Gå til innhold
  • Bli medlem

Unna vs. soulo


Grumleren

Anbefalte innlegg

Eg har brukt mye bensinbrenner inne i Unna. Takhøyden er grei, så lenge en har brenneren ca sentralt. Jeg har pleid å trekke innerteltet litt innover på midten, og plassert brenneren der. Da har du nesten en meter over brenneren. På vinteren klarer du å grave en liten sjarmerende kuldegrop der også, så får en enda bedre takhøyde over brenneren.  Har også hatt døren delvis åpen under forvarming og hatt en vott på, slik at jeg kan kaste brenneren ut om det skulle bli ufint. En gryte i hånden kan også være lurt som varmeskjold for teltduken under forvarming, i tilfelle brenneren kommer med noen uvanlige krumspring :-)

 

Når det er sagt, jeg anbefaler ingen å bruke brenner inni i et  telt, det får folk avgjøre sjøl :-)

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 år senere...
Annonse
  • 3 uker senere...

sakser et spm fra "can" i annen tråd www.fjellforum.no/forums/topic/31118-ulike-optimus-varianter/?do=findComment&comment=379402
og svarer her

3 timer siden, can skrev:

Anngåande telt har tenkt mellom desse to unna og soulo. Bruksområdet i første omgang er vel sommarhalvåret over tregrensa. Har sån halveis bestemt meg for unna. Det som helde meg litt igjen er at soulo tåle vel meir ver å ikkje minst snø dersom eg skulle reist på ein vintertur. Men det går vel kanskje å setta noken tjukkare stenge i unna så er det og brukande på vinteren, men no er det nå hovedsaklig sommaren teltet blir planlagt til. Kin av dei like du best da? Tenke korleis dei er i uvær, ventilasjon, fortelt ikkje fortelt, til matlaging, vektforskjell, plass, enkelt å setta opp, generelle løysinga, var det eg kom på :) eg rage 180 cm over bakken.

Jeg har som nevnt begge.  Til vår/sommer og tidlig høst, Unna, helt klart. Jeg er 182 og har veldig god plass til meg selv + utstyr. Sekken lar jeg som regel ligge på siden mellom inner og yttetelt ved døren. Blåser det ikke så bruker jeg trikset flere her bruker med å feste en bardun i det ene pluggfestet på ytterteltet fremme og slik løfte duken litt høyere og ut fra innerteltet.  Se bilde lengre opp i tråden her i innlegg av TeddJay.  Jeg har som regel med en fjellduk, liten tarp eller en vindsekk som jeg ellers også dekker sekken med ved behov.  Om det med en liten tarp i sekken, og de ikke blåser for hardt, bruker jeg å spenne denne opp som et lite overseil over tak/dør slik jeg får tak over området like fremfor døren. Bruker som regel gå-stavene pluss litt paracord/bardunsnøre til dette  om jeg er på snaufjellet. Har laget mat inni teltet, både gass, bensin og rødsprit, men fortrekker utendørs. Bensin fyrer jeg opp ute først, og lager som regel maten ute også, anbefaler ikke å ta den inn om du ikke må. Rødspritbrenner er jo enkelt, men likevel farlig - fort å velte, derfor ikke noe jeg anbefaler inni teltet. Har den  som regel like utenfor døråpningen. Har alltid noe under brennere så de står stødig uansett hvor, både for sikkerheten og for unngå velt der maten havner i myra (been there done that).

Om du regner med storm, så er det mulig å bruke dobbelt sett av stenger med Unna og de fleste andre av Hilleberg sine telt. Stengene er nok det første som ryker (**), men har aldri erfart dette selv med dette teltet. Nå husker jeg ikke vekta på stengene, men antar at du med to sett stenger vel nesten spiser opp vektforskjellen mellom Unna og Soulo.

I de innsektsfrie deler av forsommeren og høsten bruker jeg også bare ytterteltet til Unna, da blir det som å ligge i en "gapahuk". Har også et mesh innertelt til Unna som jeg bruker om sommeren når det er varmt og innsekter. Ellers ikke noe vektforskjell å snakke om på mesh og vanlig innertelt.

Det fine med et selvstående telt er jo at det er selvstående. Bardunerer bare når jeg må, men fester som regel alltid plugger rundt duken. Men for gramjegere kan det være et moment at man kan bruke Unna helt uten barduner, de kan man legge hjemme i finværet.

(**): www.youtube.com/watch?v=HX-44w7oQl4

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Joda, det er også mulig, gjør det selv  av og til. Du får mer plass slik. Men som sagt, lager mat utendørs om og når jeg kan. Men det jo kjekt å ligge i med utsyn ut døren og styre alt i døråpningen, særlig til morgenkaffen. Så lenge man ikke dupper av igjen da mens brenneren suser og går...(der liker jeg spritbrenner på morgenen).

Det er en annen fin ting med Unna, du kan åpne helt opp å nyte utsikten både når du legger deg og når du våkner.

Nåvel, du kan jo kikke litt på Helsport sitt Reinsfjell- og Trolltind superlight også før du bestemmer deg. Folk har jo en tendens til å anbefale det de selv har og bruker, jeg intet unntak.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

he he ja rart med det ein har sjølv, Reinsfjell har/er og ein kandidat, kanskje eg har sett meg litt blind på hilleberg. Meiner at Reinsfjell var eindel dyrare men det er ei stund siå eg har sjekka. Skal uansett ikkje ha telt før til sommaren, men er jo greit å få det ei lita stund før iverfall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du ender opp med to telt på liste di som du vurdere som omtrent like gode til ditt formål, og du ikke trenger det før til sommeren, så er det jo bare å følge med på prisjakt.no og røverkjøpstråden her, så slår du til når ett av de kommer til en veldig god pris. Alternativt bruktmarkedet - om du ikke må ha nytt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

24 minutter siden, can skrev:

ja ikkje dumt det der, får ve 20 prosent på fjellsport og, gjeld det alt foresten eller er det berre telt

Fjellsportrabatten for FF-medlemmer gjelder alle ordinære varer med noen få unntak på visse produktgrupper :-)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.