Gå til innhold
  • Bli medlem

Alternativ behandling av betennelser?


HegeJohnsen

Anbefalte innlegg

Det finnes ikke en felles, evidensbasert behandling av plantar fascitt. Såler anbefales ofte, i mitt tilfelle ble det bare verre. Trykkbølgebehandling er det en del som har god effekt av. Vanligvis går det over av seg selv, men det kan ta 2-3 år. Hvis tålmodigheten din allerede er brukt opp er det nok litt lenge å vente :)  Selv merker jeg bedring etter å ha unngått sko med myke såler (nullop og barfotsko). Droppet joggeturer noen uker uten å merke noen nevneverdig bedring, så nå unngår jeg asfalt og jogger flere ganger i uka selv om det er vondt fram til det blir varmt. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Problemet er vel at du har pådratt deg en betennelse som ikke er forårsaket av bakterier og da hjelper ikke antibiotika som vanligvis brukes mot betennelser. I slike tilfeller er det vanligvis bare god pleie og tid som hjelper.

Ellers så er et av naturens sterkeste antibiotikum et stoff som kalles Propolis. Dette høstes fra bikuber og er et tetningsstoff som biene henter fra knoper og skudd på trærne og bruker til å tette igjen sprekker og huller i bikuben. Ellers kan du også bruke honning mot betennelse i åpne sår. Dette er et gammelt råd som ble brukt en del før vi fikk antibiotika. Det finnes ikke bakterier som kan overleve i honning.

Ellers så kan jeg nevne at noen svenske forskere har oppdaget et stoff, i noen kjertler som biene har i hodet, som dreper antibiotikaresistente bakterier. Dette stoffet finnes bare hos bier som ikke har vert ute av bikuben. (Ref. https://snl.no/honningbie  Arbeidsdeling.) Jeg hørte om dette for noen måneder siden og da var de i ferd med å starte utprøving av dette stoffet på mennesker. Dette er ganske interessant i en tid da utstrakt bruk av antibiotika, både som medisin og som vekstfremmende tilsetning i dyrefôr, gir oss stadig flere antibiotikaresistente bakterier som truer både innenfor og utenfor sykehusenes vegger.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, CPOW skrev:

Det finnes ikke en felles, evidensbasert behandling av plantar fascitt. Såler anbefales ofte, i mitt tilfelle ble det bare verre. Trykkbølgebehandling er det en del som har god effekt av. Vanligvis går det over av seg selv, men det kan ta 2-3 år. Hvis tålmodigheten din allerede er brukt opp er det nok litt lenge å vente :)  Selv merker jeg bedring etter å ha unngått sko med myke såler (nullop og barfotsko). Droppet joggeturer noen uker uten å merke noen nevneverdig bedring, så nå unngår jeg asfalt og jogger flere ganger i uka selv om det er vondt fram til det blir varmt. 

Takk

Såler har forverret min tilstand også. Men så har jeg fått såler for Mortons Nevroner, men har bursitt (flere og store) og endt opp med plantar fascitt pga feilbelastninger. 

Joggesko med støtte for overpronasjon føles best fortiden. Og jeg bruker føttene som unnskyldning for å slippe å jogge 🙈 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du prøvd forskjellige former for teiping?

Ved mange typer overbelastninger kan riktig teiping støtte og avlaste, slik at området blir brukt, men mer moderat.  Jeg har hatt mange mindre seneskader ifm klatring hvor det har hjulpet, fra fingerledd til skuldre. Vurder også TENS (Clas Ohlsson variant), is, skikkelig gloheit varme etc..   Kjør på og lykke til.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjenner jeg bidrar til nettets brede utvalg av broscience (eller Klara Klok?) så det holder med dette innlegget :hmm: Bare så det er sagt, utover et førstehjelpskurs eller to har jeg null kvalifikasjoner innen noe som helst som likner et fagfelt innenfor medisin eller ernæring - alle er herved advart om at det som følger kan være den rene bullshit!

Betennelse er jo en av kroppens forsvarsmekanismer, betennelsen er en reaksjon på noe som immunsystemet oppfatter som en trussel - det kan være fremmede celler, fremmede substanser, fysiske skader (sår, trykkskader, varme-/kulde-/strålingsskader), overbelastning mm. Ideelt sett burde betennelser fungere som del av et slags geriljaforsvar, blusse raskt opp der det finnes en reell trussel må stoppes, og dra seg tilbake straks trusselen er nedkjempet. Men sånn funker det ikke bestandig, av og til får man "unødvendige" betennelser og av og til avsluttes betennelser senere enn "nødvendig".

Så, hvordan kan man bidra til at kroppens terskel for å fyre igang (eller slukke) betennelsesreaksjoner løftes litt? Nok søvn, unngå langvarig stress (stress av og til er bra!), unngå hyperhygiene, delta i sosialt samvær er selvsagt viktig for alt som angår kropp og sinn - men her tenkte jeg egentlig bare å peke på noe småtteri man kan spise:

Omega-3 fettsyrer: Spis nok fet fisk - laks, ørret, makrell, sild, kveite etc. Tran er vel greit, mat er bedre. Piller er tull.

Vitamin D: Fettløselig vitamin (halveis steorid), nivåene varierer sakte i kroppen. Lages i huden når den treffes av en tilstrekkelig mengde sollys. Er man et friluftsmenneske (eller jobber utendørs), og beveger seg ute i sol med bar hud om sommeren har man som regel tilstrekkelig vitamin D i kroppen om sommer og høst, mens vinter og vår kan det være fornuftig med kunstig tilskudd av et eller annet slag. Da kan piller være greit nok.

Ingefær: Kjøp fersk ingefær i matbutikken, bruk i sterk mat sammen med feks chili. Lag te av ingefær. Piller er tull.

Gurkemeie: Ikke så lett å finne fersk, minner om ingefær i utseende. Står tørket og malt i krydderhylla, er også mye av det i karri-blandinger. Bruk som krydder (pepper sammen med gurkemeie øker opptaket av virkestoffet kurkumin betraktelig, blandingen er god til fisk synes jeg), eller lag te av ferk gurkemeie. Piller er tull.

Ellers er det vel aldri galt med grønne grønnsaker og et måltid med innmat i ny og ne er heller ikke dumt.

Selv sliter jeg også med en vond hæl for tiden, og ser at jeg ikke har fulgt mine egne forslag veldig godt det siste året - forsøker for tiden å stramme opp kostholdet mitt litt, og håper at det kan bidra litt mot en nedkjøling av betennelsen. :thumbsup:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fint med erfaringsutveksling  @a_aa :) synes det er fint med flere tilbakemelding både for egen del, og for alle andres. Alle har vi jo våre vondter og auaer og sine erfaringer. 

Jeg følger faktisk alle dine råd, men tar med magnesium også. Glemmer innimellom å bruke gurkemeie i maten, men det er en del av kostholdet. 

Har du prøvd å fysisk kjøle ned hælen? Bruker selv kjøleelementer fra fryseren. Og Voltarol Forte og en sånn hæleskål i silikon (kjekt mot hælspore)

For meg betyr balanse mye og det er noe jeg bestreber meg etter hele tiden. Både trening, livsstil og mentalt. Men det er utopi å ha alt på plass hele tiden. Og for min del så gjør medfødte små skjevheter mye skade. Og utålmodighet :P men nå er det alle bremser på frem til lege og fysioterapeut begynner å snakke sammen... 😬

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Gittiamo.Brukte is for noen år siden, da musklene i ryggen slo knute på seg ifm et hjulomlegging som involverte hastverk og fastrustede bolter - da ble det både kiropraktorbesøk og isposer på de fastlåste verkende musklene og nervene. Det var kiropraktoren som foreslo det, det ville virke avslappende både på muskler og nerver, mente han - og det funket, det. Jeg hadde fram til det trodd at kuren for ryggvondt involverte elekriske varmepledd, varme bad og sånt noe, men is funket altså veldig bra :thumbsup: Det kan sikkert også dempe symptom på betennelsesreaksjoner, men jeg er usikker på om det har virkning utover selve symptomdempingen.

Forøvrig tror jeg at hælen min nå sakte bedres fordi jeg måtte ta det skikkelig med ro etter at kneet mitt slo seg vrangt - og det er ikke utenkelig at det slo seg vrangt fordi jeg gikk pussig pga av den vonde hælen. Minus og minus blir pluss, systemer funker på forunderlige vis...

Ellers tok jeg jevnlig magnesiumtilskudd tidligere (for motvirke krampetendenser i leggene når jeg gikk langt), men det har etterhvert blitt temmelig sporadisk. Oftest blir det i vinterhalvåret, da kan en magnesiumtablett slå følge med D3/K2-pillen. Men jeg har en motvilje mot piller, merker jeg - vil heller få i meg det jeg trenger fra maten jeg spiser.

Balanse er ikke alltid enkelt, nei - det perfekte inkluderer jo en aksept av at alt ikke kan være perfekt, en slags omvendt catch 22 :) Jeg har nok litt å jobbe med der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 2/1/2017 at 1:39 PM, Gittiamo said:

Drar opp denne igjen. 

Er det noen i det hele tatt har funnet en god måte å roe ned Plantar Facit på? Jeg blir sprø. Smører på Voltarol Forte fortiden. Det gjør vondt og jeg orker ikke å gå så mye nå. Har helpute i silikon i skoen nå. Det hjelper litt. Fysioterapeut vil behandle med trykkbølgebehandling. 

Dette er venstre fot. Og siden jeg har noen heftige slimposebetennelser i høyre fot, så skal de sprøytes nå. Ikke happy for det heller. Har noen blitt behandlet for bursitt i føtter her? 

I mitt tilfelle har faktisk såler fra ortoped forverret tilstanden min. 

Selv er jeg nøye på å streche føtter, legger og bein generelt. Også brukt prøve og feilemetoden på egne såler og funnet noe som fungerer bedre enn ortopeden sine ubrukelige. Er latterlig hulfot. Men legen sier jeg har pene føtter om ikke annet :P 

Jeg har sikkert svart på dette før, men svarer igjen jeg da...

Sliter med det samme selv, har hatt det i to år. Ikke så ille at jeg ikke klarer å gå.

Trykkbølgebehandling høres lurt ut. Vil du ikke det?

Jeg har blitt behandlet for bursitt i skuldre. Kortison to ganger. Funket fjell, MEN det fjernet ikke årsaken til bursitten! Årsaken var kalkavleiringer på knokkelen, slimposen fikk liten plass og blåste seg dermed opp. Kalkavleiringene har manuellterapeuten pulverisert bort med saltvann i sprøyte. Er bra nå. 
Men det er viktig å finne årsaken til at bursitt oppstår. Scann føttene? Det beste er en behandler som setter nåla mens han/hun ser i scanner samtidig. Da treffer man ikke feil. Det har man ingen garanti for uten scanner.

Såler fra ortoped, kanskje de var feil? Feil sko? Hvordan fant de frem til såler? 

Du kan kjøpe støttestrømpe spesielt for dette. Jeg har en type som kun går opp til ankelen, og åpne tær. Den funker mye bedre enn den hersens tapen.

Har du snakket med legen din om medisinering? Det er jo en betennelse, og kan behandles. Det finnes flere forskjellige medisiner å prøve.

Jeg gikk til Løp og idrettsklinikken i Asker, Hege Godheim Erichsen. Hun KAN bein! Anbefales. Jeg er ikke bra, men jeg kan leve med dette, og man må bare innse at ting tar tid, og øvelser øvelser øvelser!! Den viktigste øvelsen jeg har fått er den der du skal gå opp på tå, MEN tærne skal være vendt skrått oppover, så rull sammen et håndkle og hvil tærne oppå det. Opp, på tå, hold, ned igjen. 10x1, 20x2 hver dag, kanskje 3 mnd før du merker bedring.Men det var mitt opplegg. Det er godt mulig at en annen person får et helt annet opplegg, det kommer jo an på graden av plager.

Og når du har gått tur, eller brukt føttene mye, og de er slitne: ha en flaske som er halvfull av vann, legg den i fryser slik at vannet fryser "på langs", og rull føttene over denne når du kommer hjem. Det roer ned musklene.

Oppsummerte tiltak fra meg:

-Prøv trykkbølgebehandling

-Bruk støttestrømpe hver dag. 

-Medisinering

-Bytt behandler

-Krev scanning/ultralyd. 

-Tåøvelse, i tillegg til strekk (viktig at føttene er varmet opp før strekk). Husk å strekke forsiktig i starten, og tøy gradvis ettersom muskelen strekkes.

-Nye såler, nye sko?

-Is på ømme muskler

Masse LYKKE TIL og GOD BEDRING! :flowers:

 

Endret av Imp
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk @Imp:)

Her er hele feilen 30 år med feilbehandling av ortoped. De har antatt at jeg har hatt en ganske vanlig tilstand, og gitt meg såler for dette. Jeg har ikke denne tilstanden. De har derfor ikke fungert så veldig godt og bursitten har jeg antagelig hatt like lenge. Og hælspore har kommet pga at jeg avlaster føttene feil. Jeg er ikke flink hos leger. 

Har nå endelig fått både MR, fotanalyse og UL av føtter fra fysioterapeut som har føtter og bevegelsesmønster som hovedfelt :) håper dette kan hjelpe. 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Da ble det kortison i ene foten :) håper det vil hjelpe. Men to uker med krykker kan tære på tålmodigheten merker jeg. Var heller ikke noe sjakktrekk med en buldreøkt dagen før krykker. Såre hender, støle armer og krykker funker ikke bra. Så da vet dere det 😜 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 minutter siden, Gittiamo skrev:

. Var heller ikke noe sjakktrekk med en buldreøkt dagen før krykker. Såre hender, støle armer og krykker funker ikke bra. Så da vet dere det 1f61c.png 

Litt i samme kategori som å spise stor pose svisker 2 timer før yogaklasse ?  😁

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...

har selv slitt med plantar facitt i ca 5 månder nå, jeg var oss teknisk ortopedisk og fikk laget såler som passet i skoen min, det blei værre og gå med den først. men man må  bruke den i kortere periode i starten og så sakte mer og mer. har også vært oss ostopat som behandlet begge føttene og anbefalte meg og ta en golfball og stå og rulle på. dette er veldig vondt i starten. er nesten bra i føttene nå.

hadde med meg de skoene jeg brukte mest til ortopeden og han kunne fortelle at det var pga feil sko at jeg fikk dette. viktig og bruke gode sko som hindrer pronasjon,

dette tar tid og bli kvitt, gå kun korte lette turer, ikke bli fristet til og ta i for mye, det straffer seg, skynd seg sakte :)

Endret av ruskerev
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 1.2.2017 den 13.39, Gittiamo skrev:

Drar opp denne igjen. 

Er det noen i det hele tatt har funnet en god måte å roe ned Plantar Facit på? Jeg blir sprø. Smører på Voltarol Forte fortiden. Det gjør vondt og jeg orker ikke å gå så mye nå. Har helpute i silikon i skoen nå. Det hjelper litt. Fysioterapeut vil behandle med trykkbølgebehandling. 

Dette er venstre fot. Og siden jeg har noen heftige slimposebetennelser i høyre fot, så skal de sprøytes nå. Ikke happy for det heller. Har noen blitt behandlet for bursitt i føtter her? 

I mitt tilfelle har faktisk såler fra ortoped forverret tilstanden min. 

Selv er jeg nøye på å streche føtter, legger og bein generelt. Også brukt prøve og feilemetoden på egne såler og funnet noe som fungerer bedre enn ortopeden sine ubrukelige. Er latterlig hulfot. Men legen sier jeg har pene føtter om ikke annet :P 

Ja, men jeg har bare hatt det litt.

Kutt ut det som gir deg plager, lenge (for meg var det løping). Og bruk massasjerulle under foten, og tren tåhev daglig/annenhver dag med fokus på den eksentriske fasen og god strekk under foten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

26 minutter siden, Mareng skrev:

Ja, men jeg har bare hatt det litt.

Kutt ut det som gir deg plager, lenge (for meg var det løping). Og bruk massasjerulle under foten, og tren tåhev daglig/annenhver dag med fokus på den eksentriske fasen og god strekk under foten.

Gode tips 👍🏻

Løping og gåing på asfalt utgikk. Det hjalp. Og ising av hælen etter bruk. 

Mye tåhev er også gjort. Så ting har helsigvis roa seg ned her 😀 

Og føttene mine digger å gå topptur. Ingen belastninger på betennelsene 😀 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.