år siden, og gikk mange turer der da.

Åh, jeg får lyst til å ta for meg alt og mye mer når jeg leser det. Blir så inspirert av historiene. Tenk å være ni måneder på vei med barn, gå til stølen med en toåring på ryggen i 13 timer, og så føde på stølen? På grunn av den lange veien kom ikke jordmoren frem før lenge etter at fødselen var overstått.
Folk dro med seg griser opp de lange veiene til stølen, det var nok mer kjøtt og mindre fett på svinene den gangen. Ungene måtte hjelpe til fra de var så store at de kunne det. Det fortelles om barn i 11årsalderen som styrte stølen alene, med all melking og koking av ost og mer til. Det var andre tider.
Når jeg går slike steder, er det ikke vanskelig å kjenne historiens sus..

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Walking home: a Journey in the Alaskan Wilderness av Lynn Schooler. Om et av Alaskas (for meg) mindre kjente områder, kyststripen vest for Canada. Historie, geologi, naturopplevelser, filosofi og litt mannlig midtlivskrise blandet sammen i en nydelig, morsom, interessant reiseskildring. Samt en veldig sulten bjørn som gjør det hele til en skummel thriller...

Med italiensk is i magen, 28 grader i vannet og få bjørner ravende rundt, virket Alaska som stedet å legge neste års sommerferie da jeg leste boka 😎

13879350_1098575036857285_1503674792134388849_n.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mikroeventyr, av to av nettstedets (tidligere?) brukere @manepe og @passerinum. 

Det vil si, jeg leser, er ikke ferdig enda. Godt skrevet, mye flott inspirasjon. Fjellforum så vidt nevnt allerede på side 29. Begge forfatterne er drevne turfortellere og har gitt mye glede til undertegnede allerede, denne boken er en god fortsettelse.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Har nettopp lest en bok av Wim Hof.
Denne boken handler om å fryse og det å la kroppen få kjenne på kulde, for å så bli sterkere.
Han har skrevet flere bøker og dette er hans siste. Jeg har personlig prøvd disse teknikkene i boken hans, og for meg funker de.
Grei bok for å takle kulde bedre - men lite om selveste turaspektet, hehe.

https://www.amazon.com/What-Doesnt-Kill-Environmental-Conditioning/dp/1623366909/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1483469193&sr=1-1

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Helga ble brukt til å lese Finnmarksvidda, en skietnografisk ferd gjennom sameland. Skrevet av Stein P. Aasheim. Likte den! Gjennom tre vintre går forfatteren sammen med de tre historikerne fra Nord-Norge (Einar Niemi, Harald Dag Jølle og Rune Sundelin) på ski gjennom Finnmark. Mye spennende historie. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den 12/17/2016 at 16.45, Sprettert skrev:

Blåser liv i denne tråden her igjen! "The Mountains of My Life" av Walter Bonatti, og "The Philosophy of Risk" av Dougal Haston anbefales. 

Jeg tenker å legge inn ei lita bestilling på Amazon før en tur til det store utland, så om noen har tips til bøker jeg finner der innenfor samme temaet (fjell, alpinisme, ekspedisjon, refleksjon) setter jeg pris på det! Gjerne av det gamle slaget. 

Noe á la "Annapurna", Maurice Herzog eller "Into Thin Air", Jon Krakauer. 

På forhånd, takk! 

De jeg har lest i det siste (skal snart till Himalaya, derfor noe "snevert område" :P

Mark Horrell - The Chomolungma Diaries: Forfatterens dagbøker fra hans Eversttur, jeg liker forfatterns skrivestil. 

Mark Horrell - 7 steps from snowdon to Everest. Hans reise fra å være en vanlig turmann til å klatre Everest

Mark Horrell - Islands in the snow

(Mark Horrell har mange dagbøker fra forskjellige turer, god lesing) :)

Nick Van Der Leek - K2 the deadliest day

Joe Tasker - Everest, The cruel way

Tanis Rideout - Above All things; om Georg Mallory sin Everest tur

Nick Heil - Dark Summit, The true story of Everest's most controversial Season

Cecilie Skog - Friluftsliv





 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg lest boka, Redd gullet, historien om gulltransporten fra Norge april 1940. At ikke det er laget en film om dette er nesten ikke til å forstå. Den siste lastebilen med gull fra Norges bank forlot Oslo da tyske soldater marsjerte ned Karl Johan. Boka konsentrerer seg om selve gulltransporten. At transporten var mulig å gjennomføre var fordi sentralbanksjef Rygg i 1938 fikk godkjent en evakueringsplan i tilfelle krig. Dette til tross for at ingen av våre topp politikere trodde det skulle bli krig. Da krigen kom hadde Rygg gjort 48,8 tonn gull klart for transport. Dette forløpet belyses ikke i boken så dette er en svakhet. 

I henhold til provisorisk anordning om pengevesenet i Norge, vedtatt av regjeringen 22. april 1940, ble sentralbank sjef Rygg og direksjonen i Oslo løst fra sine verv. Norges Bank skulle formelt følge gullbeholdningen, og Arnold Ræstad ble av regjeringen utnevnt til sentralbanksjef. Dette er en av mange skampletter i vår krigshistorie. Rygg som hadde fått på plass beredskapsplanen som gjorde det mulig å starte evakueringen av gullbeholdningen fikk sparken. Andre tok æren for hans arbeid, men en bra film hadde dette blitt. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den 31.1.2017 at 16.40, JanRH skrev:

Denne skal jeg lese de neste dagene.

imageproxy.jpg

Takk for tips. Jeg fikk flere av hans bøker i gave. Glemt de av men skal få sett på de nå. 

Jeg blar daglig i boka "Topptur i Jotunheimen" nå. Det var dette med fjellabstinenser og å gi den næring 🙈 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Microadventures av Alastair Humphreys og 40 trivelige turer i Østfold.

Alastair Humphreys er en frisk fyr som har turt å ta uvanlige valg...sykle verden rundt og sånt. Microadventures handler om å tenke litt utenfor de vanlige "turrammene", bruke nærområdet og se muligheter for trivelige turer ved å utnytte fritiden godt, også på hverdager.

40 trivelige turer i Østfold kjøpte jeg fordi jeg vil bli bedre kjent i det fylket jeg bor i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Er akkurat ferdig med Randulf Valles "friluftsliv i Finnmark". Jeg leste boka fra perm til perm på tre dager, fant den veldig fengende da den tar for seg variert friluftliv gjennom hele året :) 

Neste bok ut nå er "Nord i villmarka" av Jan-Eilert Pedersen, benytter noe av dagene med grisvæ til å finne motivasjon for fremtidige turer :)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.