Gå til innhold
  • Bli medlem

Lengde mellom synlige fjelltopper


Anbefalte innlegg

Jeg vekker til live denne gamle gode tråden.

Ellers er det bare fjellene på Moskenesøy som stikker over horisonten med Hermandalstind som den høyeste ved vel 13 grader. Den har en avstand på 163.6 km.

Jeg var en tur på Hermanndalstinden i sommer og har et par kornete siktebilder tilbake i mot Helgelandskysten. Her titter en del kjente fjell opp. Her ser vi vel mot en av de lengste siktelinjene i landet?

Har fler bilder om det er andre siktelinjer som er lengre. Var noe disig, men sånn er det jo ofte når det er varmt. Kan også legge ut originalbildet med 70 mm zoom om ønskelig. Har bare med et utsnitt her.

Det er Lovund som er midt på bilde dsc_25542.jpg (?) og 7 søstre som er helt til venstre i det bildet? I så fall bør det være over 200 km sikt..?

post-497-133474571231_thumb.jpg

post-497-133474571236_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Jeg vekker til live denne gamle gode tråden.

Jeg var en tur på Hermanndalstinden i sommer og har et par kornete siktebilder tilbake i mot Helgelandskysten. Her titter en del kjente fjell opp. Her ser vi vel mot en av de lengste siktelinjene i landet?

Har fler bilder om det er andre siktelinjer som er lengre. Var noe disig, men sånn er det jo ofte når det er varmt. Kan også legge ut originalbildet med 70 mm zoom om ønskelig. Har bare med et utsnitt her.

Det er Lovund som er midt på bilde dsc_25542.jpg (?) og 7 søstre som er helt til venstre i det bildet? I så fall bør det være over 200 km sikt..?

Meget interessante bilder. Men det du tror er Lovund er nok Træna. Lovund med sin kjente profil ligger ca 1/4 fra venstre kant. Videre følger Dønnamannen og helt til venstre De syv søstre som du selv påpeker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Hej! Jag har läst denna tråden med stort intresse. Tack för all härlig läsning! Jag har två frågor som jag undrar om någon kan hjälpa mig med. Jag är inte säker på att de passar helt i denna tråden, men det finns i vart fall anknytningar.

1. Jag var uppe på det svenska fjället Låktatjåkka (Loktacohkka), 1404 m, som ligger cirka 20 km nästan rakt öster om Riksgränsen, den 9 september i år. Utsikten var fin, men en sak jag inte väntat mig var att jag skulle se ända ut mot Lofoten, eftersom det är så många fjäll, både på svenska och norska sidan, som skymmer. Men i ett skar söder om Beisfjordtötta (del av det stora fjället vid Narvik), skymtar plötsligt en liten bit av en fjällvägg långt borta. Se bild nedan. Se större bild på http://www.tegen.se/andreas/Lakta.jpg . Siktlinjen är nästan rakt västerut, någon dragning åt söder. Detta måste vara någonstans i fjällmassivet mellan Rulten och Higravtind, vad jag förstår, alltså cirka 145 km bort. Jag har letat efter bilder på Internet i liknande vinkel, men inte kunnat hitta samma profil. Är det någon som vet vilka toppar som syns?

2. Några veckor tidigare var jag på Lofoten. En dag (den 24 augusti) var det klart väder och jag tog några bilder från Svinöya i Svolvaer. Bilderna är tagna från 10-15 m höjd, Svinöya är inte precis något högfjäll... Se bilder nedan. Se större bilder på http://www.tegen.se/andreas/Landego1.JPG och http://www.tegen.se/andreas/Landego2.JPG . Tyvärr tog jag inte bilderna systematiskt och kan därför inte göra ett panorama, dessutom hade jag ingen aning då om vad det var jag såg. Men när jag kommit hem till Stockholm har jag blivit besatt av att veta vilka fjäll det var jag fotograferade längst i fjärran. Jag har kommit fram till att de två bilderna som jag kallat Landego visar ön Landegode till höger och de som kallas Småtindene (söder om Bodö) till vänster. Jag har hittat en bild på Internet från Bodö som visar precis samma profil av Småtindene. Om det stämmer, så kunde man alltså se fjälltoppar 130-140 km bort från nästan havsytans nivå.

Men jag tog också några bilder på avlägsna fjäll lite utanför Landegode ( = väster om Landegode ). Jag har kallade dem Unknown1 och Unknown2. (Tyvärr ingen bild som kopplar ihop dessa med bilden på Landegode). Se bilder nedan. Större bilder på http://www.tegen.se/andreas/Unknown1.jpg och http://www.tegen.se/andreas/Unknown2.jpg .

Här får jag problem. En av bilderna skulle kunna vara Sandhornet. Men Sandhornet ligger 127 km från Svolvaer och är 994 m. Med Pythagoras sats (en katet = roten ur summan av kvadraten på hypotenusan minus kvadraten på andra kateten, formeln finns tidigare i denna tråd) tillämpat på en jordradie på 6390 km, kan man se 1000 m högt berg på 113 km. Om vi antar att fotot togs från 15 m höjd och lägger till att man kan se 14 km från denna höjd får vi 113 + 14 = 127 km, vilket betyder att man inte borde kunna se Sandhornet. Men sedan har vi förstås refraktionen (som kan vara mycket variabel). Jag gjorde en "medelkorrigering" för refraktionen, genom att i formeln sätta in en jordradie på 7440 km, och fick då fram att man kan se ett 1000 m högt fjäll på 137 km avstånd. Med refraktionens hjälp skulle alltså en av bilderna kunna visa Sandhornet.

Men vad visar då den andra bilden? Högnakken? Fuglöya? Nej, den är för låg och ligger för långt bort.

Är det någon som vet?

Bilderna är tagna med Panasonic Lumix DMC-FZ18, de inzoomade bilder är tagna med cirka 18x zoom, vilket motsvarar cirka 500 mm med en 35 mm kamera. Obs att de externa bilderna är stora och du kan behöva scrolla för att se hela.

Hälsningar från Stockholm

Andreas Tegen

post-5077-133474587834_thumb.jpg

post-5077-133474587836_thumb.jpg

post-5077-133474587838_thumb.jpg

post-5077-13347458784_thumb.jpg

post-5077-133474587841_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Komplettering till mitt inlägg tidigare idag:

Jag blev ganska säker på att det var Småtindene som var konturen till vänster om Landegode när jag fann en bild från Bodö på Internet: jämför min disiga bild med den skarpa från Bodö: samma kontur.

post-5077-133474587842_thumb.jpg

post-5077-133474587846_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Tegen.

Interessante avstandsbilder. Du har helt rett i identifiseringen av Småtindan. Denne vakre og imponerende tinderekken kjører

en like under når en kjører Kystriksveien (riksvei 17) gjennom Gildeskål like sør for Beiarfjordmunningen. Ellers tror jeg at Sandhornet

kan ligge i skjul for Landego. Det har jo ca samme avstand som Småtindan og er ikke så mye lavere. Når det gjelder bildet Unknown1,

tror jeg at det er øyene i Røst-arkipelet med bl a Trenyken og Storfjellet.

Ellers kunne det vært interessant om du oppga koordinatene til Låktatjåkka, så kan vi finne ut hva de spektakulære fjellene i Lofoten

som dukker opp i ditt første bilde, er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hej Ods och Alfred97!

Och tack för svaret. Gott att få en bekräftelse på Landegode och Småtindene.

Koordinaterna för Låktatjåkkas topp är ungefär E 18grader 28min och N 68grader 24min 15sek. Jag bifogar två kartutsnitt som visar den siktlinje jag tror att jag såg.

När det gäller Sandhornet tror jag inte att du gör en riktig bedömning. Observera att bilderna är tagna från Svinöya som prakiskt taget ligger i Svolvaer (bara några hundra meter åt söder). Sandhornet borde hamna till höger om Landegode (sett från Svinöya i Svolvaer), eller åtminstone över den lägre västligaste delen av Landegode. Höjden är nästan 1000 m, så with a little help from my friends (=refraktion) borde det vara möjligt. Så är det inte Sandhornet ändå på någon av bilderna Unknown? Jag bifogar ett kartutsnitt.

Röstlandet tror jag inte man kan se från Svolvaer. Dels ligger öarna 140 km bort och är för låga (det skulle vara en otrolig refraktion i så fall), dels hamnar de nog bakom Vaeröy (som ligger 100 km bort), och frågan är om inte yttersta uddarna i Kabelvåg också skymmer. Jag kan inte heller minnas att det var åt det hållet jag tog bilderna. Så jag tror svaret finns i och kring Sandhornöya.

Allra bäst vore förstås om någon känner igen profilerna.

Andreas

post-5077-133474588594_thumb.jpg

post-5077-133474588607_thumb.jpg

post-5077-133474588611_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har forsøkt å identifisere hvilke fjell vi ser på bildene dine. På det første bildet hvor vi ser mot Lofotfjell, er de fire markerte toppene følgende (fra venstre): Litlkorsnestind (som pussig nok er høyere enn Korsnestind), Store Trolltind, Geitgaljartind og en navnløs topp nordøst for den siste. Alle ligger i området sør og vest for Trollfjorden. De to taggene mellom den første og andre topp har jeg ikke funnet navn på da navnene ikke står på kartet, men de ligger i samme området.

På ditt bilde Unknown1 er det faktisk Sandhornet vi ser lengst til høyre. Taggene til venstre for denne må jeg se nærmere på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tack så oändligt mycket, Ods, för att du tagit dig tid till att utreda detta!! Det du kallar Geigaljartind, är det samma sak som Geitgaljen, 1045 m? I så fall är väl det längst bort i synfältet.

Tack också för upplysningen om Sandhornet. Men det är en gåta för mig vad de andra topparna är. Jag har inte någon bra topografisk karta för detta område (måste skaffa en!), och på min översiktskarta kan jag inte finna några höga toppar snett bakom Sandhornet. Skulle det möjligen kunna vara några fjell i massivet norr om Glomfjord?

Och så Unknown2... det måste väl vara området kring Högnakken.... ??

Jag grämer mig verkligen över att jag inte tog en översiktsbild med lite mindre tele, så att man kunde se hur bilderna hänger ihop.

Jag blir mer och mer sugen på att göra en rejäl semester i Nordland nästa sommar och titta närmare på alla dessa fjäll, och bestiga några av dem. Återstår förhandlingar med min fru...

Tack än en gång, och hoppas att du kan identifiera resten också!

Andreas

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ser mycket mäktigt ut på bilden! Men jag tror inte jag vågar mig på en sådan tur, jag är van vid svenska fjäll, men inte vid klättring, och turen upp på Higravtind är markerat med **** (högst svårighetsgrad) i boken "På tur i Lofoten", så det tror jag är lite för avancerat för mig... men det vore fantastiskt att komma upp där!

Andreas

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Geitgaljen og Geitgaljartind er den samme, og dette kommer vel fram av kjivers innlegg. At ikke Higravstind sees tross sin større høyde, skyldes at den ligger for langt til høyre og dekkes av det nærliggende fjell på bildet. Det er vanskelig for meg å finne ut av enkelte av bildene når jeg ikke kjenner retningen bildene er tatt i. Det jeg kan si er at Høgnakken og Høgstjerna i Gildeskål er for langt unna/for lave til å kunne sees fra 15 meters høyde ved Svolvær. Derimot finner jeg at de høye fjellene mellom Beiardalen og Arstaddalen, bl a Høgtinden, er godt synlige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jag har kollat och kollat igen, och det är helt klart att jag missade att ta en bild mot Högtinden mm.

Men...

eureka!

Jag tror nu att Unknown1 visar samma berg som unknown2!! Skillnaden är att unknown2 är tagen från en lite annan plats på Svinöya, några meter högre upp och kanske 50 m längre västerut. Det konstiga är att den vänstra delen ser ganska platt ut i unknown1, men visar tydliga toppar i unknown2, där ser man vad luftrefraktionen kan ställa till med.

Så nu är det nog helt klart att båda bilderna visar Sandhornet och några toppar snett bakom?

Kanske jag kan sova gott på nätterna i framtiden...

Andreas

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rett nord for Hamar ligger Høsbjørkampen 587 moh. Tidligere sto det et utsiktstårn der oppe. På folkemunne heter det at man på klarværsdager kunne se helt ned til ytre områder av Oslofjorden derfra. Kan dette stemme? Avstanden til Oslo er vel rundt 13 mil. Men åsene rundt Romerike ligger jo en del høyere enn Mjøsa. Jeg vet ikke om dette kan være mulig. Mange sier at "det blir sagt" etc. Har ikke snakket med noen som påstår at de faktisk har sett havet fra denne toppen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Tegen.

Jeg har laget en terrengprofil av utsikten fra Svolvær (Svinøya) i 15 meters høyde. Den omfatter fjellene fra Bødø-halvøya (178 grader sett fra Svolvær) og så langt vest som der er land å se. Det siste fjell som sees er Sandhornet på nesten 190 grader. Det er ingen tvil om at Unknown1 er Sandhornet og noen topper til venstre som også ligger på Sandhornøya. Den høyeste av disse er Isvasstind. Det interessante med sammenligningen mellom mine terrengprofiler og ditt bilde, er hvordan brytning i atmosfæren forvrenger bildet. Isvasstind med naboer er blitt mye mer dramatisk på ditt bilde. Bildet Unknown2 har nok mye forvregning på grunn av atmosfærebrytningen. Ellers er slike bilder som du har tatt, interessante for meg for å sjekke kvaliteten på mitt regneprogram.

Hilsen Oddvar

post-66-133474589882_thumb.jpg

post-66-133474589885.jpg

post-66-133474589885.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hej Ods!

Tack för profilerna och förklaringarna. Ja, det är otroligt hur mycket refraktionen i luften kan göra på bara några få meter när det ligger så nära horisonten.

Ja, tyvärr var jag ju bara på semester på Lofoten och tog bilder lite på måfå, annars hade jag varit systematisk. Jag har missat zoomade bilder på ett utsnitt från ungefär 183 grader till... ja.. hur långt? Eftersom det är av intresse för ditt program, så bifogar jag några bilder till, lite längre österut.

Bilden "Från Svinöya söderut med Skotstindan i mitt" visar Skotstindan lite till vänster om mitten och sedan fjellen allt längre västerut. Bilden "Från bron till Svinöya mot fjell öst om Bodö" visar en inzoomad bild på de berg som syns längst till höger i "Skotstindan"-bilden. Denna bild är tagen på kanske 20-25 m höjd, från toppen av bron till Svinöya. Längre västerut än så tog jag inga bilder, förutom de jag visat förut. Jag är inte säker, jag tror denna bild ligger helt utanför din profil (< 178 grader), men det verkar konstigt...

Jo, en bild till, "Från bron till Svinöya - mot Landegode och österut" (som jag visat förut, men gjort lite skarpare), och den bekräftar vagt din silhuett, men bilden är inte inzoomad och har inte bra skärpa, så den ger väl inte så mycket.

Men lite mer att testa ditt program på kanske.

Hälsningar, Andreas

post-5077-133474590102_thumb.jpg

post-5077-133474590103_thumb.jpg

post-5077-133474590128_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi var på Storsylen-1762 moh en knall marsdag med et kjempehøytrykk over midtnorge.

Med god kikkert saumfor vi horisonten.

En av tre mente han så Galdhøpiggen.

Men den er 253 km borte så det virker usansynlig,

selv om formelen for siktelengde = 3,575x(rota av h1 + rota av h2) gir 327 km.

Hvilket fjell er det siktelinjen støter på før den eventuelt ville ha gått til Galdhøpiggen ??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi var på Storsylen-1762 moh en knall marsdag med et kjempehøytrykk over midtnorge.

Med god kikkert saumfor vi horisonten.

En av tre mente han så Galdhøpiggen.

Men den er 253 km borte så det virker usansynlig,

selv om formelen for siktelengde = 3,575x(rota av h1 + rota av h2) gir 327 km.

Hvilket fjell er det siktelinjen støter på før den eventuelt ville ha gått til Galdhøpiggen ??

Det er umulig å se Galdhøpiggen fra Storsylen. Fjellene på begge sider av Einungdalen på Dovre skyter opp til 300 m over siktelinjen mellom Storsylen og Galdhøpiggen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...

Hej igen!

Ett litet bidrag från Sverige. I fredags gick jag upp på Naevertind (Beassetjåkka), 1420 m, i Narviks kommune, nära gränsen till Sverige. Där har man en fantastisk utsikt åt alla håll. Det var ganska klart väder, så jag såg ända ut till Hermannsdalstind långt ute på Lofoten, det är 220 km och måste vara på gränsen till lika långt som från Hermannsdalstind till de Sju Systrarna, som nämndes tidigare i tråden. Jag bifogar några bilder. Jag tog bilderna lite under toppen, ca 1350 m höjd, vilket var synd, för Hermannsdalstind syns mycket knappt. Från toppen syntes den något bättre. Men Stjerntinden, 202 km, syns riktigt bra mellan Store Molla och Lille Molla. Profilen går inte att ta miste på. Jag har skärpt bilderna lite i Photoshop för att kunna se bättre.

Hälsningar

Andreas

post-5077-133474652511_thumb.jpg

post-5077-133474652526_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...

Ettersom jeg har pådratt meg en lei forkjølelse har jeg plutselig fått tid til overs til å se gjennom og redigere gamle bilder, og jobbe med turrapporter.

Det som slår meg er hvor ofte de relativt flate Vikna-øyene på Namdalskysten vises på bilder tatt sørover langs med kysten. De ligger som en mørk strek i horisonten på det ene bildet etter det andre.

Så spørsmålet mitt dreier seg om hvor langt oppover kysten det er mulig å se Vikna...

Mvh Trond

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.