Gå til innhold
  • Bli medlem

Kaffe på tur


Kjell Iver

Anbefalte innlegg

Jeg liker best kokekaffe - eller presskannekaffe.

Kaffekjel bruker jeg mye - og det er best, men på lange turer syns jeg ikke det forsvarer vekten.

 

Har hatt en plast presskanne som egentlig har fungert OK, men som har vært for dårlig kvalitet. Veier lite - koster mye.

Har også prøvd løsningen med å tømme kokekaffe i en thermokopp - funker, men en termokopp er egentlig unødvendig på sommertur.

 

Skal bruke en MSR reactor til vannkoking. Noen som har erfaring med kaffesystemet til den? F.eks http://www.amazon.com/MSR-Reactor-Coffee-Press-Kit/dp/B00B5F9PSW/ref=cm_cr_pr_product_top

 

Har lest litt og kan virke som at stangen er noe kort. Det kan jo bli et problem - for man trenger sjelden en hel liter kaffe.. Kaffen vil også bli fort kald.. Noen tips på dette? Kanskje andre løsninger - filtersystem uten papir har jeg også sett litt på uten å konkludere..

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg lager kokekaffe i vanlig kjele, som jeg jo uansett skal ha med til annen matlaging/vannkoking. Syns det funker fint. Er stor forskjell hvor godt kaffen løser seg opp, blir deffinitivt minst spytting av grut med evergood kaffe. Men om man faktisk kan koke kaffe ordentlig kan det jo hende at det ikke blir noe særlig grut uansett ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På kortere turer bruker jeg kaffekjele og kokekaffe.

Må jeg spare vekt bruker jeg som regel pulverkaffe. Da Nescafe sin Espresso. Synes den fungerer fint hvis man tar en god dose pulver og lager vanlig størrelse kaffekopp.

Skal jeg bare spise real og slikt koker jeg likegodt vann til det i kaffekjelen så da blir det kokekaffe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange gode tips. Har studert den Aeropress men syns den virker unødvendig komplisert. Mulig jeg ikke ser lyset helt - men ser ut for å være mye stæsj for en langtur i fjellet. 

 

Sjekk videoen her: Noen som har prøvd noe slikt i Nalgeneflaske? Den er jo med uansett så det er egentlig ikke så mye ekstra vekt da.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lager kokekaffe i vanlig kjele, som jeg jo uansett skal ha med til annen matlaging/vannkoking. Syns det funker fint. Er stor forskjell hvor godt kaffen løser seg opp, blir deffinitivt minst spytting av grut med evergood kaffe. Men om man faktisk kan koke kaffe ordentlig kan det jo hende at det ikke blir noe særlig grut uansett ;)

 

Har aldri sett at gruten noen gang har löst seg opp, men mulig jeg misforstar hva du mener. Forklar gjerne fremgangsmaten din, det finnes jo mange meninger om riktig fremgangsmate pa dette temaet :grin:  men meningen er jo at gruten skal synke til bunn, det gjelder derfor a vente det ekstra minuttet eller to som skal til for at den synker ordentlig til bunn. Om kaffen legger seg som et speil pa toppen sa hjelper det a röre litt i overflaten for a bryte speilet evt gi kaffen et kjapt oppkok rett etter at man har helt den i(pass pa det blir fort söl ;) ).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har aldri sett at gruten noen gang har löst seg opp, men mulig jeg misforstar hva du mener. Forklar gjerne fremgangsmaten din, det finnes jo mange meninger om riktig fremgangsmate pa dette temaet :grin:  men meningen er jo at gruten skal synke til bunn, det gjelder derfor a vente det ekstra minuttet eller to som skal til for at den synker ordentlig til bunn. Om kaffen legger seg som et speil pa toppen sa hjelper det a röre litt i overflaten for a bryte speilet evt gi kaffen et kjapt oppkok rett etter at man har helt den i(pass pa det blir fort söl ;) ).

Hehe...feil formulert fra min side. Det er stor forskjell fra kaffe til kaffe hvor mye gruten flyter rundt og havner i koppen. Nå er det en stund siden sist jeg kokte kaffe så vet ikke helt om jeg husker hva jeg har gjort, men jeg koker opp suppa, prøver å gjynge litt på kjelen så ikke kaffen blir på toppen og lar den stå på veldig svak varme en liten stund, så heller jeg forsiktig ut av kjelen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kokekaffe slik jeg gjør det: Koker opp vann, tar kjelen bort fra varmen og tømmer i kaffen. Etter at kaffen har godgjort noen minutter løfter jeg kjelen litt og setter den ned igjen (dunker den litt) ett par ganger. Gruten synker til bunns, og kaffen blir perfekt. :)

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kokekaffe slik jeg gjør det: Koker opp vann, tar kjelen bort fra varmen og tømmer i kaffen. Etter at kaffen har godgjort noen minutter løfter jeg kjelen litt og setter den ned igjen (dunker den litt) ett par ganger. Gruten synker til bunns, og kaffen blir perfekt. :)

Slik koker jeg også alltid kaffe. Syns ikke jeg får kaffen like god uten kaffekjel noe som var poenget her. Jeg drasser alltid med meg kaffekjel men egentlig er en kaffekjel alt for tung til å bære med på en ukestur.  Mange gode ide'er. Skal prøve med Evergood kaffe og den vanlige kjelen da..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gode tips

 

 

Ikke dum den Lars. Veier 150 gram. Ser at min kjel veier mye mer enn den der - men en presskanneløsning til min MSR veier bare 50 gram. Tenkte altså lettvekt, men tror jeg kutter det ut.

Kommer vel til å kjøpe noe slikt - kan jo bruke den på MSR'en min også den der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har kjelen i post #17, og kan rapportere at det er heilt super til havregrynsgraut i tillegg. For min del er den alltid med, stort sett som einaste kjele. Einaste aberet er at lokket er litt laust, men det kan kanskje fiksast med ein liten knipetangmanøver...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På lengre turer ender man jo ofte opp med en pulvervariant. Jeg har begynt å bruke Nescafe Espresso pulverkaffe, også for å lage vanlig kaffe. Bare bruk litt mer vann. Den er mange hakk bedre enn andre typer jeg har smakt.

 

En lettvektsløsning for traktekaffe er en løs holder for vanlig kaffefilter som man setter over koppen. Husker ikke hvor jeg fikk tak i min for mange herrens år siden, men sånne kan jo ikke koste mange kronene. Den veier heller ikke mye.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har gått over til å bruke Growers Cup. Det er en pose med filter. Fyll på med vann og vent 5 min mens kaffen traktes. God kaffe, lav vekt og enkelt :-P 

 

http://www.gmax.no/produkt/728144(BC_7)/growers-cup-eske-m-5-kaffe/

Egentlig ikke dum, men ser for meg uhorvelig mye søppel når man går i høyfjellet. Rart det ikke finnes en lignende patent av mer holdbart materiale for flergangsbruk. 

 

Tror jeg satser på en slik kaffekjel. Kan jo bruke den til forskjellig småtteri i tillegg - som å koke en rispose e.l. også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Funker fint på bål også.

Hvordan går det med det plasthåndtaket over et bål?

 

Ellers er en ekstra kjele greit på tur. Tar ikke så mye plass i sekken hvis man passer på å fylle noe oppi den (kaffeposen f.eks).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.