Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvordan kommer du deg hjem? "Gåte"


Anbefalte innlegg

Det er torsdag, senvinter/vår og på værmeldingen ser du at det er spådd sol hele helgen og du har et par nye truger du vil teste! Du kjører til utgangs punktet ditt i dalen og spenner på deg trugene. Dalen er grei nok men ganske kort, etter en times tid rett nord i greit med snø kommer du til vidda. Snøen er nesten borte der. Bare et tynt hardpakket lag. Ingen vits i truger videre, skoen synker ikke ned i skarelaget uansett.

Etter en times vandring med samme stødige kurs har det blitt mørkt og du slår opp iglo teltet i all huj og hast med hodelykta. Du tar egentlig ikke hensyn til hvordan du setter det opp så lenge det står stødt. Øynene dine svir litt så du gjør det så fort som mulig.

Etter en urolig natt hører du endelig noen fugler kvitre på noen ensomme trær som høres ut til å være i nærheten. Øynene dine er helt gjenlimt og du ser ingenting. Du hadde helt glemt solbriller men trodde det gikk bra.

Det går opp for deg at ingen vet hvor du er.. ingen har fått beskjed om at du er på tur.

Du har en termos med vann, en pakke tørket ris og en del frukt og en kvikklønsj med. Utenfor går du noen skritt til ene siden mot fuglekvitringen og teller skrittene dine. Treet du kommer til har ingen grener som du rekker opp til og ganske tynt. Vidda vet du er flat der du er. Du finner så vidt veien tilbake til teltet. Spiser sjokoen og frukten, drikker vannet. Og legger deg til i soveposen igjen, en stor vintersovepose som du fikk på salg med en dårlig kompresjonspose til. Du har med sportstape og sysaker. Et kompass og et kart og en helt vanlig primus omnifuel. I tillegg til truger, liggeunderlaget, hodelykten, lighter og primusen er full av renset sprit. Du har på deg en traverse bukse, hvitt ullundertøy, en sort fleece jakke og vindstopper klær ytterst. En dyp tallerken og en kopp i tillegg til termosen er også med.

Om natta sover du litt og det føles som du våkner tidlig. Etter litt hører du fugler kvitre litt igjen.

Situasjonen verre og du har bare porsjonen med ris igjen, ca en kopp tørket ris. Du blir redd for sulten og at du ikke blir reddet. Bekymret for øynene du ikke ser noe på som føles verre. Du tar beslutningen om å prøve å komme deg hjem.

Hvordan gjør DU det? :)

Kan flyttes av admin til mer korrekt side om ønskelik. Var litt usikker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Venter til klokka er 1130 og går så med sola i ansiktet. Da går man ca rett syd mellom 1130 og 1230. En time senere hvis det er sommertid.

Hvordan vet du hva klokka er?

Glemte å spesifisere at vi ikke var i nord-norge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rent generelt bør en alltid sørge for å ha litt restskatt eller ha noe annet utestående med det offentlige, da blir en fort funnet samme pokker hvor en er!

 

Så til oppgaven eller gåten. Jeg er usikker på om dette er en ren gåte med et fasitsvar, eller om du søker våre kreative og forskjellige løsninger? Altså, er det spesifikke poeng i de ulike tingene du har med, eller er de der for å forvirre. Er det et poeng i at du vil teste truger, men spenner på deg skiene osv?

 

:???:

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rent generelt bør en alltid sørge for å ha litt restskatt eller ha noe annet utestående med det offentlige, da blir en fort funnet samme pokker hvor en er!

Så til oppgaven eller gåten. Jeg er usikker på om dette er en ren gåte med et fasitsvar, eller om du søker våre kreative og forskjellige løsninger? Altså, er det spesifikke poeng i de ulike tingene du har med, eller er de der for å forvirre. Er det et poeng i at du vil teste truger, men spenner på deg skiene osv?

:???:

Skulle seff stå truger. En gåte er en gåte er en gåte. Kanskje flere ting som hadde fungert?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)

Tja.... du hadde med sysaker?

 

Kan lage kompass med nåla, gjøre nåla elektrisk ved hjelp av statisk elektrisitet.

Enten henge den i en snor, snora bitter du midt på nåla.

Eller ha nåla på en trebit eller korkbit eller noe i en kopp vann. Da vet du Nord-Sør om ikke annet. Det kan du kjenne på nåla.

For å finne hva som er nord og sør av dette igjenn, sjekk etter solvarmen eller vegetasjon på steiner og trær, mest mose og lav på nordsiden.

 

Jeg villa ha hugd ned treet og slept den etter meg, ca 3-5meters lengde (kun toppen) er enklere å gå og holde retningen,treet vil fortelle deg ganske bra om du klarer å gå beint eller om du svinger.

 

Om du har gått i 2 timer rett nord, er det da bare å følge motsatt vei, sørover.

Kan kontrollere med nåla (husk statisk elektrisitet gni mot hår eller annet tøy som produserer statisk elektrisitet nylon funker kansje, fleecejakka burde funke).

Etter ett par timer, ((kan sikkert doble den ikke så lett å gå når en ikke ser stort) kan telle skritt omså for å ha noenlunde snøring med tid) burde du funnet dalen.

Har du funnet dalen først burde du være berget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Drar fram kortstokken, stokker godt og legger en kabal jeg kan "i blinde". I og med at jeg ikke ser noe blir det mye som glipper. Gjør du det når du legger kabal kommer det alltid en viktigper og forteller deg hva du har gjort feil. 

Da er du jammen redda!

 

Det er derfor kortstokk og speilkompass (jfr en annen tråd!) alltid skal ligge i sekken. Du bruker speilet til å se hvem som har gått seg bort og kortstokken til å skaffe hjelp. Visste dere ikke det?

 

EirikW

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pakket litt snø inn i en tøybit og lagt meg på ryggen med tøystykket over øya. Noe kaldt over panne/øyne hjelper mot sveiseblindhet, så antar at det er like effektivt mot snøblindhet. Etter en dag eller to er det verste over, så da er det bare å gjøre som @Pettrus og lage et par improviserte solbriller av sportstapen. 

 

Uansett så er ikke alt svart selv om du er snøblind og øynene er klistret igjen. Du vil lett ane forskjell på natt og dag, og heller ikke ha problemer med å registrere hvor sola står om det er skyfritt. 

 

Er det andre grunner til at øynene er klistret igjen, er det beste å vente på hjelp. Smelt snø til drikkevann, og ellers holde seg i teltet. Overlever uker slik uten problem, selv om det er litt kjedelig. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det aner meg at svaret ligger utenfor hva han har med seg. Hvis han gikk en time i en dal med litt tung snø, så har han gått ca tre km. Så en time til på hardt underlag, si tre km til. Da har han gått 6 km rett nord. Finnes det noe sted i verden hvor du kan gå tre km gjennom en dal rett nord, så tre km på hardt underlag rett nord, og så være på et kjent sted?

 

Litt som: Hvis du starter på ett gitt sted, går tre km rett syd, tre km rett vest og så tre km rett nord og så er du tilbake der du startet. Hvordan kan det ha seg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med Jan Erik. "Healing is usually rapid (24–72 hours) if the injury source is removed." står det i alle fall på Wikipedia. Bør klare å ligge rolig med tildekte øyne såpass lenge. Hvis det blir verre etter 1 dag stoler jeg allikevel på Wikipedia og tar det rolig en dag eller to til. Kjedelig med lite egnet drivstoff til Omnifuelen, og i alle fall om man skal fyre halvveis i blinde. Kanskje får jeg lirket ut stålkappen til termoskoppen og brent spriten i denne, litt etter litt. Tror allikevel jeg ville unngått fyring så lenge som mulig, større fare for å tabbe seg ut enn å tørste ihjel på et par dager. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tipper det har noe med sola å gjøre, siden det er nevnt at vi ikke er i Nord Norge. Da uten midnattsol eller mørketid.

Så spørs det om man ser absolutt ingenting eller litt(som er vanlig ved snøblindhet). I så tilfelle har en jo kompass i følge oppgaven. Da kan man jo gå tilbake på natta etter kompass.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det første er det helt grunnleggende man trenger. Det er beskyttelse, væske, mat og redning.

 

Beskyttelse: Teltet har du, det samme med klærne dine. Jeg forutsetter at man ikke har vanntette klær ettersom det ikke er skrevet noe om det, og det er derfor ikke holdbart å antyde det. I tillegg har du sovepose og liggeunderlag.

 

Væske: Her har du primus til å varme vann ettersom det er fullt med sprit. Det står ikke at man har med kjele® til primusen, og det kan heller ikke være holdbart å trekke noe mer ut av det heller. Du har riktignok 2 kopper (1 som hører til thermosen, og en ekstra). Her må det være mulig å bruke den ene koppen til oppvarming av vann eller thermosen.

 

Mat: Ettersom man har igjen kun en halv kopp igjen med ville jeg spist risen tørr. Snøen ville jeg bare smeltet slik at den hadde gått over til flytende form(ikke varm, men kanskje opp til kroppstemperatur).

 

Redning: Målet er å redde seg selv.

 

Utgangspunktet er jo at du rett og slett er blind, og må gjøre ting ved å ta og kjenne på. Herunder å få i seg væske og mat, og det som må gjøres for å få til dette. Jeg hadde så tatt å revet opp toppen av soveposen(avhengig om det er for kaldt eller ei), der hvor man har hodet, brukt sportstape eller sysakene(alt etter hva som er mest fornuftig) til å lage en provisorisk lue. Resten av soveposen kan man krabbe nedi dersom man må dette.

Videre ville jeg brukt kompresjonstrekket sammen med sportstapen for å lage øyebind, slik at ikke noe lys slipper inn på øynene.

 

Det mest oppsiktsvekkende med det som er forklart, er at fuglekvitteret er nevnt to ganger.

 

For å komme seg tilbake må man først stake seg ut en kompasskurs. Treet uten kvister vil da kunne være til stor hjelp ved å bruke skyggesiden av treet. Fjerner man øyebindet vil lyset falle på øyelokkene, kommer man seg på skyggesiden av treet og markerer hvor hvor skyggen faller akkurat der og da har man et referansepunkt. Etter 15 min gjør man det samme igjen for å markere hvor skyggen faller da. Om man ikke nødvendigvis ser så vil man likevel kunne klare å oppfatte en skygge/lyst på øynene. Da vil man får en øst-vest akse. Treet vil da være i sørlig retning. Og midten av øst-vest aksen vil være nord.

Problemet med dette her er å telle disse 15 minuttene, og om man da teller det høyt for seg selv vil det være et avvik mellom det faktisk korrekte og det man selv tror er.

 

For å redusere avviket, ville jeg også brukt en annen metode for å kontrollere som også er nevnt.

Her ville jeg da tatt den dype tallerkenen, lagt den i midten av øst-vest aksen, fylt den med vann, hvor jeg deretter hadde lagt synålen på noe flytende. Ut fra den magnetisk nord kursen ville da nåla ha beveget seg i den nordlige delen av tallerkenen. Da ville man kunne kjent og ta på nåla som indikerer hvor nord ligger.

Deretter ville jeg funnet medianen mellom midten på øst-vest aksen og der nåla hadde dreid mot. Når medianen så er funnet (ved å ta og kjenne) har man funnet den nordlige retning. Sør vil da være der hvor treet står. Da har man altså en kompasskurs.

 

Som nevnt gikk man hele veien i nordlig retning, og man må da komme seg sørover. Jeg hadde på en eller annen måte fått ned treet slik at jeg kunne bære det i den ene hånda (det er vel dette som er kalt svenskemetoden?) for å unngå å havne på helt feil kurs ved å lettere gå i ring, ettersom en staur (eller i dette tilfellet et tre) vil lettere kunne korrigere dette.

 

Uansett vil man nok komme seg ut av kurs, men ettersom man vet man må gjennom en dal for å komme til bilen vil slingringsmonnet i kompasskursen ikke bli så ille at man kanskje ikke treffer dalen. Når man så har kommet seg inn i dalen, vil man merke om man går opp eller ned og man har da visse referanser å gå etter.

 

Det skal vel tilslutt sies at når man står oppe i en sånn situasjon vil mange ha problemer med å tenke klart. Alt blir bare kaos, noe som kan føre til beslutninger som ikke er basert på fornuft, men følelser med fatal utgang.

 

 

Det er riktignok en del punkter jeg stusser på. Hvorfor presiseres det at man har "hvitt ullundertøy". I tillegg, som jeg synes er kanskje det mest oppsiktsvekkende er fuglekvitteret som blir nevnt to ganger. Dette kan jo indikere tid på døgnet, men jeg ser egentlig ikke at tid har noe særlig å si, etter som man ikke kan bruke tiden for å stake ut kompasskurs. Fuglekvitteret, må vel heller bare være et referansepunkt til treet som du kan bruke?

Endret av Henrik
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dalen er grei nok men ganske kort, etter en times tid rett nord i greit med snø kommer du til vidda. Snøen er nesten borte der. Bare et tynt hardpakket lag. Ingen vits i truger videre, skoen synker ikke ned i skarelaget uansett.

 

Skoen synker ikke ned i skarelaget. Ikke en gang såpass at det er mulig å føle seg fram i sine egne spor?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Evt dynker treet i sprit og tenner på i håp at noen ser røyken. Dog bryr vel få seg om litt bålrøyk.

 

"Treet" på vidda med fuglekvitter, er nok ikke et tre, siden det ikke hadde grener. Det en trolig en telefonstolpe, slik at ved å helle på spriten for å så tenne på, vil føre til brudd. Dette fører igjen til at en montør dukker opp etter hvert?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utenfor går du noen skritt til ene siden mot fuglekvitringen og teller skrittene dine. Treet du kommer til har ingen grener som du rekker opp til og ganske tynt.

 

Jeg lurer på hvor mange slike trær det finnes "oppe på vidda"? Trær man ikke rekker opp til grenene på, mener jeg. Kan det være en telefonstolpe, som nevnt tidligere? Hva slags fugler er det som synger, og hvor sitter de? I et tre uten greiner, eller på ledninger? I busker og kratt? Dersom det er en telefonstolpe er den neppe alene..

Men hvorfor vet jeg ikke dette allerede? Jeg måtte vel vite det om jeg hadde trasket i nærheten av stolper den dagen jeg kom dit? Og med hodelykt ville jeg neppe kommet ruslende om kvelden i stummende mørke uten å legge til telefon -eller kraftlinjer. Dessuten vil vel slike linjer vises på kartet jeg helt sikkert har sjekket noen ganger på veien dit.

Uansett, hadde jeg vært i samme situasjon som beskrevet i hovedinnlegget ville jeg tatt ting med ro. Værmeldingen var bra, og jeg har ly og varme. Vann kan skaffes på flere måter siden jeg har tilgang til snø. Vann er viktigere enn mat nå, og snøblindhet går over i løpet av få dager. Etter det jeg kan skjønne er det ikke noen stor krisesituasjon. Å famle rundt i blinde kan forverre situasjonen. Holde seg i leiren til synet bedrer seg, for så å rusle hjem den veien jeg kom.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt som: Hvis du starter på ett gitt sted, går tre km rett syd, tre km rett vest og så tre km rett nord og så er du tilbake der du startet. Hvordan kan det ha seg?

 

Hvis du starter på nordpolen så kan du gå en sånn rute

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.