Gå til innhold
  • Bli medlem

Superenkel spritbrenner


Tor Magnus

Anbefalte innlegg

Noen som har tips til alternativ til karbonfiber-veke til fancee feest stoven? Har selv prøvd bomull og det fungerer bra selv om den blir litt svart på toppen. Ser at noen bruker kunstfibertau også. 

Han som har blitt kjent for disse, zelph,anbefaler "Bondo brand fiberglass cloth". Selv har jeg kjøpt noe no-name duk på ebay. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
På 22.10.2015, 21.48.44, a_aa skrev:

[...]

Fancee_Red_UL_v2_(PA220279).thumb.JPG.f8

Så langt synes det faktisk for meg som at den er fullt brukbar :) "Fancee Red UL" veier 14g. Den delen av Red Bull-boksen som er nederst, støttes av filt og kattematboksen, mens den øverste delen stiver av seg selv - svakeste området er altså fra toppen av filen og opp til et stykke under toppen. Oppbevarer man boksen sånn at den ikke får trøkker i det svake området, tror jeg den kan holde lenge. Og hvis man ønsker større soliditet, er det jo bare å sette inn 11g ekstra ved å bytte ut til fordel for tomatpureboks-løsningen :) 

En liten oppdatering om holdbarhet for UL-versjonen med Red Bull småboksbunn i aluminium som kjelestøtte:

5633b9e2cba14_Smbobler(PA300319).thumb.J

Som bildet viser, har det dukket opp utallige bittesmå bobler på boksen nær toppen - der jeg antar at det er varmest. Jeg ser ikke bort i fra at det betyr at aluminiumen ligger på grensen til å smelte når det fyres - og i så fall vil denne UL-løsningen ha begrenset levetid. Total brenntid for den over er under tre timer - og ting kjennes foreløpig fortsatt brukbart ut mhp stivhet, men boblene får meg til å spekulere i at det langt fra vil vare evig. Tror jeg tester denne løsningen ennå en stund, og ser hvor lenge den holder før kjelen plutselig blir skjev :)  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 hours ago, a_aa said:

@zimwalker : Det kan tenkes, men jeg tror ikke at det er det som er problemet. Men hvis kjelen - mot min noe pessimistiske formodning - fortsetter å holde seg pent på plass på den boblende aluminiumen, så kan jo dèt være en mulig forklaring. Jeg kjører uansett på, og ser hva som skjer :) 

Er sikkert gode grunner til at zelph benytter rustfritt stål i sine. Varmemotstandighet/holdbarhet. Og, fordi han jo selger sine (*) til de som ikke vil/kan lage selv, og da er det jo greit med varer som varer. Men vi som kutter selv klarer oss sikkert med enkle aluminiumsflasker/bokser...vi kan jo bare lage en ny ved behov,. Skjønt det er jo greit å kunne slippe å kutte + surre på veke titt å ofte da. Vi får holde øynene åpne for alternativer m.a.o.... :-)

* http://www.woodgaz-stove.com/

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...
3 timer siden, HalfAsleep skrev:

Hei,

Hvor fikk du tak i karbonfilten?

Hvis det er meg du spør, så kjøpte jeg det av fyren i den siste videoen i denne posten, han har brukernavn stokepa31 på eBay. Det ser imidlertid ut til han ikke selger karbonfilt akkurat nå.

MEN: Hva kom i rekommandert post fra Kina i dag? Jo en pakke fra carbonfiberintake på eBay :) Han (og flere andre) selger noe de kaller "Carbon Fiber Welding Blanket", jeg kjøpte en sånn 3mm tykk, 63 cm lang, 50 cm bred. Arealet burde holde til et tredvetalls Fancee Feest, og kostet en drøy hundrelapp. 

Kvaliteten er nok ikke den samme som stokepa31 sin filt, det var nok ikke heeelt tilfeldig at den var atskillig dyrere. Den dyrere er 4 mm tykk istedet for 3 mm, men viktigere er det at den er stivere og mye mer "spenstig", den billigere kvaliteten er myk og føyelig og kan klemmes sammen. For lettvekstversjonen med tynn aluminium som kjelestøtte, vil jeg si at den mer spenstige kvaliteten er viktig for å få nok avstivning av RedBull-boksen, den rimeligere vil ikke kunne funke like bra. Med stål i midten blir det mer hipp som happ - jeg testet akkurat med en remse, og det synes som det funker helt greit - muligens er den rimeligere versjonen tregere til å fordele flammene rundt boksen, slik at den brenner "skjevt" litt lengre. Har ikke testet om det er forskjell i koketid eller brennstoffeffektivitet, men det vil forbause meg om det er særlig store forskjeller (dog mistenker jeg at i den grad det faktisk er forskjeller, så er det til fordel for den dyreste kvaliteten). 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har nettopp bestilt 1/2m2 3mm karbonfilt fra http://taylanmarine.no/om-taylan-marine-4/storre-bestillinger-og-spesialbestillinger/. Skal si ifra hvordan det har fungert når jeg har fått testet den. Det var ikke akkurat billig synes jeg, men kan sikkert sammenlignes med prisen fra ebay.

Jeg har også testet Fancee Feest med tomatpuréboks i midten med glassfiberduk fra Clas Ohlson, men det ble litt i mye glassfiberduk synes jeg og den brant opp alkoholen veldig fort. Jeg oppdaget at krem på boks flasken så ut som den passet bedre så jeg kjøpte det og skal teste så snart jeg får tid.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok, da har jeg vært på butikken igjen og plukket opp noen flere burker. Målinger gjort med skyvelær er følgende:

Innvendig omkrets:

  •  Gourmet Gold kattematboks: 6.0cm

Utvendig omkrets:

  • Eldorado Tomatpuré (140g): 5.25cm
  • Red Bull smal drikkeboks (250ml): 5.3cm
  • Krem på boks (250ml): 5.75cm
  • Burn Zero mango crush (355ml): 5.8cm

Jeg tror både krem på boks og burn zero boksene er perfekte for 3mm karbonfilt og dobbelt lag med glassfiberduk. Jeg mistenker at krem på boks har tykkere vegger og kanskje er mer robust mens burn zero boksen er lettere og sannsynligvis sterk nok med bunnen i behold og forsiktig bruk.

Burn Zero mango crush boksen er ikke standard bredde så kan forsvinne hvis det kun er en midlertidig stunt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 minutter siden, dsk skrev:

Min brenner er omtrent som Trangia, men veier 14 g ...

Men husk at Fancee Feest er inkludert kjelestøtte. UL-utgaven min av Fancee Feest er også ca 14 g, slenger jeg på en tynn titanfolie (m trykknapp) blir vekten ca 26 g - da snakker vi altså "kuldesikker" brenner + kjelestøtte + vindskjerm :)  Nå skal det sies at jeg ikke forventer at kjelestøtten i tynn aluminium vil vare evig, da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Prøvde en test med "billigfilten" sammen med kattemat- og tomatpurèboksene, med filtstrimmel tilskjært som 180 x 37 mm, og med påfyll av 25 ml rødsprit. Mini Trangiakjelen fylte jeg med 0,5 ltr vann fra springen (lot det renne lenge for å få det skikkelig kaldt, tipper 8-10°C). Med 25 ml rødsprit i brenneren var faktisk ikke veken helt gjennomvætet, så jeg plundret litt med å få den ordentlig i gang, har derfor trukket fra et halvt minutt fra første lighter-gnist :)

Tid til kjelen begynte å suse 5:00. Tid til fosskoking 6:20. Tid til praktisk talt slukket: 9:30. Forbruk og effektivitet er altså omtrent som den dyrere filten :thumbsup:, men den virker å være bittelitt tregere å få full fyr på hele vekekanten. Legger man til en 2-3 ml rødsprit ekstra, så er det nok bortimot null problem - og da bør man passere 10 min brenntid med god margin.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser ut som dette er en grei tråd å poste ut mitt første forsøk på Fancy feast, samt DIY/egenlaget vindskjerm.

Fancy feast: 42gram (kattemat, tomatpure, brannteppe) - Brukte 5min på passe god kok av 0,5 liter (kalt) vann ute på balkongen (er ca 8 grader ute), med vindskjerm. Vet ikke nøyaktig mengde rødsprit, men var tipper rundt 1,5 cm opp fra bunnen. Vekekanten tok lett fyr.

Aluminium vindskjerm: 31 gram

Totalt 73 gram

Med en vanlig trangia kaffekjele på 177 gram og en xxl plast-skje-kniv på antatt 10 gram blir da total vekt på kjøkkenet 260 gram.

Ang vindskjerm så kjøpte jeg noen aluminiumsformer (til grilling) på Meny, var desverre bare små der, så måtte kombinere 3 stk (men finnes større, søk på "dryppbakker" på Elkjøp feks). Evt kan man bruke aluminiumsfolie for å redusere vekta til 10-15 gram (har prøvd det tidligere), men den går nok fortere i stykker.

2.jpg

3.jpg

1.jpg

Endret av Krokvatn
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gratulerer med selvbyggingen :thumbsup:

Hvis du vil telle gram, så tror jeg du har ganske mye glassfiber (eller hva det nå er i brannteppet) der? Jeg fant ut at kattematboksen + tomatpurèkjelestøtten (et ord man ikke finner i noen ordbok) hos meg veier 20-21 gram - da har du doblet vekten med glassfiberen. Karbonfilten veier ca 2 gram (billigfilten) til ca 4 gram (dyrfilten) - men da har jeg skåret den til så den så vidt stikker opp over kanten på kattematboksen. Videre kan du få tak i noen veldig tynne vindskjermer i titanfolie, men vær oppmerksom på lengden - den må være stor nok til å gå godt utenpå kjelen du skal ha innenenfor: eBay-søk på titanium windshield . Der halverer du vekten på den også :) 

Prøvde forresten å sette billigfilten inn sammen med RedBull-boksen - som ventet ble den litt mer "løs i fisken" med merkbart mindre støtte sideveis, men tror den fortsatt er stødig nok til å være brukandes. Og vekten viste da 13 gram for brenneren, og 25 gram med vindskjermen :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for tips! Jeg måtte ha såppass med glassfiber for at tomatpureboksen skulle være stødig og ikke vagle for mye.

Neste steg får bli karbonfilt (tok glassfiber fordi jeg hadde det liggende) og titaniumfolie, morro å redusere gram når man først er i gang (selvom sovepose og ryggsekk veier 3kg for mye :)).

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 4.4.2016 at 10:24 PM, a_aa said:

Gratulerer med selvbyggingen :thumbsup:

Hvis du vil telle gram, så tror jeg du har ganske mye glassfiber (eller hva det nå er i brannteppet) der? Jeg fant ut at kattematboksen + tomatpurèkjelestøtten (et ord man ikke finner i noen ordbok) hos meg veier 20-21 gram - da har du doblet vekten med glassfiberen. Karbonfilten veier ca 2 gram (billigfilten) til ca 4 gram (dyrfilten) - men da har jeg skåret den til så den så vidt stikker opp over kanten på kattematboksen. Videre kan du få tak i noen veldig tynne vindskjermer i titanfolie, men vær oppmerksom på lengden - den må være stor nok til å gå godt utenpå kjelen du skal ha innenenfor: eBay-søk på titanium windshield . Der halverer du vekten på den også :) 

Prøvde forresten å sette billigfilten inn sammen med RedBull-boksen - som ventet ble den litt mer "løs i fisken" med merkbart mindre støtte sideveis, men tror den fortsatt er stødig nok til å være brukandes. Og vekten viste da 13 gram for brenneren, og 25 gram med vindskjermen :ahappy:

Jeg bygget en GourmEldorado(c) forrige dagen og den klokker inn på nøyaktig 20g.

Gourmet kattemat
Eldorado tomatpuré
Billig carbonfilt fra UK (eBay)

Har da 1cm lysåpning mellom Gourmet- og tomatpuréboksen. Klippet 4 hull i bunnen av tomatpuréboksen så det er halvsirkler som slipper gjennom rødsprit til filten. Filten er skåret ned til å flukte med underkant av leppa på kattematen (som jeg har latt være intakt).
Denne er skuddsikker, man må virkelig ta i for å få ut tomatpuréboksen og det er ingen bevegelser i den.

Tiden den koker opp vann er mindre viktig enn mengden drivstoff som medgår i mine øyne. Jeg kan vente både 5 og 10 minutter på oppkok, men bærer helst ikke mer fuel enn nødvendig. Jeg har ikke testet koketiden på denne enda :)

Det jeg ser på de youtube videoene som viser Fancee Feast er at de amerikanske tomatpuréboksene tilsynelatende er laget av stål og ikke aluminium som de vi får kjøpt her.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 timer siden, RoyN skrev:

Den enkleste versjonen er å bruke bomull som veke. Etter noen runder så er bomullen naturlig toastet og karbonisert(!) på toppen. Og ingen problemer med å få fyr. :-)

Helt vanlig ubehandlet bomull? Mener at bomull som brukes i veker (stearinlys, parafinlamper etc) vanligvis er behandlet for å ikke brenne opp for fort. Men funker det, så funker det :) ( i hvert fall en stund?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, 7homas skrev:

Det jeg ser på de youtube videoene som viser Fancee Feast er at de amerikanske tomatpuréboksene tilsynelatende er laget av stål og ikke aluminium som de vi får kjøpt her.

Grattis med nybygget :)

Hvis du har en magnet liggende, er jeg 99,9% sikker på at den vil feste seg til tomatpuréboksen din - den er nok av stål (eller "blikk" som vi oftest sier). Fordelen er at den tåler varmen, den RedBull-boksen av aluminium jeg har brukt har nå fått en "porøs" lyd når jeg gir den et kakk, så jeg vil tro at den ikke har lenge igjen. Holdt ganske lenge likevel, da :) 

Jeg laget mine med 2,5cm høydeforskjell på boksene - da vil man ofte være nær sweetspot, der flammen går over fra blå til gul og da blir der varmest nærmest senter av kjelen - og når du reduserer høydeforskjellen til 1cm, så sparer du inn ca 3 gram i stål. Men det kan nok hende at den blir bitte litt mindre optimal mhp oppvarming av en kjele oppå? Har du fyrt opp og sett på flammen?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bomull er helt utrolig.

Fyll en liten blikkboks med bomull (vatt), fyll opp boksen med rødsprit og fur ivei. 

Bomullen blir brent på toppen, men funker gang på gang. Utrolig simpel patent, og funker rimelig bra.

Har ikke målt forbruk, vekt, koketid... men det funker.

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.