Gå til innhold
  • Bli medlem

Satellittelefon


OleG

Anbefalte innlegg

Temaet er skilt ut frå "Å vandre alene":

https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=70

Moderator

Har i dag, på sterk oppfordring fra de "hjemme", kjøpt satelittelefon.

Av ren nyskjerrighet (har ikke tenkt å kjøpe selv):

Hva koster satelittelefonen ?

Hva koster det å bruke den ?

Hvilket merke ?

Hvilket nett benytter den ?

Hvordan er lydkvaliteten ?

Hilsen OleG

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 50
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Interessant å høre om dine erfaringer med satellittelefon. Start gjerne en ny tråd om temaet.

Såvidt jeg skjønner kommer de nå under 10 lapper (bestilles fra USA) og koster 1 dollar minuttet å ringe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Til de som spør om erfaringer med satelittelefon:

Jeg har bare hatt telefonen i noen dager, så jeg har ikke erfaring så langt.

De dårlige nyhetene er at "greiene" veier nær 400 gram.

De gode nyhetene er selvsagt at det "funker".

Jeg har kjøpt en Ericsson R 290 Satelite (for mer opplysninger, så finnes bruksanvisningen på nettet.) Prisen var 6.870 inkl MVA. Prisen på samtale er høy, 35,- pr minutt, men jeg planlegger ikke å bruke telefonen ofte.

Jeg vurderte flere nett, men landet på Globalstar.

Det er forskjellige utgangspunkt for de forskjellige nettene. Noen bruker satelitter i stasjonærbane, og noen bruker sattelitter som går i lav bane rundt jorden.

Jeg tror fordeler og ulemper må vurderes opp mot bruken.

For meg var det tre ting som gjorde utslaget.

For meg virket det som om Globalstar (som bruker satelittet i lav bane) gir kontakt selv i dype daler. (selv om kontakten da kan vare bare i en kort periode.) Vi har mange dype daler på vestlandet.

Ikke minst var det en fordel at jeg bruker mitt vanlige TELENOR Simkort, og kan låne vekk telefonen til alle med et TELENOR simkort.

I tillegg så brukes telefonen som vanlig GSM så lenge det er kontakt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en innvending mot Globalstar, det er dekningsområdet. Se figur under:

CoverageMap_noLegend_corp.jpg

Oransje: Primary Globalstar Service Area

Gult: Extended Globalstar Service Area (Customers may have single satellite coverage and experience a weaker signal)

Mørke blå: Fringe Globalstar Service Area (Customers may experience weak or sporadic signals)

Som en kan se av kartet ligger nord Norge i gul og mørke blå sone. Så hvis du skal på tur i Finnmark kan du like godt satse på den vanlige mobiltelefonen. Og på Svalbard er det ikke dekning.

En konkurrent til Globalstar er Iridium. Iridium har hele verden som dekningsområdet.

Linker:

Globalstar

Iridium

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

GJEST:

Min telefon ble kjøpt hos:

Data Marine AS

Koppholen 4

4313 Sandnes

51 63 54 00

ALEX:

Jeg er klar over de begrensinger GLOBALSTAR har for dekning.

IRIDIUM har full dekning, men er til gjengjeld betydelig dyrere i anskaffelse, og gir også (tror jeg) faste kostnader for abonnement.

GLOBALSTAR dekker min bruk, håper jeg .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Iridium er dyrere i anskaffelse. 9505A koster vel det doble av det din telefon kostet.

Men Iridium systemet (som strengt tatt burde blitt kalt Dysprosium systemet) er teknologisk mer sofistikert. Globelstar benytter tradisjonell bent-pipe connection, mens Iridium kan benytte satelite switching. Det vil i praksis si at man får mindre forsinkelse med Iridium når man snakker med folk som befinner seg et annet sted på kloden (spesielt når begge to snakker i Iridiumtelefon).

Når det gjelder abonnement og lignende mener jeg at det finnes ”kontantkort” for Iridium, men det vanlige er vel abonnement. Uansett er det mye billigere å ringe med Iridium enn det du betaler med din Globelstar. Å ringe fra Iridium til Iridium koster 3-5 kroner minuttet og fra Iridium til fasttelefon koster 8-12 kroner minuttet.

Så spørsmålet blir da er man villig til å betale mer i anskaffelse for å få fulldekning og et teknologisk mer sofistikert system. Det kommer jo da an på behovet. Skal man kun på tur i området der Globalstar har dekning er Iridium overkill. Men jeg tror at Globalstar i seg selv er overkill. Skal man kun bruke telefonen for å kontakte Hovedredningsentralen på Sola trenger man ikke mer enn en nødpeilesender (PLB).

Nødpeilesendere er billigere, mer robust og mer pålitelig enn en satellittelefon. Ulempen med nødpeilesender er at redningteamet ikke vet hva som venter dem når de kommer fram til deg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En annen mulighet er Inmarsat.

Inmarsat benytter geostasjonære satellitter og har tilnærmet global dekning.

Inmarsat telefonene gir mulighet for høyere datarater enn de tidligere nevnte systemene, men telefonene blir noe større og tyngre. De minste terminalene som kun har tale og svært lave datarater veier litt over 1 kg, mens med en terminal i ca laptop størrelse får man ISDN forbindelse.

I tursammenheng benyttes dette mest av ekspedisjoner som bruker terminalen til å ringe hjem, oppdaterer WEB sidene sine underveis, sender og leser e-post og surfer på nettet. Noen av de norske Himalayaekspedisjonene som holder på i øyeblikket bruker dette.

Senere i år tas det i bruk nye satellitter og terminaler på ca 1kg som gir hastigheter på opptil 384/240 kbps (Tx/Rx).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Fjelljo:

Ericsson R290 Satelitte kostet 6.780,- (inkl mva, men med fradrag for binding i TELENOR)

Telefonen ble forøvrig testet i helga.

Etter en lang tur opp dalen, kunne jeg ringe til "bestyrerinden" og melde fra at alt var bra. (Hun var i Praha, så det var mest for morro.)

Jeg hadde ikke problemer med å få kontakt med Praha, og lyden var bra.

Da jeg like etter testet mot et lokalt nummer, hadde jeg mistet forbindelsen, og det gikk litt tid til jeg igjen kunne ringe. Det kunne se ut som om jeg bare har dekning deler av tiden.

Dette var i Frafjordheiene, og litt ned i dalen, og litt i "skyggen" av hytta.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Jeg har en Ericsson R290 Satelitttelefon som jeg spekulerer på å selge. Følger med skinnveske, massevis av batteri (4 eller 5), internasjonale kontakter av ymse slag og billader.

Kommer til å legge den ut på QXL eller e-bay om en ukes tid, men om noen ønsker å kjøpe den legger jeg den ut her i denne tråden for 4000,- inkl moms osv. +porto

Grunnen til at jeg selger den er ene og alene at det var et bomkjøp. Det er ikke dekning i det landet jeg hadde tenkt å bruke den.

Send meg gjerne en privat melding for mer info.

Kjell Iver

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Jeg drar opp denne tråden igjen, regner med det har skjedd litt på satelittelefon fronten siden kjiver skrev her i 2005 :?

Det er etter som jeg har sett og forstått, bare Iridium som sitter på fast dekning på Grønland!? Ser også at en ekspedisjon over grønland, acrossgreenland.com, bruker Globastar?! Er det slik at Globastar nå sitter med dekning også over grønland?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi hadde med ein Globalstar-telefon for å teste om Globalstar fungerte på Grønland. Det gjorde den ikkje!

Om det derimot har vore dekning der tidlegere er litt uklart (ref Globalstars tekniske problemer). Det var planlagt Globarstar-Gateway på Island, men det vart aldri noko av. Vi hadde også med Iridium, den fungerte utan problem.

På Grønland sør for ca 70 grader nord, så har også Inmarsat og fleire andre geo-stasjonære satelitt-systemer dekning. Derimot er det kun Iridium som har dekning for håndholdte telefonar. Dei aller fleste ekspedisjonar nyttar difor Iridium. Forsikringsselskapet vi hadde påla oss å ha Iridium.

Sjå også denne tråden

https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=9756

Thuraya er eit lovande system, men mest aktuelt i midtausten og asia. Ellers har det skjedd på satelitt-fronten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjorde meg noen erfaringer med Iridium nå i sommer, i Canada. Var for det meste i noenlunde flatt og åpent landskap på og nær tundraen. Systemet er langt fra sikkert da det ikke er dekning over alt, og den kobler ofte ut underveis i samtalen. Den er mao ikke helt til å stole på. Leide den av et norsk firma, og det kosta flesk. Det positive var forsikringa som var overraskende billig (Gjensidige). Det ville vært atskillig billigere å leie en telefon i USA, men da mot et depositum som jeg mener å huske var på rundt kr10.000. Beløpet ville man etterhvert få tilbake, evt forkortet hvis selskapet fant en eller annen skade på telefonen. Den sjansen tok ikke jeg...

Så ta med en iridium hvis du vil ha muligheten til å "ringe en venn" av og til, og ikke tar det så tungt om systemet slår seg vrangt. Men som en del av førstehjelpsskrinet er nok en nødpeilesender mer å stole på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Otto Støver

Det har vært nevnt nødpeilesender, og det høres greit ut. Hvor skaffer man disse fra, og sånn cirka hvor mye koster de? Jeg mener å ha sett at det finnes et system for tekstmeldinger som har dekning over allt via sattelitt. Er det noen der ute som kjenner til dette, det virke jo langt greiere enn nødpeilesender.

Slik som jeg og kona rusler i fjellet, kan det være greit å sende noen beroligende ord til venner slik at en dags forsinkelse ikke setter i gang søk med Seaking og det hele.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjorde meg noen erfaringer med Iridium nå i sommer, i Canada. Var for det meste i noenlunde flatt og åpent landskap på og nær tundraen. Systemet er langt fra sikkert da det ikke er dekning over alt, og den kobler ofte ut underveis i samtalen. ......

Det er også min erfaring. Jeg har en Iridium og den kobler seg ut etter ca. 5 minutter. Jeg antar at det er fordi telefonen mister kontakt med satelittene p.g.a. jorddreiningen mens man snakker. Det er egentlig ikke noe stort problem, det er bare å ringe opp igjen og prate nye 5 minutter.

En liten digresjon:

Dette er imidlertid problematisk når man skal ombestille flybilletter. Saksbehandlerne i SAS (og Lufthansa) rekker ikke å endre billetter i løpet av en 5 minutters samtale. Når man ringer opp igjen får man en ny saksbehandler som må begynner forfra med saken - og i tillegg nekter de å oppgi et direktenummer for å få tak i samme saksbehandler når man ringer på nytt. I praksis er det derfor umulig å endre flybilletter hos SAS og Lufthansa via satelitttelefon. Etter å ha opplevd dette gjør jeg nesten hva som helst for å unngå SAS/Lufthansa. Jeg flyr heller Aeroflot, kun på trass :wink::-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en Ericsson R290 Satelite, men jeg har ikke fått den til å fungere, det vil si den fungerer som Gsm. Jeg bruker Netcom simkort, men jeg lurer på om jeg må ha ett spesielt simkort, men spør jeg på Netcom kundeservice så sier de jeg må kontakte forhandleren, og han har ikke peiling. Er det noen der ute som kan svare meg på det? :?::wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en Ericsson R290 Satelite, men jeg har ikke fått den til å fungere, det vil si den fungerer som Gsm. Jeg bruker Netcom simkort, men jeg lurer på om jeg må ha ett spesielt simkort, men spør jeg på Netcom kundeservice så sier de jeg må kontakte forhandleren, og han har ikke peiling. Er det noen der ute som kan svare meg på det? :?:)

Det skal fungere om du har eit vanleg abonnement hjå NetCom, med eit par unntak (Youngtalk, Mytalk og alle prepaid/kontant). Har kun fått testa dette med Telenor, men dette ifølge nettsidene til Netcom.Prøv telefonen på ein open plass, hald antennen rett opp og vent ei god stund. Om du ikkje får dekning i løpet av 10-20 min, så er det nok noko feil med operatøravtalen eller telefonen (prøv eit anna sim kort, fortrinnsvis eit "ekte" telenormobil abo).

Kundeservice hjå Telenor og NetCom har ingen peiling på satelitt-systemer. Dei svarer rett og slett heilt blankt på dei spørsmåla eg har stilt...

Når det gjelder dekningen for Iridium:

Det er dekning *overalt* der kor det ikkje er frekvensrestriksjonar (kun 3-4 land). Dekningen er ikkje nødvendigvis så veldig overlappane, så perioden med dekning kan variera. Det er spesielt høge fjell eller anna som gjer at ein ikkje har full horisontsikt som gjer at det ikkje oppleves kontinuerlig dekning. Satelittane handover seg mellom perfekt etter mi erfaring, så lenge ein har sikt til "den neste". Har hatt samtalar på 10-20 minutt utan problem og har svært sjeldan blitt brutt. Tommelfingerregelen er at jo lenger nord, jo bedre overlapping og bedre dekning, dette mest pga satelittanes polarbaner. I Norge og Grønland t.d. så plar det å vera svært få perioder med "dødtid" av den grunn. Har ikkje opplevd at Iridium ikkje har fungert i løpet av få minutt, plar fungere i løpet av 30 sek. Vidare kan atmosfæriske forhold påverka også dette systemet, det kan i visse tilfelle føre til dødperiodar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sjåføren skrev: Jeg har en Ericsson R290 Satelite, men jeg har ikke fått den til å fungere, det vil si den fungerer som Gsm. Jeg bruker Netcom simkort, men jeg lurer på om jeg må ha ett spesielt simkort, men spør jeg på Netcom kundeservice så sier de jeg må kontakte forhandleren, og han har ikke peiling. Er det noen der ute som kan svare meg på det?

Har du prøvd å sette den i satelittmodus. Piltast ned - 4

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det har vært nevnt nødpeilesender, og det høres greit ut. Hvor skaffer man disse fra, og sånn cirka hvor mye koster de? Jeg mener å ha sett at det finnes et system for tekstmeldinger som har dekning over allt via sattelitt. Er det noen der ute som kjenner til dette, det virke jo langt greiere enn nødpeilesender.

Slik som jeg og kona rusler i fjellet, kan det være greit å sende noen beroligende ord til venner slik at en dags forsinkelse ikke setter i gang søk med Seaking og det hele.

Jeg har vurdert disse litt og jeg har funnet ut et par ting. SPOT heter en slik som kan sende meldinger, den koster ca $130+mva+frakt og du må ha abonement til $99 årlig eller 10 i mnd.

Nødpeilesendere ligger fra 400 til 650, jeg vurderer en til 450 fra rei.com, denne har det jeg trenger tror jeg, les mer sjøl:

http://www.rei.com/electronics/TOC/Personal+Locator+Beacons?cm_re=toc*toc*personal_locator_beacons&vcat=REI_SSHP_GPS_TOC

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Otto Støver

Jeg har vurdert disse litt og jeg har funnet ut et par ting. SPOT heter en slik som kan sende meldinger, den koster ca $130+mva+frakt og du må ha abonement til $99 årlig eller 10 i mnd.

Nødpeilesendere ligger fra 400 til 650, jeg vurderer en til 450 fra rei.com, denne har det jeg trenger tror jeg, les mer sjøl:

http://www.rei.com/electronics/TOC/Personal+Locator+Beacons?cm_re=toc*toc*personal_locator_beacons&vcat=REI_SSHP_GPS_TOC

Takk skal du ha Mayhassen. Jeg sjekket disse, og fant at den lille beskjedsenderen "Spot" benytter Globalcom sitt nett. Siden dette har lite eller ingen dekning i Nordnorge og nord-sverige er det vel en illusorisk trygghet man får med den. De andre er greie nok som nødpeilesendere, men det betyr jo at man setter i gang en større redningsoperasjon når man trykker på disse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Husker å ha leste en bok av Børge Ousland når han gikk alene til Nordpolen i -94(?). Her stod det noe om en Argo sender, som var forhåndsinnstilt til å sende ut 20 forskjellige meldinger...er det noe av det samme som SPOT`en :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Ble nyskjerrig på "SPOT" systemet og sendte derfor en mail til HRS Nord Norge og spurte om de kjente til dette systemet, noe de ikke gjorde, men skriver :

"Vi anbefaler satellittkommunikasjon, både for tale/data og som nødmeldesystem (nødpeilesender)."

Jeg tolker denne mailen dithen at de anbefaler nødpeilesender.

SPOT er jo sattellittkommunikasjon basert men ikke nødpeilesender.

Slik jeg har forstått det er det en privat bedrift i USA som mottar nødmeldingen og vidresender den til nermeste redningssentral, noen som vet om dette er korrekt? isåfall er det jo et potensial for et svakt ledd..

fant en nødpeilesender fra GME (410G) med gps på Seatronic som ikke er så avskrekkende dyr.

Noen som har erfaringer med denne?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive

Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.