Gå til innhold
  • Bli medlem

Tor Magnus

Anbefalte innlegg

  • 2 uker senere...
Annonse

I det første innlegget i denne tråden, ble det oppfordret til å komme med forslag til å pakke lettere. Det er i utgangspunktet ikke så enkelt, for etterhvert som man bestreber seg på å ha en sekk med basisvekt på rundt fem kilo, innser man at alt utstyr man har på seg og med seg henger sammen. Å pakke lett, eller smart light som jeg liker å kalle det, er et system. Et system hvor alt henger sammen og kan brukes på flere måter avhengig av tid på døgnet og ulike aktiviteter.

 

Jeg har lært mye av friluftsbloggere og ikke minst de små nisjebedriftene innen friluftsutstyr i USA. Siden jeg ikke er så ivrig etter å gå på ski eller vandre dagevis i vinterkulda, så bruker jeg den kalde årstiden til blant annet å lese meg opp på bruk og nytte av litt annerledes utstyr. Samt tilegne meg nye egenskaper jeg kan bruke når vår, sommer og høst endelig lokker meg ut i naturen igjen.

 

For de som er interessert i relativt rimelig friluftsutstyr med god og holdbar kvalitet, skal jeg her ramse opp noen produsenter jeg vil anbefale dere å studere nærmere (dette er firmaer jeg selv har bestilt endel varer fra):

 

www.zpacks.com

Telt, ryggsekker, soveposer og annet småsnacks med høy kvalitet, greie priser og relativt rask levering. Det meste lages i det slitesterke stoffet cuben fiber, som er kostbart men overkommelig.

 

http://www.mountainlaureldesigns.com

Her får man kjøpt det meste innen ultralight friluftsutstyr. Fantastisk kvalitet på produktene, vunnet mange priser for blant annet telt og ryggsekk. Minus her, er laaaaang leveringstid på større produkter som shelters, bivies, o.l.

 

http://www.bearpawwd.com

Selve "kongen av rask og rimelig". Overdriver litt nå, men BearPaw er kanskje stedet å begynne sin ferd inn i håndsydde friluftsprodukter fra USA. Her finnes det meste innen shelter- og innertelt-segmentet. Rimeligere enn de fleste andre US-produsenter og kvaliteten er fin-fin. 

 

http://www.borahgear.com

Vil også anbefale de som snuser på ultra light-produkter til en overkommelig pris, å sjekke ut ryggsekken og biviene til Borah Gear. Billig og god ryggsekk (42+12 liter) til under 500 gram, og fantastisk bivy.

 

Det finnes andre og svært gode ultralight-produsenter i USA, og kan her ramse opp TarpTent, ÛLA, Gossamer Gear, Six Moon Designs, med mer. Sjekk ut selv også.

 

Så til bloggere som har lært meg svært mye med sine utstyrserfaringer, videoer, tips og triks, osv, osv. Dette er personer fra USA, men også gledelig nok stadig flere fra Norge og øvrige Skandinavia:

 

Bloggen jeg setter mest pris på, er http://www.backpackingnorth.com/ Mark Roberts har så langt laget 10 artikler om ultralight backpacking. Fornuftige og jordnære råd og synspunkter som setter ting og tang i en sammenheng. Anbefales!

 

Hendrik Morkel i http://hikinginfinland.com/ er en råtass på produktanmeldelser! Går grundig til verks i sine tester og det er lærerikt!

 

Chad i http://sticksblog.com/ tester det meste av produkter som lages i de små friluftsutstyrsbedriftene i USA. Det var han som fikk øynene mine opp for de fantastiske produktene der borte. Interessant blog som er et must.

 

I tillegg vil jeg nevne http://sectionhiker.com/ og http://www.briangreen.net/ Svært gode blogger som inneholder et hav av info.

 

Lykke til! :-)

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

P. Hackman er en svensk vandrer og blogger i siste halvdel av 60-årene som er en av de første som fikk opp øynene mine for lettvektspakking. Siden jeg for to år siden var i ferd med å gi opp overnattingsturer pga dårlig rygg og knær, fant jeg hans tanker og historier på nettet ved en tilfeldighet. Dette var erfaringer med svært lett oppakking som fikk meg til å øyne nye muligheter for fortsatt nye turer i telt over flere dager.

 

I denne oppdaterte versjonen jeg har linket under, forteller han om sin motivasjon for lettvekstpakking og hva han bruker av utstyr. Nyttig lesestoff jeg håper andre i startgropen til ultralight/lightweight/smartlight-vandring kan ha glede av:

 

http://www.huthyfs.com/minpack.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mycket intressant tråd och bra länkar här på slutet.

 

När det gäller ryggsäckar: En tyngre säck kan vara lättare att bära än en lätt, då den tyngre säcken kan ge bättre stöd och bärkomfort. detta förutsatt att man läggt vikten på sådant som förbättrar just detta och inte på en massa onödigt trams, som nästan alla tillverkare gör.

 

Grejjor skall ju hålla också. Undrar om det inte är bättre att bara ha ett regn/vindskydd än ett utlralätt tält som riskerar att blåsa sönder? På fjället kan man sällan hittade skyddade tältplatser, men en sten att lägga sig bakom med ett regnskydd brukar finnas inom någon km håll var man än står.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@

Kjenner til mange av sidene du linker til men skal definitivt sjekke ut de andre :-P

Håper du stikker innom denne tråden innimellom da du sikkert sitter inne med mye informasjon og erfaring :cool:

 

 

När det gäller ryggsäckar: En tyngre säck kan vara lättare att bära än en lätt, då den tyngre säcken kan ge bättre stöd och bärkomfort. detta förutsatt att man läggt vikten på sådant som förbättrar just detta och inte på en massa onödigt trams, som nästan alla tillverkare gör.

 

Det kommer jo an på hvor lett\tungt du bærer i utganspunktet, sekken må jo stå i forhold til vekten du putter i den.

Det er idiotisk å putte 10kg vekt i en UL sekk, men har du en veldig lett oppakning er det ingenting å hente på et kraftig bæresystem, tvært imot.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Larsdx Vil si at det er ikke et enkelt spørsmål. :) For Huckepackchen (264g) min så tåler den nok fint 7-8 kanskje, men da har jeg nok problemer med plass i sekken før jeg når det. Når det kommer til ULA Circuit sekken (1kg) så har jeg komfortabelt båret 12-13 kilo i den.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den amerikanske ultralight-produsenten Six Moon Designs oppfordrer ærlig nok folk som skal gå over til ultralett vandring å velge ryggsekk helt til slutt. De sier at det er bedre å bære ultralett utstyr i en tradisjonell ryggsekk med integrert bæresystem, enn å bære tradisjonelt utstyr i en UL-sekk. I dette ligger det underforstått at ultralett oppakking krever tilvenning og kunnskap.

 

Jeg har fulgt dette rådet, og det er jeg egentlig glad for. Når jeg nå til slutt har UL-utstyr jeg er fortrolig med, valgte jeg så ryggsekk jeg mente ville tåle totalvekt på inntil 10 kilo (basisvekt+konsumerbart som vann, mat, brensel). Kjøpte meg en http://www.borahgear.com/stealth.html (Stealth Backpack fra Borah Gear) som tåler greit 10 kg, men over det, så går det betraktelig ut over bærekomforten. Kan nevne at jeg bruker en seks-seksjons Z-lite på 165 g. som ryggplate/bæresystem.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har praktisert UL i noen år nå og brukte tidligere en Granite Gear Virga ryggsekk (738g med topplokk). Den ble i fjor byttet ut til fordel for en ULA Ohm 2.0 (752g etter å ha trimmet bort en del unødvendige ting). ULA Ohm veier litt mere enn Virga men den er mye mere behagelig å bære. ULA Ohm 2.0 kan jeg anbefale på det sterkeste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Apopros å pakke lett. I min ungdom hadde jeg ikke stort av utstyr, men jeg synes turene ble vel så bra. En gammel kano, en gammel grønn ryggsekk ala "Ludvig", muligens Bergans, en tynn sommersovepose, et pledd, kaffekjele og stor kniv.
Som nattely brukte jeg himmelen i godvær, eller jeg sov under kanoen om jeg syntes været var usikkert. Primus hadde jeg ikke. Ikke liggeunderlag heller. Kun lyng og mose. Litt havregryn, posesuppe og litt brød. Kaffe. Med dette kunne jeg være på tur i flere dager.

På fotturer brukte jeg et stort stykke plast som tarp. Husker en tidlig påske. Det var kuldegrader om nettene. Men hva gjorde det? Stappet den tynne posen min halvfull med tørt gress, jeg. Glimrende løsning!

Etter hvert som jeg ble eldre fikk jeg råd til mer og bedre utstyr, men jeg kan ikke huske at selve turene har blitt bedre enn de var da. Med det lille utstyret jeg hadde hadde jeg muligens mer fokus på å være på tur, enn å fikle med alt mulig dilldall jeg synes jeg må ha i dag. Her er et gammel bilde fra den gang. Det jeg ligger på der ga meg bedre søvn enn all verdens dyre liggeunderlag. :)

post-8832-0-95593900-1367972386_thumb.jp


..men jeg kan ikke huske at det regnet så mye på den tiden. I "gamle dager"..

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bra artikkel om SUL (M-SUL) på Backpackinglight.

 

Mountain SuperUltraLight Backpacking –

Going SUL in the Mountains with Adequate Shelter, Insulation,

and Rain Protection. Part 1: Concepts and Scope.

 

 

Må vel  desverre være medlem for å lese den......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bra artikkel om SUL (M-SUL) på Backpackinglight.

 

Mountain SuperUltraLight Backpacking –

Going SUL in the Mountains with Adequate Shelter, Insulation,

and Rain Protection. Part 1: Concepts and Scope.

 

 

Må vel  desverre være medlem for å lese den......

Kan du gi en oppsummering?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Ulempen er at jeg også helst vil ha med meg mitt kjære kamera og et par objektiver. Denne utrustningen er Canon EOS 5D MkIII , Tamron SP 24-70mm f2.8 VC og Canon EF 70-300mm f4-5,6 L IS. Dette veier ca nesten 3kg......kanskje jeg skal ta det rundt halsen for å spare vekt i sekken :smile:)

Dersom kameraet er i sekken, kan det likegodt ligge att heime, det er i alle fall mi erfaring. Kameraet skal vera lett tilgjengeleg, alltid. Sjølv brukar eg ei vanntett fotoveske frå Ortlieb, denne har eg hengande på brystet. Der er kameraet beskytta frå elementa, men likevel lett tilgjengeleg.

For meg er det ikkje om å gjera å pakke lett for lettpakkinga sin del. Dersom eg kan spare vekt på det andre i sekken, har eg meir overskot til å bera med meg fotoutstyret, eg har også meir overskot til å bruke det.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Behagelig liggeunderlag til 260 gram: jysk skumgummi liggeunderlag 96 gram + en halv thermarest z-lite til overkroppen for litt mykere underlag i det området.

Tenkte jeg også skulle teste ut om en tapetkniv kunne gjøre jobben som sløyekniv...tapetkniv ligger på rundt 15 gram for de minste kontra min sløyekniv til 120 gram

Kan også anbefale backpackinglight.dk for de som ikke har lyst å bestille for langt hjemme ifra. Nettbutikken spesialiserer seg på turutstyr i den ultralette kategorien

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Hvis dette er for OT, så får du si fra @TorMagnus.

 

Real er på 366 kcal pr 100 gram

 

AXA er på 380 kcal pr 100 gram

 

Nettovekt på Real er 112,5 gram (oppgitt av produsenten), AXA er 60 gram pr pakke (oppgitt av produsenten). Dette skulle gi at 2 pakker AXA gir noe mer mat enn Real. Prismessig er real ca 59 kr, AXA ca 6 kr pr pk. Nå tipper jeg at du kan få det mye sunnere hjemme, da du slippe ekstra tilsetningsstoffer, men får du regnet på kcal og annet da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.