Gå til innhold
  • Bli medlem

Utstyrshysteri.


larka

Anbefalte innlegg

Annonse

Det er tydelig at denne tråden, som ble startet av undertegnede, har engasjert mange her på forumet. Jeg synes det har kommet fram mange fornuftige synspunkter, enten jeg er enig i dem eller ikke. Sjøl er jeg ingen pietist når det gjelder utstyr, men jeg tror jeg er ganske bevisst på området. Jeg velger utstyr som står i stil til mine aktiviteter. Jeg har lest innleggene i tråden med interesse, og mye av det som har blitt skrevet har vært til ettertanke. Håper dette gjelder flere og at vi friluftsfolk ikke går i forbrukerfella. 

Hilsen en snart lykkelig eier av en Packraft Denali.):

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter å ha lest hele tråden sitter jeg med følgende spørsmål til meg selv: "Hvorfor pokker har jeg fire telt og ni primuser??" :shock:

Du er egentlig svensk og spiser ikke brødskiver til lunsj? ;)

 

.... bare innrøm det, du la opp til å bli tullet med. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe! Alle primusene er et resultat av litt samlemani som kom i gang etter å ha lest en del i primuskategorien her inne. Fikk heldigvis stoppet til slutt. Nå slipper jeg ikke opp for kokeapparater resten av livet i alle fall. Og teltene er kjekt å ha. Selv om jeg vil satse litt på tarp i sommer. Om ikke myggen tar meg. ;)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

. Selv om jeg vil satse litt på tarp i sommer. Om ikke myggen tar meg. ;)

 

Løsningen på problemet er en hengekøye med innebygd myggnetting, så slipper du problemmet med mygg, samtidig som du ligger  så behagleig som det er mulig for et menneske å gjøre. Hadde ikke kona insistert på seng, hadde vi hatt hengekøyer på soverommet hjemme tilogmed :-)

DSC08956.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som ivrig leser og følger av tråder og innlegg på Fjellforum, er det én ting som slår meg; nemlig opptattheten av utstyr. Jeg kan godt skjønne at dette er viktig når en skal krysse Antarktis, men for noen dager i norsk utmark synes dette meg noget overdrevet. Her diskuteres skallbekledning, soveposer og underlag over en lav sko, selv om det bare gjelder en ukestur i vanlig, norsk natur. La oss nå heller rette oppmerksomheten mot naturopplevelsene vi søker og glem alt det fancy utstyret noen tror de trenger for å oppleve dette. Leve det enkle friluftslivet!

 

Alle får ha sin mening, men jeg skjønner overhode ikke hvorfor du skal nevne dette....prøver du å si at de som liker å diskutere utstyr bør diskutere mindre, hva i all verden plager det deg hva noen andre velger å diskutere på et forum? Forumet er pent og pyntelig delt inn i seksjoner slik at du kan lese og poste i det underforumet som passer deg og dine interesser i friluftsliv.

 

Innlegget ditt er like idiotisk som om en skulle registere seg her på forumet for å oppfordre folk til å drive mindre med friluftsliv og sitte mer i sofaen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Innlegget ditt er like idiotisk som om en skulle registere seg her på forumet for å oppfordre folk til å drive mindre med friluftsliv og sitte mer i sofaen.

Hyggelig med nye brukere, men jeg er litt i tvil om det er en hyggelig velkomst du ønsker av de andre brukerne slik du ordlegger deg?

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hyggelig med nye brukere, men jeg er litt i tvil om det er en hyggelig velkomst du ønsker av de andre brukerne slik du ordlegger deg?

 

Jeg er ikke en ny bruker, om jeg var det så er det i seg selv ikke relevant

 

Og angående velkomst så følte jeg meg ikke særlig velkommen etter å ha lest OPs innlegg...noen innlegg er idiotiske, kall en spade for en spade

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tillater meg å sakse denne artikkelen fra Østlendingen for å illustrere hva som var bakgrunnen da jeg startet denne tråden.

Om ikke annet så kan den kanskje være til ettertanke for noen av oss som bedriver friluftsliv i en eller annen form.

 

Se også: http://www.ostlendingen.no/nyheter/friluftsfolk-er-miljoverstinger-1.4591049

 

Friluftsfolk er miljøverstinger. 

Trodde du det var godt for klimaet at du dro til skogs?

Av Astrid Dåstøl

Publisert  05.05.2008 - 06:00 Oppdatert 05.05.2008 - 11:24

 

Klimafiendtlig friluftsliv

  • Vi bruker mest energi på feriereiser, deretter følger besøk til slekt og venner, tradisjonelt friluftsliv, hytteturer, oppussing, datamaskiner og internett, fjernsyn og radio og konferanseturisme.
  • I perioden 2001 til 2005 har dette skjedd:
  • Økning på 29 prosent i gjennomsnittsareal for nybygde hytter i Norge.
  • Økning på 37 prosent i antall nordmenn med fritidsbolig i utlandet.
  • Økning på 100 prosent i vekt for import av sportsutstyr.
  • Økning på 180 prosent i vekt for import av fritidsbåter.
  • Kilde: Vestlandsforskning: Miljøbelastningen fra norsk forbruk og produksjon 1987-2007.

Naturopplevelser er mer energikrevende enn oppussing, viser ny undersøkelse.

Vi snører vår sekk, hiver ski eller sykler på taket og ruser motoren på vei mot fjernere fjellstrøk. Energien vi bruker til tradisjonelt friluftsliv har skutt til værs siden slutten av åttitallet, viser en ny rapport fra Vestlandsforskning omtalt i Bergens Tidende. Utflukter i naturen har blitt blant de mest energikrevende fritidsaktivitetene. Bare feriereiser og besøk til slekt og venner krever mer energi. Ikke engang nordmenns oppussingsrekord slår energiforbruket til utflukter i naturen. Tall fra Prognosesenteret viser at vi pusset opp for 45 milliarder kroner i fjor.

Kjører og kjøper. Det er to grunner til at fjellturen ikke er like klimavennlig som før. For det første kjører mange egen bil til stedet der de skal gå på tur. Transport til friluftsaktiviteten står for om lag en tredjedel av det samlede energiforbruket. For det andre nøyer vi oss ikke lenger med en vandrestav, men trenger stadig mer utstyr for å være i aktivitet utendørs. Fra 2001 til 2005 doblet vi forbruket av sportsutstyr.

Prestasjonsjag. Norsk friluftsliv har endret seg fra å være kollektiv naturopplevelse til å bli individuell prestasjon, konstaterer amanuensis Børge Dahle ved Norges idrettshøgskole.

– Da friluftsliv ble innført i høyskolesystemet på 70-tallet var visjonen å tenke miljø. Det var muligens naivt, men tanken var at hvis flere som kom seg ut i naturen ville kanskje også flere ta vare på den, sier Dahle.

Nå mener Dahle at friluftsliv også handler om status, og har blitt en spydspiss i forbrukersamfunnet.

– I våre dager er friluftslivet mer knyttet opp mot ferdigheter og prestasjoner som krever utstyr. På grunn av den generelle velstandsutviklingen er vi også villige til å reise lenger, fortsetter han.

Produkt på markedet. Friluftsliv spiller en økende rolle i å forme og kommunisere en personlig identitet, skriver førsteamanuensis Bjørn Tordsson ved Høgskolen i Telemark i Friluftslivets historie. I etterkrigstiden kunne mennesket finne seg selv i naturens ro og stillhet. I 70-årene og fram mot vår egen tid mener han friluftslivet hadde samfunnsendringer som mål, blant annet å oppnå idealer om økologisk balanse. «Vår egen tid mangler et felles sosialt prosjekt», skriver han. Han konstaterer at friluftsliv har blitt til et produkt på markedet.

Kroneksempelet. Det er ikke så mye annet å gjøre enn å kjøre og kjøpe mindre, konstaterer forskningsleder Carlo Aall ved Vestlandsforskning. Han trekker fram sykkelturer langs Rallarvegen på Hardangervidda som et kroneksempel på klimavennlig friluftsliv. Det har nærmest blitt en folkevandring hver sommer å ta toget dit for å sykle fra Haugastøl til Finse.

– Det slår meg hvor mange som sykler der som antakeligvis aldri har vært på fjellet før, og spør om dobbeltrom med dusj på hyttene til Den Norske Turistforening (DNT). Dette er bra, fordi de kanskje tar med seg vaner fra ferien tilbake til hverdagen, påpeker Aall.

Han viser også til ordningen DNT har med å tilby kun lokalprodusert mat til turgåerne.

Vandring utenlands. Samtidig synes All det er selvmotsigende at DNT arrangerer vandreturer i utlandet.

– Det blir rart at en organisasjon som holder miljøfanen høyt arrangerer vandreturer på andre siden av jorda. I alle fall hadde jeg håpet at de satset på togtransport for deler av reisen, mener han.

Kommunikasjonssjef Merete Habberstad i DNT understreker at vandring under fjernere himmelstrøk foregår på rundt 50 av 10.000 turer de lokale foreningene arrangerer i løpet av et år.

– Mange lokale foreninger har nå også valgt å kutte ut den årlige turen til utlandet. Samtidig er utenlandsturene basert på at folk går på beina, bruker lokale guider og legger igjen en del penger til naturbasert næringsliv i lokalområdet, sier hun.

Glede ved hyttefellesskap. Hos DNT opplever de at veksten i bruk av nærområder til turer er stor, og pågangen til felleshyttene i Oslo-området er spesielt økende.

– Vi representerer nok den delen av befolkningen som ikke har privathytte, men bruker felleshytter og kollektivtransport, sier Habberstad.

DNT-hyttene er miljøsertifisert. Du får tre tilmålte minutter i fellesdusj og må bruke håndkleet flere ganger. Strøm hele døgnet kan du bare glemme.

– Jeg tror denne typen friluftsliv blir mer populær. Flere ser gleden av å dele hyttefellesskapet, mener Habberstad.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Friluftsfolk er miljøverstinger. 

Trodde du det var godt for klimaet at du dro til skogs?

 

Det er på tide at alle andre tar seg sammen.

 

Men - beklageligvis - jeg tror ikke artikkelen eller andre argumenter får meg fra å fortsette som før, muligens med unntak av at jeg i fremtiden bare vil kjøpe mer av det jeg "trenger".

 

Jeg kan ikke tenke meg å begrense mitt "friluftsliv" med begrunnelsen at det miljøfiendlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den der var tabloid! Det blir søkt å se på miljøeffektene av friluftslivet isolert. Altså - om jeg tar bilen opp på fjellet og går meg ukestur, betyr jo det at bilen min står stille hele denne tiden. Bruker jeg 5000 kroner på friluftsutstyr, et det 5000 kroner jeg ikke kan bruke på andre ting. Jeg tror ikke frilufstfolk er noe mer miljøverstinger enn f.eks hifi-entusiastene. Alle mennesker bør absolutt ha et bevisst forhold til eget forbruk. Det kan kanskje virke som hysteri på mange, men å ta seg god til til å vurdere hva man skal kjøpe - kartlegge egne behov og skaffe seg mest mulig informasjon for å skaffe seg det som passer eget bruk best mulig - og som en kan ha glede av i mange år - det er mer smart forbrukeratferd enn hysteri spør du meg. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Riktig utstyr er viktig!

Høy pris betyr som regel bedre kvalitet i en eller annen form, men ikke bestandig at det skal holde så lenge!

Jeg har et sett jakt sko Varg Isogaisa lærstøvel som må behandles hver gang etter bruk de er 8-10 år og like bra,(slitne og stygge) men de har ikke hvert vann tette må smøres hele tiden, det funker sjelden våt, men det kan skje.

Fjellsko kjøpe jeg militærets marsj støvel som jeg brukte på samme måte i veldig mange år til sålene var helt glatte fikk byttet flere ganger i HV.

Så kjøpe jeg flere par med membrand de holdt som regel i 1-3 år, men var helt vanntette i den perioden, skoa er like fine å se på bare at de lekker, kan så klart brukes som andre lærsko og smøres hele tiden, men det var jo det jeg hadde håpet å slippe.

Fjelljakka var så klart bomull i mange år og denne måtte behandles en til to ganger i sesongen. Da denne skulle byttes ut ble det bomull og syntetisk blanding, dette var lettere stoff og jeg behøvde ikke å behandle det så bedre, men det tålte ikke bål gnist så savnet bomullen noen ganger.

Så ble det membrand jakker som var helt topp når det var vått ute, men holdbarheten var dårligere og man må være veldig forsiktig ved

bålet og når det var kaldt -10 og nedover så syntes jeg at bomull var/er bedre, men bomull er vanskelig å få tak i så neste gang blir det membrand igjen selv om jeg syntes den har dårlig holdbarhet.

Sånn kan jeg fortsett på det meste som sovepose syntetisk kontra dun. Telt type tunnel kontra iglo og holdbarheten på dukene.

Min mening er at det finnes ikke det som er perfekt frilufts utstyret så skal du ha det perfekt så må du henge deg på utstyrs bølgen og kjøpe masse, men må man ha det perfekt på tur for å ha det fint?

Kjøp gjerne litt utstyr bare ikke la utstyret bli det viktigste og bli hjemme fordi du ikke har råd til det beste.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter å ha lest hele tråden sitter jeg med følgende spørsmål til meg selv: "Hvorfor pokker har jeg fire telt og ni primuser??" :shock:

Jeg har bare 2 telt og 6 primuser, skulle gjerne hatt to telt til og et par, tre, fire, fem primuser.  Hva jeg skal med dem?  Kjekt å ha.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Artig med folk som benekter at de er nytt medlem når de beviselig er nettopp det.

 

Om en person har ett innlegg tidligere beviser ikke at de er ny på forumet, det beviser at det har nettopp laget et nytt medlemskap....

 

Artigere med folk som ikke kan resonnere logisk

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppfordrer til å ta det med ro - diskutere sak og ikke person - ref reglene for forumet.

 

Det er jo bra at folk registrerer seg for å skrive et flammende svar klokken 0402 på en søndags morgen. Vi har høy takhøyde og det virker ikke som at noen av dere har noe problem med at det står slik - men som nevnt - hold dere til saken.

 

For øvrig - ikke spor av tråden med andre diskusjoner. Ser at det er en del spin-ofs her som burde vært flyttet til egen tråder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjøper også en gjerne under forutsetning at den går på miljøbensin.  Liker ikke benzendamp.

Nå synes jeg utstyrshysteriet her tar nye høyder.

Du får nøye deg med 120 oktan napalm slik som vi andre kjører på med......... :???:

 

Forøvrig synes jeg denne diskusjonen som pågår er voldsom jantepreget.

Du skal ikke ha bedre utstyr enn oss.....osv........osv........

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv kler jeg meg kun i granbar, limt fast til kroppen med en blanding av spytt og kva. Hva skal man med skallplagg, liksom! Blir det kaldt slakter jeg et reinsdyr, flår pelsen og trer den på meg mens jeg gomler i meg kjøttet rått.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.