Gå til innhold
  • Bli medlem

Hva har du på beina på tur?


Celine

Anbefalte innlegg

. Endelig har Alfa skjønt at de måtte gjøre noe med de dustete sidesømmene som var på WalkingKing/-Queen. Alfa er også god til a legge GoreTex-membranen riktig slik at den ikke går istykker med en gang, men varer skoa levetid.

Amen!

Jeg sliter på mitt tredje par med Alfa støvler. Jeg har de to forrige fortsatt og bruker dem litt i nærområdene på jakt og slike ting når vær og føre ikke er for ille. For å spare på nystøvlene. Men begge de to første har vært innom en skomaker for å sy omigjen sidesømmen. Noe som selvfølgelig medfører punktert Gore-Tex membran.

Men det siste paret har klart å unnværer denne sømmen , og har bedre beskyttelse mellom såle og overlær. Jeg kunne sikkert funnet bedre støvler , men synes støvlene er komfortable med gode såler. Selv om de kunne vært lettere.

Det kan godt være at mitt neste par også blir Alfa støvler. Men det er ikke garantert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 54
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

På toppturer med utsikt til endel snø var favoritten Crispi Besseggen, men er usikker nå etter at de bytta såle med dårligere mønster, mindre avrunding i helen og gikk over til Goretex membran (sliter videre på tre utslitte par).

Ellers trives jeg best i gamle slitte joggesko, spesielt når sekken er lett og jeg går aleine, - må være Asics som sitter bedre på vått fjell enn det meste annet jeg har prøvd ! Som tidligere O-løper ble en jo bortskjemt med lett fottøy !

knut

Jeg skjønner jo at Knut Stabell med sitt tempo i fjellet er tilhenger av lett fottøy. Men joggesko på snø kunne jeg aldri tenke meg. Det samme gjelder avrundete heler på fjellstøvler. Under nedstigning i bratte snørenner synes jeg det er særlig viktig med skarpe kanter på helen slik at en får skikkelig grep i snøen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Celine!

Mine turer foregår nesten uten unntak fra 1000m og oppover. Dermed er vandring i myr og på opptråkkede stier ikke så aktuelt. På grunn av min egenvekt trenger jeg i tillegg en støvel som er stabil og stødig. Har bare gode erfaringer med Scarpa støvler.

Scarpa Ladahk for "lettere 2000m - turer" og Scarpa Cerro Torre for de litt tyngre der en ekstra stiv støvel er å foretrekke. Har forresten gått 12 timer i strekk i Rondane, inkl. Sagtind med lave Merell Goretexsko med Vibram såle. Det gjør jeg ikke igjen...

Selv om det er kjekt med sko som er så lette som mulig mener jeg at det likevel er bedre med en litt stivere/stødigere (og dermed tyngre...) støvel på lange turer (mer enn 8 timer vandring i urda). :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Scarpa SL for syvende året på rad. Er ikke happy med gummien på tuppen, men sliter uansett sålen helt ned før det blir et stort problem. Må dessverre bruke stegjern av den gamle typen, men de funker de og. Sliter ut ett par i året. Takk og lov for at ikke ALLE merker går ut på dato.

Har kjent på de nye merkene. De er for myke, synes jeg. Skoa må være fjellstø og myk i vristen.

Arnt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Er det noen her som har brukt Chiruca Scandinavia jaktstøvler på lange fjellturer i vekslende terreng? Jeg trenger nye fjellstøvler som er vanntette og som ikke gir deg for mye gnagsår

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Gjest Anonymous

Ref tidligere innlegg om pansersko. Har samme erfaring at disse bruker jeg kun for veldig bratt lende (bre/fjellklatring, med mulighet for stive stegjern), snø eller kalde forhold. For 90% av tiden duger vanlige fjellsko (eventuelt med ett par klatresko i sekken), mykt lær, men passe stiv såle og som backup ett par poser å stappe oppi. Jeg holder primært på med toppturer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker Meindl "Air revolution v2" -- og er helt fornøyd! De er nokså stive (type "B") og tunge, men de puster bedre enn noe annet jeg har vært borti! Pløsen er en slags mesh-svamp-pumpe-aktig greie, og det funker faktisk!

En annen ting som ikke må undervurderes er sokkene! Det finnes utrolig mye bra saker på markedet! Som vi pleier å si: en god sokk er bedre enn en dårlig sokk. :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Er det noen her som har brukt Chiruca Scandinavia jaktstøvler på lange fjellturer i vekslende terreng? Jeg trenger nye fjellstøvler som er vanntette og som ikke gir deg for mye gnagsår

vanntette støvlar, finst det? (gummistøvlar) ok gore-tex skal vel være bra men holde membranen i det lange løp? uansett blir ein våt og fuktig på beina vel. dei chiruca støvlane du nevner har vel gore-tex membran. høge sko kan til tider være svært kjekkt å ha. spesielt i vått tereng. eg har prøvd ymse på viddene nordpå og har no eit par varg isogaisa som eg er svært svært fornøgd med. trampa ned i dei og har ikkje hatt problem med gnagsår ein einaste gong. syns dei er veldig behagelige og fine mot foten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

eg har prøvd ymse på viddene nordpå og har no eit par varg isogaisa som eg er svært svært fornøgd med. trampa ned i dei og har ikkje hatt problem med gnagsår ein einaste gong. syns dei er veldig behagelige og fine mot foten.

Må si meg enig på den!Bruker også Varg Isogaisa som jeg er stålende fornøyd med!Er nokså stiv noe som passer bra hvis man skal ha litt på ryggen, og har en bra og slitesterk løsning, og er ikke avhengig av mye vedlikehold!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Har brukt LaSportiva Elk de siste 4 månedene på russer-grensa. Daglig. Ikke et gnagesår eller problemer av noe slag. Går jevnlig med TUNG sekk, å det har ikke vært noe problemer med stabilitet, som jeg har opplevd tidligere med andre støvler.

Det er ikke det mest krevende terrenget i landet, men alikevell.....jeg er storfornøyd!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Joggesko på stien, og fjellstøvler i sekken. Den gamle versjonen av Crispi Besseggen er tidenes beste fjellstøvler. Synd de er borte..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Det jeg mener er at det er unødvendig å kalle det jaktstøvler. Dette er jo egentlig helt vanlige fjellsko.

De trenger ikke hete jaktstøvler fordi de er høye og vantette. Det foregår jo jakt på mange andre plasser en fuktig myr også...

Joda jeg har vært på jakt....med fjellsko.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil bare legge til at selv i våre dager er det vanskelig å finne noe som er bra på alt. Jeg ha jobbet i butikker, og brukt endel penger på støvler og sko. Men det finnes desverre noe som passer til alt. Så hvertfall i min erfaring, må man velge noe som man personlig foretrekker. Eller et skoplagg som vil passe i de fleste typer terreng man havner opp i. Og siden vi alle er så forskjellige, er det bare best å prøve ut det selv. Og da er det kanskje lurest å teste ut det som er billigst først. Og evt det man vil ha mest brukt for ellers.

Kjenner godt typen som skal gå over 200m isbre. Og må da ha fullt utstyr (stegjern, "brestøvler" osv). Og de som insisterer at tunge og stive fjellstøvler er et must i jotunheimen. Og i butikken blir man utstyrt til Man får høre alt mulig, men igjen av grunnen til at vi har litt forskjellig ting vi liker.

Problemet er om man skal ha noe som er behagelig i helt flatt lende, og samtidig fint i ur/steinrøys, til slafsete snø og til isbre. Og kanskje evt klatre litt etterpå... Da blir det ofte til at man har med to par skoplagg. Ellers fryser noen mer på beina , og noen plages mer med våte sko enn andre. Problemet mitt generelt er at jeg havner i våte partier, myr, elver o.l. Da er noe som kan motstå noe vann å foretrekke i midt tilfelle.

Bare husk at det kan bli kalt, ha nok plass til tykkere sokker. Jo stivere jo mer stabil gange. Goretex og vanntette ting puster/ventilerer mindre, men tåler vann. Nye sko må ingås, ellers gnagsår. Tar man vare på utstyret får man mye for pengene. Og ellers bare dra på tur, og la turen gi lærdom!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

støvlane eg bruker på jakt,,, dvs jaktstøvlane mine; chiruca skandinavia, er ikkje berre høgare enn turstøvlane, dei er også ein god del varmare...

faktum er at jakt oftare foregår utanom sti enn vandring, og i mange tilfelle ikkje på tørre ryggar... dessutan er den ekstra isoleringa gull verd på vinterleg posteringsjakt,,, fraus føtene av meg i heile fjor haust før eg fekk dei støvlane, og hadde ein fin vinter med mykje harepostering i dei nye...

skulle derfor meine det er rett å skilje mellom turstøvlar og jaktstøvlar, då dei tilfredsstiller litt forskjellige krav... om ein treng dei til all slag jakt er jo eit heilt anna spm...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pleier å bruke Alfa m-77. Har man med seg skokrem og børste pleier det å være bra nok. Har også et par Alfa Bever støvler hvis terrenget er veldig vått. Har brukt duck tape som gamasjer fra støvel kanten til buksa hittil men får ønske meg noe skikkelig til jul :) Var foresten utrolig kaldt å ta på meg støvla som hadde ligget i forteltet idag tidlig.. Følelsen av at tæra bestod av is

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg har et par Alfa sko som jeg ikke aner betegnelsen på. Disse er utstyrt med en stiv såle, kraftig lær, sympatex membran (som garantert ikke funker lenger), kanter for step-inn stegjern og er fabelaktige og er alltid på foten på fjellturer/breturer.

Jeg har alltid med meg en tube lærfett på tur og smører skoene jevnlig under tur og gjennom hele året. Vet jeg at underlaget blir veldig sumpete, vurderer jeg seilerstøvler, men de kan ikke måle seg mot Alfa'n når det gjelder støtte. Skal jeg på sikkelig langtur vurderer jeg lettere sko i sekken (joggesko eller sandaler). Avhenger litt om hvor tung sekken blir.

Om vinteren bruker jeg gode gamle lærsko jeg kjøpte en gang for lenge siden.

Og ser ingen grunn til å bytte ut noen av disse skoene i nærmeste fremtid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alfa slet med holdbarheten på "Walk King/queen" modellene, men dette er visstnok forbedret i løpet av siste år.

Bruker selv forholdsvis kraftige fjellstøvler (Varg Skarstind). De veier 1.2 kg hver, men synes aldri dette har vært noe problem.

Med en gang man begynner å gå litt utenfor sti, er det verdt det.

Fullskinn er jo også hakket stivere enn Gore-tex, da det kompenseres med tykkere lær.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg går med altid med støvler uanset årstiden. Det er Meindl Island Pro med GoreTex membran.

Min frue går med Lowa Combat Boot.

Vi synes støvlerne giver sikkerhed og støtte i anklen som andet fodtøj ikke giver.

Hvis vi ikke vandrede med rygsæk, kunne vi måske godt have valgt anderledes.

Gunnar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Hei

Akkurat nå bruker jeg alfa m-77 hele året pga Millitæret om 1 år og 6 månder..

Prøver å vende meg til dem.. Fungere veldig bra på Vinteren og Sommeren, men ekstremt dårlig når det blir mye Fuktighet..

Som Lars Monsen sa i sin bok, så har han aldri vært fornøyd med sko han har brukt over årtall i naturen.

Sko er vell noe av det som er veldig viktig, men i dag lager dem sko som ser bra ut, ikke ossen dem holder til hva dem skal brukes til,

Suger enormt.. Hvorfor er design så viktig? Jo, kansje litt, men for meg er det at det holder vann,puster og er varme om vinteren..

Ole Martin

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Jeg har et par AKU fjellsko! De er vanntette og veldig lette (=joggesko) :lol: , med ordentlig såle! Jeg har brukt dem i 3 år nå nesten hver dag! Og de er like vanntette! Har hatt noen uhell med dype myhull og fått vann oppi skoen, men de tørker meget raskt og har aldri vært kald på føttene! De ligger rundt 2000 kr, men absolutt en god innvestering!!! Anbefales!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.